Kilimli Konak

Yapım Yılı: 1953

Seneler önce, onu ilk bir ‘gece’ gördüm. O resim gece daha belirgin.

Cama yapışıp Resimli Apartmanlar serim için yansımasız bir fotoğraf çekmeye çalıştım.

İçindeki resmin Ercümend Kalmık’a ait olduğunu ise, Gümüşsuyu’ndaki Ercümend Kalmık Müzesi‘ni yazarken fark ettim.

Binanın mimarı Ali Mukbil Gökdoğan. 

Gökdoğan, Türkiye’nin imarı için Atatürk’ün yurtdışına gönderdiği isimlerden. Mukbil Bey, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeliği ve Dekanlığı, Kurucu Meclis Bakanlar Kurulu Üyeliği ve Bayındırlık Bakanlığı da yapmış, kıymetli bir isim.

Bu arada ‘mukbil’, mübârek, ikbal sahibi, mutlu, bahtiyar ve mesud demek… 

Mukbil Bey’in kendisi de senelerce kendi yaptığı ve girişi için Kalmık’tan bir duvar resmi istediği bu apartmanda oturmuş. Peki kimle? İşte o mühim! 

TÜRKİYE’NİN İLK KADIN ASTRONOMİ VE DAHA NELER NELER

Çünkü bu kıymetli beyfendinin eşi de şahane bir kadın. Yine Atatürk’ün eğitim için yurtdışına gönderdiği isimlerden biri olan Türkiye Cumhuriyeti’nin “ilk kadın astronomu, ilk kadın dekanı ve ilk kadın senatörü” Nüzhet Toydemir Gökdoğan.

1948’de Prof. Dr. Cahit Arf, Prof. Dr. Mustafa İnan ve Prof. Dr. Nazım Terzioğlu ile birlikte ‘Türk Matematik Derneği’ni kuran Nüzhet Hanım, 1954’te de Türk Astronomi Derneği Derneği’nin kurucularından biri olmuş.

Nüzhet Hanım’ın daha ne başarıları var, dün gece oku oku; sayfalarca yazasım geldi. Şu iki linkle (Nüzhet Toydemir Gökdoğan – 1) ve Nüzhet Toydemir Gökdoğan – 2) yetineyim ve  ekleyeyim; 1910 doğumlu bir gökbilimcinin, 28 yaşında evlendiği eşinden ‘Gökdoğan’ soyadını da alması harika bir tesadüf değil mi?

Dünya döndükçe namı yürüyesi bu hanımefendi ile Mukbil Bey’in çocuklarından Gönül, Cumhuriyet tarihinin ilk kadın keman virtüözü, oğulları Ömer Can Gökdoğan ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde profesör olmuş. 

Nüzhet de; tazelik, sevinç, ferahlık, eğlence gibi anlamlara geliyor.

ŞÖHRETLER KARMASI GİBİ

Apartmana Kilimli Konak denilmesinin nedeni o desen mi, isim mi o deseni getirdi bilmiyorum. Ancak bu apartmanın daha pek çok ünlü şahsiyete ev sahipliği yaptığını biliyorum. 

Siyasetçi, tiyatro oyunları yazan, çocuk dergileri çıkaran Vedat Nedim Tör ile Alman eşi, Ahmet Ağaoğlu’nun kızı felsefe öğretmeni ve Kars milletvekili Tezer Taşkıran, doktor Nimet Taşkıran, yazar ve siyasetçi Samet Ağaoğlu bu apartmanın sakinlerinden olmuş. 

HIFZI TOPUZ’UN DA KARŞI APARTMANI

Hıfzı Topuz da Nişantaşı anılarında (Heyamola Yayınları’ndan olanda) şöyle diyor: 

“Topağacı’na girerken sağ köşedeki apartmanda uzun bir süre Ziya Şav oturdu. İnci Şav, Melih Cevdet Anday, eşi Yaşar, Ferruh Doğan, eşi Uğur, Semih Balcıoğlu, eşi Emel, Rasih Nuri İleri, eşi Bedia, Faruk Sayar, ben ve Nezihe orada sık sık bir araya geliyorduk”.

Bu apartmanın zamanında ve hatta günümüzde pek çok tanınmış simaya daha ev sahipliği yaptığından eminim -hatta biliyorum-.

LEYLA GEDİZ’İN SERGİSİNE DE KONU OLMUŞ

Sanatçı Leylâ Gediz de -o dönemde ben kaçırmışım- 2014’te ismini ve ‘yerini’ apartmandan alan bir sergi açmış. 10.05.2014 tarihli, Milliyet gazetesi Özge Kara haberinde şöyle deniyor:

“Sergiye ismini veren ‘Kilimli Konak’ Apartmanı, bundan 70 sene önce Mukbil Gökdoğan tarafından inşa edilmiş (“demek ki apartman 40’larda inşaa edilmiş demek ki” yazmıştım ama Prof. Dr. Can Gökdoğan tam yılı vermiş, 1953). Ailesiyle birlikte bir süre Gediz’in şimdilerde yaşadığı dairede yaşayan mimar Gökdoğan, apartman inşa edilirken dönemin ressamlarından Ercüment Kalmık’tan apartman girişine bir resim yapmasını rica etmiş.

Bundan çok etkilendiğini söyleyen Gediz, ‘Bugün de etrafta yüzlerce bina inşa ediliyor. Kaç tanesinin içine sanat eseri yerleştiriliyor? Nerede sanatçılar mimarlarla bir araya gelip de böyle çalışmalar yapsın. Bugünün rantı içinde sanatın s’sine yer yok,’ diye sitem ediyor. Leyla Gediz, Kalmık’ın bu resminden yola çıkarak, merkezine kadın figürünü koyduğu yeni seçkisinde 70 sene öncesinin değerlerini günümüze taşımayı amaçladığını belirtiyor. (…) Ercüment Kalmık’ın apartman girişinde bulunan resminden esinlenerek yaptığı ‘Paravan’ çalışması da bu anlamda öne çıkan eserlerden bir tanesi.

Sanatçı bu çalışmanın resimde olması gereken özgürlük ve özgünlük özelliklerinin her ikisini de taşıdığını belirtirken ‘Bu paravan, resmin direnişini, tuvallerin duvardan kurtulup kendi ayakları üzerinde durabilmesini simgeliyor. Gezi esnasında sokaklardaki barikatların iç mekâna uyarlaması nasıl olabilir diye çok düşünmüştüm ve aklıma bu paravan geldi’ diye konuşuyor.”

* Nüzhet Toydemir Gökdoğan posteri Ezgi Çakırcı’ya ait.

* Ebru Gazioğulları da bana katkı için fotoğraflar göndermişti ancak o kadar benzer çekmişiz ki, tam hangisi onun kaçırdım. Ama katkısı var:)

* Prof. Dr. Can Gökdoğan, ben çıkan haber metinlerinden binanın 40’larda yapıldığı izlenimine kapılıp bunu yazmıştım; “70 yıl önce yapılan bu bina…” vs. yazılmıştı. Ancak Prof. Dr. Can Gökdoğan şu yorumu -iyi ki- yapmış: “Kilimli Konak, 1953 yılında yapıldı. Sokak giriş kapısı sol tarafta babamın yonca yaprağı plaketinde inşa tarihi yazar”.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Ömer Can Gökdoğan
    Tarih: 22:03h, 21 Nisan Cevapla

    Kılimli Konak 1953 yılında yapıldı.Sokak giriş kapısı sol tarafta babamın yonca yaprağı plaketinde inşa tarihi yazar.Yazıldığı tarih yanlış.
    Prof.Dr.Can Gökdoğan

    • Nilay Örnek
      Tarih: 09:00h, 22 Nisan Cevapla

      Can Bey çok teşekkürler bilgi için, kıymetli, hemen ekliyorum. Sevgiler

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Taksim

Naum Paşa Konağı

Konuk yazarım doktor-oyuncu-yönetmen ve yazar Ercan Kesal. Önce o anlatsın, sonra ben ekleyeceğim… “Metin Erksan’la mutad Beyoğlu merkezli gezilerimizin birindeydik. İstiklal Caddesi’ni boydan boya yürüyüp Haşet Kitabevi’ne kadar gittik. Bir süre etrafına bakındıktan sonra hemen sağ taraftaki eski ama görkemli hanı göstererek konuştu: ‘Bak burası Narmanlı.

Devamı »
Çankaya

Yeşiltepe Blokları

Ertem Eğilmez’in 1974 yapımı Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Tekin Akmansoy, Perran Kutman gibi ‘şampiyonlar ligi’ kadrolu ‘Köyden İndim Şehire’ filmi, tarlalarında buldukları Bizans altınlarını Ankara’daki kuyumcu hemşerileri Ali Rıza’ya bozdurma ve bir çuval altını paylaşamamaların komik hikâyesini anlatır.  Film büyük oranda

Devamı »
Nişantaşı

Vehbi Bey Apartmanı

“(Narmanlı Apartmanı)… Vehbi Bey Apartmanı gibi döneminin modası ‘Art Deco’ izleri taşımasa da, zamanın en modern yapılarından biriydi. Narmanlı’nın sahibi Hacı Mustafa Efendi’nin, kızına mirasında bu apartmandan pay ayırmaması üzerine, kendi gibi Erzurumlu damadı Vehbi Bey’in, eşinin gönül kırıklığını tamir için, iki ev sonrasındaki arsayı

Devamı »
Asmalımescit

S. Önay Apartmanı – 2

Ya süper oldu; bir yapının daha, -hem de sözlü tarihi de içine katarak- kaydını tutmuş oluyoruz… Bulduk! Çıkan kısmın özeti: S. Önay kim bir türlü bulamadım ama yine de mimarlarını bildiğim bina hakkında buraya birkaç satır yazdım. Sonra öğrendik ki Nuri İyem, Ferruh Başağa ve

Devamı »
Fatih

Yervant Terziyan ‘İkizleri’

Yine bir gün bir apartmanın geçmişini araştırırken, eski bir fotoğrafta çok güzel bir bina gördüm. onedio.com, mimarının Vedat Tek olduğunu, Fatih Belediye Binası olarak kullanıldığını yazıyordu. Böyle haberler çok da kopyalandığından, koca binanın tarihi tekrar yazılıp mimarı değiştirilebiliyor! Tamam, uzman değilim ama Vedat Tek yapıları

Devamı »
Kurtuluş

Şahin ve Ülkü Apartmanları

Mimar Apostol Mavrodoğlu‘nun binalarından devam edelim… Rum asıllı mimarın şansı, mimarı olduğu binalara ismini yazması (Apostol Mavpodoglou ya da Mavrodoğlu / Fransızca, eski Türkçe hep yazmış) olmuş.  Şansı mı kaderi mi bilmem, imzası olan binaların çoğunun adı değişmiş. Burada anlattığım Uğur (Teodoridis) ya da Hamit

Devamı »
Daday

Ballıdağ Sanatoryumu

Kastamonu, değerinin az bilindiğini düşündüğüm şehirlerden; doğasından pastırmasına, eski yapılarından mantarına çok kıymetli, Daday ilçesi ayrı güzel. Benim Kastamonu’yu sevme nedenim, orayı birlikte gezdiğim Ece Aydın’dır sanırım. Eski bir öğretmen olan annesinin adı İksir. Onun adına açtıkları etkileyici konaklama mekanı İksir Çiftlik Evi’nde, eski konak

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.