Hazzopoulo Apartmanı (Aslan Residence)

Katkıda bulunanlar: 
  • Didem Avincan
Yapım Yılı: 1892

Çıkan kısmın çooookk özeti: Beyoğlu Tel Sokak 29 numarada yer alan binanın (şimdi Ayramin Otel), Hanif Han ve Sadri Alışık Sokak no 25’te yer alan binayla benzerliklerini fark edip neredeyse birkaç yüz metre mesafede yer alan bu üç binanın ikiz, neredeyse üçüz olduklarını yazmıştım.
Bugün bu binaların önü, sokaklar çok kalabalık. Ama belki 1900’lü yıllarda yaşayanlar bu benzerliği çok net görüyorlardı.
Üç binanın da mimarı Antoine N. Perpignani ile Marko (Marcos) G. Langas idi.
Ben Tel Sokak 29 numaralı binanın eski adını bulamamıştım; Pervititch Haritaları’nda 35 nolu pafta tam o noktada bitiyordu!

SIRT SIRTA İKİZLER

Ama ama sevgili Didem Avincan, çok iyi dedektiflik yapar:) Ne yapmış, benim “ikizlerin” bayağı bayağı sırt sırta ve aynı isimli olduğunu tespit etmiş! Nereden Goad Haritalarından, pafta 40!
Ben ne yaptım? Koşa koşa gittim Sadi Alışık Sokak’a, heyecanla Didem Hanım’a Google Maps’ten iki binanın bugünkü durumlarını gönderdim. Bingo! İnsan yakın olduklarını anlıyor ama tepeden görmeden, labirent haline gelmiş o sokaklarda zamanında ikisinin de ismi “Hazzopoulo” olarak geçen, muhtemelen aynı aileye ait olan, kapıları ve pek çok öğleleri birebir aynı olan bu iki binanın “sırt sırta” olduklarını anlayamıyor! O kadar sevindim ki!

A VE X’İN GİZEMİ

Hazzopoulo geniş bir aile tahminimce ama ne arasam Hazapulo Pasajı çıktığından bir şey bulamadım.

İki binada da girişteki büyük kapının üzerinde, alt tarafta A ve (sanırım) X harfleri var. Anlamamıştım.

Ceren Öztürk, Instagram’da “Yunanca’da x harfi h diye okunuyor, aileyle ilgisi olabilir belki” dedi. Şahane bilgi! Zaten bir dönem binalarını aramak demek -hele de İstanbul söz konusu ise- bir kelime, soyadı ya da bina adını farklı farklı şekiller ve dillerde yazmak demek… Dahası da geldi, yazının en sonuna ekledim… (*)

AYRAMİN HAZZOPOULO’YA YAKIŞMIŞ DA…

Bu arada Sadri Alışık Sokak No: 25, Aslan Rezidans olmuş. İnternetteki fotoğraflarından girişteki iç-ahşap kapının orijinal kaldığını tahmin ediyorum, camında A ve X harfleri olduğundan. Merdiven korkulukları da bugün adı Ayramin olan binadakilerle aynı ama içi sıradan bir apart otel olmuş. Ayramin ile dışardan evet ama odalara bakınca benzer binalar olduklarını bile iddia etmek zor!:(

YAPIM YILI?

Bu arada Didem Hanım ile şüphelendiğimiz bir şey vardı; Tel Sokak’taki binanın restorasyon plaketinde 1921 yılı yazsa da biraz geç. Hem mimarların yaşam süresi-ortaklıkları, hem de bölgenin nizamı açısından.
“Nilay Hanım, Kubilay Arpacı tezi sizde vardı, oradan ve özellikle Hanif Han üzerine yazılmış bir tezden faydalanarak bulduklarımı ekte gönderiyorum, Sadri Alışık Sokaktaki Hazzopulo’nun yapım tarihi 1892 olarak belirtilmiş bir kaynağa göre..1910’da da A. Perpignani vefat etmiş bir başka kaynağa göre. İki mimarın da birlikte çalışma yılları ise, 1902-1909 olarak görülüyor” diyor Didem Hanım.

EKLEKTİK CEPHE ANLAYIŞI

Kubilay Arpacı’nın “İstanbul Mimarisinde Sanatkâr İmzaları (1800-1923)”  tezinden bir paragrafla bina:

“Sanatkârın Eseri ve Üslubuna Ait Özellikler: Bodrum kat üzerine, 4 katlı kâgir olarak inşa edilmiş bina bitişik nizamlıdır. Binanın cephe kurgusu, Hanif Han ile benzer anlayıştadır. Üçlü düzenlemeye sahip binanın zemin katı ve birinci katı rüstik, diğer katlar ise düz dokuludur. Zemin katı diğer katlardan daha yüksek tutulan yapıya giriş, batı köşede yer alan sağlanmaktadır. Üç bölümlü düzenlemeye sahip binanın orta bölümü zemin kattan itibaren çıkma şeklindedir. Çıkma, ayı başı kabartmalı çifte konsollarla taşınmaktadır. Çıkmadaki pencereler ikinci katta başlayıp üçüncü katta sona eren, rozetli başlığa sahip plasterlerle sınırlanmıştır. Plasterlerin üst kısmında diş kesimi silmeye yer verilmiştir. Bu silmenin üstünde yer alan dördüncü katın, çıkma üzerindeki pencereleri üçlü yuvarlak kemerden oluşan tasarıma sahiptir. Bina bu kattaki konsollar ile taşınan silmeyle sonlanmaktadır. Yapı, Hanif Han’da olduğu gibi eklektik bir cephe anlayışına sahiptir.”

ALFALAR OMEGALAR

(*) Instagram’da

“pinkflora19botanica” isimli kullanıcı şunları yazdı:
“Kapıda A X harflerini görünce, Chi Rho christigramı var malumunuz, aklıma o geldi. (Keza, içeride bir odada Hz. İsa ile ilgili blr tasvir olduğunu yazmışsınız.) Hani PX harflerinden oluşan X harfinin sağ ve sol kenar içlerine de Alpha ve Omega harfleri yerleştirilen şekil; A ve O, İncil’de “Ben Ahirim ve Ezelim” olarak geçer ( I am Alpha and Omega). Hatta, bu şekilde A X yanyanalaşır. Bu minvalde internete baktım, “The name Alpha Chi comes from the first letters of the Greek words Aletheia (Truth) and XAPAKTHP (Character)..” yazıyor bu harfleri isim olarak kullanan bir sitede: Bu harfler “Truth” ve “Character”i sembolize ediyormuş. Sanırım daha da araştırmak lazım. Aslında binaları inşa edenlerin “kardeşlik” bağlarına sahip oldukları, binalarına gizli semboller yerleştirdikleri düşünüldüğünde, belki de bu manada da işaretler içerebilir diye yorum yazmak istedim…”

 

Fotoğraf notları:

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Hazzopoulo Apartmanı (Aslan Residence) ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Anıl Çetinbaş
    Tarih: 13:07h, 23 Şubat Cevapla

    Merhabalar,

    Öncelikle bu güzel ve değerli içeriğe sahip sitenizde binamıza yer vermenizin bizi mutlu ettiğini söylemek isterim.
    Binamız şu an Apart otel olarak Aslan Residence adıyla hizmet vermektedir. Satın alınan kadarki dönemde adeta metruk ve kullanılamaz halinden şu anki haline dönüşmüştür. Tarih sayfalarında yer alarak yok olmak üzereyken tekrar hayata döndürülmüştür.

    Belediye, itfaiye, anıtlar kurulu, mimarlar odası gibi birçok kurum arasında yapılan büyük uğraşlar sonucu Hazzopoulo Apartmanından kalan kullanılabilir kısımlar üzerine kapsamlı tadilat ve güçlendirme yapılmıştır.

    Eklektik ön cephesi, rustik girişi, mermer merdivenleri ve yüksek tavanları ile orijinalliği korunmakla beraber iç dekorasyonu günümüz gereksinimlerine göre 2016 yılında baştan aşağıya yenilenmiştir. Bina içerisine eklenen yangın merdiveni, ısıtma ve soğutma sistemi, sıcak su sistemi ve güvenlik sertifikalı asansörü ile konfor artırıcı modern ilaveler yapılmıştır. Misafirlerimizi 1+0, 1+1 ve 2+1’den oluşan toplam 12 dairemizde 120 yılı aşan tarihi dokunun içerisinde ağırlamaktayız.

    Arzu ettiğiniz bir tarihte sizleri binamızda tekrar ağırlamak isteriz.

    Anıl Çetinbaş
    Cihangir Hotel, Aslan Residences, Aslan Houses Genel Müdürü

    • Nilay Örnek
      Tarih: 00:26h, 27 Şubat Cevapla

      çok teşekkürler bilgiler ve davet için.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Talimhane

Türk Bisturi Apartmanı

Taksim Talimhane, Divan Apartmanı‘nın yazısının altına gazeteci Deniz Alphan şöyle yazmıştı: “Küçüklüğümde biz de Şehit Muhtar Caddesi’nde iki üç apartman aşağıda Türk Bisturi Apartmanı’nda otururduk. Apartmanın sahibi bir operatör doktordu, herhalde mesleğinden dolayı bu adı seçmişti. Benzer özelliklere sahip bir binaydı. Sokaklar oto yedek parçacıların

Devamı »
Cihangir

Küçük Yavuz Apartmanı

Aynı sokakta Cihangir’in küçüklü-büyüklü; abi-kardeş apartmanları….  Niye böyle olmuş acaba; yan yanalar da… Olası hikâyeler kuruyorum. Küçük Yavuz ve Büyük Yavuz ile Küçük Beler, Büyük Beler apartmanları… Hâlâ bunu bulamadım ama ben bu fotoğrafı paylaşınca Büyük Yavuz ile ilgili bilgiler geldi. Onu da buradan okuyabilirsiniz.

Devamı »
Çankaya

Işık Apartmanı

“Ayrancı Semti, Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ayrancı herkesin herkesle bir yerden tanışık olduğu, şehrin merkezine yürüme mesafesi yakınlığında, çoğunlukla memur, akademisyen, öğrenci ve kedilerin yaşadığı, sessiz ve alabildiğince yeşil bir topoğrafyaya sahiptir. Ayrancı kendi has mimari yapısıyla da dikkat çeker. Ankara civarındaki kıymetli

Devamı »
Galata

Sadık Paşa Apartmanı

Konuk yazarım iç mimar Didem Avincan, kendisi niye “Sadık Paşa Apartmanları”nı yazdığını detaylı anlatıyor zaten… Hemen sözü ona bırakıyorum, sadece, karıştırılmasın diye zamanında “Sadık Paşa Apartmanları” diye iki bina olduğunu, sonradan tek -kapısında aslan olan- binanın Sadık Paşa Apartmanı olarak anılmaya başlandığını belirteyim. Şimdi binalardan

Devamı »
Erenköy

Gezeryan Köşkleri

Daimi konuk yazarlarımdan biri olsun istediğim Gökçe Günaydın anlatıyor: Sözlükte; hareket etmeyen, durgun, dingin, kimseyi rahatsız etmeyen anlamlarına gelen ‘sakin’ kelimesi aynı zamanda ‘bir yerde oturan’ anlamı da taşıyor. İşte benim de sakini olmaktan çok mutlu olduğum ve başka bir semtte yaşamayı hayal dahi edemediğim

Devamı »
Nişantaşı

Kilimli Konak

Seneler önce, onu ilk bir ‘gece’ gördüm. O resim gece daha belirgin. Cama yapışıp Resimli Apartmanlar serim için yansımasız bir fotoğraf çekmeye çalıştım. İçindeki resmin Ercümend Kalmık’a ait olduğunu ise, Gümüşsuyu’ndaki Ercümend Kalmık Müzesi‘ni yazarken fark ettim. Binanın mimarı Ali Mukbil Gökdoğan.  Gökdoğan, Türkiye’nin imarı

Devamı »
Yeldeğirmeni

Celal Muhtar Apartmanı

Bugün bir konuk yazarım var. Bu hesabın ilk günlerinde sıkça katkıda bulunan mimar Serkan Yetgin‘in dönüşü Celal Muhtar Apartmanı ile oldu. Prof. Dr. Celal Muhtar Özden’i de sayesinde tanımış oldum. Buyrunuz: “Yeldeğirmeni, İstanbul’da ilk apartmanlarının yapıldığı yerlerdendir. Çoğunlukla Musevilere ait olan apartmanlar arasında az sayıda

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.