Hazzopoulo Apartmanı (Aslan Residence)

Katkıda bulunanlar: 
  • Didem Avincan
Yapım Yılı: 1892

Çıkan kısmın çooookk özeti: Beyoğlu Tel Sokak 29 numarada yer alan binanın (şimdi Ayramin Otel), Hanif Han ve Sadri Alışık Sokak no 25’te yer alan binayla benzerliklerini fark edip neredeyse birkaç yüz metre mesafede yer alan bu üç binanın ikiz, neredeyse üçüz olduklarını yazmıştım.
Bugün bu binaların önü, sokaklar çok kalabalık. Ama belki 1900’lü yıllarda yaşayanlar bu benzerliği çok net görüyorlardı.
Üç binanın da mimarı Antoine N. Perpignani ile Marko (Marcos) G. Langas idi.
Ben Tel Sokak 29 numaralı binanın eski adını bulamamıştım; Pervititch Haritaları’nda 35 nolu pafta tam o noktada bitiyordu!

SIRT SIRTA İKİZLER

Ama ama sevgili Didem Avincan, çok iyi dedektiflik yapar:) Ne yapmış, benim “ikizlerin” bayağı bayağı sırt sırta ve aynı isimli olduğunu tespit etmiş! Nereden Goad Haritalarından, pafta 40!
Ben ne yaptım? Koşa koşa gittim Sadi Alışık Sokak’a, heyecanla Didem Hanım’a Google Maps’ten iki binanın bugünkü durumlarını gönderdim. Bingo! İnsan yakın olduklarını anlıyor ama tepeden görmeden, labirent haline gelmiş o sokaklarda zamanında ikisinin de ismi “Hazzopoulo” olarak geçen, muhtemelen aynı aileye ait olan, kapıları ve pek çok öğleleri birebir aynı olan bu iki binanın “sırt sırta” olduklarını anlayamıyor! O kadar sevindim ki!

A VE X’İN GİZEMİ

Hazzopoulo geniş bir aile tahminimce ama ne arasam Hazapulo Pasajı çıktığından bir şey bulamadım.

İki binada da girişteki büyük kapının üzerinde, alt tarafta A ve (sanırım) X harfleri var. Anlamamıştım.

Ceren Öztürk, Instagram’da “Yunanca’da x harfi h diye okunuyor, aileyle ilgisi olabilir belki” dedi. Şahane bilgi! Zaten bir dönem binalarını aramak demek -hele de İstanbul söz konusu ise- bir kelime, soyadı ya da bina adını farklı farklı şekiller ve dillerde yazmak demek… Dahası da geldi, yazının en sonuna ekledim… (*)

AYRAMİN HAZZOPOULO’YA YAKIŞMIŞ DA…

Bu arada Sadri Alışık Sokak No: 25, Aslan Rezidans olmuş. İnternetteki fotoğraflarından girişteki iç-ahşap kapının orijinal kaldığını tahmin ediyorum, camında A ve X harfleri olduğundan. Merdiven korkulukları da bugün adı Ayramin olan binadakilerle aynı ama içi sıradan bir apart otel olmuş. Ayramin ile dışardan evet ama odalara bakınca benzer binalar olduklarını bile iddia etmek zor!:(

YAPIM YILI?

Bu arada Didem Hanım ile şüphelendiğimiz bir şey vardı; Tel Sokak’taki binanın restorasyon plaketinde 1921 yılı yazsa da biraz geç. Hem mimarların yaşam süresi-ortaklıkları, hem de bölgenin nizamı açısından.
“Nilay Hanım, Kubilay Arpacı tezi sizde vardı, oradan ve özellikle Hanif Han üzerine yazılmış bir tezden faydalanarak bulduklarımı ekte gönderiyorum, Sadri Alışık Sokaktaki Hazzopulo’nun yapım tarihi 1892 olarak belirtilmiş bir kaynağa göre..1910’da da A. Perpignani vefat etmiş bir başka kaynağa göre. İki mimarın da birlikte çalışma yılları ise, 1902-1909 olarak görülüyor” diyor Didem Hanım.

EKLEKTİK CEPHE ANLAYIŞI

Kubilay Arpacı’nın “İstanbul Mimarisinde Sanatkâr İmzaları (1800-1923)”  tezinden bir paragrafla bina:

“Sanatkârın Eseri ve Üslubuna Ait Özellikler: Bodrum kat üzerine, 4 katlı kâgir olarak inşa edilmiş bina bitişik nizamlıdır. Binanın cephe kurgusu, Hanif Han ile benzer anlayıştadır. Üçlü düzenlemeye sahip binanın zemin katı ve birinci katı rüstik, diğer katlar ise düz dokuludur. Zemin katı diğer katlardan daha yüksek tutulan yapıya giriş, batı köşede yer alan sağlanmaktadır. Üç bölümlü düzenlemeye sahip binanın orta bölümü zemin kattan itibaren çıkma şeklindedir. Çıkma, ayı başı kabartmalı çifte konsollarla taşınmaktadır. Çıkmadaki pencereler ikinci katta başlayıp üçüncü katta sona eren, rozetli başlığa sahip plasterlerle sınırlanmıştır. Plasterlerin üst kısmında diş kesimi silmeye yer verilmiştir. Bu silmenin üstünde yer alan dördüncü katın, çıkma üzerindeki pencereleri üçlü yuvarlak kemerden oluşan tasarıma sahiptir. Bina bu kattaki konsollar ile taşınan silmeyle sonlanmaktadır. Yapı, Hanif Han’da olduğu gibi eklektik bir cephe anlayışına sahiptir.”

ALFALAR OMEGALAR

(*) Instagram’da

“pinkflora19botanica” isimli kullanıcı şunları yazdı:
“Kapıda A X harflerini görünce, Chi Rho christigramı var malumunuz, aklıma o geldi. (Keza, içeride bir odada Hz. İsa ile ilgili blr tasvir olduğunu yazmışsınız.) Hani PX harflerinden oluşan X harfinin sağ ve sol kenar içlerine de Alpha ve Omega harfleri yerleştirilen şekil; A ve O, İncil’de “Ben Ahirim ve Ezelim” olarak geçer ( I am Alpha and Omega). Hatta, bu şekilde A X yanyanalaşır. Bu minvalde internete baktım, “The name Alpha Chi comes from the first letters of the Greek words Aletheia (Truth) and XAPAKTHP (Character)..” yazıyor bu harfleri isim olarak kullanan bir sitede: Bu harfler “Truth” ve “Character”i sembolize ediyormuş. Sanırım daha da araştırmak lazım. Aslında binaları inşa edenlerin “kardeşlik” bağlarına sahip oldukları, binalarına gizli semboller yerleştirdikleri düşünüldüğünde, belki de bu manada da işaretler içerebilir diye yorum yazmak istedim…”

 

Fotoğraf notları:

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Hazzopoulo Apartmanı (Aslan Residence) ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Anıl Çetinbaş
    Tarih: 13:07h, 23 Şubat Cevapla

    Merhabalar,

    Öncelikle bu güzel ve değerli içeriğe sahip sitenizde binamıza yer vermenizin bizi mutlu ettiğini söylemek isterim.
    Binamız şu an Apart otel olarak Aslan Residence adıyla hizmet vermektedir. Satın alınan kadarki dönemde adeta metruk ve kullanılamaz halinden şu anki haline dönüşmüştür. Tarih sayfalarında yer alarak yok olmak üzereyken tekrar hayata döndürülmüştür.

    Belediye, itfaiye, anıtlar kurulu, mimarlar odası gibi birçok kurum arasında yapılan büyük uğraşlar sonucu Hazzopoulo Apartmanından kalan kullanılabilir kısımlar üzerine kapsamlı tadilat ve güçlendirme yapılmıştır.

    Eklektik ön cephesi, rustik girişi, mermer merdivenleri ve yüksek tavanları ile orijinalliği korunmakla beraber iç dekorasyonu günümüz gereksinimlerine göre 2016 yılında baştan aşağıya yenilenmiştir. Bina içerisine eklenen yangın merdiveni, ısıtma ve soğutma sistemi, sıcak su sistemi ve güvenlik sertifikalı asansörü ile konfor artırıcı modern ilaveler yapılmıştır. Misafirlerimizi 1+0, 1+1 ve 2+1’den oluşan toplam 12 dairemizde 120 yılı aşan tarihi dokunun içerisinde ağırlamaktayız.

    Arzu ettiğiniz bir tarihte sizleri binamızda tekrar ağırlamak isteriz.

    Anıl Çetinbaş
    Cihangir Hotel, Aslan Residences, Aslan Houses Genel Müdürü

    • Nilay Örnek
      Tarih: 00:26h, 27 Şubat Cevapla

      çok teşekkürler bilgiler ve davet için.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Taksim

Pertev Apartmanı

İtalyanın en tanınmış Çağdaş Yunan Edebiyatı uzmanlarından, İstanbul doğumlu Mario Vitti’nin Sula Bozis tarafından Türkçe’ye çevrilip İstos tarafından yayınlanan “Doğduğum Şehir /İstanbul 1926-1946” adlı kitabının kapağı beni çarpmıştı. Gezi Parkı’nın bir zamanlar var olan merdiven tırabzanlarından (merdiven korkulukları artık metal) çekilmiş fotoğrafta, arka planda sırasıyla

Devamı »
Taksim

Güneş Apartmanı

Sürekli “Eski daha güzeldi” cümlesinin tekrarlanmasına ya da o hissin dillendirilmesine sıcak bakan biri değilim ama var olana bu derece ihaneti de aklım almıyor. Taksim Meydanı gibi merkezi bir yerde, apaçık ortadaki bir apartmanın eski hallerine ulaşmak o kadar zor oldu ki… 50 ve 60’lı

Devamı »
Taksim

Cumhuriyet Apartmanı

Çok düşünüyorum; “O apartman neler gördü acaba?”  Görmüş geçirmiş apartmanlardan biri, Taksim’de Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Cumhuriyet Apartmanı. Şirin Devrim’in Şakir Paşa Ailesi adlı kitabını okuduğumdan beri merak ettiklerimden. Zamanında “Taksim Bahçesi”, şimdi Gezi Parkı manzaralı. Şirin Devrim’in annesi Fahrelnissa / Fahrünnisa Şakir Paşa Ailesi, , o dönem

Devamı »
Şişhane

Baran Apartmanı (Mardan Han)

Dr. Nejat Eczacıbaşı, “Kuşaktan Kuşağa” adlı kitabında “İstanbul’daki iş yaşımın üç girişimle başlar” diyor: 1- Laleli’de bir apartmanda başlayan vitamin ya da balıkyağı özü çalışması,  2- Pera Palas Oteli’nin tam karşısına düşen Baran Apartmanı‘nın bodrum katında yapılan çocuk maması. 3- Yunus, Kartal’da askerlerin ısrarıyla başlayan elektrolitik

Devamı »
Tomtom

Yeni Çarşı Caddesi No: 33

DESENİN NE SAKINCASI VAR? Apartmanın adını bilmiyorum. Beyoğlu’nda Tomtom tarafından, Boğazkesen’den Galatasaray meydanına çıkan Yeni Çarşı Caddesi üzerinde no: 33. Geçenlerde Nazif Can Akçalı (Instagram’da @ncaisme) bana ilk dört fotoğrafı göndererek, “Üçüncü katta tadilat var şu günlerde… Giriş böyle, umarım üzerini kapamazlar” yazmıştı. Açıkçası “Yok yahu niye

Devamı »
Şişhane

Frej Apartmanı (İstanbul Galata Üniversitesi)

“Batmakta olan dünyada” vaktimi bir bina araştırıp yazmaya ayıracaksam, o vakti şöhretsiz bir binaya ayırmayı tercih ederim aslında. Frej de malum pek bir şöhretli. Ancak İstanbul’da A. D. Yenudunia ve C. P. Kyriakides işbirliğiyle yapılmış görkemli yapılardan söz etmeye başlamışsak, Şişhane Meydanı’ndaki Frej Apartmanı’nı konu

Devamı »
Harbiye

Lucie (Topalyan) Apartmanı / TURKISH BANK Binası

Oh! Sonunda buldum. İnanılmaz; bu kadar göz önünde, bu kadar fotoğraflarda hep var olan bir binanın eski haline dair bilginin/belgenin bu kadar kıt, hatta yok olması hayret verici. Taktım bayağı; iyi tarih bilen arkadaşlarıma soruyorum, Turkish Bank’ın sitesinde zerre bilgi yok, gidiyorum kapıdan soruyorum bilen

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.