Haliç (Hacı Recep) Apartmanı

Katkıda bulunanlar: 
  • Serdar Kuzuloğlu
Yapım yılı: 1929

Daha önce Gözcü -eski adıyla Gayret- Apartmanı vesilesiyle paylaşmıştım; Son Posta Gazetesi, 1931 yılında “ekonomik buhrana rağmen parası olup apartman yaptıranları, bu binaların ‘kaça çıktığı’ bilgisi ve bazı özellikleriyle birlikte ‘ifşa ediyor'”du.

Sevmediğim bu habercilik tarzının yıllar yıllar sonra iki bilgi kırıntısına muhtaç benim gibi araştırmacılar için küçük bir hazire olduğunu söyleyebilirim. Son Posta bunu sadece birkaç sayıda yapmış, keşke daha çok olsaydı.

HER ŞEYİ DEĞİŞMİŞ DE OLSA…

gastearsivi.com‘dan ekran görüntüsünü aldığım bu binalardan biri, 2 Temmuz 1931 tarihindeki metne göre Tepebaşı Tozkoparan Caddesi’nde 1 ve 2 numaralarda varlık gösteren Hacı Recep Apartmanı. “12 daireli 84 odalı”. 1929’da biten binanın Fresco isminde bir tüccar tarafından yaklaşık 100 bin lira maliyetle yapıldığı yazılmış. Delirdim bu bilgiyi bulunca!

Tepebaşı’nda artık Tozkoparan Caddesi yok; onu da gazetelerden buldum, Lütfi Kırdar döneminde, Temmuz 1941’de Refik Saydam Caddesi adını almış. Pek çok emlak sitesi de bölgeyi Şişhane olarak tanımlıyor. Bina, Refik Saydam Caddesi ile Kuytu Sokak buluşmasında, Evliya Çelebi Mahallesi’nde.

‘Tüccar Fresko’ pek spesifik bir tanım değil; o döneme ait ‘kağıt tüccarı İzak Fresko – Isaac Fresco’ ile Fratelli Fresko – Çiçek Pazarı’nda iş yeri olan Fratelli Fresco’ya ait faturalar buldum. Bir de tabii Beyoğlu’ndaki Pinto- Fresko Pasajı, Eminönü’ndeki Aslan Fresko Han ve Büyükada’daki malikanesinden bildiğimiz bir Fresko var.

HAVLUCU HACI RECEP BULUNDU

Şimdinin Kasımpaşası, o dönem Tozkoporan’ı ağırlıklı olarak Yahudilerin yaşadığı bir yer. Yaptıran Fresko; binanın ilk ismi ‘Hacı Recep’ nereden geliyor onu ‘önce’ bulamadım. O dönemde ‘meşhurrr’ bir muhallebici Hacı Recep Bey var.

Sonra şöyle gelişmeler oldu.

Ebru Havlucu siteye bir yorum olarak şöyle yazmıştı: “Haliç Apartmanı yazınızı okudum, bahsi geçen Hacı Recep benim dedem olmalı zira 1943 gibi Yeniköy’e taşınana kadar aile burada yasamış, Havlucu Recep diye bilinirmiş. Apartmanın isminin Hacı Recep diye de anıldığını bilmiyordum. Babam, amcalarım ve halamın çoçuklukları bu evde geçmiş.”

Ebru Hanım’ın doğruyu söylediğinden emindim ve hatta bence de binanın ismi dedesinden geliyordu. Ama buna kanıtım olmadan bunu bir bilgi olarak veremezdim, kendisine bir belge olup olmadığını sorduğumda o da bulamadı.

Bu arada bir dönemin gazetelerine baktığımda “neredeyse yoktan var eden”, “çok çalışarak zengin olan” Hacı Recep’in -Havlucu Recep- öğüt dolu yazı dizilerini, makaleleri görebiliyordum. ama bağı kuramamıştım.

Ancak imdadımıza bir yardım yetişti… Sitemin daimi destekçisi, neredeyse yardımcılarımdan biri haline gelen iç mimar Didem Avincan, bana şöyle bir mesaj gönderdi: Merhaba Nilay Hanım, az önce Haliç (Hacı Recep) apartmanı için yazılan yorumlarda gördüm, Havlucu Recep ismini, apartmanla ilişkisini kurmaya yarar mı bilemedim ama paylaşayım, siz de görmüşsünüzdür belki; 1941 den bir gazetede, Tozkoparan’da başka Recep Apartmanı yoksa şayet Ebru Hanım’ın bahsettiği aynı apartmana işaret edebilir mi diye düşündüm”.

Onu da bu metne ekledim…

Yani Haliç apartmanı’nın Hacı Recep’ini de bulmuş olduk, ben de bulduğum kupürlerden birini ekliyorum:)

BALKONLARDAN BİLE TANINIR

Binanın, caddenin ismi farklı da olsa bina, kötü basım bir gazete fotoğrafıyla bile tanıdık. Cep telefonumdaki fotoğraflardan, o balkonlardan hemen buldum; bugünün Haliç Apartmanı.

Muhteşem Haliç manzarasından ve muhabbetlerimizden şüphelenerek sordum, bir dönem M. Serdar Kuzuloğlu’nun ofisi de en üst kattaymış. “Terası da ayrı efsanedir. Rivayet oydu ki İstanbul Belediye Başkanı konutu olarak yapılmış. Hatta sonraları bizim kat bir dönem Masonların buluştuğu sosyal kulüp tarzı bir yer olmuş. Sonra randevu evi karışımı bir şeyler… Efsanesi boldu” yazmış Serdar bana ve muhteşem bir fotoğrafla göndermiş; aşağıda görebilirsiniz.

Bugün binanın üzerinde kocaman ‘Malatya Eğitim Vakfı Genel Merkezi’ tabelası var. Ben bir dönem burada çeşitli şirketlerin -yeni albüm vs.- partiler düzenlediğini hatırlıyorum.

Babil isimli bir dizi burada çekilmiş.

Bu arada ana fotoğrafı (binanın uzaktan ve çok güzel göründüğü iki fotoğraf) RealtyBank isimli emlak sitesinden aldım. Maison-Dorient’deki ilandan fotoğraflar var, oradan da birkaç özellik paylaşayım:

  • 6 Bölüm. Salonundan Panoramik Haliç Manzaralı
  • Yüksek Tavanlı ve Ahşap Rabıta Parkeli
  • Nostaljik Asansörlü 3. kat, 225m2…

 

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

7 Yorumlar
  • Ebru Havlucu
    Tarih: 17:13h, 15 Ocak Cevapla

    Merhaba Nilay Hanim,Halic apartmani yazinizi bugun okudum, bahsi gecen Haci Recep benim dedem olmali zira 1943 gibi Yeniköy’e tasinana kadar aile burada yasamis, Havlucu Recep diye bilinirmis. Apartmanin isminin Haci Recep diye de anildigini bilmiyordum.Babam, amcalarım ve halamın çoçuklukları bu evde geçmiş.
    Saygılarımla
    Ebru Havlucu

    • Nilay Örnek
      Tarih: 19:56h, 16 Ocak Cevapla

      Merhabalar! Bu acayip bir bilgi. Ve Havlucu Recep diye baktım, gazete kupürleri de buldum, sıfırdan zengin oluşunu anlattığı. Ama bina ile onu ilişkilendiren bir şey çıkmıyor. Acaba sizde ailenin orada yaşaması dışında bir, bilgi, belge, fotoğraf var mıdır? Aile bir dairede mi, ayrı dairelerde miymiş?:)

  • Ebru Havlucu
    Tarih: 23:31h, 19 Ocak Cevapla

    Ah o merhabalar deyişiniz kulağımda şahane çınladı:)
    Bildiğim kadarıyla bir dairedelermiş, fotoğraf belki olabilir, kuzenlerime de sorarım. Bizden önceki nesilde maalesef hayatta olan yok. Daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmaya çalışacağım.
    Bu vesile ile hem bu site hem de Nasıl Olunur takipcisi olarak tüm emeğiniz için çok teşekkür ederim

    Bu arada annem de Bakıköylü ( şükür ki o hayatta ama bu apartman yıllarını pek detaylı bilmiyor)ve benim çoçukluğumda anneannem Vankulu sokakta oturuyordu,

    İyi çalışmalar dilerim
    Sevgiler
    Ebru Havlucu

    • Nilay Örnek
      Tarih: 17:05h, 20 Ocak Cevapla

      Merhabalar Ebru Hanım
      Tüm mesajlarınız bana ulaşıyor merak etmeyin
      Sadece yorumlar yazıldığında bloga girip onaylamaya basmam gerekiyor benim; cep telefonumdan okusam da onay ve yanıt için bilgisayar karşısına geçmem gerektiğinden okusam da yanıt ve onayda gecikebiliyorum
      Geldi tüm mesajlarınız
      Çok sevindim:) Umarım Hacı Recep Bey ile ilişkiyi kurabiliriz bir şekilde, acayip bir keşif olur. Ve Vankulu Sokak Bakırköy’ün en güzellerindendir, hangi bina acaba:)
      sevgiler
      n.

  • Ebru Havlucu
    Tarih: 20:05h, 24 Nisan Cevapla

    Nilay Hanım düzeltme için ailem ve kaybettiklerimiz adına çok teşekkür ederim
    Sevgiler
    Ebru Havlucu

    • Nilay Örnek
      Tarih: 21:57h, 28 Nisan Cevapla

      Ne demek… Kusura bakmayın, fena yoğunluk… Ama bu düzeltme değil bence “ortaya çıkarma”. Malum yılların meşhur HAliç Apartmanı’nın isminin farklı olduğunu o gazete olmazsa bilemezdik, sonra sizin “Acaba dedemizin olabilir mi?” demeniz, benim kanıt aramam, Didem Hanım’ın buluşu… Her şey süper oldu. Teşekkürler, sevgiler n.

  • Didem Avincan
    Tarih: 13:38h, 05 Mayıs Cevapla

    En sevdiğim yanlarından biri, bu site hepimize açık, eklemlenmeye açık, dosyalar hep açık, kapanıp rafa kalkmıyor, her an her şeye hazır olun burada sürprizler hep var ve Mr. Watson mutlu oldu:)

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Fındıklı

Yağmalanan eski Akbank Genel Müdürlük Binası’nın son hali

KASIM 2023: Binanın son haline dair bir güncellemeyi buradan okuyabilirsiniz. Her kıymetli yer için “Müze olsaydı”, “… bilmem ne ailesi oraya baksaydı” söylemlerini ben pek sevmiyorum. Şahsi fikrim, yıllar içinde yavaş yavaş oturdu, bu fikri iyi de savunurum! O tür söylemler, acıyla söylenmesinin yanı sıra

Devamı »
Mecidiyeköy

Hukukçular Sitesi

Le Corbusier; sanırım mimarlık söz konusu ise öğrenilen ilk beş isimden biri… ‘Oyunu’ değiştirenlerden…  1887 İsviçre doğumlu; mimar, mobilya tasarımcısı, heykeltraş, ressam, yazar. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan konut sorununa karşı çok düşünenlerden. Marsilya’da, savaş sonrası evsiz kalan Fransızlar için tasarladığı Unite d’Habitation (Barınma

Devamı »
Nişantaşı

Kamelya Apartmanı

Adı niye Kamelya? Adını çiçekten mi, isminin ilhamı çiçekten gelen bir kadından mı alıyor? Mimarı kim? Kaç yılında yapıldı? Bulamadım. Ama apartman 30’lı yıllarda var, nereden mi biliyoruz, ünlü hikâyelerden. En ünlüsü Sabahattin Ali ile ilgili olan; çokça yazılan. SABAHATTİN ALİ’NİN GİZLENDİĞİ O APARTMAN Türkiye

Devamı »
Cihangir

Güneşli Sokak

Yılların Güneşli Sokak’ı… İstanbul Cihangir’de oturup da bilmeyen yoktur.  10/7/2020 tarihinde açıklanan bir kararla Beyoğlu Belediye Meclisi, ‘Kapıcılar Kralı’ ve ‘Çöpçüler Kralı’ filmlerinin çekildiği sokağın adının Kemal Sunal Sokağı olmasına karar vermiş. Sokakta oturanlar, evleri-anıları olanlar ne hissediyor, nasıl bakıyor merak ediyorum. Kaydını düşelim; üç

Devamı »
Nişantaşı

Vehbi Bey Apartmanı

“(Narmanlı Apartmanı)… Vehbi Bey Apartmanı gibi döneminin modası ‘Art Deco’ izleri taşımasa da, zamanın en modern yapılarından biriydi. Narmanlı’nın sahibi Hacı Mustafa Efendi’nin, kızına mirasında bu apartmandan pay ayırmaması üzerine, kendi gibi Erzurumlu damadı Vehbi Bey’in, eşinin gönül kırıklığını tamir için, iki ev sonrasındaki arsayı

Devamı »
Yeşilköy

Röne Park ve Röne Park Gazinosu

Biliyorum, biliyorum, biliyorum… Bina, mimari derken insan hikâyelerine fazla düştüm. ‘Çıkacağım’ ama dayanamıyorum. Bu pazar da azıcık yapayım; konum Röne Park olsun. İstanbul, Yeşilköy-Bakırköy-Ataköy sakinleri bilecektir. Yıllaaaarrr sonra dün ilk defa, çokça adını geçirdiğim Röne Park’a gittim, birer çay içtik. Sinan “Söyle bakalım niye Röne”

Devamı »
Gümüşsuyu

Marmara Apartmanı

Malum, ‘art nouveau’ zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların, sarmalların, bitkisel desenlerin, çiçeklerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımı. İnönü Caddesi’nde bugüne gelebilen başka ‘Art Nouveau’ örnekler var ama bu apartman onlara da benzemiyor. Daha sade, daha ‘cool’. Bilgi bulamıyor, emin de olamıyorum uzun süre…

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.