Apergi Apartmanı

Her geçişimde “Ben burada oturmak isterim” dediğim yapılardan… Zaten yuvarlak/daire gövdeli yapı seviyorum o belli oldu (biliyorum mobilya yerleştirmek zor). Bir de ‘köşe’; bu da kimileri için sevilesi…

Şahkulu Mahallesi’nde İlk Belediye Caddesi ile Müellif Sokak’ın kesiştiği yerde. Kapısı orada olduğundan sanırım İlk Belediye Caddesi’nde sayılıyor (Bunun yani aynı yerde duran bir apartmanın kapısının baktığı sokağın değerini değiştirebileceğini de bizim eski apartmanın görevlisi Salim Abi’den öğrendim. Hikâyesi uzun…)

MÜELLİF İLE ALİ CEM ASLANTAŞ’I ANARSAK

Oysa isminin de etkisiyle Müellif Sokak, o çevrede favori sokaklarımdandır, o karmaşada nispeten sakin ve üzerinde boş arsa bile var; ne garip.

Müellif, “Kitap, makale vb. yazan kimse, yazar” demek (buyrun benim!)

Ama bir TDK tartışması gördüm; mimar Ali Cem Aslantaş’ın girişimleri ile mimarlar için de anlamlı olan “Müellif” kelimesi TDK sözlüğünde yer bulmuş. “Mimari proje tasarımı yapan kimse -> proje müellifi”.

Yine Google; Aslantaş, anladığım erken, beklenmedik bir anda vefat etmiş…

GOAD PLANLARINDAN

Bölgedeki yapılar için Ayşe Derin Öncel’in ‘Apartman-Galata’da Yeni Bir Konut Tipi’ adlı kitabı -dili benim için biraz akademik olduğu ve keyifli bir apartman okuması pek yapamasam da- çok değerli bir kaynak.

Her meraklı İstanbullu evine lazım.

Buradaki apartman isimleri 1905 tarihli Goad planlarından alınmış.

Apartman ismi, ne amaçla kullanıldığı, yapım yılları, yenilenme bilgileri ile plan var; daha ne olsun. (Aslında bugünkü durumunu daha iyi bilmek istiyorum ama, içlerini vs.) Çoğu güzel binanın camlarından koliler görüyorum; “Yazık elektrikçi deposu, o yüksek tavanlı evler” diyorum içinden…

HALA KONUT

Planlara bakınca gözlerim açılıyor, bir binalar var her kattaki oda sayısı beni şok ediyor. Bizim apartmanın tamamında o kadar daire yok!

İşte onlara baka baka aile olgusunu, yaşam tipini, sosyolojik mevzuuları da gözlemleyebiliyorsunuz (niye bu işlere bu kadar takılıyorum).

Neyse ki Apergi Apartmanı hâlâ konut, aşağısında minik bir lokanta var galiba (hâlâ duruyorsa).

Apergi hakkındaki aramamdan bir şey çıktığı söylenemez! Ama N. Apergis, Büyük Londra Oteli’ni yaptıran (mimar farklı doğrusu) iki kişiden biri. Müellif kelimesi de madem ‘proje müellifi’ diye bir kullanım var. İlgisi var mıdır? Bir teori olarak ortaya koymak lazım:)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Rabia Kurt
    Tarih: 21:40h, 22 Şubat Cevapla

    Emeğinize sağlık, şahane bi kaynak

    • Nilay Örnek
      Tarih: 19:33h, 24 Şubat Cevapla

      çok teşekkürler

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Cili Apartmanı

Cili, bu siteyi oluşturan Instagram hesabına ilk yazdığım apartmanlardan. Hatta baktım 9’uncu. Spotuna şöyle yazmışım: “Yaşayanlarına ‘Beni kahveye davet edin” diyeceğim bir apartman daha buldum; umarım orada yaşayanlar apartmanlarının geçmişini biliyordur.” Bence bileni var:) Çünkü anladım ki bir aile apartmanı ve aylar, hatta yıl sonra

Devamı »
Kireçburnu

Memduh Paşa Yalısı

Sabiha Rüştü Bozcalı‘nın izinden, apartman dedektifliğimi bugün yalı dedektifliğine terfi ettiriyorum… (Bu yazıyı Efi Apartmanı ile birlikte okuyunuz)  “İstanbul’un romantik hali gitti, eski güzellikler gitti. Şimdi çok kalabalık. Apartman hayatı sinirime dokunuyor. Ben manolyaların, katırtırnaklarının açtığı, ağaçlı, büyük bahçesi olan bir evde büyüdüm. Sabah kalktığım

Devamı »
Harbiye

Kervansaray Apartmanı

Apartmanların giriş katının dükkân ya da benzeri kâr getiren yapılar olarak tasarlanması fikri, -en azından Türkiye’de gördüğüm kadarıyla- neredeyse apartman fikriyle eş zamanlı… Ama bizim göz hizamızda onlar olduğundan muhtemelen, bir binanın altındaki işletmenin karakteri tüm binanın algısını etkiliyor. Harbiye’deki Kervansaray Apartmanı. GİRİŞ TÜM ALGIYI

Devamı »
Taksim

Pertev Eczanesi

Güzelliğiyle ara ara geçmişten gelen fotoğrafları paylaşılan bir yer; Taksim’deki Pertev Eczanesi. Geçen gün bahsettiğim, Nihat Vedat Tek mimarlığıyla yapılan Pertev Apartmanı‘nın alt katında, Kadri Eroğan tarafından yapılmış. Pertev Apartmanı’nın yapım yılı 1932, eczaneninki 1954 ve ayrı bir mimarı var. O zaman iç mimar kavramı

Devamı »
Tomtom

TİP Apartmanı

Yıllar yılı cep telefonumda fotoğrafını tutup da hikâyesini bir türlü bulamadığım binalardan; TİP Apartmanı. İsmini geçtim, apartman isminin fontları da ayrı merak nedeni… Bize bir şeyler söylemek ister gibi değil mi? Bana hep Türkiye İşçi Partisi’ni hatırlatır. Zamanında partili olmuş arkadaşlarıma da gösteriyorum “Aaaa” diyorlar

Devamı »
Tarlabaşı

Leica Galeri

Şimdi, “Ara Güler hayatta olsaydı da sorardık, kesin biliyordur” diye düşünüyorum… Geçenlerde, kapılara ilgisini görüp takip etmeye başladığım Halil Kendir’in hesabında ilk defa o binanın içini gördüm. Sağolsun beni kırmadı binanın bugünkü haline dair fotoğrafları bana gönderip öğrendiklerini yazdı. (Dışardan fotoğraflar bana ait, içerisi muhteşemmiş!

Devamı »
Ataköy

Ataköy ve Kısımları: Plaj, Galleria ve SeaPearl

Ben bu sayfayı bir hafıza oluşturmak, kayıt bırakmak, “iki kişiyi daha heveslendirse” gibi amaçların yanı sıra daha çok kendi kendimi eylemek, sancımı ve merakımı dindirmek, keyif almak gibi nedenlerle oluşturduğumdan Ataköy dosyasının bu kadar ilgi görmesini beklememiştim. “Yüzlerce” mesaj geldi, aile fotoğrafları da… Başka semt

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.