Cili Apartmanı

Yaşayanlarına “Beni kahveye davet edin” diyeceğim bir apartman daha buldum; umarım orada yaşayanlar apartmanlarının geçmişini biliyordur.

Cili, bu siteyi oluşturan Instagram hesabına ilk yazdığım apartmanlardan. Hatta baktım 9’uncu. Spotuna şöyle yazmışım: “Yaşayanlarına ‘Beni kahveye davet edin” diyeceğim bir apartman daha buldum; umarım orada yaşayanlar apartmanlarının geçmişini biliyordur.”

Bence bileni var:) Çünkü anladım ki bir aile apartmanı ve aylar, hatta yıl sonra ‘Cili’ isminin manası anlaşıldı. Bundan sonrası yeni bilgiler, sonra da ilk yazıyla karşılaşacaksınız, mimar Zeki Sayar’ın cümleleriyle… Başlayalım…

EFSANEVİ ŞARKILARIN YAZARI

‘Kimler geldi kimler geçti’, ‘Hoş gör sen’, ‘Bambaşka biri’, ‘Haykıracak nefesim kalmasa bile’, ‘Sensiz yıllar’, ‘Memleketim’ ve daha bir çok unutulmaz şarkı kimin? Fikret Şeneş’in…

Biz onu şarkı sözleriyle de tanısak, sesi de güzelmiş… Kolejdeki hocası Faruk Nafiz Çamlıbel “Kolejin sesi” diye severmiş onu. Amerikan Kız Koleji’nden sonra konservatuvarda şan eğitimi almış. Ama erken yaşta evlendiği için konservatuarı bitirememiş. 

Müzik dünyasına girişi ise ilginç.. 1950’lerin ortalarında Erol Büyükburç’u dinlemeye giden Fikret Hanım, İngilizce bilmeden o dilde şarkı söyleyen Büyükburç’a şarkıları anlatırmış. Sonra İngilizce şarkılar yazmaya başlamış. “Şan dersi aldığım ve yıllarca piyano çaldığım için nereye hangi sözün uyduğunu, ölçüyü biliyordum. Tanju Okan’la benden ‘Strangers In The Night’a Türkçe söz yazmamı istedi. 1960’ların sonunda -40’lı yaşlarında-, ilk Türkçe söz yazdığım şarkı ‘İki Yabancı’ çıktı ortaya. 1996’da da Ajda’ya (Ajda Pekkan) verdiğim ‘Bir Hata’ ile kapanışı yaptım” diye anlatıyor o günleri; 2007’de Milliyet Pazar’da Elif Berköz Ünyay’a verdiği röportajda.

Sanatçı Işıl Yücesoy’un ifadesiyle ‘o bir şarkı rejisörü imiş’; kıymetiyle anmak lazım.

SOYADI AŞIK ANNE-BABADAN GELİYOR: ŞEN EŞ! 

Bina bağlantısına gelirsek; Gümüşsuyu’ndaki Cili Apartmanı benim bu hesaba ilk yazdıklarımdandır… Manzarası -ben görmesem de- şahane eminim; girişi -saçaklı severim- hoşuma gidiyor. En çok ismine takılıyorum niye Cili?

İşte burada sitede Cili Apartmanı yazımın altına yorum yazıp haber linkini paylaşan Helin Özdoğan giriyor; sağolsun!

Fikret Hanım anlatıyor: “Annem ve babam 45 yıl süren büyük bir aşk yaşadılar. O kadar mutluydular ki soyadı olarak Şeneş’i aldılar. Annemin adı Calibe’ydi ama babam ona Cili derdi. Şu an oturduğum Cili Apartmanını da annem için yaptırdı.”

Vay canına…

CİLİ, CALİBE’NİN KISALTILMIŞI, BİLEMEZDİM!

2015’te kaybettiğimiz Fikret Hanım iyi ki müziğe dönmüş. Şarkı sözü yazmaya daha erken başlasa daha neler dinler, duyardık kim bilir. Bu vesileyle birkaç Şeneş röportajı okudum, açık sözlülüğü, neşesi, fıkır fıkır ama asil havası, -bana öyle geldi ki- rahatlığı, kadınlığı hoşuma gitti. 

Bazen bir kitaptan, bazen bir röportajdan bir satır tamamlıyor her şeyi. Yoksa ‘Cili Apartmanı’ niye ‘Cili’ nereden bilebilirdik ki?

GİRİŞİNİ SEVİYORUM

Ara sıra önünden geçtiğim Cili Apartmanı’nın Arkitekt Dergisi’nde gördüğüm bina olduğunu girişi sayesinde fark ettim; zaten ‘özel tasarlanmış girişler’e bayılırım. Sarmaşıklarla kaplı kapıda, eski kalmış (güzel) ismini zor okudum ama o. Rengi yeşil olmuş. Duruyor! Oh!

Mimar Zeki Sayar; eski fotoğraflar Foto İskender’in.

BASMAKALIP DEĞİL!

İşte Zeki Sayar’ın mimarı olduğu apartman hakkındaki bilgiler, kendi çıkardığı dergiden:

Cili Kiraevi Taksim’de Gümüşsüyü ile Kabataş arasındaki sırtları teşkil eden arsalardan biri üzerinde yapılmıştır. Çok dik bir meyil üzerinde olan bu yapının ön sokak yüzü 4 kat, denize bakan arka yüzü de 6 kattan teşekkül etmektedir. Binanın tâli bir sokak üzerinde, manzara ve vaziyet bakımından da müsait bir yerde oluşu plânın basma kalıp apartıman tiplerinden farklı olabilmesine imkân vermiştir. Önde arsanın müsaadesi nisbetinde bir bahçe bırakılarak binanın geri çekilmesi sayesinde sokağın darlığı telâfi edilmiştir. Kat plânlarında kabul, servis ve yatak kısımları gerek orientation ve manzara bakımından, gerek birbirile bağlantısı bakımından düşünülerek yerleştirilmiştir. 

‘MODERN KONFORLAR İTİNA İLE TATBİK EDİLMİŞTİR’

Esas merdivenle servisin, servis kısmı ile yemek salonunun bağlantısı, yatak odaları ve banyonun bir koridorla ayrılması plânda iyi halledilmiştir. Sokak sakin olduğundan yatak odalarının ön yüze konmasında mahzur bırakmamıştır. Bu sayede önleri büyük kapâli terasla bağlanan yemek salonu, kabul salonu ve büro geniş bir görüş sahasına hâkim yapılabilmiştir. Son katın üzeri gezilmeye müsait bir teras halinde ve sıcak asfaltla tecrid edilmiştir.

Dış sıva açık gri renkte pürtüklü edelputz, yalnız ön çıkıntı taraklı mermer sıvadır. Binada kalorifer, sıcak su, tabiî vantilâsyon, zil tertibatı gibi modern konforlar itina ile tatbik edilmiştir. Mimarî bakımından ön yüzde sade çizgi ve tonlarla iddiasız, fakat temiz bir görünüş istihdaf edilmiş, deniz yüzü inşai icapların verdiği şekilde bırakılmıştır.” (Son iki paragraf için kaynak: ARKİTEKT Cilt: 1936  Sayı: 1936-01 (61)  Sayfa: 1-8):

VE 2024 EYLÜL… YIKILIYOR

2024 Eylül ayı… Çalışmaları gördüm. Onlarca kere sordum sordum “Güçlendirme mi yapılıyor?” diye ama yıkılıyor.
Deprem ülkesinde bir şey diyemiyorum.
En azından eski ve yeni haliyle kaydı, hikâyesi var.

Şebnem Çapa da şöyle yazmış: “Merhaba, çok sevdiğim 43 senemin geçtiği apartmanımdan ağlayarak çıktım.Güçlendirme maalesef çözüm olamadığı ve apartman çok yaşlı olduğu için ayrıca oldukçada yıprandığından mecburen yeniden yapılmasına karar verdik.İnşallah tekrar kavuşacağız.”

Çapa Ailesi olmasa bu kadar inanmazdım. Uzaktan bile binayı, apartmanı çok sevdiklerini hissediyorum. 1936 yapımı olmasına rağmen de sokağın en iyi bakılan apartmanı olabilir. Ekselsiyor başka tabii ama orası da güçlendirme istiyor bildiğim kadarıyla.

MARGARETE SCHÜTTE-LİHOTZKY DE BURADA YAŞADI

Bu arada uzun süredir buraya eklemeyi ihmal ettiğim bir bilgi ve muhteşem fotoğrafı da siteye ekledim.

(Avusturyalı komünist) Mimar-aktivist Margarete Schütte-Lihotzky ile Alman mimar eşi Wilhelm Schütte, 1938 yılında 6 yıl yaşadıkları Cili’nin balkonunda. (Bahçe katının bir üzeri; bence o sıranın en güzel daireleri o hizzada. Evin salonuna denizi dolduran bir mesafe çünkü. Üst katlar tabii ki efsane manzaraya sahiptir ama ara katların keyfi de başkadır).
Binada 6 yıl yaşayan Wilhelm Bey desem daha doğru. Hayatını okumanızı tavsiye edeceğim Margarete Schütte-Lihotzky’nin o dönemi karışık!

Muhteşem bir kadın. Yeteneği, farklı alanlardaki üretkenliği, Frankfurt Mutfağı ile bugünün mutfaklarının temelini atışı, Nazilere direnişi gibi pek çok konu var… İdam cezasından kurtuluşu da İstanbul’dan bir mektup sayesinde… 103 yaşında vefat ettiğini bilmiyordum. Yaşamın hakkını vermiş.
Evin içinden fotoğrafları Metromod‘dan aldım; (ÖGFA, Archive Wilhelm Schütte). Daha sonra bu iki ismin Türkiye’de yaşadıkları dönemde çalıştıkları projelerden ayakta olan var mı bakacağım.

Bu arada Arkitekt dergisi yazılarından Schütte çiftinin mimar Zeki Sayar ile muhabbeti olduğunu tahmin ediyorum. Acaba binaya da onun aracılığıyla mı geldiler? Bina çiftin ders verdikleri Mimar Sinan’a da çok yakın…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

8 Yorumlar
  • Helin
    Tarih: 02:05h, 19 Aralık Cevapla

    Bu apartmanı Fikret Şeneş’in babası yaptırmış. Eşi Calibe Hanım’ı çok sevdiği için Cili diye hitap ediyormuş. Apartmanın ismini de bu yüzden Cili koymuş 🙂

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:00h, 19 Aralık Cevapla

      Merhabalar Helin Hanım, bu ipuçları/bilgiler şahane! Şahane. Yazıya eklemek isterim, soyadınızı da yazarsanız öyle yazayım, hatta başka kaynaklar varsa ekleyerek…

  • helin özdoğan
    Tarih: 21:20h, 04 Ocak Cevapla

    Merhaba ben Helin Özdoğan, apartmanla ilgili verdiğim bilgilere buradan ulaştım 🙂 https://web.archive.org/web/20130216190718/http://www.milliyet.com.tr/2007/09/09/pazar/paz02.html

    • Nilay Örnek
      Tarih: 21:38h, 04 Ocak Cevapla

      Ay harikasınız! Ben bunları ayrı yazar, eklerim. Müthiş. Ay çok kıymetli.

  • Terspabuclar
    Tarih: 17:10h, 08 Nisan Cevapla

    Allah’ım hayatıma damgasını vurmuş tüm şarkıların hikayesi ayrı güzel Ajda ayrı güzel.Helin ve Nilay Hanım ellerinize sağlık

    • Nilay Örnek
      Tarih: 15:21h, 13 Nisan Cevapla

      teşekkürler:)

  • Didem Avincan
    Tarih: 11:03h, 22 Haziran Cevapla

    Merhaba,
    Yakın zamanda harika bir şey öğrendim, biraz okuma yapıp hemen paylaşmak istedim. Belki çok kişi biliyordur ama yine de bu güzel sayfada not olarak kalsın. Pınar Erkan’ın programını dinliyordum. İstanbul’da mutfak düzeni, modern mutfak derken konu Frankfurt Mutfağı’na geldi ve neler duydum neler:) Tasarım tarihi/kültürü kilometre taşlarından Frankfurt Mutfağı tasarımcısı Margarete Schütte-Lihotzky Gümüşsuyu’nda bir apartmanda yaşamış! Pınar Erkan ‘çok da güzel fotoğrafları var’ deyince daha da heyecanlandım. Biraz araştırma yaptım ve sanat tarihi profesorü Burcu Doğramacı’nın çalışmasına rastladım. Viyana’nın ilk kadın mimarı kendisi gibi mimar olan eşi Wilhelm Schütte ile birlikte 1938’de İstanbul’a geldiklerinde/sığındıklarında burada Cili Apartmanı’ında oturmuşlar.
    Her ikisi de mimarlığa burada devam etmişler. Wilhelm Schütte Arkitekt dergisine yazılar da yazmış. ( Yani yazdığı derginin kurucusunun tasarladığı evde oturmuş:)
    M.S. Lihotzky’nin Viyana’da tutuklandıktan sonra, İstanbul Üniversitesi sanat tarihi kürsüsü kurucusu Prof. Dr. Ernst Diez de bu dairede bir süre kalmış. M. Schütte-Lihotzky’nin sosyal mimarlık üzerine çalışmaları, İstanbul’daki projeleri, eşi ile birlikte burada verdiği dersler ve hatta dairenin efsane manzarası için Diez’in yazdıkları makalede detaylı okunabilir.

    Nilay Hanım ben kaynak linkleri, içeriden ve balkondan fotoğrafları da paylaşacağım sizle,
    Çünkü niye, Her Umut Ortak Arar diye.
    Sevgiler

    • Nilay Örnek
      Tarih: 18:31h, 28 Haziran Cevapla

      Ben de dinleyeyim:) Ben biliyordum Sevengül Sönmez anlatmıştı, ben de istedim ki o yazsın, elinde fotoğraf bile var ve gösterdi. ama editör-yazar kısmı daha ağır olabiliyor:) Demek orada da bahsedilmiş. Şahane:) çoook teşekkürler, yine

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Florya

Florya Atatürk Deniz Köşkü

İçinde kabul salonu, yatak odaları, banyo ve kütüphane olan köşk, karadan 70 metre uzaklıkta deniz tabanına dikilen kazıklar üstüne inşa edilmiş; ahşap bir iskele yolla karaya bağlanmış.  Deniz Köşkü, İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında, 43 gün gibi kısa bir sürede tamamlamış. 14 Ağustos’ta kullanıma açılmış.

Devamı »
Talimhane

Taş Apartmanı

Talimhane’nin en güzel, en görkemli binalarından biridir Taş Apartmanı.  Her kısa aralıkta bir güzel -ve sapasağlam- binanın yıkıldığı bölgede en kalıcı binalarından biri olduğu izlenimini de verir.  Kardeşi Burak Başcumalı ile birlikte daha önce bana, büyüdükleri Divan Apartmanı‘nı yazan Merve Başcumalı, binada oturan tanıdıkları Theodora

Devamı »
Ziyapaşa

Özbek Özler Evi

Adana’da az da olsa sıkı arkadaşlarımız var; orada sırtımız yere gelmez (en azından ben böyle hissederim). Dedim ki, Kazım Apa ve Mutlu Doğru “Adana’da şu şu Ertuğrul Arf yapılarından bildikleriniz var mı?” Kazım, “Özbek Özler Evi duruyor” dedi, Mutlu ise hemen Özbek Bey’in oğluna sormuş

Devamı »
Kabataş

Rota Apartmanı

Bir cumartesi günü önünden geçerken Instagram hesabımdan Rota Apartmanı’nın sadece ismini paylaştım. İyi ki paylaşmışım, iyi ki “Bizim apartman” yazan Sabri Burçin Dermenci’ye “Biliyorsanız yazsanıza” demişim. Anında yanıt geldi, o kadar şahane ki, sabah sabah koştur koştur Kabataş’a gidip fotoğraf çektim. ‘YABANCI ÇALIŞANLAR İÇİN TASARLANMIŞ’

Devamı »
Taksim

Pertev Apartmanı

İtalyanın en tanınmış Çağdaş Yunan Edebiyatı uzmanlarından, İstanbul doğumlu Mario Vitti’nin Sula Bozis tarafından Türkçe’ye çevrilip İstos tarafından yayınlanan “Doğduğum Şehir /İstanbul 1926-1946” adlı kitabının kapağı beni çarpmıştı. Gezi Parkı’nın bir zamanlar var olan merdiven tırabzanlarından (merdiven korkulukları artık metal) çekilmiş fotoğrafta, arka planda sırasıyla

Devamı »
Cihangir

Demir Palas

Bina dedektifliği işinde:) birkaç “çıkış noktası var”; biri binayı görüp merak eder, araştırmaya başlarsınız ki -genellikle zorlu olan budur-. Kimi zaman da bir biyografi-anı kitabından, mimarlıkla ilgili bir yazından ya da muhabbetten yola çıkar binayı aramaya başlarsınız ki, daha keyifli ve nispeten kolay olan da

Devamı »
Zeyrek

Betoven Apartmanı

Ya sonra bana “Bu apartmanların, apartman isimlerinin hikâyelerini niye merak ediyorsun?” denmiyor mu? Bunu okuyun; ef-sa-ne… 10-15 kişi dün bana, klasik müzik yayıncısı Serhan Bali’nin bir Twitter paylaşımını gönderdi; “Nilay Hanım nasıl sizden kaçmış” gibi notlarla… Konu, Fatih Kadınlar Pazarı‘nın ortasında satıcıların arasında kalmış bir eski

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.