E Evi (Bülent Erkmen Evi)

Yapım yılı: 1991 veya 1994

Binayı, binlerce kere önünden geçtiğim Cihangir Caddesi’nde önce Kaktüs Kafe’nin kalabalığı, ardından da ağaçların arasında tesadüfen gördüm. “Ne ilginç bina” deyip incelerken, neredeyse dürbünle okuyabileceğim o küçük yazıyı fark ettim: “Bu yapı Mimarlar Odası 4. Ulusal Mimarlık Sergisi 1994 Yapı Dalı Ulusal Mimarlık Ödülü kazanmıştır. Mimar Haydar Karabey. Yapım Yılı 1994. İşveren Ayşe/Bülent Erkmen.

Biraz bakınınca “E Evi” olarak adlandırılan yapının, o sıradaki ‘uzun’ yapılar arasında minicik kalmış bir evin anısı yaşatılarak tasarlandığını gördüm.

AYIRMA APARATI OLARAK SERA, BAHÇE

Kendi sitesinde mimar Haydar Karabey, başlığına “BE Evi” dediği projeyi şöyle anlatıyor: “Cihangir’de 4 metre cepheli, 8 metre derinlikli, bitişik düzen bir parseldeki ‘küçük ev’ diye anılan, çevredeki herkesin gözdesi sevimli kent evinin, yeni imar düzenine göre, konut olarak düzenlenmesi sürecinde (eski eser tescili olmamasına karşın) kent belleğine saygı duyarak, hep orada imişcesine, güne, duruma, çevreye uyup boy atması ilkesi benimsendi.

Bu tavır; eskiyi yeniden farklılaştırmayı, ciddi bir tasarım sorunu çözmeyi gerektiriyor. Çözüm için eski ile yeni arasında; yani küçük ev’i oluşturan alt üç kat ile onun mevcut çizgilerini sessizce izleyen eklenti üç kat arasında, + 900 m. kotunda Boğaz ve cadde yüzleri cam olan bir ara bahçe katı oluşturuldu.

Böylece işlevsel olarak da ailenin üst katlardaki özel yaşam alanı ile alt katlardaki dışa dönük yaşama ve çalışma alanları, bir sera iç bahçe ile ayrılmış oldu.

‘KÜÇÜK EV’İN DÖNÜŞÜ

“Uygulama sürecinde, parselin darlığı göz önüne alınarak yan sağır duvarlar, tümüyle 15 santimetrelik perde olarak döküldü. Bu duvarlar içeride brüt beton olarak bırakıldı. Daha yumuşak olması istenen iç bölmeler ise alçı ve akçaağaç olarak bitirildi.

‘Küçük ev’ düşeyde bahçeli bir eve dönüşerek çağa ayak uydurdu ve kentsel belleğe saygılı bir biçimde Cihangir’deki yerine geri döndü.

…Bitişiğindeki yüksek yapılar arasında tek başına kalarak bütün içindeki anlamını yitirmiş küçük bir yapıyı anı olarak tutup, duyarlı ve ustalıklı bir çözümle yapının kaçınılmaz ‘boy atışını’ ve sonuçta çevresine ait olmasını sağlayan Haydar Karabey”in Cihangir E Evine, Yapı Dalı ödülü verilmesine oybirliği ile…” gerekçesi ile, 4. Ulusal Mimarlık Sergisi, Yapı Dalı Ödülü’nü aldı.”

EVİN İÇİNİ GÖRENE RASTLAMADIM

Binanın yapım yılı olarak 1991 de gördüm, 1994’de; bunu not düşeyim.

Bir de zamanının ünlüsü Reklam Evi meselesi var. Şimdi artık pek de eski halinde olmayan o bina. Abdi Güzer ile mimar Haydar Karabey’in söyleşisini izlemiştim. Zamanında çok sükse yapan o binayı Haydar Bey’in yapışında ya da işi alışında grafik tasarım üstadı Bülent Erkmen’in de rolü olduğunu yayından öğrenmiştim. 1.Ulusal Mimarlık Sergisinde, Proje Dalı Ödülü alan ReklamEvi’nin ardından Erkmen ile böyle de bir araya gelinmiş diye düşündüm.

Eskiden 18 olan bina numarası 14 olmuş. Evde hala Erkmenler mi yaşıyor emin değilim; kapının üzerindeki posta alım aralığında başkasına mektup vardı:)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Maçka

Başmabeynci Köşkü

Bu siteyi yaptığım ilk zamanlardan beri çokça fark ettiğim bir şey, mimari açıdan değerli pek çok kıymetli binada avukat bürolarının bulunması. Hatta bunları sonra bir dizin halinde sergilemek için de biriktiriyorum. İşte onlardan biri, SUR|KİŞNİŞCİ|AKÇAY Hukuk Bürosu, Beşiktaş’ta bir köşkte; Başmabeynci Köşkü. Ama çok hoşuma

Devamı »
Maçka

Konak Apartmanı

Merve Başcumalı, burada önce kardeşi Burak ile birlikte Talimhane’deki Divan Apartmanı‘nı yazmış ardından da, yaşayanlarıyla görüşerek yine Talimhane’deki güzeller güzeli Taş Apartmanı‘nı kayda almıştı. Şimdi Merve Hanım, İstanbul’da Süleyman Seba Caddesi’ni bilenlerin göz aşinalığı yaşayacağı Konak Apartmanı’nı, ailesi onlarca yıldır o binada, hatta o binanın olduğu

Devamı »
Moda

Batum Apartmanı

Geçenlerde, daha önce bana kendi aile apartmanlarını (Emiroğlu Apartmanı) yazan Eda Emiroğlu, bana Moda’dan bir apartman fotoğrafı gönderip “Çocukluğumda çok sık gittiğim, o küçük yaşımdan bugüne hayran olduğum çok yakın aile dostlarımızın apartmanının fotoğraflarını ve geçmişine dair birkaç notu paylasacağım olur mu?” yazmış.  Olmaz mı yahu?! Buyrunuz konuk yazarım

Devamı »
İkitelli

Sabah Gazete Binası

Sabah Gazetesi binasının proje yapımına 1987 yılında başlanmış, 1988’de başlayan inşaat 1990 yılında bitmiş. Yıl 95, daha 17 yaşındayım ve en kötüsü kendimi solcu sanıyor (!), Sabah Gazetesi’ni de ‘fan fin fon’ olarak görüyorum. Stajım oraya çıkıyor, beni almıyorlar; uzun hikâye ne yapıp edip güya

Devamı »
Emirgan

Rum Patrikhane Konaklama Evi – Sabar Köşkü

Neslihan Aşıcıoğlu, pırıl pırıl bir genç hanım; gastronomi okuyor. Aynı zamanda genç bir girişimci; ev yapımı meze işine ortak, kendi zeytinyağı markaları da var. Sahaflar Derneği’nin 2021 Ekim ayının ilk günlerinde Beşiktaş’ta düzenledeği festivalde ben de ‘Sahaflarda apartman dedektifliği yapmak’ konulu bir konuşma yapıyordum. Neslihan

Devamı »
Cihangir

Gülen ve Lena Apartmanları

Çok mutluyum ki, Instagram’da ‘Her Umut Ortak Arar’ adlı hesap merkezli ‘eski yapılar, apartman ve binalar’ heyecanıma başkaları da ortak oluyor. Bir konuk yazarım var. Hem de ne yazar! Kitaplarını çok sevdiğim Şebnem İşigüzel. Cihangir’den, Cihangir Parkı’nın çevresinden, dört apartman anlattı Şebnem, ben de fotoğrafladım;

Devamı »
Tomtom

Atlas (Konstantinapoli) Apartmanı

İstiklal Caddesi’ni kesen en meşhur sokaklardan, adı Mason locasıyla da anılan Nuri Ziya Sokak’taki (aslen Nur-u Ziya malum) Belvü Apartmanı‘nından bahsederken yanındaki binaya dair merakımdan da bahsetmiştim. Fransız Sarayı ile Belvü arasında kalan yapı hep ilgimi çeker; pek bir gizemli, isimsiz… “Atlas Apartmanı” ismini bulmam

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.