Ceylan Apartmanı

Yapım Yılı: 1932-1933

Malum, ‘geçmiş-hatıralar-Cumhuriyet dönemi mimarisi ve insanları’ minik minik yazıp paylaşıyorum.

Bu süreçte de ara ara “Eğer ki hâlâ ayakta olan bu güzel binalardan birinde oturuyorsanız, az biraz da olsa hikâyesini biliyorsanız ne olur paylaşın, hatta beni kahveye çağırın” diyorum.

Beni ilk kahveye çağıran, oturduğu bina sayesinde tanıştığımız -sonra da arkadaş olup birlikte sanatçı galerilerini bile ziyaret ettiğimiz- sanat danışmanı Melis Terzioğlu oldu.

Ona müteşekkirim. Hem bu projeme gaz verdiği, ivme katmak için -sadece benimle değil- ‘bizimle’ evinden fotoğraf paylaştığı hem de bu kıymetli yapıya değer verdiği, onu böyle güzel yaşattığı için.

NASIL BULUŞTUK?

Ben “Böyle bir apartmanda yaşıyorsanız beni kahveye davet edin, evlerin içini deli gibi merak ediyorum” yazınca, Melis’in Ceylan Apartmanı’nda oturduğunu bilen arkadaşları ona benim paylaşımımı atmış. Arada Tarık Bayazıt ile Savaş Ertunç var, daha bir dolu ortak arkadaş çıktı; var da var. Melis de bana yazdı. Pandemi günleri uzun uzun telefonlarla konuştuk. Sonra baktım o kahve işi zor, eve gidemeyeceğim. Melis dedi ki, “Bir dergi fotoğraflarını çekti evin”.

Instagram’da kullanmak üzere dergiden istedik, ücret talep ettiler. Ben de dedim ki, “Ya Melis sen cep telefonunla çek gönder.” Gönderdi:) 

ÜÇ KUŞAK CEYLAN APARTMANI’NDA

Ceylan Apartmanı, Taksim’de, Gezi Parkı’na komşu ünlü bir Sedad Hakkı Eldem binası. 1932-1933’te inşa edilmiş. Benim sevdiğim şu üçgen binalardan.

Nadir rastlanan bir durum, Melis’in babaannesi de o evde oturmuş, babası da… Üç kuşak bir binanın tarihini bilmek, yaşamak çok nadir, pek güzel. Fotoğraflardan da görülebilecek ‘gemi tipi’ üçgen salonun en ucuna Melis’in babaannesinin yatağını koyduğu bile olmuş… Meydanı oradan izlemek; ne güzel…

Hem Taksim, hem apartman yıllar yılı pek çok değişim geçirmiş. Pek çok kat ofis ve kiralık olduğu için binanın bakımı, korunması çok kolay değil. Melis hatta “Kapı değiştirilsin” önerisine şiddetle muhalefetlerini anlattı. Kapı da pek güzel. Melis’in dairesi, diğer katlardan daha küçük ama şahane bir ‘güvertesi var’. 30 yıl kiranın ardından neredeyse yeniden, bir mimarla yapılandırmış Melis; daireyi, pek de güzel, pek de ‘sanatlı’ döşemiş.

‘Koccaman’ aydınlık bir mutfağı var.

Sonradan gittim de, mesela o balkonda olmak çok acayip. Yani Taksim’den oraya bakmakta oradan Gezi’ye, Taksim Meydanı’na bakmak bambaşka. Deniz de görüyor.

AHŞAP POSTA KUTUSU BİLE AYNI

Bu arada Melis ekliyor:

“Ceylan Apartmanı adımınızı attığınız anda sizi Cumhuriyet’in ilk yıllarına götürüyor. Giriş holündeki mermer kaplama döşeme, ahşap posta kutusu gibi orijinali korunmuş detaylarıyla modernist ve aynı zamanda da nostaljik havasını hissedebiliyorsunuz. Altıncı katın dairesi diğerlerine göre daha küçüktür ve geriye çekilmiştir…”

KULLANICI DENEYİMİ; ÖNEMLİ

Bu arada içeriyi görmeyi -basit bir merak dışında- niye önemsiyorum.

‘Kullanıcı deneyimi’ çok önemli. Ne mimarların, dışarıdan ne havalı binaları hakkında bir de yaşayanlara sormak lazım, bu bir. Bir de şu var; o yapılar nasıl değişimlere uğradı. Girişler korundu mu, odalar birleşti mi? Hepsi -benim için- mühim:)

Misal bu sitede ‘mutfağı kötü’ mimarı yapıları teşhir etme niyetindeyim…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Hikmet Akçiçek
    Tarih: 15:57h, 03 Eylül Cevapla

    Ceylan apartmanının üst katı öğenci olduğum 1980’li yıllardan 2000 li yıllara kadar çok uzun süre İFMC İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyetinin lokali idi. Gülten Kazgan , Asaf Savaş Akat, Tülay Arın, İzzettin Önder gibi iktisat fakultesinin kiymetli hocalarının, Çetin Altan, Murat Belge gibi gazeteci ve yazarların katıldığı önemli söyleşiler olurdu… Evet çok güzel bir balkonu vardı boğaza, gezi parkı ve taksim meydanına bakan…

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:32h, 06 Eylül Cevapla

      Şimdi burası orası…

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Ziyapaşa

Özbek Özler Evi

Adana’da az da olsa sıkı arkadaşlarımız var; orada sırtımız yere gelmez (en azından ben böyle hissederim). Dedim ki, Kazım Apa ve Mutlu Doğru “Adana’da şu şu Ertuğrul Arf yapılarından bildikleriniz var mı?” Kazım, “Özbek Özler Evi duruyor” dedi, Mutlu ise hemen Özbek Bey’in oğluna sormuş

Devamı »
Adalar

Büyükada Rum Yetimhanesi – II

Bu yazıyı Büyükada Rum Yetimhanesi -1 ile okuyun lütfen Ben savaş tarihi sevmem, şehir hayatı-tarihi severim:) Bence bu da çok şey söyler. Ve insan sık sık şöyle der: “Ya olsaydı nasıl olurdu, ya olmasaydı nasıl olurdu…” O durumlardan biri… Bambaşka bir tahayyül.  ORIENT EKSPRES İLE

Devamı »
Nişantaşı

Kilimli Konak

Seneler önce, onu ilk bir ‘gece’ gördüm. O resim gece daha belirgin. Cama yapışıp Resimli Apartmanlar serim için yansımasız bir fotoğraf çekmeye çalıştım. İçindeki resmin Ercümend Kalmık’a ait olduğunu ise, Gümüşsuyu’ndaki Ercümend Kalmık Müzesi‘ni yazarken fark ettim. Binanın mimarı Ali Mukbil Gökdoğan.  Gökdoğan, Türkiye’nin imarı

Devamı »
Tomtom

Yeni Çarşı Caddesi No: 33

DESENİN NE SAKINCASI VAR? Apartmanın adını bilmiyorum. Beyoğlu’nda Tomtom tarafından, Boğazkesen’den Galatasaray meydanına çıkan Yeni Çarşı Caddesi üzerinde no: 33. Geçenlerde Nazif Can Akçalı (Instagram’da @ncaisme) bana ilk dört fotoğrafı göndererek, “Üçüncü katta tadilat var şu günlerde… Giriş böyle, umarım üzerini kapamazlar” yazmıştı. Açıkçası “Yok yahu niye

Devamı »
Ziverbey

Razi Trak Köşkü

Çıkan kısmın özeti: Şişli’deki Trak Apartmanı‘nın Trak Ailesi ile ilişkisini henüz kuramadım, belki de hiç yok.  Ancak Halaskargazi Caddesi üzerinde Trak Apartmanı’nın karşı çaprazında yer alan Gün Apartmanı‘nı yaptıranlar Traklar. Aileden orada oturanlar da olmuş. Ama Emine-Razi Trak çiftinin asıl oturduğu, çocuklarını -İnci, Elçin, Ethem

Devamı »
Yeşilyurt

Orhan Bey Apartmanı

Her yerden, her hesaptan “Siz de bina dedektifliği yapın, bulduklarınızı bana yazın” diyorum ama Instagram kelime ile arama yapmaya izin vermediği için çok mesaj varsa her şey karışabiliyor. Allah’tan Çiğdem Hanım ile yeniden buluştuk:) Çiğdem Kosovalı Geylan önce bana “Yeşilyurt\İstanbul’da bir apartmanın dış cephe süslemesi.

Devamı »
Gümüşsuyu

Karaağaç Apartmanı

Siteyi “kurcalayanlar” belki fark etmiştir, pek çok seçeneğe göre bina sınıflandırması var… Metinde adı geçen, “tanıyor olabileceğiniz kişilerin” adıyla da arama yapabilirsiniz, mimarlara göre de… Villalar, köşkler ya da apartmanlara da bakabilirsiniz; dönemine, tarzına, semtine ya da özel niteliğine göre de okuma yapabilirsiniz… Önemli bölümlerden

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.