Cili Apartmanı

Yaşayanlarına “Beni kahveye davet edin” diyeceğim bir apartman daha buldum; umarım orada yaşayanlar apartmanlarının geçmişini biliyordur.

Cili, bu siteyi oluşturan Instagram hesabına ilk yazdığım apartmanlardan. Hatta baktım 9’uncu. Spotuna şöyle yazmışım: “Yaşayanlarına ‘Beni kahveye davet edin” diyeceğim bir apartman daha buldum; umarım orada yaşayanlar apartmanlarının geçmişini biliyordur.”

Bence bileni var:) Çünkü anladım ki bir aile apartmanı ve aylar, hatta yıl sonra ‘Cili’ isminin manası anlaşıldı. Bundan sonrası yeni bilgiler, sonra da ilk yazıyla karşılaşacaksınız, mimar Zeki Sayar’ın cümleleriyle… Başlayalım…

EFSANEVİ ŞARKILARIN YAZARI

‘Kimler geldi kimler geçti’, ‘Hoş gör sen’, ‘Bambaşka biri’, ‘Haykıracak nefesim kalmasa bile’, ‘Sensiz yıllar’, ‘Memleketim’ ve daha bir çok unutulmaz şarkı kimin? Fikret Şeneş’in…

Biz onu şarkı sözleriyle de tanısak, sesi de güzelmiş… Kolejdeki hocası Faruk Nafiz Çamlıbel “Kolejin sesi” diye severmiş onu. Amerikan Kız Koleji’nden sonra konservatuvarda şan eğitimi almış. Ama erken yaşta evlendiği için konservatuarı bitirememiş. 

Müzik dünyasına girişi ise ilginç.. 1950’lerin ortalarında Erol Büyükburç’u dinlemeye giden Fikret Hanım, İngilizce bilmeden o dilde şarkı söyleyen Büyükburç’a şarkıları anlatırmış. Sonra İngilizce şarkılar yazmaya başlamış. “Şan dersi aldığım ve yıllarca piyano çaldığım için nereye hangi sözün uyduğunu, ölçüyü biliyordum. Tanju Okan’la benden ‘Strangers In The Night’a Türkçe söz yazmamı istedi. 1960’ların sonunda -40’lı yaşlarında-, ilk Türkçe söz yazdığım şarkı ‘İki Yabancı’ çıktı ortaya. 1996’da da Ajda’ya (Ajda Pekkan) verdiğim ‘Bir Hata’ ile kapanışı yaptım” diye anlatıyor o günleri; 2007’de Milliyet Pazar’da Elif Berköz Ünyay’a verdiği röportajda.

Sanatçı Işıl Yücesoy’un ifadesiyle ‘o bir şarkı rejisörü imiş’; kıymetiyle anmak lazım.

SOYADI AŞIK ANNE-BABADAN GELİYOR: ŞEN EŞ! 

Bina bağlantısına gelirsek; Gümüşsuyu’ndaki Cili Apartmanı benim bu hesaba ilk yazdıklarımdandır… Manzarası -ben görmesem de- şahane eminim; girişi -saçaklı severim- hoşuma gidiyor. En çok ismine takılıyorum niye Cili?

İşte burada sitede Cili Apartmanı yazımın altına yorum yazıp haber linkini paylaşan Helin Özdoğan giriyor; sağolsun!

Fikret Hanım anlatıyor: “Annem ve babam 45 yıl süren büyük bir aşk yaşadılar. O kadar mutluydular ki soyadı olarak Şeneş’i aldılar. Annemin adı Calibe’ydi ama babam ona Cili derdi. Şu an oturduğum Cili Apartmanını da annem için yaptırdı.”

Vay canına…

CİLİ, CALİBE’NİN KISALTILMIŞI, BİLEMEZDİM!

2015’te kaybettiğimiz Fikret Hanım iyi ki müziğe dönmüş. Şarkı sözü yazmaya daha erken başlasa daha neler dinler, duyardık kim bilir. Bu vesileyle birkaç Şeneş röportajı okudum, açık sözlülüğü, neşesi, fıkır fıkır ama asil havası, -bana öyle geldi ki- rahatlığı, kadınlığı hoşuma gitti. 

Bazen bir kitaptan, bazen bir röportajdan bir satır tamamlıyor her şeyi. Yoksa ‘Cili Apartmanı’ niye ‘Cili’ nereden bilebilirdik ki?

GİRİŞİNİ SEVİYORUM

Ara sıra önünden geçtiğim Cili Apartmanı’nın Arkitekt Dergisi’nde gördüğüm bina olduğunu girişi sayesinde fark ettim; zaten ‘özel tasarlanmış girişler’e bayılırım. Sarmaşıklarla kaplı kapıda, eski kalmış (güzel) ismini zor okudum ama o. Rengi yeşil olmuş. Duruyor! Oh!

Mimar Zeki Sayar; eski fotoğraflar Foto İskender’in.

BASMAKALIP DEĞİL!

İşte Zeki Sayar’ın mimarı olduğu apartman hakkındaki bilgiler, kendi çıkardığı dergiden:

Cili Kiraevi Taksim’de Gümüşsüyü ile Kabataş arasındaki sırtları teşkil eden arsalardan biri üzerinde yapılmıştır. Çok dik bir meyil üzerinde olan bu yapının ön sokak yüzü 4 kat, denize bakan arka yüzü de 6 kattan teşekkül etmektedir. Binanın tâli bir sokak üzerinde, manzara ve vaziyet bakımından da müsait bir yerde oluşu plânın basma kalıp apartıman tiplerinden farklı olabilmesine imkân vermiştir. Önde arsanın müsaadesi nisbetinde bir bahçe bırakılarak binanın geri çekilmesi sayesinde sokağın darlığı telâfi edilmiştir. Kat plânlarında kabul, servis ve yatak kısımları gerek orientation ve manzara bakımından, gerek birbirile bağlantısı bakımından düşünülerek yerleştirilmiştir. 

‘MODERN KONFORLAR İTİNA İLE TATBİK EDİLMİŞTİR’

Esas merdivenle servisin, servis kısmı ile yemek salonunun bağlantısı, yatak odaları ve banyonun bir koridorla ayrılması plânda iyi halledilmiştir. Sokak sakin olduğundan yatak odalarının ön yüze konmasında mahzur bırakmamıştır. Bu sayede önleri büyük kapâli terasla bağlanan yemek salonu, kabul salonu ve büro geniş bir görüş sahasına hâkim yapılabilmiştir. Son katın üzeri gezilmeye müsait bir teras halinde ve sıcak asfaltla tecrid edilmiştir.

Dış sıva açık gri renkte pürtüklü edelputz, yalnız ön çıkıntı taraklı mermer sıvadır. Binada kalorifer, sıcak su, tabiî vantilâsyon, zil tertibatı gibi modern konforlar itina ile tatbik edilmiştir. Mimarî bakımından ön yüzde sade çizgi ve tonlarla iddiasız, fakat temiz bir görünüş istihdaf edilmiş, deniz yüzü inşai icapların verdiği şekilde bırakılmıştır.” (Son iki paragraf için kaynak: ARKİTEKT Cilt: 1936  Sayı: 1936-01 (61)  Sayfa: 1-8):

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

6 Yorumlar
  • Helin
    Tarih: 02:05h, 19 Aralık Cevapla

    Bu apartmanı Fikret Şeneş’in babası yaptırmış. Eşi Calibe Hanım’ı çok sevdiği için Cili diye hitap ediyormuş. Apartmanın ismini de bu yüzden Cili koymuş 🙂

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:00h, 19 Aralık Cevapla

      Merhabalar Helin Hanım, bu ipuçları/bilgiler şahane! Şahane. Yazıya eklemek isterim, soyadınızı da yazarsanız öyle yazayım, hatta başka kaynaklar varsa ekleyerek…

  • helin özdoğan
    Tarih: 21:20h, 04 Ocak Cevapla

    Merhaba ben Helin Özdoğan, apartmanla ilgili verdiğim bilgilere buradan ulaştım 🙂 https://web.archive.org/web/20130216190718/http://www.milliyet.com.tr/2007/09/09/pazar/paz02.html

    • Nilay Örnek
      Tarih: 21:38h, 04 Ocak Cevapla

      Ay harikasınız! Ben bunları ayrı yazar, eklerim. Müthiş. Ay çok kıymetli.

  • Terspabuclar
    Tarih: 17:10h, 08 Nisan Cevapla

    Allah’ım hayatıma damgasını vurmuş tüm şarkıların hikayesi ayrı güzel Ajda ayrı güzel.Helin ve Nilay Hanım ellerinize sağlık

    • Nilay Örnek
      Tarih: 15:21h, 13 Nisan Cevapla

      teşekkürler:)

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Beyoğlu

Efi Apartmanı

Peki kim bu Sabiha Bozcalı? -Belki de- Türkiye’nin ilk kadın illüstratörü, ressam ve çalıştığı günlerde çok öyle adlandırılmasa da bugünden yaptığı işlere bakınca kesinlikle bir grafik sanatçısı. En çok bilinen özelliklerinden biri, Reşat Ekrem Koçu’nun ünlü İstanbul Ansiklopedisi’ni resimleyen kişilerden biri olması; 11 ciltte 901

Devamı »
Gümüşsuyu

Gümüş Apartmanı

GÜMÜŞ APARTMANI BAHANE, TÜLİN ZANBAKOĞLU ŞAHANE! Bir hazine buldum; Arkitekt Dergisi Ayaspaşa sayısı! Ve orada Tülin Zanbakoğlu adında bir ‘ilginç’ kadının farkına vardım.  1993 yılına ait dergide “Gümüşsuyu’nda Bir Kitap Butiği”nden bahsediliyor; isim yok (t. zanbakoğlu – traditional design & book store imiş).  “İnönü Caddesi, no 63” deniliyor. Artık

Devamı »
Nişantaşı

Günaydın Apartmanı

Bu işe başlamamım müsebbiblerinden Arkitekt Dergisi’ni ne zamandır ihmal ettim. Bir bakayım dedim ki; Maçka Parkı’na girmiş pek çok insanın görmüş olabileceği 2 bloktan oluşan dev Günaydın Apartmanı’nı görmeyeyim mi? Sabahattin Tanyeri ve Coşkun Kanay’ın proje ve tatbik mimarları olduğu projeyi dergiden okuyalım: “Nişantaşı’ndan Dolmabahçe’ye

Devamı »
Tomtom

Yeni Çarşı Caddesi No: 33

DESENİN NE SAKINCASI VAR? Apartmanın adını bilmiyorum. Beyoğlu’nda Tomtom tarafından, Boğazkesen’den Galatasaray meydanına çıkan Yeni Çarşı Caddesi üzerinde no: 33. Geçenlerde Nazif Can Akçalı (Instagram’da @ncaisme) bana ilk dört fotoğrafı göndererek, “Üçüncü katta tadilat var şu günlerde… Giriş böyle, umarım üzerini kapamazlar” yazmıştı. Açıkçası “Yok yahu niye

Devamı »
Kurtuluş

Kurtuluş’ta bir resimli apartman

Çünkü “Apartmandakiler resimlere ilgiden çok şikayetçiler. Fotoğraflamak isteyenler olduğu için üzerini boyamak niyetindelermiş” yazmış Deniz Hanım… Yani boyamadan kapatma yöntemleri var da… Tabii apartman içi daha özel bir alan, insanlar da tür tür, apartman sakinlerinin de delirmesi anlaşılırdır muhtemelen. Ama biz kaydımızı tutalım. Çünkü güzel.

Devamı »
Asmalımescit

Temel (Masumlar) Apartmanı

Bir ev, villa, hele de apartman ‘içinde dönen’ senaryoların her zaman ayrı bir cazibesi var. Bir apartmanın içindeki diyaloglardan birkaç sezon aşk, gerilim, insanlık, hayat dersleri dolu bir dizi çıkarmak mümkün. Bakınız en bildiklerimizden biri, Bizimkiler. E tabii bir dizinin ismi ‘apartman’lı olunca, adından bir

Devamı »
Çankaya

Pembe Köşk

Bugünkü yapı Ankara’dan; konuk yazarım Yiğit Ahmet Kurt. Buyrunuz… Eylül 1923; Garp Cephesi Kumandanlığı tamamlanmış, artık Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hariciye vekilidir İsmet Paşa. Kısa bir süre sonra Cumhuriyet ilan edilecek, kendisi de ilk başbakan unvanını alacaktır. Düşman işgalinden kurtarılmış bu yeni ülkede sıra artık

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.