Apartıman Bosfor

Gümüşsuyu, Ayaspaşa âşıklarından bir arkadaşım burada oturuyor, iki sene oldu beni davet edecek de, içini göreceğim de, yazacağım da… Yalan oldu; dayanamadım ben sevgili Arkitekt dergisinin 1932 tarihli sayısından aktarayım.

Bu arada eklemeliyim.

Bahsedilen teras artık yok, ek kat, hatta katlar kondurulmuş. Ama apartmanın içine iyi bakılmamış desem yalan olur. Apartmanda derginin sayfaları bile özenle konulmuş. 

TERAS GİTMİŞ TABİİ

Dergiden: 

“Bu apartman Ayaspaşa’da, Alman sefarethanesi karşısındaki sırada, Mimar Sami ve Mühendis Livas beyler taralından yapılmıştır. İskeleti betonarmedir. 

Bir bodrum bir zemin ve beş ‘şalıneşli’ kattan sonra gabari dahilinde geriye çekilerek yedi kattan ibarettir. Ayrıca teras vardır. (E artık yok)

ÖZEL ÇAMAŞIRLIK VE KURUTMA DAİRESİ

Her kat bir apartman olarak tertip edilmiştir. Bodrumda küçült bir apartman ve kapıcı dairesi, kömür deposu vardır. Çamaşırlık, kurutma dairesi, mahrukat deposu ise bahçede ayrıca inşa edilmiştir.

Asansör kabinesi yerli, asansör kapıları ve merdiven korkulukları hususi şekilde inşa edilmiştir. 

Ayrıca su için elevatör, çöp bacası tertibatı ve hizmetçi merdiveni olmadığı için servis için mont şarj vardır. Sıcak su kalorifer dairesindeki sıcak su kazanı ile merkezden temin edilmektedir.

Cephenin bodrum ve zemin katı mermer ile kaplanmıştır. Kapı som mermerden bindirme olarak inşa edilmiştir.

AH O DEMİR KAPI

Demir kapıya orijinal bir şekil verilmek istenmiştir. (…)

 Mermer küpeşteli beş geniş basamak ile zemin kat döşeme seviyesine çıkılır. Burada ikinci bir kapı vestiyer ile kat sahanlığını ayırmaktadır. Bu kapı aleminyum profiller ile demirden tertip edilmiş olup cam basitliği ve hususiyeti bir yenilik teşkil etmektedir. 

(…)

Merdivenin holünden kapıcı dairesine inilir. Burada, apartman daireleri ile telefon irtibatı vardır.

(…)

Arka cephe bâti rüzgârlarına maruz olduğundan, bir kısmında çift pencere, diğerinde kışlık bahçe husule getirilmiştir. 

Her tarafı iyice etüt edilmiş olan bu apartıman İstanbul’un en güzel binalarındandır.”

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Talimhane

Sümer Apartmanı

“En öksüz apartmanlar nerelerde?” derseniz yanıtlarımdan biri Talimhane olur. Kalabilenlerden…  Taksim’de Elektrik İdaresi’ne giden yolda Sümer Apartmanı. Apartmanda bir İngiliz romantizmi hakim. Ve şanslıyız ki ressamın imzası da var: İ. Hakkı. Böyle apartmanlarda yetişen bir neslin, şu andaki nesilden çok daha farklı olduğunu düşünüyorum; haksız mıyım?

Devamı »
Yeldeğirmeni

Celal Muhtar Apartmanı

Bugün bir konuk yazarım var. Bu hesabın ilk günlerinde sıkça katkıda bulunan mimar Serkan Yetgin‘in dönüşü Celal Muhtar Apartmanı ile oldu. Prof. Dr. Celal Muhtar Özden’i de sayesinde tanımış oldum. Buyrunuz: “Yeldeğirmeni, İstanbul’da ilk apartmanlarının yapıldığı yerlerdendir. Çoğunlukla Musevilere ait olan apartmanlar arasında az sayıda

Devamı »
Kuzguncuk

Hayri Onur Yalısı

“Çağdaş sanatın Türkiye’deki öncülerinden Füsun Onur (ikili fotoğrafta sağda) ile ablası İlhan Onur, doğup büyüdükleri ve halen yaşamakta oldukları Kuzguncuk’taki Hayri Onur Yalısı’nı, ileride müze-ev olarak ziyarete açılması ve içeriğini Arter’in oluşturacağı misafir sanatçı programlarına ev sahipliği yapması arzusuyla Vehbi Koç Vakfı’na bağışlama kararı aldılar.” Bana gelen basın bültenindeki haber bu idi… Ancak ben aynın

Devamı »
Nişantaşı

Kamelya Apartmanı

Adı niye Kamelya? Adını çiçekten mi, isminin ilhamı çiçekten gelen bir kadından mı alıyor? Mimarı kim? Kaç yılında yapıldı? Bulamadım. Ama apartman 30’lı yıllarda var, nereden mi biliyoruz, ünlü hikâyelerden. En ünlüsü Sabahattin Ali ile ilgili olan; çokça yazılan. SABAHATTİN ALİ’NİN GİZLENDİĞİ O APARTMAN Türkiye

Devamı »
Nişantaşı

Vehbi Bey Apartmanı

“(Narmanlı Apartmanı)… Vehbi Bey Apartmanı gibi döneminin modası ‘Art Deco’ izleri taşımasa da, zamanın en modern yapılarından biriydi. Narmanlı’nın sahibi Hacı Mustafa Efendi’nin, kızına mirasında bu apartmandan pay ayırmaması üzerine, kendi gibi Erzurumlu damadı Vehbi Bey’in, eşinin gönül kırıklığını tamir için, iki ev sonrasındaki arsayı

Devamı »
Galata

Collège des Frères (St. Pierre İlkokulu)

Son dönemde Galata’da, içindeki İtalyan restoranı ve yapısıyla popüler olan bir işletme; Ecole St. Pierre Otel.  Otelin, adını, çok zaman önce orada olan eski bir okul binasından aldığını bildiğimden dönüşüm hikâyesini merak ediyordum. Bugüne kadar ibadete, eğitime ve ticarete ev sahipliği yapan, bugünse otel olan

Devamı »
Büyükçekmece

Aysel Sultan Yalısı

Cep telefonum fotoğraf dolu, neler neler var ama ‘bulamayınca’ anlamı yok, paylaşmıyorum. Yine de hakkında bilgi bulamadığım bir yapıyı paylaşmak istedim ama işte Instagram ya da bu site bu işe de yarıyor, sonra bulduk bilgiyi:) ÇOCUK BİLE FARKI ANLIYOR:) Çocukluk yazlarımız ona hayranlıkla geçti. Geçen

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.