Agostini Apartmanı

Galata, Serdar-ı Ekrem Sokak, Yapım Yılı: 1874-1895

Sürekli “Kıymetli bir tarihi apartmanda oturuyorsanız beni kahveye davet eder misiniz?” deyip duruyordum ya, Erdem Topsakal “Biz burada oturuyoruz” diyerek iki fotoğraf göndermiş, beni kahveye davet etmiş. 

Fotoğraflar o kadar güzel ki “Ya tabii olur da.. Malum korona; biraz zaman alır, hali hazırda bu kadar güzel fotoğraf var, birkaç satır anlatır mısınız?” dedim. Şahane fotoğraflar, harikulade bir metin geldi. Konuk yazar konusunda şanslıyım:) İki konuğum da yazı yazan insanlar çıktı. Üstelik Erdem, şahane fotoğraflar da çekmiş.

Eşi Kevser’e de, Erdem’e de çok teşekkür ederim. Buyrunuz…

‘ESKİ AMA SAĞLAM’

Apartmanımız “Galata Serdar-ı Ekrem Sokak’ta. Burası eski adıyla Agostini Apartmanı. Binanın 1874-1895 arasında inşaa edildiği tahmin ediliyor. Duvarlarda taş ve tuğla, yer döşemesindeyse metal konstrüksiyon kullanılmış. Dolayısıyla oldukça sağlam. Galata’nın tepeliklerindeki köşe parsellerinden birinde olduğu için önü oldukça açık ve boğazı geniş bir açıyla görüyor. 

GAYRİMÜSLİM YAŞAYANLAR YAVAŞ YAVAŞ AZALMIŞ

Bugünün Galatası’nın sıkışık kent dokusu çoğunkla 4, 5 veya 6 katlı kagir yapılardan oluşmakta. 1860 – 1905 arası kadastro ve sigorta haritalarını incelendiğimizde bölgenin mimari dokusundaki dönüşümün 19. yüzyılın sonlarına doğru neredeyse bütünüyle tamamlanmış olduğu görülmekte. Bizim sokağımız ve apartmanımız da buradaki çoğu yapı gibi o dönemlerden bir hatıra.

Sigorta haritalarında apartman sahiplerinin de adı yazmakta, buradan yüzde 75’inin yabancı ya da Gayrimüslim oldukları anlaşılıyor. 6 – 7 Eylül olayları ve gelişen politik meselelerden dolayı buradan gitmek zorunda kaldıkları için dairelerine çok farklı insanlar yerleşmiş. Çok az bir kısmındaysa hâlâ eski sahipleri Rumlar ve Ermeniler yaşamaya devam ediyor.

Son 7 yıldır hayatım hep Galata’da farklı tip dairelerde geçti. Uzun zamandır eşimle bu apartmanın teras katında yaşıyor ve kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Şair, ressam, gemici, müzisyen, komutan, banker, öykücü, Mevlevi ve gezginlerin yaşam sürdüğü bir semtte, geçmişle iç içe yaşamak bize İstanbul’un ve hayatın ne kadar değerli olduğunu her gün bir kez daha hatırlatıyor.”

100 YIL ARAYLA AYNI MANZARA

100 yıl arayla şahane bir fotoğraf karşılaştırması da yapan konuk yazarım Erdem Topsakal devam ediyor:

“Bölge tarihini araştırdıkça hâlâ bizi şaşırtan yeni/eski bilgilere rastlamak oldukça heyecan veriyor. Özellikle eski İstanbul fotoğrafları arasında gezinirken rastladığım bir fotoğrafın tam 100 yıl önce bizim evimizden çekildiğini fark edince çok heyecanlanmıştım. Ertesi gün aynı açıdan, aynı ışık ve saatte ben de manzarayı fotoğraflayarak iki fotoğrafı 100 yıl arayla yan yana getirmeyi başardım.

KIRIM KİLİSESİ MANZARALI

Hemen önümüzde bulunan Kırım Kilisesi’nden bahsetmemek olmaz. Kilise 1868 yılında İngilizler tarafından inşa edilmiş. İstanbul’un ilk neogotik yapısı olarak kabul ediliyor. Bizim manzaramızın en dominant öğesi bu kilise. Manzaraya hem Avrupai bir görüntü hem de mistik bir hava kattığını düşünüyorum. Hemen yanında yer alan Hacı Mimi Camii ile olan kardeşlik ilişkisi de bize Galata’nın eski renkli günlerini ve çok kültürlülüğünü hatırlatıyor. Bir yandan da iki eski mahalle arkadaşının kubbelerinin yan yana gökyüzüne yükselişi bize çok anlamlı geliyor.”

Kevser ile Erdem’in Agostini Apartmanı’ndaki dairesi, Daire adlı leziz YouTube kanalında da yer aldı.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Şişli

Eden Apartmanı

Rum asıllı mimar Apostol Mavrodoğlu‘nun binalarında sona doğru geliyoruz. Kubilay Arpacı’nın “İstanbul Mimarisi’nde Sanatkâr İmzaları” tezinden bulduğum bir bina; doğrusu tezde ismi hep “Apostol Mavpodoglou’nun Etfal Hastanesi Sokağı, No: 6’daki İmzası” diye geçiyor. Pervititch haritasındaki ismi Eden Apartmanı ve ismi değişmemiş gibi. “Gibi” diyorum önceki

Devamı »
Nişantaşı

Nine Apartmanı

Programı hazırlayan Cem (Erciyes) ile Kansu (Şarman), beni bu site, bu oluşum vesilesiyle programa davet ettiklerinde (buyrun yayın burada) ben de onlara sürpriz yapıp, Reşat Ekrem Koçu’nun yıllarca birlikte çalıştığı, çok sevdiği Sabiha Rüştü Bozcalı’nın evlerinin izini sürmeye karar verdim. Önceki metinlerde ayrıntılı bilgiler de

Devamı »
Taksim

Ay Yıldız Apartmanı

Kristal Gazinosu, Cumhuriyet Anıtı gibi yapıların fotoğraflarında heybetiyle görülen, üzerinde dev ay yıldızıyla Ay-Yıldız Apartmanı. Meydanın batısını gösteren eski fotoğrafların çoğunda var; Taksim su depolarının hemen bitişiğinde, yuvarlatılmış köşe balkonuyla… 6 katlı ama çok daha yüksek gibi. Bina 1986’da -neden bilmem- yıkılmış. Orada pek çok Cumhuriyet

Devamı »
Cevizlibağ

Tercüman Binası

O kadar ikonikti ki, Tercüman Gazetesi yokken de pek çok kez el değiştirilen binası hep Tercüman binası ismiyle anıldı. Ama artık bu bina yok. 4 Aralık 2023 salı akşamı başlayan yıkım 5 Aralık’ta da devam etti. Çocukken bile hayran olduğum, bana o yaşta “Bu bina

Devamı »
Harbiye

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu

İlk yapıldığında bayağı antik tiyatro havasındaymış. Hatta ta kendisiymiş:) Bir yarışmayla kazanılan proje yapılmış, 1947 yılında açılmış ama sonrasında sahne kullanımının daha iyi olması için çok aktif hale getirilmemiş, bir yıl içinde bile çokça değişiklik yapılmış. “Proje ve Kontrol: Y. Mimar Nihat Yücel ve Nahil Uysal”

Devamı »
Tarlabaşı

Manastır / İstanbul Sanat Merkezi

Nasıl Olunur podcastimde konuğum moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz’dı. Tanıyanların “Tamer Abisi”, ilk dönem çalıştığı, eşiyle tanıştığı, sonrasında belki de Andy Warhol’un Fabrikası’nı andıran yapılar oluşturmasına neden olan ilk binayı anlatıyor bana… ESKİ BİR OKUL VE KİLİSE Yıllar 1989-1990; Tamer Yılmaz, Feyyaz Yalçın ile birlikte Tarlabaşı’nda

Devamı »
Ayvacık

Mehmet Ağa Konağı

Yaklaşık 20 yıldır hayatını yazarak kazanan, bir de kitabı olan biri Emre Dalkılıç. Adatepe’de (malum Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı bir köy), reklamcı Erhan Şengel ile eşi, belgesel yapımcısı Adatepe-Taş Mektep Derneği Başkanı Nilüfer Şengel’i ziyareti sayesinde Mehmet Ağa Konağı ile tanışıyor. İncelikle herumutortakarar.com için

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.