Güler Apartmanı

Bu defa bir fotoğraftan yola çıkalım. Salih Tozan, Orhan Kemal, Muzaffer Buyrukçu, Mücap Ofluoğlu, Samim Kocagöz ve Hüsamettin Bozok…

Oyuncusundan yayıncısına, romancısından gazetecisine ne kadro!

1950’ler; fotoğraflayan Ara Güler, yer Güler Apartmanı.

BULUŞTURAN EVLER

Ben böyle fotoğraflar görünce hemen o arkadaşlık ağlarını aklıma kazımaya çalışıyorum. Yakın tarih yazını için çok önemli. Ancak ben daha kendi tanıştıklarımı hatırlayamazken, 1950’leri aklıma kazımaya çalışmam da! Ne cüret!

Ama insan merak etmiyor mu; ne için toplanmışlar, neler konuşuyorlar, bu kadroyu ne ya da neler bir araya getirdi?

Ve bir diğer sorum “Nerede?”, “Hangi bina orası?”

Özellikle edebiyat ya da siyasete dair dönem metinleri okuyan biriyseniz, birilerinin evinin bariz bir toplantı merkezi olduğunu görüyorsunuz. Gün belli, apartman belli, düşünce alışverişleri o evlerde yapılıyor. Misal benim sitede metnini pek sevdiğim yapılardan Ağaoğlu Evi o buluşma noktalarından biridir. Sabahattin Eyüboğlu’nun Bronz Sokak’taki dairesi de öyle (onu da yakında yazayım hatta).

BİR AVUÇ GÜZEL İNSAN

“Ara Güler’in edebiyatçılarla kurduğu dostluklara ışık tutan Bir Avuç Güzel İnsan başlıklı sergi, Yapı Kredi Bomontiada’daki Ara Güler Müzesi’nde izleyiciyle buluştu” alt başlıklı bir söyleşinin anonsuna bakarken de bu fotoğrafla ilk “Nerede bu ekip?”i düşünüp, Instagram’dan paylaşmıştım.

Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi’nden Temel Yılmaz yazdı bana; “Güler Apartmanı’nda… Ara Güler’in Galatasaray’da Yapikredi Binası’nın arkasında Ara Cafe’nin üstünde yan yana iki bina mevcut. İkisi birleştirilmiş, Ara Bey yıllarca orada kalıyor sonrasında da ofis olarak kullanıyor binayı” diye…

Arada yazdığımı gören Didem Avincan, siyah beyaz fotoğrafta arkada duran fotoğraflardan biriyle Ara Güler’in yıllar sonra çalışma masasında çekilmiş bir fotoğrafında rastlayıp bana göndermiş. Yetmemiş Goad Haritaları’ndan sokağı da bulmuş.

NİYE MİMAR, NİYE TOSBAĞA?

Goad Haritaları’nda yanılmıyorsak, sokağın ismi Mimar; Rue Mimar, o zaman neden öyle, bulamadım.

Biz o sokağı hep Tosbağa Sokak olarak bildik. Peki niye tosbağa idi, onu da bulamadım. Bir dönem volkswagen-vosvos’lara tosbağa deniliyordu bir ilgisi var mı? Ya da çok çok eski zamanlarda kaplumbağa kanı ile tedavi yapmaya çalışan “tosbağacı kadınlar” varmış, onunla ilişkisi olabilir mi, hiç sanmam, yıllar uymuyor en başta… Onu da bulamadım.

Sokağın ismi 2017’de Ara Güler Sokak olmuş.

AİLE APARTMANI

Apartman Ara Güler’in aile apartmanı. Babası eczacı Dacat Dederyan almış olmalı, onun yaptırdığını düşünmedim ama belki öyledir. Güler de bazı kaynaklara göre 4, bazılarına göre 12 yaşından sonra uzuuuun yıllar o binada oturuyor (Ben 4 yaşa daha çok inanıyorum).

6-7 Eylül olaylarında da o binada oturuyor olmalı. Ne acayip! Güler’in o gün yaşadıklarından bir anısı benim için hep ilginç olmuştur, yazmıştım da, onu da siteye koyuyorum. Havada asılı kalan o piyano!

HEP MÜZE OLSUN İSTEDİ

Ara Güler’i tanıyan hemen herkesin bildiği konu, efsanevi fotoğraf muhabiri, bu binanın “Ara Güler Fotoğraf Müzesi” olmasını çok istiyor, hep istiyor; yıllar yılı da deli bir arşiv tutuyor (Yaşasın arşivciler).

Doğuş Grubu, Güler’in arşivini bu bina ile birlikte satın alıyor. Ancak -daha sonra en doğru halini öğreneceğim- bir nedenle bu binada sorunlar olunca -Güler hayattayken- müze ilk önce Bomontiada’daki şimdiki yerinde açılıyor.

Şimdi binanın içinde Ara Kafe dışında neler var ben de bilmiyorum. Öğrendikçe yazacağım.

Bu arada Ara Güler ile usta-çırak ilişkisi kurmuş arkadaşım Ercan Arslan’ın, Güler’in ardından yazdığı çok güzel bir yazıyı da buraya ekliyorum

KAYNAKLAR

  • Ara Güler’in ofisindeki fotoğrafı, Didem Avincan buradan bulmuş ben de oradan aldım ama fotoğrafçısı kim yazmamışlar! Fotoğraf muhabiri anlatan bir yazıya çok iyi olmuş:( Ercan Arslan’ın fotoğrafı olabilir gibi geldi ama emin olamadım.
  • Siyah beyaz meydan fotoğrafı için Salt arşiv.
  • Yazının dayandığı ana fotoğraf, tabii ki Ara Güler Arşivi’nden. Yazının yayınlandığı tarihte de sergileniyor…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Söke

Efes Sineması & Efes Palas Oteli

Ege Bey (Instagram’da @istany15) şahane fotoğraflar çekiyor. Bana Aydın Söke’de yıllardır faaliyet göstermeyen Efes Sineması ve faaliyeti nispeten daha yakın zamanda biten Efes Oteli’nin fotoğraflarını göndermiş, mesajının içine bir paragraf bilgiyle bilgi edinebileceğim birkaç link de bırakmıştı. Taaa ne zaman! Bilgisayarımı düzenlerken önce fotoğrafları sonra

Devamı »
Asmalımescit

S. Önay Apartmanı

İstiklal’den Şimdi’ye girer gibi girin (Atlas Apartmanı’na da değinmek lazım) -ya da Yakup’a girer gibi diyeyim- hemen birkaç adım sonrasında bu apartman. Mimarlarını biliyoruz; Beyoğlu’nun pek çok binasında görebileceğimiz iki isim. Ve şükür ki imzalı bir apartman. Mimarlar Mimarlar: Victor Adamandidis ile Dimitrios Nikola Petsillas. 

Devamı »
Taksim

Pertev Apartmanı

İtalyanın en tanınmış Çağdaş Yunan Edebiyatı uzmanlarından, İstanbul doğumlu Mario Vitti’nin Sula Bozis tarafından Türkçe’ye çevrilip İstos tarafından yayınlanan “Doğduğum Şehir /İstanbul 1926-1946” adlı kitabının kapağı beni çarpmıştı. Gezi Parkı’nın bir zamanlar var olan merdiven tırabzanlarından (merdiven korkulukları artık metal) çekilmiş fotoğrafta, arka planda sırasıyla

Devamı »
Karaköy

Alemdar Kardeşler Büro Binası (Şeref Hanı)

Öyle aynı ki ‘merak yolu’; çok güldüm.  Enteresan olan ise Erdal Bilgen’in aslen bir banka, bankacılık blogu yapıyor olması:) Kendisine bir e-posta attım, izin istedim. İlk defa hiçbir bilgisini kontrol etmeden bir yazıyı, birkaç cümle düzelterek yayınlıyorum. YARIŞMA DÜZENLENDİ AMA…. “1920 yılında yapılan Karaköy Palas’ın

Devamı »
Asmalımescit

Bilgir Han

Yıllar yılı fotoğrafladığım binalardan biri; İstanbul Asmalımescit Sofyalı Sokak’ta (eskiden Refik olan meyhanenin karşısı) Bilgir Han. Dışının yeniden renklendirilişi pek benlik olmasa da art nouveau yapısıyla her daim dikkat çekici. Kapısını açık yakalarsanız da, -bakımsızlığına rağmen- girişteki desenler gerçekten merak uyandırıcı. E insan soruyor; “Bir

Devamı »
Vişnezade

Dr. Belen Evi

Mimar Sinan Üniversitesi’nden Arbil Ötkünç, -iyi ki- bu bina üzerine uzun bir yazı kaleme aldığından, kaydı tutulmuş, harika bilgilere ulaşabiliyoruz. ‘PİŞMAN OLMADIĞIM İLK YAPI’ Dr. Belen Evi, o dönemde hem Maruf Bey’in çevresinde, hem de genel mimarlık anlayışında baskın olan milli akımın dışında modernist bir

Devamı »
Adalar

Rıfat Yalman Evi

Hafta içinde mimar Hasan Çalışlar’ın bir grup mimar için Kalebodur ile birlikte düzenlediği “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” turundan bahsetmiş, Hasan’ın adıyla burada da bu evleri anlatan bir bölüm açacağımızı yazmıştım. İşte o turda gezdiğimiz, hikâyesini evin sahibinden dinlediğimiz ve çok etkilendiğimiz evlerden biri: Rıfat Yalman Evi. ZAMAN

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.