Dorsay Apartmanı

Bulmacalarda klasik sorular vardır, kardeşim böyle şeyleri iyi bilir. ‘Dorsay’ denilince film eleştirmeni, sinema yazarı Atilla Dorsay’dan ziyade “Uzun erkek pardösüsü” cümlesi geliyorsa aklınıza tebrikler, iyi bir bulmacacısınız.

Girişindeki bilgi panosu sağolsun, Nişantaşı Poyracık Sokak’taki bu bina hakkında şunu biliyoruz; 20. yüzyılın dünyaca tanınmış opera sanatçısı, Türk Divası (La Diva Turca) olarak tanınan usta sanatçı Leyla Gencer, 1970-2007 yılları arasında bu apartmanda yaşamış. Sanatçının Milano’da da yaşadığını biliyoruz hatta 2008’de orada vefat etti. Vasiyeti doğrultusunda krematoryumda yakıldı. Külleri İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı ile Dolmabahçe Camii arasında yapılan bir törenle, opera eşliğinde Boğaz’ın sularına bırakıldı.

Yakın bir ilişki içinde olduğu, mütevelliler kurulu başkanlığını üstlendiği İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Leyla Gencer’in Milano’daki yaşamını önce Şişhane’deki binasının ikinci katına taşıdı. Sanatçının Milano’daki evinin bir kısmı yeniden canlandırıldı. Bu ev daha sonra Bakırköy’deki Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’ne taşınmış ama anladığım kadarıyla pandemi nedeniyle kapalı olma hali hâlâ sürüyor.

İSMİN KAYNAĞI DA BULUNDU, YAPIM YILI DA…

Ben ilk metne; “Apartmanın adı nereden geliyor, mimarı kim, yapımı hangi yıl bilmiyorum; bilen yazarsa harika olur” yazmış idim.

Grafik Tasarım Sanatçısı Emine Tusavul şahane bir katkı yaptı: Apartmanın üçüncü katındaki daire bizimdi. Orada oturduğumuz 88-94 yılları arasında Leyla Hanım hiç gelmedi. Belki bir iki günlüğüne, en fazla. Fotoğrafçı Mustafa Dorsay ve onun ailesi tarafından inşaa edilmiş bir apartmandı. Arka tarafta hiç bir zaman kullanılamayan muazzam büyük bahçesi vardı. Bahçede İstanbul’un susuz zamanlarında çok işe yaramış büyük bir su deposu vardı. Daire planları geniş, düzgün ve klasik uzun koridora bakan odalar şeklindeydi. Geniş arka balkon eski Marmara Üniversitesi’nin yemyeşil dev ağaçlarına bakardı.” yazmış. İsmin kaynağını öğrendik… Ve bahçeyi!!! 

Malum, artık orada “rezidans var”; benim de okulumdu.

Sonra asıl katkı Borusan Sanat’ın yöneticisi Aydın Dorsay’dan geldi; harikulade… Şöyle…

“Dorsay Apartmanı, arsa sahibesi Adile Dorsay hanımefendi tarafından 1966 yılında, dönemin müteahhitleri Agop Bey ve Parseh Bey’e inşa ettirilmiştir. Adile Hanım, Osmanlı devletinin Paris Konsolosu ve Viyana Başkonsolosu Hüsnü Bey’in eşi olup, vefatına (1975) kadar burada ikamet etmiştir. Bugün torunları ve torunlarının çocukları apartmanda yaşamaktadırlar. Yanı sıra zaman içinde daireler el değiştirmiş olmasına karşın, bugün halen 5 daire ilk günden beri sahipleri tarafından ikame edilmektedir. Leyla Gencer hanımefendi ve eşi İbrahim Bey İstanbul’da bulundukları sürelerde apartmandaki dairelerinde yaşamışlardır.”

SANATÇILAR APARTMANI GİBİ GELDİ:)

Moda Tasarımcısı Jale Hürdoğan, “Biz son 5 senedir Leyla Hanım’ın oturduğu evde yaşıyoruz. Ev sahibimizin anlattığına göre onun vefatından sonra İkSV evi kendisi caz sanatçısı olan bizim ev sahibine satmış. Salonun ortasındaki kuyruklu piyanosu çok ihtişamlıymış. Burada yaşıyor olmak hep ayrıcalıklı hissettirdi beni…” yazmış.

Günfer Günaydın da babası Erol Günaydın ile birlikte hemen yandaki Feza Apartmanı’nda yaşadıklarını, kendi bahçelerinden Dorsay’ın bahçesine gidip, o dönemde atölyesi orada olan Yaşam Şaşmazer’i gördüklerini anlatmış.

Düşündüm de bu eklemelerle, Dorsay ne kadar çok sanata değen insana ev sahipliği yapmış.

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Dorsay Apartmanı ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Yeşilyurt

Orhan Bey Apartmanı

Her yerden, her hesaptan “Siz de bina dedektifliği yapın, bulduklarınızı bana yazın” diyorum ama Instagram kelime ile arama yapmaya izin vermediği için çok mesaj varsa her şey karışabiliyor. Allah’tan Çiğdem Hanım ile yeniden buluştuk:) Çiğdem Kosovalı Geylan önce bana “Yeşilyurt\İstanbul’da bir apartmanın dış cephe süslemesi.

Devamı »
Tomtom

Atlas (Konstantinapoli) Apartmanı

İstiklal Caddesi’ni kesen en meşhur sokaklardan, adı Mason locasıyla da anılan Nuri Ziya Sokak’taki (aslen Nur-u Ziya malum) Belvü Apartmanı‘nından bahsederken yanındaki binaya dair merakımdan da bahsetmiştim. Fransız Sarayı ile Belvü arasında kalan yapı hep ilgimi çeker; pek bir gizemli, isimsiz… “Atlas Apartmanı” ismini bulmam

Devamı »
Çankaya

Türk Dil Kurumu Binası

Bir süredir mimarların da beğendikleri, onlar için özel olan yapıların kaydını tutmak istiyordum. Bunun için ilk önce tanıdığım kişileri taciz etmeye başladım. İyi ki de yapmışım!  Kısa süre önce Nasıl Olunur’da söyleştiğimiz #NevzatSayın’a da yazdım; “Bana sizin için önemli bir yapıyı yazar mısınız? Nevzat Sayın

Devamı »
Gümüşsuyu

Apartıman Bosfor

Bu arada eklemeliyim. Bahsedilen teras artık yok, ek kat, hatta katlar kondurulmuş. Ama apartmanın içine iyi bakılmamış desem yalan olur. Apartmanda derginin sayfaları bile özenle konulmuş.  TERAS GİTMİŞ TABİİ Dergiden:  “Bu apartman Ayaspaşa’da, Alman sefarethanesi karşısındaki sırada, Mimar Sami ve Mühendis Livas beyler taralından yapılmıştır.

Devamı »
Taksim

Ay Yıldız Apartmanı

Kristal Gazinosu, Cumhuriyet Anıtı gibi yapıların fotoğraflarında heybetiyle görülen, üzerinde dev ay yıldızıyla Ay-Yıldız Apartmanı. Meydanın batısını gösteren eski fotoğrafların çoğunda var; Taksim su depolarının hemen bitişiğinde, yuvarlatılmış köşe balkonuyla… 6 katlı ama çok daha yüksek gibi. Bina 1986’da -neden bilmem- yıkılmış. Orada pek çok Cumhuriyet

Devamı »
Cihangir

Çok Şükür Apartmanı

Bazen apartmanları insan hikâyelerini, bazen de insan hikâyelerini apartmanları anlatmak için kullandığım doğrudur. Bu apartmanı da “Saadettin Kaynak’ın bir dönem yaşadığı apartman” olarak paylaşmaya hakkım olsun artık:) Beyoğlu-Sıraselviler’de başka bir bina yazıyordum. Saadettin Kaynak’ın da Sıraselviler’de bir apartmanda oturduğunu fark ettim. ‘Küçük bir bina’ diye

Devamı »
Çekirge

Bay Selim Süter Evi

Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun Murat Daltaban yönetmenliğinde sahneye koyduğu 1984‘ü izlemek için Bursa’ya gittiğimizde ertesi gün Fotoğraf Müzesi’nin kütüphanesine bir kitap gördüm; Nezaket Özdemir’in “Çekirge Köşkleri” (Sentez Yayıncılık). İlk açtığım sayfada da “Selim Süter Evi”. ARKADAŞIM SELİN SÜTER’İN DE EVİ TABİİ Arkadaşım var, tanıdığım en nezaketli insanlardan

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.