Malum binalara algım açık, bir güzel apartman gördüğüm an, “Bana yazar mısınız sizin apartmanı?” diye soruyorum.
Eda Emiroğlu’nun @rapsodistanbul hesabında harika fotoğraflarla şöyle bir ifade gördüm:
“Geçenlerde bizim aile apartmanına Mimar Sinan Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan iki öğrenci uğramış.
Hocaları Yakın Geçmişin Mirası ve Korunması isimli bir ders için 1980 yılına kadar yapılmış bir yapının modernist özelliklerini inceleyecekleri bir final ödevi vermiş.
Hocalarının çektiği fotoğraflar arasında da büyükbabamın yaptırdığı, benim doğup büyüdüğüm evimiz olduğunu öğrenince hem hüzünlendim, hem de mutlu hissettim.
(…)
Bu fotoğraflar apartmanın yapıldığı yıldan, yani tam 61 yıl öncesinden…”
BAŞHEKİMLİK PARASIYLA ARSA
Eda Hanım’dan rica ettim, sağolsun yazdı, paşa çocuğu da yaşamış, eldivenli uşaklar da çalışmış apartmanda:)
“Apartmanı 1915 Plevne dogumlu büyükbabam Nazmi Emiroğlu yaptırıyor. Tıbbiye’de parasız-yatılı okumuş, mecburi hizmetini yaptığı Sivas’ı o dönem sevip uzun seneler orada yaşamış, Başhekim olarak da çalışmış.
İstanbul Göztepe semtindeki bu arsayı da Sivas’ta çalıştığı dönemde almış.
Dönemin parasıyla 100 bin lirası var, Göztepe ışıkların köşesindeki arazi de satılık ama orası 140 bin TL olduğu için parası yetmiyor.
Bu arsa Fulya Sokak’ta -bugünkü adı Hamit Oskay Sokak-. Göztepe Tren İstasyonu’na çok yakın, hatta yolun hemen başında Göztepe Pansiyonlu İlkokulu var.
TOPLAM 6 DAİRE
“Binanın Almanya’da eğitim almış bir mimarı var ancak adını hatırlamıyoruz. Onu büyükbabama Sivas’ta tanıdıkları öneriyor.
3 katlı bir apartmanın, toplam 6 dairesi var. Büyükbabam Sivas’ta calışmaya devam ettigi icin, inşaatı babaannemin erkek kardeşi ile babası kontrol ediyor. Size gönderdiğim, inşaatta çekilen fotoğrafta en sağdaki sigarasını tüttüren büyükbabam.
DÖNEMİNİN SİMGELERİNDEN KAROLAR
“Eski dönem apartmalarının çoğunda olduğu gibi geniş pencele, balkon ve yüksek tavana sahip daireler. Binanın giriş kapısı bir kale kapısı kadar ağır demirden:) Apartmanın dışında küçük mavi taşların kullanıldığı mozaikleri andıran şerit benim en sevdiğim detaylardan… Apartmanın icindeki yer taşları o dönemde Kadıköy’deki apartmanların çoğunda olan karo taşlarıyla döşeli. Dairelerin zemininde hem parke hem de o karo taşlar kullanılmış.
PRENSES ZİYARETLERİ
“Apartman tamamlandıktan sonra bir dönem aile dışından sakinleri de olmuş; Sancar Bey ve eşinden bahsetti halam. Apartmanın en üstteki iki dairesini tutmuşlar. Sancar Bey’in babası eski paşalardanmış, eşi de hanedanın bir üyesiymiş. Eldivenli uşakları olduğunu halam hatırlıyor. O dönemde büyükbabamın otomobili yokmuş, Sancar Bey için apartmanın arkasına bir garaj yaptırmış. Neslişah Sultan ve Prenses Fazıla’nın onları ara ara ziyarete geldiklerinden de bahsetti halam. Bir donem Keriman Halis’in ablası da bizim apartmanın sakinlerindenmiş.
KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI…
“Ben de bu apartmanda dogdum, büyüdüm… Nerdeyse 40 yıllık yaşantımda İstanbul’da benim hayatim icin önemli olan birçok mekân, kentsel dönüşüm, el değiştirme derken yok oldu. Bu hoyrat şehirciliğe rağmen bizim apartmanın bir nevi ‘tarihi’ olarak hâlâ ayakta olması beni çok mutlu ediyor. Yurtdışına gittiğimizde şehirlerin tarihinin eskiye dayanmasına hayran kalırken, kendi ülkemizde ‘kentsel dönüşüm’ adı altında mimari olarak bir donemi yansıtan binaların yok edilmesi bence çok üzücü.”
Henüz yorum yapılmamış.