Apergi Apartmanı

Her geçişimde “Ben burada oturmak isterim” dediğim yapılardan… Zaten yuvarlak/daire gövdeli yapı seviyorum o belli oldu (biliyorum mobilya yerleştirmek zor). Bir de ‘köşe’; bu da kimileri için sevilesi…

Şahkulu Mahallesi’nde İlk Belediye Caddesi ile Müellif Sokak’ın kesiştiği yerde. Kapısı orada olduğundan sanırım İlk Belediye Caddesi’nde sayılıyor (Bunun yani aynı yerde duran bir apartmanın kapısının baktığı sokağın değerini değiştirebileceğini de bizim eski apartmanın görevlisi Salim Abi’den öğrendim. Hikâyesi uzun…)

MÜELLİF İLE ALİ CEM ASLANTAŞ’I ANARSAK

Oysa isminin de etkisiyle Müellif Sokak, o çevrede favori sokaklarımdandır, o karmaşada nispeten sakin ve üzerinde boş arsa bile var; ne garip.

Müellif, “Kitap, makale vb. yazan kimse, yazar” demek (buyrun benim!)

Ama bir TDK tartışması gördüm; mimar Ali Cem Aslantaş’ın girişimleri ile mimarlar için de anlamlı olan “Müellif” kelimesi TDK sözlüğünde yer bulmuş. “Mimari proje tasarımı yapan kimse -> proje müellifi”.

Yine Google; Aslantaş, anladığım erken, beklenmedik bir anda vefat etmiş…

GOAD PLANLARINDAN

Bölgedeki yapılar için Ayşe Derin Öncel’in ‘Apartman-Galata’da Yeni Bir Konut Tipi’ adlı kitabı -dili benim için biraz akademik olduğu ve keyifli bir apartman okuması pek yapamasam da- çok değerli bir kaynak.

Her meraklı İstanbullu evine lazım.

Buradaki apartman isimleri 1905 tarihli Goad planlarından alınmış.

Apartman ismi, ne amaçla kullanıldığı, yapım yılları, yenilenme bilgileri ile plan var; daha ne olsun. (Aslında bugünkü durumunu daha iyi bilmek istiyorum ama, içlerini vs.) Çoğu güzel binanın camlarından koliler görüyorum; “Yazık elektrikçi deposu, o yüksek tavanlı evler” diyorum içinden…

HALA KONUT

Planlara bakınca gözlerim açılıyor, bir binalar var her kattaki oda sayısı beni şok ediyor. Bizim apartmanın tamamında o kadar daire yok!

İşte onlara baka baka aile olgusunu, yaşam tipini, sosyolojik mevzuuları da gözlemleyebiliyorsunuz (niye bu işlere bu kadar takılıyorum).

Neyse ki Apergi Apartmanı hâlâ konut, aşağısında minik bir lokanta var galiba (hâlâ duruyorsa).

Apergi hakkındaki aramamdan bir şey çıktığı söylenemez! Ama N. Apergis, Büyük Londra Oteli’ni yaptıran (mimar farklı doğrusu) iki kişiden biri. Müellif kelimesi de madem ‘proje müellifi’ diye bir kullanım var. İlgisi var mıdır? Bir teori olarak ortaya koymak lazım:)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Rabia Kurt
    Tarih: 21:40h, 22 Şubat Cevapla

    Emeğinize sağlık, şahane bi kaynak

    • Nilay Örnek
      Tarih: 19:33h, 24 Şubat Cevapla

      çok teşekkürler

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Asmalımescit

S. Önay Apartmanı

İstiklal’den Şimdi’ye girer gibi girin (Atlas Apartmanı’na da değinmek lazım) -ya da Yakup’a girer gibi diyeyim- hemen birkaç adım sonrasında bu apartman. Mimarlarını biliyoruz; Beyoğlu’nun pek çok binasında görebileceğimiz iki isim. Ve şükür ki imzalı bir apartman. Mimarlar Mimarlar: Victor Adamandidis ile Dimitrios Nikola Petsillas. 

Devamı »
Şişli

Eden Apartmanı

Rum asıllı mimar Apostol Mavrodoğlu‘nun binalarında sona doğru geliyoruz. Kubilay Arpacı’nın “İstanbul Mimarisi’nde Sanatkâr İmzaları” tezinden bulduğum bir bina; doğrusu tezde ismi hep “Apostol Mavpodoglou’nun Etfal Hastanesi Sokağı, No: 6’daki İmzası” diye geçiyor. Pervititch haritasındaki ismi Eden Apartmanı ve ismi değişmemiş gibi. “Gibi” diyorum önceki

Devamı »
Gümüşsuyu

Mühendis İbrahim Galip Bey Apartmanı

Genellikle dev blok yapıları ben pek sevmem. Bu yüzden de Gümüşsuyu’nda, İnönü Caddesi üzerinde her ama her gün, hemen hemen her açıdan görüp de hiç fotoğraflamadığım yapılardandır;  Bugünkü adıyla Akar Palas ve ismi hiç değişmeyen Üçler Apartmanları. Benim gözümde yan yana duran iki dev apartman. 

Devamı »
Rıhtım

Türkiye İş Bankası Kadıköy Şube ve Lojman Binası

Başka bir bina yazacakken -pek çok defa olduğu gibi- anonim bir Facebook sayfasında ‘eski güzel Türkiye fotoğrafları’ gibi bir seriye bakarken buldum kendimi… Ve bir fotoğraf! O kadar tanıdık ki… Bugün bambaşka, bugün “oymuş gibi yapan ama o olmayan bir yer”, Kadıköy ‘rıhtımında’ o geniş

Devamı »
Beylerbeyi

Jak Kamhi Villası

Çok söylüyorum, hep söyleyeceğim kentteki değişimleri anlamanıza yarayacak, tarihe doğru bakmanızı sağlayacak “kayıt yok”; olan kayıt düzensiz, bağlamsız, dolayısıyla neredeyse yararsız. Kopuk. Salt, arşiv hizmetiyle, mimari ve tasarım alanında yapmaya çalıştıklarıyla nadir “şükür var” dediklerimden. Havuzu önüne almış Jak Kamhi Villası fotoğrafını ilk Salt’ın arşivinde

Devamı »
Mithat Paşa

İlhan Koman Evi

Meğer o kadar da kolay ve merkezi bir yerdeymiş ki evi. Maarif Caddesi, No: 20. Edirne’de bir İlhan Koman Müzesi var, eski tren garının olduğu müze adasında, daha küçük bir yapı. Bu ev ise artık Edirne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü hizmet binası imiş. Ama

Devamı »
Tarlabaşı

Ferah Apartmanı

Beyoğlu sokaklarına biraz aşinaysanız yine önünden geçerken hiçbir bilgi alamayacağınız ama şimdi hap gibi okuyacağınız bir bina metni ile karşınızdayım… Şöyle ki, bu güzel bina -Art Nouveau dediğin güzel görünüyor Allah için- bir süredir bayağı bakımsız, evsizlerin geçici olarak konakladığı bir bina durumundaydı. Bende her

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.