Jak Kamhi Villası

Beylerbeyi, Yalıboyu Caddesi. Yapım Yılı: 1979.

Çok söylüyorum, hep söyleyeceğim kentteki değişimleri anlamanıza yarayacak, tarihe doğru bakmanızı sağlayacak “kayıt yok”; olan kayıt düzensiz, bağlamsız, dolayısıyla neredeyse yararsız. Kopuk.

Salt, arşiv hizmetiyle, mimari ve tasarım alanında yapmaya çalıştıklarıyla nadir “şükür var” dediklerimden.

Havuzu önüne almış Jak Kamhi Villası fotoğrafını ilk Salt’ın arşivinde gördüm ve vuruldum. O kadar güzel geldi ki… (Fotoğraflar da oradan.)

Mimarları Utarit İzgi, Ali Muslubaş ve Mustafa Demirkan.

UTARİT; ANLAMI MERKÜR

Utarit Bey’in ismini ilk Füreya Koral’ın anılarında görmüştüm. Eski dilde Merkür anlamına geliyor galiba, kökü Arapça… Şahane isim değil mi?

Neyse konumuza dönersek, ben bu evi aklıma kazıdım; ara ara da açıp bakıyorum. İsminden kimin olduğu belli “Jak Kamhi de yaşamış bu hayatı falan” imrenmeleri bende.

MODERN MİMARLARDA ÇALIŞAN JK

Sonra Vakko Fabrikası vesilesiyle Haluk Baysal’ın da ortağıyla birlikte yaptıkları Jak Kamhi Apartmanı’na bakarken kafam karıştı.

Jak Kamhi apartmanı, villası, evi… Gidiyor yani. Jak Kamhi’nin hayatını anlattığı bir kitap varmış okumaya karar verdim. Doğduğu binadan başlayarak İstanbul yapı anlamında kaynak olur diye düşündüm hem Jak Bey’in kendisi, hem kitap…

PLANDAN ANLADIM Kİ 2 VİLLA VAR!

Sonra villaya dair Utarit Bey’in planını gördüm ki, bir gazeteci, normal vatandaş olarak ben bu planlardan anlamam. Ama.. Aaaa fark ettim ki bunlar iki yapı; iki ev… Jak Kamhi villası denizin kıyısında. Arada havuzlu bir alan var, sonra da JK evi. Vay canına!

Bize niye bunları yazılı vermiyorlar, niye anlatmıyorlar?:)

Anladığım kadarıyla da bu ev ve yalının yanında da Mabeynci Faik Bey Yalısı var.

UTARİT İZGİ ARŞİVİ SAĞOLSUN

Ne mutlu ki Utarit İzgi arşivi sayesinde, Salt’ın arşivinde Jak Kamhi ev ve villasının içinden de fotoğraflar var.

Şahane 80’ler! Şu mutfağa, yatak odasındaki koltuklara bakmaya doyamıyorum… Bir bilen yorumlasa da dinlesem istiyorum.

Bu tür evler yaptırılıyor ama yaptırana oturmak çok kısmet olmuyor. Ama anladığım Jak Kamhi’nin doya doya kullandığı bir villa ev burası…

SUİKASTE ŞAHİT OLMUŞ…

28 Ocak 1993’te Kamhi’nin otomobiline otomatik silahlarla ateş açılmış. Kamhi suikast  girişiminden kurtulmuş. Olay Beylerbeyi’ndeki evinden çıktıktan hemen sonra olmuş mesela…

Utarit İzgi, Ali Muslubaş ve Mustafa Demirkan tarafından tasarlanan, Yalıboyu Caddesi’ndeki bu ev hakkında “iki eski binanın gabarileri içinde kalmak koşulu ile yeniden tasarlanarak inşa edilen iki konu” cümlesini okudum.

Garabi, bildiğin şu büyük araçların güvenli seyrini temin etmek için belirlenen ölçü… Bu, bu ev ve yalının komşuları yanında daha mütevazı kalma nedeni olabilir. Ama çok güzel. Benim gözümde çok 70’ler ve hatta 80’ler..

JOE COLOMBO KOLTUKLAR

Sanırım yalı ana konut, cadde tarafındaki diğer bina ise konuk ve çalışma evi olarak tasarlanmış. İki konut arasında bahçe, dinlenme alanları, yüzme havuzu var. Konutlar için “geleneksel karnıyarık mekanın çağdaş bir yorumu” deniliyor.

Bu arada @herumutortakarar‘a gelen yorumlardan anladığım evin dekorasyonunda kullanılan öğeler de döneminin en ‘tasarım’ eşyaları, yurtdışından gelmiş olmalı. Koltuklar ‘Joe Colombo-elda chair’ imiş mesela.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Doğan Apartmanı

“Bir başka Doğan Apartmanı, sahibi aynıydı…” Çok bilinen, bugün bile insanın içini buran bir gerçek hikâyedir. Yıl 1939, Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in oğlu Doğan, 11 yaşında, İsviçre’nin Flims Kasabası’nda Alp Dağları’ndaki bir heyelan nedeniyle hayatını kaybeder. Kazım Taşkent, olayın olduğu yere, ellerini dağlara

Devamı »
Yeldeğirmeni

Valpreda Apartmanı (İtalyan Apartmanı)

Bu yazıyı okumadan önce mimar, mühendis, şehir plancısı Aron Angel hakkındaki şu yazıyı okuyun isterim… Aron Angel’in ailesi, Sultan Abdülaziz’in isteği ve davetiyle İstanbul’a geliyor -çok güzel hikâye-. O ise 6 Haziran 1916’da Kadıköy Yeldeğirmeni’nde dünyaya geliyor.  Aron Angel ile ilgili ilk yazıda bahsettiğin ‘İstanbul

Devamı »
Nişantaşı

Başaran Apartmanı

Başaran Apartmanı’nı mutlaka -bir dönem altındaki- Konak Sineması yazısıyla birlikte okumalısınız. Ben Başaran Apartmanı hakkında şimdi ‘kuru’ kalan bir metin paylaştım ama apartmanı yaptıran dönemin tütün tüccarı Hakkı Başaran’ın torunu Ayşe Atakan Genç’in anlatımları metni canlandırdı… Birilerinde ‘bulut halindeki’ bir bilginin, kayıtlı bir metne, hafızaya

Devamı »
Gümüşsuyu

Gözcü (Gayret) Apartmanı

“Rahmet istedi” derler ya… Bazen zamanında çok çalışmış, kalıcı bir şeyler yapmaya çalışmış insanların yıllar sonra bir vesileyle adlarının anılmaya devam ettiğini düşünüyorum. Bugün de, ‘bina arkeologluğu’ yaparken döneminin önemli göz doktorlarından Dr. Niyazi İsmet Bey’i, daha da doğrusu Dr. Niyazi İsmet Gözcü’yü tanıyıp andım.

Devamı »
Çankaya

(İkinci) Sönmez Apartmanı

Ankara’da 1937-1977 yılları arasında var olan Sönmez Apartmanı‘ndaki karakterlerimizi hatırlayalım; eski bir bürokrat ve siyasetçi Talat Sönmez, kızı Ruhiye ve damadı Refik Besim Bakuy. Ve benim gezip aşık olduğum, bugün hala güzelliğini koruyan “ikinci” Sönmez Apartmanı’na gelelim. (O merdivenler, o ara renkli camlar, o ışık,

Devamı »
Gümüşsuyu

Hariciye Nezareti (Tevfik Paşa) Konağı

Bir sokak ismi merak ettim ve bu sayede neler öğrendim!? Başlayalım… Ertem Eğilmez’in ‘Salak Milyoner’ başta pek çok filminin çekimine şahitlik eden, bugün T24’ün kurucusu Doğan Akın’a ait olan Gümüşsuyu’ndaki dairesini, Türel Apartmanı‘nı yazarken şöyle bir cümle yazmıştım: “Bina, Gümüşsuyu’nda Park Otel’in hemen öncesinde Hariciye Konağı Sokak’ta

Devamı »
Tomtom

Belvü Apartmanı

En iyi tarihi bina hangisidir; tabii ki kapısının yanında hakkında bilgi tabelası bulunan!:) Bu binada da kısa bir özet var. Gerçi Belvü Apartmanı artık tarihi değil ama bu, oradaki tarihi yok etmiyor. Anlatayım. Bir kere Belvü (Belle vue), “güzel manzara” demek; bu sitede çok güzel

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.