Bakireler Anıtı

Bir dönemin efsanevi Süreyya Plajı’nın biricik simgesi Bakireler Anıtı, hâlâ Maltepe’de, eski yerinde… Ama sorun şu… Deniz eski yerinde değil. Deniz gitti, beton geldi.

Güncelleme – Ağustos 2023:  Restorasyon sonrası kaidesi ortaya çıkartılan Bakireler Anıtı Heykeli’nin son durumuna dair bilgiler şu yazıda: Bakireler Anıtı’nın Heykeli

****

Süreyya İlmen, 2. Abdülhamid’in seraskerlerinden Rıza Paşa’nın oğlu.
Aileden zengin. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra askerlikten ayrılıp ticarete atılınca daha da zengin oluyor. Milletvekilliği de yapıyor. Süreyya Paşa, ülkeye batı kültürünü getirmek için çalışan insanlardan.
1939 yılında Maltepe sahilindeki sebze bahçesini plaja dönüştürme kararı alıyor ve 2. Dünya Savaşı nedeniyle 7 yıl sektere uğrayan çalışmalar sonunda, 8 Haziran 1946’da Süreyya Plajı açılıyor.
Burası trenin durduğu bir plaj haline geliyor, Vali Lütfü Kırdar da plajdan Bağdat Caddesi’ne asfalt yol yaptırıyor.
Muhteşem bir plaj, içinde konser yerleri, giyinme kabinleri, restoranlar. Su sporları burada yapılıyor, modernleşmeye adımlar burada atılıyor.

VENÜSLE BULUŞAN KIZLAR EŞ BULUR!

Plajın simgesi de ‘Bakireler Anıtı’.
Süreyya Paşa plajı bir simgesi olması gerektiğine inanıyor ki, bu da başarılıyor.
6 kolonlu, 4 metre yükseklikteki anıtın ortasında da bir Venüs heykeli var. Denizden 50-60 metre açıktaki anıta yüzen kızların, eş bulmalarının kolaylaştığı yönünde bir de rivayet var…
Pera Müzesi’ndeki İstanbul’da Deniz Sefası adlı sergide fotoğraflarını gördükten sonra, Anadolu yakasını da az bilirim, bilenlere “Ben heykeli hiç görmedim” dedim.
“Çünkü o anıt artık karada, çevresi beton” yanıtı geldi.
Fotoğraflarını buldum, Venüs de ‘uçmuş’.
Bilmiyorum ki hatıralarımız nerede yaşayacak?

(Bu arada yazının ardından iki edit:
Anıtın yeri bugün, Migros’un otoparkı içinde. Önce bana birileri fotoğraflar gönderdi, sonra kendim de gördüm. Araçla yoldan geçerken görünüyor.
Beton dökülmeleri nedeniyle boyu da kısalmış maalesef.
Ben bu yazıyı kendi blogumda (nilayornek.com) yazmıştım ama burada da dursun istedim.

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Bakireler Anıtı ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • Begüm D
    Tarih: 16:11h, 27 Ekim Cevapla

    Merhaba,
    Maltepe’de doğmuş biri olarak, bu anıtın deniz ortasında olduğu zamanları hatırlıyorum ve o zaman sanki yüzülemeyecek kadar ileride gelirdi bana (çocuk olarak bana epey mesafe tabi).
    Bir de plajın tren istasyonuna bakan duvarında çok güzel plaj resimleri vardı fakat bunlar sahilin yapımından sonra kısa bir süre korunda, sonra da ne akılla bilinmez, yıkılıp yok edildi.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Osmanbey

Sebat Apartmanı

70 yıllık bekleyiş, 70 yıllık sabır, acı… O anlatırken, her sene toplandığımız, Hrant Dink’in önünde öldürüldüğü binanın ismine bakıyordum: Sebat! Bir sembol gibi, bir heykel gibi… ALGUADİŞ’İN ESERİ Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı 1920’lerin ortasında Mimar Rafael Alguadiş tarafından tasarlanıp inşa edilmiş. Alguadiş, burada daha

Devamı »
Beyoğlu

Ürgüp Palas

Ürgüp Palas bana çok şiir okuttu; umarım size de okutur. Demir Palas metninde bana kaynak olan Haydar Ergülen’in “Azıcık Cihangir” (Heyamola Yayınları) adlı kitabında, bir bölümde de şair Seyhan Erözçelik’in Cihangir’i vardı. (Metin kitapta çok düzgün ayrılmadığı için kim yazdı vs. ayırmakta zorlandım ama çözdüm!)

Devamı »
Asmalımescit

Asmalı Mescit 74, Asmalımescit 47

“1901 doğumlu gazeteci Fikret Adil Kamertan, Asmalımescit 74 adlı İstanbul’un bohem hayatını anlattığı, kendi ifadesiyle, “romanımsı hakikat, hakikatimsi roman”ında Asmalı Mescit’i böyle tanımlıyor. Çıkardığı Artist ve S.E.S. (Sanat, Edebiyat, Sosyoloji) dergileri alanında öncü yayınlar olarak biliniyor. Çalıştığı gazetelerde haber, fıkra, röportaj ve sanat eleştirileri yayınlanıyor;

Devamı »
Nişantaşı

Dorsay Apartmanı

Bulmacalarda klasik sorular vardır, kardeşim böyle şeyleri iyi bilir. ‘Dorsay’ denilince film eleştirmeni, sinema yazarı Atilla Dorsay’dan ziyade “Uzun erkek pardösüsü” cümlesi geliyorsa aklınıza tebrikler, iyi bir bulmacacısınız. Girişindeki bilgi panosu sağolsun, Nişantaşı Poyracık Sokak’taki bu bina hakkında şunu biliyoruz; 20. yüzyılın dünyaca tanınmış opera

Devamı »
Nişantaşı

Pamuk Apartmanı

Aile apartmanları olan Pamuk Apartmanı da bu ilişkinin kalbindedir. Yazarın Kara Kitap’ında Şehrikalp Apartmanı adıyla geçen Pamuk Apartmanı, artık pek ünlü. Ben bu fotoğrafları Koreli bir turistle aynı anda çektim mesela. YIKIK-YANIK KONAKLAR DEVRİ… Muhtemelen Pamuk, babasından bütün ayrıntıları biliyor -sık anlatırmış-, ben mimarını bulamadım

Devamı »
Nişantaşı

Marmara ve Sümer Apartmanları

Güzel bina sevdamın nedenlerinden biri de bu iki binadır. Çünkü daha sıradan apartmanların, yazlık evlerin olduğu semtlerde oturan benim gibi çocuklar için -daha önce de söylemiştim- Vakko Fabrikası, -eski- Tercüman binası, Sümer ve Marmara gibi apartmanlar, Gümüşsuyu-İnönü Caddesi’ndeki binalar bir başkadır… O başkalık dikkat çeker,

Devamı »
Cihangir

Çok Şükür Apartmanı

Bazen apartmanları insan hikâyelerini, bazen de insan hikâyelerini apartmanları anlatmak için kullandığım doğrudur. Bu apartmanı da “Sâdettin Kaynak’ın bir dönem yaşadığı apartman” olarak paylaşmaya hakkım olsun artık:) Beyoğlu-Sıraselviler’de başka bir bina yazıyordum. Sâdettin Kaynak’ın da Sıraselviler’de bir apartmanda oturduğunu fark ettim. ‘Küçük bir bina’ diye

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.