Derya Apartmanı

Yapım Yılı: 1947

Ya İstanbullular; niye böyle güzellikleri bizlerden saklıyorsunuz:)?

Haftada bir belki önünden geçiyorumdur, Maçka’dan Nişantaşı’na uzanan Süleyman Seba Caddesi’nde Valideçeşme Çeşmesi’nin yakınında bir apartman. Dışarısı içerinin güzelliklerini saklamak için örülmüş gibi. Her açısı öyle güzel ki fotoğraf seçmekte zorlandım.

Allah’tan Ebru Gazioğulları ve kuzeni var ki, şöyle bir mesaj ile haberim oldu:

“(…) Dün kapısı açık kalmıştı. Eşya taşınıyordu. Dışarıdan bakınca girişteki resimlerin bir kısmını görebildim sadece. Karizması olan bir yerdi (…) İçeri girip bir kaç adım atınca ağzım açık kaldı. Bayağı, gerçek anlamda maskem ağzıma girdi. Ben hikâyeler yazıyor ve karakterlerimin evlerini, dükkanlarını detaylı bir şekilde kafamda canlandırıyorum. Daha fazla yazmam konusunda beni gazlayan kuzenime Derya Apartmanı’ndan çektiğim fotoğrafları gönderdim. ‘Sırf şu ahşap lambrilerden bahsetmek için bile bir hikâye uydurulur’ dedim. O da bana bu Instagram hesabını attı. Muhteşem bir iş yapmışsınız burada. Helal olsun. Gönülden alkışlıyorum sizi. Not: Evet, bu apartmanda da bir hukuk bürosu var :)” 

Bu arada birinci kat da ünlü makyöz Oya Tolga’nın.

Şahane!

APARTMANLARDAN KOLYE KÜPE

Bu arada apartman hakkında araştırma yaparken (mimarını bulamadım ama bir İtalyanlık var anladığım) İrem Burcu’nun yaptığı -benim gibiler için- muhteşem işine rastladım. Hem takı var, hem apartmanlar (Bana özel yapılsa bu kadar olur). 

İrem Hanım, Derya Apartmanı’nın hissettirdiklerinden takılar yapmış. Şahane fikir.

Ya İstanbul ve bazı gizli kalmış apartmanları çok güzel!

 

*** GÜNCELLEME

NEŞET KUTLUĞ’DAN ÖNEMLİ KATKI

Bu metni yazdıktan uzun süre sonra, Neşet Bey’den, Neşet Kutluğ’dan şöyle bir mesaj aldım. Mesaj, “Derya Apartmanı annemin amcası Hamdi Helvacıoğlu tarafından yaptırılmış. Aile 1938 (veya 1939) yılında Bulgaristanın Razgrad kasabasından önce Kırklareli’ne, sonra da İstanbula göçmüş” diye başlıyordu.

Ve sonra, Nurbin Paker (İstanbul Teknik Üniversitesi) ile Funda Uz’un (İstanbul Teknik Üniversitesi) Docomomo Türkiye Ulusal Çalışma Grubu için yapılmış Yapı tanıtım formunu içeriyordu.

Funda Hanım ile bu bina hakkında yazıştığımız hatırlıyorum.

Hatta İrem Burcu Ummansu’nun “Derya Apartmanı Takıları”nı taktığımdan, bu takıların Funda Uz’un bir dersinden çıktığını bildiğimden, “Ben bu metinleri okumuş, hatta siteye koymuşumdur” diye düşünmüştüm.

Öyle değilmiş.

Pek kıymetli…

Neşet Bey’in gönderdiği, Paker-Uz raporundan paragraflarla…

BUYRUNUZ DERYA APARTMANINA

“Derya Apartmanı konum olarak, İstanbul Maçka Valideçeşme’de, Süleyman Seba Caddesi, Maçka Meydanı Sokak ve Çeşme Meydanı Sokaklarının birleştiği parsel üzerindedir. Bina, Valideçeşme’nin yanında, batı cephesi çeşme meydanına açılan ve girişi Süleyman Seba Caddesi üzerinde, bir yanı bitişik nizam olarak inşa edilmiştir.

MİMARI RAPORDA DA YOK

Binanın 1952-1955 yılları arasında inşa edildiği tespit edilmiştir. Projesinin kimliği bilinmeyen İtalyan bir mimar tarafından tasarlandığı belirtilmektedir. Bina, zemin kat, yarı zemin, bodrum ve zemin üzerinde dört kattan oluşmaktadır.

Her katta dört daire bulunmakta, dairelerin ikisi giriş (güney); diğer ikisi arka cephede (kuzey) yer almaktadır. Her plan tipi birbirinden farklı büyüklük ve karakter özelliklerine sahiptir. Özgün planında tüm birimleri konut olarak düşünülen binanın, günümüzde özellikle giriş ve zemin altı katların işyeri-ofis kullanımlarına dönüştüğü görülmektedir.

KAGİR YAPI

Kagir bir yapıdır. Apartmanın girişi görkemlidir. Giriş holünün iki yanında yer alan, dönemin özgün örnekleri olarak İstanbul manzaralarını konu alan iki adet mozaik panonun Turgut Atalay’a ait olduğu bilinmektedir.

ASANSÖR EKLENMİŞ

Ayrıca, binanın iç avlusu, gerek binaya girildiğindeki davetkar duruşu, özgün merdiveni ve köprülü bağlantıları ile, gerek dairelerin tüm mekanlarına çatı ışıklığı aracılığıyla doğal ışık ve doğal klima imkanları sağlamasıyla, gerekse katlar ve daireler arasında ortak kamusal kullanımlar sunmasıyla özgün bir karakterdedir. Apartman iç avlusunda karşılıklı iki adet düşey sirkülasyon bulunmaktadır.

Merdivenlerden biri, galeri boyunca yükselmekte; diğeri ise, servis ve yangın merdiveni olarak tasarlanmıştır. Her iki katta bir tasarlanan köprüler de bu iki sistemi birbirine bağlayarak ortada bir galeri boşluğu tanımlamaktadır. Bu galeri boşluğu içine 2000’li yılların başında bir asansör eklenmiştir.

EKONOMİK DURUM TARİFİ

Daire planlarında, ıslak hacimler galeri boşluğuna, yaşama mekanları ise dış cephelerde konumlanmıştır. Bodrum katta kapıcı dairesi, depo ve kazan dairesi gibi servis mekanları bulunmaktadır. Binanın giriş holü ve ortak mahallerinde özgün malzemelerin (daire kapıları, özel imalat demir parmaklık parapetler, beyaz mermer döşeme kaplamaları, merdiven basamakları ve sahanlıklar, ahşap lambri duvar kaplamaları vb.) orijinal hali ile korunduğu; ancak özellikle pencere doğramalarının zamanla değiştirildiği belirtilmiştir. Belediyeden alınan bilgilere göre, bazı dairelerdeki bacaların kaldırıldığı belirtilmiştir. Ayrıca, binanın özgün halinde her daire için ayrılan biri asıl, diğeri hizmetli girişi olarak tasarlanan iki girişin de zamanla çoğu dairede kaldırıldığı gözlenmiştir. Binanın yapıldığı dönem içinde genel konumu, her daire için bir ana ve bir de hizmetli olmak üzere iki girişin bulunması, apartmanın genel sosyo-ekonomik durumunu da tariflemektedir.

FRANSIZ BALKON

Bina kitle ve dış cephe kurgusunda temel olarak üç kısımdan oluşmaktadır. Bunlar, bir buçuk kat yüksekliğinde mermer kaplama ve özel imalat prekast beton girişiyle alt kotlar, ortada geniş birer çıkması, yere kadar açıklıkları ve Fransız balkonları ile normal katlar ve finalde çatı kotundaki saçaklardır. Giriş doğraması, iç avludaki parapetler ile pencere korkulukları ve dış cephedeki balkon parapetleri aynı özel imalat demir doğrama detaylarına sahiptir.

YAPI SİSTEMLERİ VE MALZEMELER

Betonarme iskelet sistem olarak inşa edilmiş olan binanın cephesi, birbirinin tekrarı yatayda büyük ve yere kadar inen pencere açıklıklarından oluşmaktadır. Betonarme sistemle inşa edilen apartmanın duvarları genelde tuğla üstü sıva ve boyadır. Giriş holünde, girişin iki yanındaki duvarda iki mozaik pano ve giriş holünün tümünü çevreleyen ahşap lambri duvar kaplamaları bulunmaktadır. Apartmanın ortak mahallerindeki hol, köprü ve merdivenlerdeki zeminlerde beyaz mermer ve siyah granit kullanılmıştır. Tüm metal parapetler özgün ve özel imalat detaylarla üretilmiş demir profillerden üretilmiştir.

APARTMANIN ÖNEMİ

Cumhuriyet sonrası İstanbul’da inşa edilen tarihi yazılmamış yapı ve tipolojilerden biri olan Apartman mimarisi içinde özgün bir yeri olduğu düşünülen Derya Apartmanı da örnekleri gibi barınma gereksinimine getirdiği mimari söz ile ön plana çıkmaktadır. Kentsel elemanlarının her birinin özgün nesneler haline getirilemediği metropoldeki özensiz mimari içinde, Derya Apartmanı, gerek iç mekan kurgusu ile kentiçi konutunda kamusal ortak kullanımlara ilişkin getirdiği yorum; gerekse dış mekan bileşenleri ile kentin fiziksel çevresini var eden özgün nesnelerinden biri olmayı haketmektedir.

RAPORDAKİ 5. Yapı/Yerleşim ile ilgili Belgeler-Kaynakça

Temel kaynaklar ve belgelerin listesi – yapıya ilişkin görsel malzemenin listesi:

  • Beşiktaş Belediyesi yetkilileri ile görüşmelerden notlar.
  • İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, 2011-12 bahar yarıyılı Mimari Proje Stüdyosu (yürütücüler: Doç.Dr. Nurbin Paker, Doç.Dr. Funda Uz) sürecindeki Türkiye’de modern konut/apartma araştırması kapsamında, öğrencilerden Emel Sönmezay ve Neslihan Karalök tarafından, Derya Apartmanındaki daire sakinleri ile yapılan görüşme notları ve fotoğraflar.”

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

3 Yorumlar
  • Hasan Çalışlar
    Tarih: 05:32h, 16 Ağustos Cevapla

    Mimarının İtalyan olduğu söylenir hep. Karşı apartmanda oturdum çocukluğum boyunca.

  • Ebru Gaziogullari
    Tarih: 21:32h, 22 Ağustos Cevapla

    Açık kalan kapıdan çekinerek kafamı uzatıp içerisini ilk gördüğüm o an öyle acayipti ki. Sonra o hissin müptelası oldum ve gözlerim keşfedecek apartman arar oldu. Her gün geçtiğim yerlerden bambaşka bir kafayla geçer oldum. Bu farkındalık denen şey çok kıymetli. Teşekkürler Nilay Örnek.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 23:51h, 22 Ağustos Cevapla

      Ne güzel yaptınız ama… Yine bakın, yine yazın:)

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Çankaya

Cin Ali Apartmanı

Cin Ali birkaç nesil için malum sembol kitap-karakterdi, onu bilmeyeni düşünemiyorum bile… Instagram’daki @nornek hesabımın hikayelerinden bunları paylaşmıştım; Tuba Hanım (Instagram’da  @to_be) bana mesaj atmış; “Remziye ve Rasim Kaygusuz’un kızlarının kurduğu Cin Ali Müzesi’ni biliyorsunuzdur değil mi? Kavaklıdere’de bir Ankara apartmanı hem de!” yazmış. “Bilmiyorum”

Devamı »
Nişantaşı

Bayer Apartmanı

Hem kapısı (o tokmaklar, o yazı… Nedir?!), hem girişi, hem içiyle görkemli bir bina Bayer.  Mimarı, burada Konak Sineması, Divan Oteli gibi vesilelerle adını geçirdiğim Rükneddin Güney; hatta girişteki sütunda da ismi kazılı. YERİNDE NİŞANTAŞI SARAYI VARMIŞ Bayer ve çevresindeki birkaç apartmanın yerinde eskiden Sultan

Devamı »
Gümüşsuyu

Marmara Apartmanı

Malum, ‘art nouveau’ zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların, sarmalların, bitkisel desenlerin, çiçeklerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımı. İnönü Caddesi’nde bugüne gelebilen başka ‘Art Nouveau’ örnekler var ama bu apartman onlara da benzemiyor. Daha sade, daha ‘cool’. Bilgi bulamıyor, emin de olamıyorum uzun süre…

Devamı »
Gümüşsuyu

Gümüşsuyu Palas (Azaryan Apartmanı)

Gümüşsuyu Palas, orijinal adıyla Azaryan Apartmanı… Art Nouveau, Neo Barok karışımı yapısıyla Gümüşsuyu, İnönü Caddesi’nin en havalısı, en eski binalarından biri… İnternette hakkındaki çoğu bilgi tek bir kaynaktan kopya gibi; bu da muhtemelen bende de olan Beyoğlu Ansiklopedisi (çünkü metin aynı) ve yazan şu:  “Mimarı

Devamı »
Cihangir

Gülen ve Lena Apartmanları

Çok mutluyum ki, Instagram’da ‘Her Umut Ortak Arar’ adlı hesap merkezli ‘eski yapılar, apartman ve binalar’ heyecanıma başkaları da ortak oluyor. Bir konuk yazarım var. Hem de ne yazar! Kitaplarını çok sevdiğim Şebnem İşigüzel. Cihangir’den, Cihangir Parkı’nın çevresinden, dört apartman anlattı Şebnem, ben de fotoğrafladım;

Devamı »
Göztepe

Emiroğlu Apartmanı

Malum binalara algım açık, bir güzel apartman gördüğüm an, “Bana yazar mısınız sizin apartmanı?” diye soruyorum. Eda Emiroğlu’nun @rapsodistanbul hesabında harika fotoğraflarla şöyle bir ifade gördüm: “Geçenlerde bizim aile apartmanına Mimar Sinan Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan iki öğrenci uğramış. Hocaları Yakın Geçmişin Mirası ve Korunması

Devamı »
Çemberlitaş

Barın Han

Prof. Emin Barın; mücellid, yani cilt yapan biri ve eşsiz bir hattat. Ve bence çok kıymetli bir grafik sanatçısı. Onun elinden çıkan küfi eserlere bakmaya doyamıyorum. Anıtkabir’de de onun yazısını görebilirsiniz, pek çok tahmin bile edemeyeceğiniz yer ve ayrıntıda da. BABADAN MÜCELLİD, BABADAN HATTAT 1913’te,

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.