Asmalı Mescit 74, Asmalımescit 47

Bugünkü binamızı mimar Serkan Yetgin buldu, o anlatıyor: “Marsilyalı bir ‘souteneur’, Napolili bir ‘Iazzarone’, Şikago’lu bir ‘gangster’ kendini Asmalımesçit’te yabancı saymaz.”

“1901 doğumlu gazeteci Fikret Adil Kamertan, Asmalımescit 74 adlı İstanbul’un bohem hayatını anlattığı, kendi ifadesiyle, “romanımsı hakikat, hakikatimsi roman”ında Asmalı Mescit’i böyle tanımlıyor.

Çıkardığı Artist ve S.E.S. (Sanat, Edebiyat, Sosyoloji) dergileri alanında öncü yayınlar olarak biliniyor. Çalıştığı gazetelerde haber, fıkra, röportaj ve sanat eleştirileri yayınlanıyor; Türkiye’nin ilk sanat eleştirmenlerinden biri sayılıyor. 

BUGÜN OLMAYAN MEKANLAR…

“Beyoğlu’nun en renkli dönemlerinden birine şahitlik eden yazar, etrafında gelişen, bizzat yaşadığı olayları, gazete tefrikaları ve kitaplarıyla bize aktarır. Yazılarıyla okuyucuyu Gardenbar, Rejans, Petrograd, Turkuaz, BiBaBo gibi Beyoğlu’nun özgün yerlerinde dolaştıran Adil, belki de bugün neredeyse hiçbir izine rastlayamayacağımız mekânları bize bir nebze de olsa yaşatır.

MEKANDAN MEKANA…

“Fikret Adil’in 1 Aralık 1930’da Vakit Gazetesi’nde yayınlamaya başladığı Asmalımesçit74, 1933’te kitap haline getiriliyor. Sabahladığı Beyoğlu gecelerinden birinde Petrograd’da rastladığı, ard arda gördüğü iki kadın ve onları takibi ile başlayan heyecanlı bir serüvenini anlattığı kitabın, her gün yayınlanan bölümlerinde hem mekânlara, hem de kişilere ait fotoğraflara, çizimlere yer veriyor.

ARTIK OTOPARK

“Asmalı Mescit’in neresi olduğunu bugün kime sorsanız söyler, peki 74 numara neresidir derseniz, Adil, burada küçük bir değişiklik yaparak 47 olan kapı numarasını 74 olarak değiştiriyor. O zamanlarda Macar bir kadın tarafından pansiyon olarak işletilen binanın, hazza adanmış çatı arasındaki odasını bize misafirleriyle ve olaylarıyla tasvir ediyor. Kimler misafir oluyor bu çatı arasına derseniz; Necip Fazıl, Peyami Safa, İbrahim Çallı, Mesut Cemil, Elif Naci ve ismine sıkça rastladığımız “Beyza Hanım”.

Asmalı Mescit 74’ü günümüzde halen görmek mümkün. Fakat sadece giriş cephesinin duvarı ayakta duruyor. Hatta orası olduğunu bilmeden, belki içine arabanızı park etmiş bile olabilirsiniz.”

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

8 Yorumlar
  • Fatih
    Tarih: 23:54h, 22 Ağustos Cevapla

    5 dk kadar gezindim, inceledim ve 2 mükemmel paylaşımınızı okudum. Siteniz gerçekten harika, müthiş bir emek verildiği görülüyor. Keza içerikleriniz ömürlük çalışmalar. Kazandırdıklarınız için sonsuz teşekkürler. Yolunuz hep açık olsun.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:29h, 23 Ağustos Cevapla

      Ya çok mutlu oldum, umarım, bakanı, dolaşanı, yazanı, katkıda bulunanı çok olur. Sevgiler

  • mustafa büyükgüçlü
    Tarih: 21:41h, 08 Ekim Cevapla

    mustafa büyükgüçlü
    bu fotodaki ev 49 numara süleyman beyin garajı birinci katta 1962 den1971 re kadar kiracı olarak oturdum orta okul ve lise yıllarım o evde geçti.ikinci katta süleyman beyin oğlu sami bey otururdu.47 numara fotoğrafın sağındaki apartman ismi asmalı mescit apartmanı altında kolacı necminin dükkanı aparmanın önünde etrafı duvarla çevrili asma ekili olan bitkilik bir alan vardı.apartmanın karşısında dursun eşref apartmanı altında babamın özkilis kebabcı dükkanı vardı.selamlar gerekli düzeltmeği yaparsanız yeni nesiller doğru bilgiye erişir.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 01:04h, 11 Ekim Cevapla

      Yazının yazarına bilgileri iletiyorum; çok teşekkürler n.

  • Serkan Yetgin
    Tarih: 12:22h, 12 Ekim Cevapla

    Mustafa Bey merhaba,
    Katkınız için çok teşekkürler.

    Öncelikle Asmalı Mescit Apartmanı bu binayı karşımıza aldığımızda sağda değil, iki bina ileride solda, bizim de ofisimiz o binadaydı. Binanın sağındaki apartman 51 numara Hak-Hürriyet Apartmanı.

    Eski haritalarda bu binanın numarası dükkan olan kısımda 47, apartman girişinde 49 olarak görünüyor. Yani aslında sizin verdiğiniz bilgi de doğru, yazının dayandığı kitaptaki bilgilerle de tutarlı görünüyor.

    Aşağıdaki kısım İstanbul Ansiklopedisi Cilt 1’den :

    “Fikret Âdil’in, Asmalımescit 74 adlı romanında adı geçen ev, bugün altındaki dükkânla birlikte harap bir halele bulunan, iki katlı 47 nolu binadır. Fikret Âdil, bohem hayatını anlatan romanında bu evin numarasını ters çevirerek vermiştir. Evin altındaki dükkân. 1912’de, H. Papadopoulosün eczanesiydi. Romanın yazıldığı yıl evin mülkiyeti, Viçen Papazyan ile Satenik Lazyan’a aitti.”

    Goad haritalarının yapıldığı 1904-1906 yıllarında ise binanın altında bakkal olduğu görülüyor.

    Orada yaşadığınız döneme ait elinizde fotoğraf var mıdır acaba? Paylaşma imkanınız olursa çok seviniriz.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 15:02h, 12 Ekim Cevapla

      Teşekkürler; ben de çok uğraştırmış oldum ama şahane olmuş

  • Serkan Yetgin
    Tarih: 22:39h, 23 Ekim Cevapla

    Benim için zevkti 🙂 Keşke oralarda yaşayanlardan daha çok bildirim gelse.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 20:44h, 24 Ekim Cevapla

      Keşke!

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Kızılay

Ajans Türk Binası

Türkiye İş Bankası Kadıköy Şube ve Lojmanları, ardından da pek çok Türk filminde başrolde olan Muammer Karaca Evi  vesilesiyle, Türkiye’nin kendi bürosunu açan ilk kadın mimarı Perran Doğancı‘dan söz açmıştım. Perran Hanım ile ilgili dosyamı -şimdilik- Ankara’daki -eski- Ajans Türk Binası ile bitireyim. MARKA, KALİTE

Devamı »
Çeşmealtı

Nebioğlu Tatil Köyü (Nebioğlu Turistik Tesisleri)

Ya nereden nereye! Bu metinleri yazarken yaptığım yolculukları kime nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Bir yapı hakkında yıllar sonra orada yaşamış olan, tarihini bilen, hatta mimarların ailelerinden öğrenilebileceklerin ne kadar ufuk açıcı olduğuna her gün şahit oluyorum. “Bir kahvenin 40 yıllık hatrı olduğuna şahit olabilirsiniz” mesala bu

Devamı »
Zeyrek

Betoven Apartmanı

Ya sonra bana “Bu apartmanların, apartman isimlerinin hikâyelerini niye merak ediyorsun?” denmiyor mu? Bunu okuyun; ef-sa-ne… 10-15 kişi dün bana, klasik müzik yayıncısı Serhan Bali’nin bir Twitter paylaşımını gönderdi; “Nilay Hanım nasıl sizden kaçmış” gibi notlarla… Konu, Fatih Kadınlar Pazarı‘nın ortasında satıcıların arasında kalmış bir eski

Devamı »
Nişantaşı

Berna Apartmanı

Nişantaşı Maçka Caddesi’nde, bir yanında Narmanlı, diğer yanında Aziziye Palas, karşısında Ralli Apartmanı…  Komşularının görkeminden adı az anılıyor gibi; art nouveau öğelerle süslü, 5 katlı güzel bir bina…. Binanın özelliklerinden biri -ki şanslıyız kapısında bir tabela var- Prof. Dr. Hulusi Behçet’in bu binada yaşamış olması.

Devamı »
Taksim

Ay Yıldız Apartmanı

Kristal Gazinosu, Cumhuriyet Anıtı gibi yapıların fotoğraflarında heybetiyle görülen, üzerinde dev ay yıldızıyla Ay-Yıldız Apartmanı. Meydanın batısını gösteren eski fotoğrafların çoğunda var; Taksim su depolarının hemen bitişiğinde, yuvarlatılmış köşe balkonuyla… 6 katlı ama çok daha yüksek gibi. Bina 1986’da -neden bilmem- yıkılmış. Orada pek çok Cumhuriyet

Devamı »
Harbiye

Lucie (Topalyan) Apartmanı / TURKISH BANK Binası

Oh! Sonunda buldum. İnanılmaz; bu kadar göz önünde, bu kadar fotoğraflarda hep var olan bir binanın eski haline dair bilginin/belgenin bu kadar kıt, hatta yok olması hayret verici. Taktım bayağı; iyi tarih bilen arkadaşlarıma soruyorum, Turkish Bank’ın sitesinde zerre bilgi yok, gidiyorum kapıdan soruyorum bilen

Devamı »
Nişantaşı

Marmara ve Sümer Apartmanları

Güzel bina sevdamın nedenlerinden biri de bu iki binadır. Çünkü daha sıradan apartmanların, yazlık evlerin olduğu semtlerde oturan benim gibi çocuklar için -daha önce de söylemiştim- Vakko Fabrikası, -eski- Tercüman binası, Sümer ve Marmara gibi apartmanlar, Gümüşsuyu-İnönü Caddesi’ndeki binalar bir başkadır… O başkalık dikkat çeker,

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.