Antik Konak

“Ya anladık Avrupa Yakası’nda görünen bina, bu yüzden Sütçüoğlu Rezidans da deniyor. Bakmama gerek yok” diyordum ama Süleyman Nazif’in iki katlı evini ararken Pervititch haritalarında “Dundjian” adını görmem yeni sorular doğurdu… Yanıtlar buldum mu? Pek değil ama sorular güzel, sorular makul:)

Geçen Süleyman Nazif Sokak’tan bahsettim; Aydın Apartmanı ve Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi vesilesiyle…

Pek çok kişi “Görmeye gideceğim” yazınca, onlara, sitedeki haritadan bakıp aynı sokak ve çevredeki başka binaları da görmelerini önerdim. Arada Antik Konak hakkında da iki satır yazayım dedim.

Neden “İki satır” diyorum, çünkü meşhur binalara pek girmek istemiyorum, hali hazırda bakanı, meraklısı çok var.

Bu bina niye meşhur; ahşap ve çok katlı yapısı, köşedeki yeri ve renkleriyle dikkat çekmesinin yanı sıra Avrupa Yakası adlı dizinin jeneriğinde ve ara ara içinde, sıkça görünmesi nedeniyle… Hatta “Sütçüoğlu Rezidans” diye de biliniyor.

AYKUT BODUR VE ANTİKACISI

Mimarı kim vs. bakarken Şişli Belediyesi’nin hazırladığı kısa bir video buldum; muhtemelen Kültür Envanteri’nde Kayseri Apartmanı olarak geçen yapının Antik Konak olarak anılmasının nedeni olan Antikacı Aykut Bodur ile yapılmış bir söyleşi idi… Bodur, kagir binanın sağlamlığından -1999 depreminde, antikayla dolu binada tek bir şey bile kırılmamış- , 1980’lerden bu yana yaptığı antikacılıktan, binanın 1889’da bir İtalyan mimar tarafından tasarlandığından bahsediyordu.

Binanın, Avrupa Yakası nedeniyle dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çektiğini ama dizinin Elmadağ’da bir sette çekildiğini de ekliyordu. Ara sıra sete söylenen dönerler bile Antik Konak’a gidiyormuş. (Bu arada binanın altında da “Antik Döner” adında bir dönerci var.)

https://www.youtube.com/watch?v=u2Vqc1KBcjA&feature=emb_title

DUNDJIAN BİLMECESİ

Dikkatimi çeken Aykut Bey’in “Şu karşı köşede Süleyman Nazif’in de iki katlı bir evi varmış” demesiydi. Sokağa niye Süleyman Nazif adının verildiğini -ülkede bir gerekçe gerekmeyebiliyor ama yine de- merak etmiştim.

Bunu duyunca o evi aramaya koyuldum. Kutsal kitaplarımdan Pervititch Haritaları‘nı açtım, sonra da Erol Ölçer’in “Şehir Sokak Hafıza” kitabından kontrol ettim. Süleyman Nazif Sokak’ın eski ismi Hacı Mahak Sokak. Hacı Mahak kim kayıt bulamadım. 1925 tarihli haritada dikkatimi çeken Antik Konak için “Dundjian” ismini görmem oldu.

Ben bu Türkçe isimlerin Jacques Pervititch tarafından yazılışlarına hâlâ alışamadım, benim “kıtlığım”, anlamıyorum bazen. İlk önce “Dutçiyan” diye düşündüm… Hiçbir şey bulamadım. Peki “Dundjian”, “Dadyan” ise…

ARTİN DADYAN PAŞA

Dadyan Ailesi Osmanlı ve Türkiye’ye çeşitli kademelerde hizmet vermiş bir Ermeni aile. Yeniköy’deki yalıyı, Bakırköy ile bağlantılarını biliyorum ama Şişli? Sonra Artin Dadyan Paşa’yı buldum; “Ermeni asıllı Osmanlı Devleti diplomatıdır”. Ve şu cümle önemli: “Hariciye Nezaretindeki görevini tam 25 yıl sürdüren Artin Dadyan Paşa, 1901 yılında Şişli’deki köşkünde kalp yetmezliğinden dolayı vefat etti.”

Peki o köşk nerede? Aradım taradım bulamadım. Belki de Antik Konak… 

ŞİMDİLERDE KİRALIK

Dadyan Ailesi’nin o dönemde çok aktif olarak görev yapan Balyanlar dahil pek çok Ermeni mimar-mühendis aile ya da isimle de ilişkisi var. Acaba ismini bilmediğimiz mimar İtalyan mı gerçekten? Bunu da sorguladım biraz.

Kültür Envarteri’ne göre Kayseri Apartmanı ama Dadyan Ailesi, Sivas kökenli, sonra Erzincan’a gidiyorlar, büyük arazileri oluyor ama Kayseri bağlantısını bulamadım. Ama Ermeni ailelerini Kayseri’den gelmiş sanma alışkanlığı da yok değil. Binalar hakkında bu bakınmaları yaparken “fikir yürütüp” sonra “ıspatını aramak” bir gelenek ama bu defa hiçbir şeyin kanıtını bulduğum söylenemez:)

Baştakiler kesin bilgi, gerisi teori. Ama ortaya makul sorular atmak da önemli!

(Bu arada şu anda Antikacının olduğu kat mı bilmem, yüksek kiriş, 110 m2, 4 bölümden oluşuyormuş kiralık. 30 bin tl ama içi masraf gerektiriyormuş. İlanda bina yaşı 60 diyor ama değil sanki…)

* Artin Dadyan fotoğrafı Salt Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nden.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • DİDEM AVINCAN
    Tarih: 16:40h, 14 Ağustos Cevapla

    Evet, antikacının bulunduğu kat, bugün de (14.08.2022) kiralık, şirin köşe balkonun içeriden fotoğrafını koymuşlar oradan anladım.
    İlan da güncellenmiş, zaten Pervititch 1932 yılı haritası olsa en az 90 yıllık olur yapı, ki onlar da 100 yıllık olarak revize etmişler (hangi bilgiye göre bilemiyorum) 210 m2, 25.000TL… Fotoğraf kalitesi çok kötü ama tavanların efsaneliği yine de belli, zemin kat böyleyse üst katları hayal edelim.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

İhsan Raif Hanım Konağı

Nereden nereye… Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi’nde N harfini okuyordum, “Şair Nigar Hanım” hakkında okurken, “Nişantaşı’ndaki konağında…”yı gördüğüm an, ‘gugılladım’, onun davetli olarak sıkça gittiği bir başka ve ünlü konak çıktı karşıma: İhsan Raif Hanım Konağı. Ve onun deyişi ile Taş Konak şiirin, musikinin, sanatın beslendiği

Devamı »
Maltepe

Bakireler Anıtı’nın Heykeli

Zamanın efsanevi Süreyya Plajı’nın içinde, denizde kalan Bakireler Anıtı‘nın fotoğraflarını ilk gördüğümde çok şaşırmış, çok da merak etmiştim; “Şimdi nerede?” Betona gömüldüğünü, İstanbul’un Maltepe semtinde, şimdi Migros olan alanın bahçesinde kaldığını yazmıştım. İlgilenenler, plajın geçmişine dair yazıyı buradan okuyabilir. Gelişmeler var; bir restorasyon duyurusu oldu

Devamı »
Suadiye

Kaplancalı Apartmanı

80’li yıllarda bu manzaraya girecek bir apartman varsa ve hâlâ duruyorsa, onun bir hikâyesi olmalıdır! Tabii ki varmış. MİMAR MARUF ÖNAL Apartman Suadiye’de. BağdatCaddesi ile sahil yolunu bağlayan sokaklardan Kazım Özalp Sokak’la Kuzu Sokak’ın kesişiminde, köşede. Hakan Bey, son halinin fotoğraflarını gönderdi, “Aaa kocaman…” dedim.

Devamı »
Bomonti

Doğ Apartmanı

Bina hikayelerini yazma süreci beni öyle alakasız görünen yollardan öyle insanlara götürüyor ki, çok zaman “Bu insan rahmet istedi” diyorum… Hatta sitede “Rahmet istedi” bölümü de açsak yeridir! Neriman Hanım, Neriman Tuna nasıl nurlu bir insanmış ki, evren dönem dönem ayrı zaman aralıklarıyla onu anmamız

Devamı »
Talimhane

Divan Apartmanı

“Taksim, Talimhane’de ailemin 50, benim 30 yıl yaşadığım binayı anlatacağım” yazmıştı Burak Başcumalı bana. İçinden -şimdi yaşayan olmadığı için bakımsız olduğunu belirterek- harika fotoğraflar da atmıştı… Ben de tesadüf, fotoğraflamışım dışardan zaten onların binayı.  Bu hafta yazı geldi. Ama sürpriz, abla kardeş yazmışlar! Harika değil

Devamı »
Taksim

Güneş Apartmanı

Sürekli “Eski daha güzeldi” cümlesinin tekrarlanmasına ya da o hissin dillendirilmesine sıcak bakan biri değilim ama var olana bu derece ihaneti de aklım almıyor. Taksim Meydanı gibi merkezi bir yerde, apaçık ortadaki bir apartmanın eski hallerine ulaşmak o kadar zor oldu ki… 50 ve 60’lı

Devamı »
Galata

İngiliz Postanesi (Postane İstanbul)

“Sosyal, çevresel ve kentsel etki odaklı çalışmalara, ortak kültürel üretimlere ev sahipliği yapacak olan Postane, 9 Ekim Cumartesi kapılarını açıyor!” duyurunusu görür görmez, benim için Mekânda Adalet Derneği’yle de özdeşleşen, @postaneistanbul‘un kurucu direktörü sevgili Yaşar Adanalı’dan binayı yazması için ısrarcı oldum. Yaşar, en “Özlemiyorum” diyene

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.