Ceylan Apartmanı

Yapım Yılı: 1932-1933

Malum, ‘geçmiş-hatıralar-Cumhuriyet dönemi mimarisi ve insanları’ minik minik yazıp paylaşıyorum.

Bu süreçte de ara ara “Eğer ki hâlâ ayakta olan bu güzel binalardan birinde oturuyorsanız, az biraz da olsa hikâyesini biliyorsanız ne olur paylaşın, hatta beni kahveye çağırın” diyorum.

Beni ilk kahveye çağıran, oturduğu bina sayesinde tanıştığımız -sonra da arkadaş olup birlikte sanatçı galerilerini bile ziyaret ettiğimiz- sanat danışmanı Melis Terzioğlu oldu.

Ona müteşekkirim. Hem bu projeme gaz verdiği, ivme katmak için -sadece benimle değil- ‘bizimle’ evinden fotoğraf paylaştığı hem de bu kıymetli yapıya değer verdiği, onu böyle güzel yaşattığı için.

NASIL BULUŞTUK?

Ben “Böyle bir apartmanda yaşıyorsanız beni kahveye davet edin, evlerin içini deli gibi merak ediyorum” yazınca, Melis’in Ceylan Apartmanı’nda oturduğunu bilen arkadaşları ona benim paylaşımımı atmış. Arada Tarık Bayazıt ile Savaş Ertunç var, daha bir dolu ortak arkadaş çıktı; var da var. Melis de bana yazdı. Pandemi günleri uzun uzun telefonlarla konuştuk. Sonra baktım o kahve işi zor, eve gidemeyeceğim. Melis dedi ki, “Bir dergi fotoğraflarını çekti evin”.

Instagram’da kullanmak üzere dergiden istedik, ücret talep ettiler. Ben de dedim ki, “Ya Melis sen cep telefonunla çek gönder.” Gönderdi:) 

ÜÇ KUŞAK CEYLAN APARTMANI’NDA

Ceylan Apartmanı, Taksim’de, Gezi Parkı’na komşu ünlü bir Sedad Hakkı Eldem binası. 1932-1933’te inşa edilmiş. Benim sevdiğim şu üçgen binalardan.

Nadir rastlanan bir durum, Melis’in babaannesi de o evde oturmuş, babası da… Üç kuşak bir binanın tarihini bilmek, yaşamak çok nadir, pek güzel. Fotoğraflardan da görülebilecek ‘gemi tipi’ üçgen salonun en ucuna Melis’in babaannesinin yatağını koyduğu bile olmuş… Meydanı oradan izlemek; ne güzel…

Hem Taksim, hem apartman yıllar yılı pek çok değişim geçirmiş. Pek çok kat ofis ve kiralık olduğu için binanın bakımı, korunması çok kolay değil. Melis hatta “Kapı değiştirilsin” önerisine şiddetle muhalefetlerini anlattı. Kapı da pek güzel. Melis’in dairesi, diğer katlardan daha küçük ama şahane bir ‘güvertesi var’. 30 yıl kiranın ardından neredeyse yeniden, bir mimarla yapılandırmış Melis; daireyi, pek de güzel, pek de ‘sanatlı’ döşemiş.

‘Koccaman’ aydınlık bir mutfağı var.

Sonradan gittim de, mesela o balkonda olmak çok acayip. Yani Taksim’den oraya bakmakta oradan Gezi’ye, Taksim Meydanı’na bakmak bambaşka. Deniz de görüyor.

AHŞAP POSTA KUTUSU BİLE AYNI

Bu arada Melis ekliyor:

“Ceylan Apartmanı adımınızı attığınız anda sizi Cumhuriyet’in ilk yıllarına götürüyor. Giriş holündeki mermer kaplama döşeme, ahşap posta kutusu gibi orijinali korunmuş detaylarıyla modernist ve aynı zamanda da nostaljik havasını hissedebiliyorsunuz. Altıncı katın dairesi diğerlerine göre daha küçüktür ve geriye çekilmiştir…”

KULLANICI DENEYİMİ; ÖNEMLİ

Bu arada içeriyi görmeyi -basit bir merak dışında- niye önemsiyorum.

‘Kullanıcı deneyimi’ çok önemli. Ne mimarların, dışarıdan ne havalı binaları hakkında bir de yaşayanlara sormak lazım, bu bir. Bir de şu var; o yapılar nasıl değişimlere uğradı. Girişler korundu mu, odalar birleşti mi? Hepsi -benim için- mühim:)

Misal bu sitede ‘mutfağı kötü’ mimarı yapıları teşhir etme niyetindeyim…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Hikmet Akçiçek
    Tarih: 15:57h, 03 Eylül Cevapla

    Ceylan apartmanının üst katı öğenci olduğum 1980’li yıllardan 2000 li yıllara kadar çok uzun süre İFMC İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyetinin lokali idi. Gülten Kazgan , Asaf Savaş Akat, Tülay Arın, İzzettin Önder gibi iktisat fakultesinin kiymetli hocalarının, Çetin Altan, Murat Belge gibi gazeteci ve yazarların katıldığı önemli söyleşiler olurdu… Evet çok güzel bir balkonu vardı boğaza, gezi parkı ve taksim meydanına bakan…

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:32h, 06 Eylül Cevapla

      Şimdi burası orası…

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Asmalımescit

S. Önay Apartmanı

İstiklal’den Şimdi’ye girer gibi girin (Atlas Apartmanı’na da değinmek lazım) -ya da Yakup’a girer gibi diyeyim- hemen birkaç adım sonrasında bu apartman. Mimarlarını biliyoruz; Beyoğlu’nun pek çok binasında görebileceğimiz iki isim. Ve şükür ki imzalı bir apartman. Mimarlar Mimarlar: Victor Adamandidis ile Dimitrios Nikola Petsillas. 

Devamı »
Taksim

Ay Yıldız Apartmanı

Kristal Gazinosu, Cumhuriyet Anıtı gibi yapıların fotoğraflarında heybetiyle görülen, üzerinde dev ay yıldızıyla Ay-Yıldız Apartmanı. Meydanın batısını gösteren eski fotoğrafların çoğunda var; Taksim su depolarının hemen bitişiğinde, yuvarlatılmış köşe balkonuyla… 6 katlı ama çok daha yüksek gibi. Bina 1986’da -neden bilmem- yıkılmış. Orada pek çok Cumhuriyet

Devamı »
Maçka

Konak Apartmanı

Merve Başcumalı, burada önce kardeşi Burak ile birlikte Talimhane’deki Divan Apartmanı‘nı yazmış ardından da, yaşayanlarıyla görüşerek yine Talimhane’deki güzeller güzeli Taş Apartmanı‘nı kayda almıştı. Şimdi Merve Hanım, İstanbul’da Süleyman Seba Caddesi’ni bilenlerin göz aşinalığı yaşayacağı Konak Apartmanı’nı, ailesi onlarca yıldır o binada, hatta o binanın olduğu

Devamı »
Nişantaşı

Ralli Apartmanı

Dönem pandemi, yalan rakamlar da belli, tırsıyorum. Ama Ferda, önemli bir detay ekledi “Bu hafta Suriye Başkonsolosluğu kapalı”. Orası sakinken atladım gittim!! Nişantaşı’ndan yolu geçenler bilir, -sanırım Suriye’nin Ankara Büyükelçiliği’nin kapanma kararından sonra böyle oldu- sokağa dev kalabalıklar taşıyor. O güzel apartmanda işiniz olsa giresiniz

Devamı »
Taksim

Miramar Apartmanı

“Tüm bunlar toz oldu artık” Bugünkü mini metne başlık koyuyor olsam bunu yazardım. Bir mimarın peşinden, Marmara ve Sümer Apartmanları’ndan devam.  Agos ve Şalom gibi gazeteler yani azınlık yayınları olmasa tarihimiz -daha da- dev eksik. Dün  Karel Valansi’nin yazar Jak Alguadiş ile yaptığı söyleşiden bahsetmiştim.

Devamı »
Nişantaşı

Güzel Apartmanı

Özellikle Valikonağı’na bakan cephesine “Eskiden ne güzelmiş” diyerek baktığım bir apartman, yıllardır boş, Nişantaşı Anadolu Lisesi’nin yanında-karşısında. Fotoğraflarımı çektim ve -iyi ki- ziline baktım. Tanıdık bir isim; çok beğendiğim moda tasarımcısı Hatice Gökçe.  Ona yazdım, “Bana yazar mısınız o apartmanı?” dedim ve şahane bir metin

Devamı »
Asmalımescit

Asmalı Mescit 74, Asmalımescit 47

“1901 doğumlu gazeteci Fikret Adil Kamertan, Asmalımescit 74 adlı İstanbul’un bohem hayatını anlattığı, kendi ifadesiyle, “romanımsı hakikat, hakikatimsi roman”ında Asmalı Mescit’i böyle tanımlıyor. Çıkardığı Artist ve S.E.S. (Sanat, Edebiyat, Sosyoloji) dergileri alanında öncü yayınlar olarak biliniyor. Çalıştığı gazetelerde haber, fıkra, röportaj ve sanat eleştirileri yayınlanıyor;

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.