Cin Ali Apartmanı

Akide şekeri, üzerine ortası reçelli üzeri çikolata çizgili pastane kurabiyeleri, ‘Alman pastası’, şarküteri usülü patates cipsi, ‘çiçek ekmek’ derken İstanbul’un Kurtuluş semtinde çocukluğuma bir yolculuk yapıyordum ki bir de Cin Ali kitabı gördüm, tam oldu!

Cin Ali birkaç nesil için malum sembol kitap-karakterdi, onu bilmeyeni düşünemiyorum bile…

Instagram’daki @nornek hesabımın hikayelerinden bunları paylaşmıştım; Tuba Hanım (Instagram’da  @to_be) bana mesaj atmış; “Remziye ve Rasim Kaygusuz’un kızlarının kurduğu Cin Ali Müzesi’ni biliyorsunuzdur değil mi? Kavaklıdere’de bir Ankara apartmanı hem de!” yazmış.

“Bilmiyorum” dedim ama sanki bir Cin Ali yazısı hatırlıyorum. Telefonuma “Ankara” yazdım, girişin fotoğrafını çekmişim ama müzeyi nasıl görmemişim! Şaka gibi, hayret!

‘BU YAPI İÇİN MÜZECİLİK OKUDU’

Google’dan baktım apartman çok yeni gibi duruyor ancak Tuba Hanım şöyle yazdı: “Nevin Kaygusuz Apaydın benim eski ortağım. Şansa tüm aileyi tanırım. O nedenle hem Cin Ali mirasını hem o eski apartmanı müze yapmak için restore çabalarını biliyorum. Bina görece eski bir yapıydı. Standart daireleri olan bir apartmandı. Bütün binayı yenileyip müze ve üst katlarını da ofis olarak dönüştürdüler. Nevin mimardır, restorasyon yüksek lisansı var. Üstüne müzecilik okudu sırf bu iş için. Eşi elektrik mühendisi, benim yakın arkadaşım kuzenleri de iç mimar. Onların ortak çalışması.”

ÖZENİLMİŞ BİR BİNA VE SİTE

Harika…

Yapımı için çalışmalara 2016’da Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı’nın kurulmasıyla başlanan, 11 bölümden oluşan müze, 2019’da Ankara’da Tunali Hilmi Caddesi- Bülten Sokak’ta açılmış.

Sonra baktım, Cin Ali’nın çok güzel bir internet sitesi var. O kadar güzel ki, her türlü bilgiyi oradan bulabilirsiniz. Mesela Cin Ali’nin ‘anne-baba ve ablaları’ın buradan tanıyabilirsiniz; www.cinali.com.tr/cinali/cin-alinin-ailesi

Bu hesap daha çok apartmanlara dair; ama hikaye ve insanlar da belkemiği olduğuna göre, apartmanı bahane etmiş olayım.

Öğretmen Rasim Kaygusuz’u, onun çocuklara okumayı kolayca öğretmek ve sevdirmek için hazırladığı hikâye kitaplarının çizgi karakteri Cin Ali’yi ve Cin Ali’nin çizeri Selçuk Seğmen’i anayım. 1968’den beri varmış Cin Ali!

ESKİ ODTÜ YURDU

Bir dahaki Ankara ziyaretimde gezilecek yerler arasına eklendi…

Bu arada ben bu metni yayınlayınca, Instagram’daki @ankaraapartmanları hesabı “Orası eskiden ODTÜ yurdu idi” dedi.

Ben de bu videoyu buldum. Cin Ali Vakıf binası 1960’larda ODTÜ erkek yurdu, sonrasında da kız yurdu olarak kullanılmış. Faruk Okandan ve Nurten Aksoylu anlatıyor.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Yiğit Ahmet Kurt
    Tarih: 20:07h, 30 Ağustos Cevapla

    Haberdar olduğumda büyük heyecan duymuştum. Kolay değil, bir dönemin en yakın arkadaşlarından biri Cin Ali. Hayatın en önemli anlarından birine; okumayı öğrenme heyecanımıza ortak olan bir arkadaş hem de. Kim unutabilir? Kimlerde nasıl nostalji katalizörü görevi görüyordur, kim bilir!
    Heyecanımı dindirmek için biraz beklemem gerekmişti ama; pandemi nedeniyle dışarı çıkmamızın yasak olduğu bir dönemdi çünkü. Ama hafta sonu yasağının kalktığı ilk hafta sonu oğlumun ve kuzenimin kolundan tutup gitmiştim hemen.

    Müze gerçekten çok özenli tasarlanmış. Sadece Cin Ali’yi değil, dönemi de yaşatıyor. Sınıflardaki mevsimler köşesi, kara tahta, tebeşir, güzel yazı defteri, tellerle hatta yazmayan kalem ile yapılan yazı çalışmaları…
    Fırsatı olan, hele hele Cin Ali’yle zamanında teşriki mesaisi olan mutlaka ziyaret etsin. Ben bu ziyarette içimde ukde kalan bir kısıma özellikle değinerek devam etmek isterim. O da çok buralık; mekan&hafıza derdi…

    Cin Ali serisinin 8.kitabı olan Cin Ali Çocuk Bahçesi içerisinde tasvir edilen park, zamanında Kaygusuz Ailesinin çocuklarının da sürekli gittiği, Ankara Bahçelievler 5. Cadde’de yer alan gerçek bir parkmış. Müze bu parka da ayrı bir önem vermiş. O zamanki ve kitapta da geçen adı ile “Filli Park” için özel bir oda, güzel bir animasyon hazırlamışlar. Hatta müzenin arka bahçesindeki kafelerine de adını vermiş bu park. Müzedeki arkadaş ile burası üzerine sohbet ederken, “…ve aslında burası halen park olarak aynı yerinde hizmet vermeye devam ediyor” dedi. Bu bilgi üzerine heyecanımı görmüş olacak, devam etti; “…adı Fatih Terim Parkı’ydı ama sonra değiştirip Metin Oktay Parkı yaptılar; şu an bu isimle, aynı yerinde” dedi. Hemen netten bakındım; 50’li yıllarda ülkemize hediye edilen Mohini isimli bir fil boy göstermiş orada. Zamanında Filli Park adını da bundan almış; Cin Ali’nin içinde oynadığı zamanlar… Ne zaman Fatih Terim olarak değişti, Fatih Terim öncesi başka bir isimdemiydi, yoksa direkt Filli Park’tan mı Fatih Terim’e dönüştü bilemiyorum ama Metin Oktay ismine dönüşümü 2017 yılında olmuş. O dönem Fatih Terim ismine bir tepki olmuş ve Metin Oktay ismi verilerek sulh edilmiş!
    İsimlerin ne, kim olduğu, parkın Cin Ali’nin yaşadığı park olduğunu öğrendiğinizde anlamsızlaşıyor. İçerisindeki oyuncakları, çocukların ve diğer mahallelinin günlük ziyaretlerinin tasvirleri ile donatılmış Cin Ali Çocuk Bahçesi kitabı içerisinde yer alan bir park orası. Bazen ben mi yersiz heyecan yapıyorum, olmadık şeyler hayaline düşüyorum diye şüphe etmiyor değilim ama böylesine ortak hafıza ürünü bir kurguda yer alan gerçek bir mekan, şu an bunları yazarken bile heyecanlanmama neden oluyor. Adıma, ülkedeki potansiyelin ziyanı örneklerinin nadide bir temsilini oluşturuyor.
    Hem adını, hem ruhunu geri alması ne güzel olmaz mı? O parktan ne güzel işler çıkmaz mı? Umarım olur; en azından parkın hala park oluşu bile az umut değil. Ama tabii, her umut da ortak arar…

    • Nilay Örnek
      Tarih: 22:40h, 30 Ağustos Cevapla

      Yiğit ben bunu blog yazısı yaparım! Yorumda kalmamalı:)

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Şişhane

Baran Apartmanı (Mardan Han)

Dr. Nejat Eczacıbaşı, “Kuşaktan Kuşağa” adlı kitabında “İstanbul’daki iş yaşımın üç girişimle başlar” diyor: 1- Laleli’de bir apartmanda başlayan vitamin ya da balıkyağı özü çalışması,  2- Pera Palas Oteli’nin tam karşısına düşen Baran Apartmanı‘nın bodrum katında yapılan çocuk maması. 3- Yunus, Kartal’da askerlerin ısrarıyla başlayan elektrolitik

Devamı »
Beyoğlu

Arbatlı Apartmanı

Cihangir’in en merkezi yerlerinden birinde; Akarsu Yokuşu’ndaki Journey Cafe’nin içinde olduğu, girişindeki “ayak terapi merkezi”nin tabelaları onu görünmez de kılsa görkemiyle dikkat çeken bir yapı; Arbatlı. Bugün Arbatlı Apartmanı’nın Google’daki izi, Metin Kaçan ile G.K.’nın da burada oturmuş olması. 90’ları yaşayanların hatırlayacağı, yıllarca konuşulacak, işkence

Devamı »
Saraylar

Babadağlılar Çarşısı

Bahar Bayhan’ın Arkitera için Cengiz Bektaş ile yaptığı söyleşiden alıntıyla başlayalım: “Hisarönü’nde bir kadın biz alanda çay içerken geldi, ‘Sen ne iş yapıyon?’ dedi.  Önce ‘Mimarım’ dedim, sonra utandım söylediğimden ‘Yapıcıyım’ dedim. ‘Sen Dengizli’de Babadağlılar Çarşısı’na git de mimarlık neymiş öğren’ dedi. Bundan çok hoşlanıyorum.

Devamı »
Şişli

Eden Apartmanı

Rum asıllı mimar Apostol Mavrodoğlu‘nun binalarında sona doğru geliyoruz. Kubilay Arpacı’nın “İstanbul Mimarisi’nde Sanatkâr İmzaları” tezinden bulduğum bir bina; doğrusu tezde ismi hep “Apostol Mavpodoglou’nun Etfal Hastanesi Sokağı, No: 6’daki İmzası” diye geçiyor. Pervititch haritasındaki ismi Eden Apartmanı ve ismi değişmemiş gibi. “Gibi” diyorum önceki

Devamı »
Beyoğlu

Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı Yazdığı Apartman

Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı yazdığı apartman adını bilmiyorum; Cezayir Sokağı’nın üst başında, Tophane’ye dönen Hayriye Caddesi üzerinde 9 numaralı apartman, 2’nci kat. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi ile Beyoğlu Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen “Edebiyatın İzinde Beyoğlu” projesinden burada daha önce söz etmiştim. İşte o projeyle

Devamı »
Harbiye

İstanbul Radyoevi (İstanbul Radyosu)

İstanbul Radyoevi, İstanbul Radyosu… Hiç içine girmişliğim yok. Yine de canlı halini en çok özlediğim yapılardan biri… Çeşitli resmi bayramlarda bayraklandığını görsem de yıllardır önünde bir takım barikatlarla terk edilmiş gibi, âtıl bir vaziyette duruyor. Oysa geçmişiyle, mimarisiyle, içinde bulunduğu bölgedeki “kültür taşıyıcılığı” rolüyle önemli

Devamı »
Karaköy

Karaköy Külah Fabrikası (Karaköy Külah / Murakıp 12)

18. İstanbul Bienali’ne mekan olan bazı yapıları konuk yazarların yazacağını söylemiştim. Bienalin sitesinde mekanlardan biri olan Külah Fabrikası için şöyle deniyor: “Karaköy’ün arka sokaklarına gizlenmiş bu eski dondurma külahı fabrikasına girerken, grafitilerle kaplı ham tuğla cephe ve ağır demir kapılar dikkatimizi çekiyor. Bir zamanlar külah

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.