Cin Ali Apartmanı

Akide şekeri, üzerine ortası reçelli üzeri çikolata çizgili pastane kurabiyeleri, ‘Alman pastası’, şarküteri usülü patates cipsi, ‘çiçek ekmek’ derken İstanbul’un Kurtuluş semtinde çocukluğuma bir yolculuk yapıyordum ki bir de Cin Ali kitabı gördüm, tam oldu!

Cin Ali birkaç nesil için malum sembol kitap-karakterdi, onu bilmeyeni düşünemiyorum bile…

Instagram’daki @nornek hesabımın hikayelerinden bunları paylaşmıştım; Tuba Hanım (Instagram’da  @to_be) bana mesaj atmış; “Remziye ve Rasim Kaygusuz’un kızlarının kurduğu Cin Ali Müzesi’ni biliyorsunuzdur değil mi? Kavaklıdere’de bir Ankara apartmanı hem de!” yazmış.

“Bilmiyorum” dedim ama sanki bir Cin Ali yazısı hatırlıyorum. Telefonuma “Ankara” yazdım, girişin fotoğrafını çekmişim ama müzeyi nasıl görmemişim! Şaka gibi, hayret!

‘BU YAPI İÇİN MÜZECİLİK OKUDU’

Google’dan baktım apartman çok yeni gibi duruyor ancak Tuba Hanım şöyle yazdı: “Nevin Kaygusuz Apaydın benim eski ortağım. Şansa tüm aileyi tanırım. O nedenle hem Cin Ali mirasını hem o eski apartmanı müze yapmak için restore çabalarını biliyorum. Bina görece eski bir yapıydı. Standart daireleri olan bir apartmandı. Bütün binayı yenileyip müze ve üst katlarını da ofis olarak dönüştürdüler. Nevin mimardır, restorasyon yüksek lisansı var. Üstüne müzecilik okudu sırf bu iş için. Eşi elektrik mühendisi, benim yakın arkadaşım kuzenleri de iç mimar. Onların ortak çalışması.”

ÖZENİLMİŞ BİR BİNA VE SİTE

Harika…

Yapımı için çalışmalara 2016’da Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı’nın kurulmasıyla başlanan, 11 bölümden oluşan müze, 2019’da Ankara’da Tunali Hilmi Caddesi- Bülten Sokak’ta açılmış.

Sonra baktım, Cin Ali’nın çok güzel bir internet sitesi var. O kadar güzel ki, her türlü bilgiyi oradan bulabilirsiniz. Mesela Cin Ali’nin ‘anne-baba ve ablaları’ın buradan tanıyabilirsiniz; www.cinali.com.tr/cinali/cin-alinin-ailesi

Bu hesap daha çok apartmanlara dair; ama hikaye ve insanlar da belkemiği olduğuna göre, apartmanı bahane etmiş olayım.

Öğretmen Rasim Kaygusuz’u, onun çocuklara okumayı kolayca öğretmek ve sevdirmek için hazırladığı hikâye kitaplarının çizgi karakteri Cin Ali’yi ve Cin Ali’nin çizeri Selçuk Seğmen’i anayım. 1968’den beri varmış Cin Ali!

ESKİ ODTÜ YURDU

Bir dahaki Ankara ziyaretimde gezilecek yerler arasına eklendi…

Bu arada ben bu metni yayınlayınca, Instagram’daki @ankaraapartmanları hesabı “Orası eskiden ODTÜ yurdu idi” dedi.

Ben de bu videoyu buldum. Cin Ali Vakıf binası 1960’larda ODTÜ erkek yurdu, sonrasında da kız yurdu olarak kullanılmış. Faruk Okandan ve Nurten Aksoylu anlatıyor.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Yiğit Ahmet Kurt
    Tarih: 20:07h, 30 Ağustos Cevapla

    Haberdar olduğumda büyük heyecan duymuştum. Kolay değil, bir dönemin en yakın arkadaşlarından biri Cin Ali. Hayatın en önemli anlarından birine; okumayı öğrenme heyecanımıza ortak olan bir arkadaş hem de. Kim unutabilir? Kimlerde nasıl nostalji katalizörü görevi görüyordur, kim bilir!
    Heyecanımı dindirmek için biraz beklemem gerekmişti ama; pandemi nedeniyle dışarı çıkmamızın yasak olduğu bir dönemdi çünkü. Ama hafta sonu yasağının kalktığı ilk hafta sonu oğlumun ve kuzenimin kolundan tutup gitmiştim hemen.

    Müze gerçekten çok özenli tasarlanmış. Sadece Cin Ali’yi değil, dönemi de yaşatıyor. Sınıflardaki mevsimler köşesi, kara tahta, tebeşir, güzel yazı defteri, tellerle hatta yazmayan kalem ile yapılan yazı çalışmaları…
    Fırsatı olan, hele hele Cin Ali’yle zamanında teşriki mesaisi olan mutlaka ziyaret etsin. Ben bu ziyarette içimde ukde kalan bir kısıma özellikle değinerek devam etmek isterim. O da çok buralık; mekan&hafıza derdi…

    Cin Ali serisinin 8.kitabı olan Cin Ali Çocuk Bahçesi içerisinde tasvir edilen park, zamanında Kaygusuz Ailesinin çocuklarının da sürekli gittiği, Ankara Bahçelievler 5. Cadde’de yer alan gerçek bir parkmış. Müze bu parka da ayrı bir önem vermiş. O zamanki ve kitapta da geçen adı ile “Filli Park” için özel bir oda, güzel bir animasyon hazırlamışlar. Hatta müzenin arka bahçesindeki kafelerine de adını vermiş bu park. Müzedeki arkadaş ile burası üzerine sohbet ederken, “…ve aslında burası halen park olarak aynı yerinde hizmet vermeye devam ediyor” dedi. Bu bilgi üzerine heyecanımı görmüş olacak, devam etti; “…adı Fatih Terim Parkı’ydı ama sonra değiştirip Metin Oktay Parkı yaptılar; şu an bu isimle, aynı yerinde” dedi. Hemen netten bakındım; 50’li yıllarda ülkemize hediye edilen Mohini isimli bir fil boy göstermiş orada. Zamanında Filli Park adını da bundan almış; Cin Ali’nin içinde oynadığı zamanlar… Ne zaman Fatih Terim olarak değişti, Fatih Terim öncesi başka bir isimdemiydi, yoksa direkt Filli Park’tan mı Fatih Terim’e dönüştü bilemiyorum ama Metin Oktay ismine dönüşümü 2017 yılında olmuş. O dönem Fatih Terim ismine bir tepki olmuş ve Metin Oktay ismi verilerek sulh edilmiş!
    İsimlerin ne, kim olduğu, parkın Cin Ali’nin yaşadığı park olduğunu öğrendiğinizde anlamsızlaşıyor. İçerisindeki oyuncakları, çocukların ve diğer mahallelinin günlük ziyaretlerinin tasvirleri ile donatılmış Cin Ali Çocuk Bahçesi kitabı içerisinde yer alan bir park orası. Bazen ben mi yersiz heyecan yapıyorum, olmadık şeyler hayaline düşüyorum diye şüphe etmiyor değilim ama böylesine ortak hafıza ürünü bir kurguda yer alan gerçek bir mekan, şu an bunları yazarken bile heyecanlanmama neden oluyor. Adıma, ülkedeki potansiyelin ziyanı örneklerinin nadide bir temsilini oluşturuyor.
    Hem adını, hem ruhunu geri alması ne güzel olmaz mı? O parktan ne güzel işler çıkmaz mı? Umarım olur; en azından parkın hala park oluşu bile az umut değil. Ama tabii, her umut da ortak arar…

    • Nilay Örnek
      Tarih: 22:40h, 30 Ağustos Cevapla

      Yiğit ben bunu blog yazısı yaparım! Yorumda kalmamalı:)

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Banka Apartmanı

Ben “Bana bilgi verin, beni kahveye çağırın” deyip duruyorum, aranan kan Kanada’dan geldi:) İpek Alp’in mesajı benim için o kadar önemli ki…  Akrabalık, arkadaşlık ve apartman ilişkileri… Hani aynı apartmanda oturan aileleri biliyoruz ama burada mahalle kurulmuş! Bir de yıllardır çok beğenerek baktığım sevgili “Banka”

Devamı »
Gümüşsuyu

Tülin Apartmanı

Alguadiş, 1894’te Lüleburgaz’da doğmuş, Saint Joseph’i bitirdikten sonra Lozan’da mühendislik okumuş, 1921’de de İstanbul’a dönmüş. O, Türkiye’nin ilk betonarme mühendislerinden biri. O zaman mimar ve mühendis ayırımı yok…  Rafael Alguadiş’in sanatsal yanı da güçlü, mimarlığı ağır basıyor ama mühendis olarak da iş yapıyor. O ZAMANLAR,

Devamı »
Nişantaşı

Pamuk Apartmanı

Aile apartmanları olan Pamuk Apartmanı da bu ilişkinin kalbindedir. Yazarın Kara Kitap’ında Şehrikalp Apartmanı adıyla geçen Pamuk Apartmanı, artık pek ünlü. Ben bu fotoğrafları Koreli bir turistle aynı anda çektim mesela. YIKIK-YANIK KONAKLAR DEVRİ… Muhtemelen Pamuk, babasından bütün ayrıntıları biliyor -sık anlatırmış-, ben mimarını bulamadım

Devamı »
Nişantaşı

Güzel Apartmanı

Özellikle Valikonağı’na bakan cephesine “Eskiden ne güzelmiş” diyerek baktığım bir apartman, yıllardır boş, Nişantaşı Anadolu Lisesi’nin yanında-karşısında. Fotoğraflarımı çektim ve -iyi ki- ziline baktım. Tanıdık bir isim; çok beğendiğim moda tasarımcısı Hatice Gökçe.  Ona yazdım, “Bana yazar mısınız o apartmanı?” dedim ve şahane bir metin

Devamı »
Nişantaşı

Tarcan Apartmanı

Yazar Hıfzı Topuz, ‘Nişantaşı Anıları’nda, “Bir kulüp gibiydi” diye tanımladığı Nişantaşı-Kamelya Apartmanı’nın ziyaretçileri arasında Selim Sırrı Tarcan’ın kızı Azade Hanım’ı da sayıyordu. Paylaştığımda, Defne Koryürek şöyle yazdı: Selim Sırrı Tarcan’ın kızı Azade Hanım, Nişantaşı’nda Alattin’den Topağacı’na inerken, Şakayık Sokak’ın köşesinde Tarcan Apartmanı’nın giriş katında otururdu

Devamı »
Moda

Emel Apartmanı

Kadıköy’ün çok merkezi bir yerinde de olsa, Emel Apartmanı’nın güzelliğinin farkına varmak yıllardır pek kolay olmadı. Giriş katındaki dükkanın eşyaları; dolaplar, sandalyeler, masalar, insanlar…  Benim fark etmem ise 3-4 yıl önce Emel ismiyle bir araya gelen duvarındaki panter resmi ile… Yoksa, bir dönemin sinema yıldızı,

Devamı »
Manavgat

Side Müzesi

Yüksek mimar Banu Uçak, Her Umut Ortak Arar’ın Instagram’daki ilk gününden bu yana en, en, en büyük destekçilerinden, moral kaynaklarımdan biri… Paylaştı, görüş yazdı, destek verdi, ışık tuttu. Ben de “Hadi yaz, hadi yaz” diyordum, bir oturuşta aynı aileye bağlı bir müze, bir de villa

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.