Agostini Apartmanı

Galata, Serdar-ı Ekrem Sokak, Yapım Yılı: 1874-1895

Sürekli “Kıymetli bir tarihi apartmanda oturuyorsanız beni kahveye davet eder misiniz?” deyip duruyordum ya, Erdem Topsakal “Biz burada oturuyoruz” diyerek iki fotoğraf göndermiş, beni kahveye davet etmiş. 

Fotoğraflar o kadar güzel ki “Ya tabii olur da.. Malum korona; biraz zaman alır, hali hazırda bu kadar güzel fotoğraf var, birkaç satır anlatır mısınız?” dedim. Şahane fotoğraflar, harikulade bir metin geldi. Konuk yazar konusunda şanslıyım:) İki konuğum da yazı yazan insanlar çıktı. Üstelik Erdem, şahane fotoğraflar da çekmiş.

Eşi Kevser’e de, Erdem’e de çok teşekkür ederim. Buyrunuz…

‘ESKİ AMA SAĞLAM’

Apartmanımız “Galata Serdar-ı Ekrem Sokak’ta. Burası eski adıyla Agostini Apartmanı. Binanın 1874-1895 arasında inşaa edildiği tahmin ediliyor. Duvarlarda taş ve tuğla, yer döşemesindeyse metal konstrüksiyon kullanılmış. Dolayısıyla oldukça sağlam. Galata’nın tepeliklerindeki köşe parsellerinden birinde olduğu için önü oldukça açık ve boğazı geniş bir açıyla görüyor. 

GAYRİMÜSLİM YAŞAYANLAR YAVAŞ YAVAŞ AZALMIŞ

Bugünün Galatası’nın sıkışık kent dokusu çoğunkla 4, 5 veya 6 katlı kagir yapılardan oluşmakta. 1860 – 1905 arası kadastro ve sigorta haritalarını incelendiğimizde bölgenin mimari dokusundaki dönüşümün 19. yüzyılın sonlarına doğru neredeyse bütünüyle tamamlanmış olduğu görülmekte. Bizim sokağımız ve apartmanımız da buradaki çoğu yapı gibi o dönemlerden bir hatıra.

Sigorta haritalarında apartman sahiplerinin de adı yazmakta, buradan yüzde 75’inin yabancı ya da Gayrimüslim oldukları anlaşılıyor. 6 – 7 Eylül olayları ve gelişen politik meselelerden dolayı buradan gitmek zorunda kaldıkları için dairelerine çok farklı insanlar yerleşmiş. Çok az bir kısmındaysa hâlâ eski sahipleri Rumlar ve Ermeniler yaşamaya devam ediyor.

Son 7 yıldır hayatım hep Galata’da farklı tip dairelerde geçti. Uzun zamandır eşimle bu apartmanın teras katında yaşıyor ve kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Şair, ressam, gemici, müzisyen, komutan, banker, öykücü, Mevlevi ve gezginlerin yaşam sürdüğü bir semtte, geçmişle iç içe yaşamak bize İstanbul’un ve hayatın ne kadar değerli olduğunu her gün bir kez daha hatırlatıyor.”

100 YIL ARAYLA AYNI MANZARA

100 yıl arayla şahane bir fotoğraf karşılaştırması da yapan konuk yazarım Erdem Topsakal devam ediyor:

“Bölge tarihini araştırdıkça hâlâ bizi şaşırtan yeni/eski bilgilere rastlamak oldukça heyecan veriyor. Özellikle eski İstanbul fotoğrafları arasında gezinirken rastladığım bir fotoğrafın tam 100 yıl önce bizim evimizden çekildiğini fark edince çok heyecanlanmıştım. Ertesi gün aynı açıdan, aynı ışık ve saatte ben de manzarayı fotoğraflayarak iki fotoğrafı 100 yıl arayla yan yana getirmeyi başardım.

KIRIM KİLİSESİ MANZARALI

Hemen önümüzde bulunan Kırım Kilisesi’nden bahsetmemek olmaz. Kilise 1868 yılında İngilizler tarafından inşa edilmiş. İstanbul’un ilk neogotik yapısı olarak kabul ediliyor. Bizim manzaramızın en dominant öğesi bu kilise. Manzaraya hem Avrupai bir görüntü hem de mistik bir hava kattığını düşünüyorum. Hemen yanında yer alan Hacı Mimi Camii ile olan kardeşlik ilişkisi de bize Galata’nın eski renkli günlerini ve çok kültürlülüğünü hatırlatıyor. Bir yandan da iki eski mahalle arkadaşının kubbelerinin yan yana gökyüzüne yükselişi bize çok anlamlı geliyor.”

Kevser ile Erdem’in Agostini Apartmanı’ndaki dairesi, Daire adlı leziz YouTube kanalında da yer aldı.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Levent Apartmanı

Mimaride yuvarlak öğelere zaafım var galiba… Bu bina da benim için şahane… Nişantaşı’nın Harbiye tarafında, Pangaltı’ya çıkan Süleyman Nazif Sokak üzerinde, Levent Apartmanı. Kimi zaman sırf güzelliğini göreyim diye yolumu değiştiriyorum. Her açıdan ayrı bir görkemi var. Metinlerden anlıyorum ki eskiden deniz de görüyormuş. İçinde

Devamı »
Vişnezade

Dr. Belen Evi

Mimar Sinan Üniversitesi’nden Arbil Ötkünç, -iyi ki- bu bina üzerine uzun bir yazı kaleme aldığından, kaydı tutulmuş, harika bilgilere ulaşabiliyoruz. ‘PİŞMAN OLMADIĞIM İLK YAPI’ Dr. Belen Evi, o dönemde hem Maruf Bey’in çevresinde, hem de genel mimarlık anlayışında baskın olan milli akımın dışında modernist bir

Devamı »
Karaköy

Kamondo Merdivenleri

Kamondo Merdivenleri; Karaköy Bankalar Caddesi’nden Banker sokağa ve kuleye çıkan dik yokuşa 1875 yılında inşa edilmiş. Abraham Salomon Camondo torunlarının okula rahat gitmesi için yaptırmış bu merdivenleri. İyilikleri, yardımseverlikleri, kültürel hayata katkılarıyla ünlü aile, 1492’de İspanya’dan kaçıp Venedik üzerinden İstanbul’a gelmiş. Burada ve Paris’te önemli

Devamı »
Gelibolu

Alaeddin Kemerli Sardalya Evi

Haziran 2018. Gelibolu’da ilk kez vakit geçiriyorum belki de…. Bir grup arkadaş günbatımının güçlü güneşine karşı rengarenk deniz şemsiyeleriyle donatılmış, taka sesleriyle bütün olmuş İlhan Restoran’a doğru yürürken gördük bu evi. 6 kişiydik, kadın-erkek hepimiz vurulduk. Hatta orayı birlikte kiralama, dönem dönem birlikte ya da

Devamı »
Çankaya

Cinnah 19

Geçtiğimiz hafta Türk Serbest Mimarlar Derneği tarafından verilen jüri özel ödülünü almak için gittiğim Ankara’da, sonunda, Instagram’daki @ankaraapartmanlari hesabının sahibi ile buluştuk. Hesabın gizemli sahibiyle kısa ama benim için çok keyifli ve öğretici bir gezi yaptık ve ilk defa -bina meraklıları için- bir Ankara efsanesi

Devamı »
Kızılay

Ajans Türk Binası

Türkiye İş Bankası Kadıköy Şube ve Lojmanları, ardından da pek çok Türk filminde başrolde olan Muammer Karaca Evi  vesilesiyle, Türkiye’nin kendi bürosunu açan ilk kadın mimarı Perran Doğancı‘dan söz açmıştım. Perran Hanım ile ilgili dosyamı -şimdilik- Ankara’daki -eski- Ajans Türk Binası ile bitireyim. MARKA, KALİTE

Devamı »
Moda

Marmara Apartmanı

Bu sitede kimi zaman mimarları, kimi zaman da yaşayanlarıyla renklenen bir takım bina hikâyeleri paylaşsam da, her daim bir görsel şölen vaat ettiğim söylenemez:) Ancak Gözde Kumru sağolsun bu apartman fotoğraflarına bakmaya doyamıyorum, Emin Halid Onat ile Ercüment Kalmık için de bundan aşağısı olmamalıydı zaten.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.