Latife Hanım Köşkü

İstanbul Gümüşsuyu’ndan, Ayaspaşa’nın geçmişinden bahsedilirken bir Latife Hanım Köşkü bahsi de geçer. Bu bahiste adı geçen de bildiğimiz Latife Hanımdır; Mustafa Kemal Atatürk ile 2.5 yıl evli kalan Latîfe Uşaklı.

Latife Hanım, anne babasının ölümünün ardından uzun yıllar tek başına Ayaspaşa’daki bu muhteşem manzaralı (o dönem önünde bina olmayan), büyük köşkte yaşamış. Ancak apartmanların yapılma döneminde kendisine çok büyük gelen, ısıtmakta da zorlanılan bu köşkten taşınmaya karar vermiş. Ve Harbiye’deki Safir Apartmanı’nın en üst katında bir apartman dairesi alıp ona taşınmış.

5 METRE TAVANLI EVİN KÜTÜPHANESİ

Yeğeni Muammer Erboy’un anlatımına göre Ayaspaşa’daki köşkünde yatak odasına kimseyi sokmayan Latife Hanım orada bunu çok da umursamaz olmuş. Ama esas mevzu efsanevi pek kıymetli ve geniş kütüphanesi imiş. 5 metre tavanlı bir köşkten 2 metre tavanlı bir apartmana geçiş onu en çok kütüphanesi nedeniyle etkilemiş. Latife Hanım kütüphaneyi kestirmek zorunda kalmış.

BAKKAL HİLMİ SÖNMEZ ANLATIMIYLA…

Ben bu bu köşkü hep duyarım.
Buraların ünlü sokaklarından Saray Arkası ‘nda 50 yılı aşkın bakkallık yapmış olan Hilmi Sönmez’in binaların denizi kapatmasından şikâyet eden sözlerini okurken şaşırmıştım mesela; “Latife hanımın köşkü de görünürdü buradan. Kendisi beni ziyaret ederdi, sohbet ederdik. Çok muhterem bir hanımefendiydi. Ama maalesef varisleri köşkü yıkıp apartman yaptılar” diyordu.

GÖZ GÖRE GÖRE YIKILMIŞ

Köşk Sarayarkası’ndan denize doğru inen Namık Paşa Sokak ile bugün adı Muhtar Leyla Ildır Sokak’ın köşesinde. Bugün hâlâ tarif edilen yere yakın, İnönü Caddesi’nden Çiftevav’a akışta görülebilen bir ahşap yapı olduğundan “Acaba bu o olabilir mi?” diyordum. Ama değil. Hem o köşk denize daha yakın.
1993 yılındaki Arkitekt dergisinin Ayaspaşa sayısında kapsamlı bilgi var:
“Ayaspaşa Çevre Güzelleştirme Derneği Başkanı Avukat Gürsel Özdoğan’dan aldığımız bilgiye göre birinci derece tarihi eser olmasına rağmen sadece tavanları korunmak ve yerine aslının eşi yapılmak üzere 1989’da köşk yıkılmıştı. Köşkün çok özel bahçesindeki asırlık iki büyük manolya ve iki çam ağacı mülk sahibi tarafından önce kısmen çürütülüp sonra kesilmiş, kameriye parçalanmış ve çakıl taşlı bahçe bir süre için ruhsatsız otopark olarak kullanılmıştı…”

ARTIK BİR OTOPARK!

İpek Çalışlar’ın Latife Hanım adlı kitabına göre de, bu yıkım müteahhit Muzaffer Tahmas tarafından yapılmış. 2009’da Dubai merkezli Kaizen firmasının burada rezidans yapacağı haberleri yapılmışsa da köşkün yeri bugün otopark!

ATATÜRK HEYKELİ İÇİN

Bu arada bu sitenin Instagram hesabındaki yorumları okumak her zaman keyifli; siteye yapmadan önce orada yer alan yorumlardan bir ikisini buraya ekleyeyim. Latife Hanım’ın Harbiye’deki apartmanı seçiş nedeninin ‘en güzel Atatürk heykelini gören konumu’ olduğunu yazmıştı pek çok kişi.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Suadiye

Kaplancalı Apartmanı

80’li yıllarda bu manzaraya girecek bir apartman varsa ve hâlâ duruyorsa, onun bir hikâyesi olmalıdır! Tabii ki varmış. MİMAR MARUF ÖNAL Apartman Suadiye’de. BağdatCaddesi ile sahil yolunu bağlayan sokaklardan Kazım Özalp Sokak’la Kuzu Sokak’ın kesişiminde, köşede. Hakan Bey, son halinin fotoğraflarını gönderdi, “Aaa kocaman…” dedim.

Devamı »
Tarlabaşı

Leica Galeri

Şimdi, “Ara Güler hayatta olsaydı da sorardık, kesin biliyordur” diye düşünüyorum… Geçenlerde, kapılara ilgisini görüp takip etmeye başladığım Halil Kendir’in hesabında ilk defa o binanın içini gördüm. Sağolsun beni kırmadı binanın bugünkü haline dair fotoğrafları bana gönderip öğrendiklerini yazdı. (Dışardan fotoğraflar bana ait, içerisi muhteşemmiş!

Devamı »
Akyaka

Nail Çakırhan Evi

Her sene, arkadaşlarımız Fem ile Sezer’i görmeye gittiğimiz (Muğla) Ula’da pek çok kez istedim ki oraya gitmişken Akyaka’da Nail Çakırhan Evi’ni de göreyim… Gidiyoruz gidiyoruz kapı duvar.  Geçen ay bu durumu Fem Güçlütürk’e anlatırken, “Akşam zaten sizi Eniz’lerin restoranı Agape Djova’ya götürüyoruz; Eniz’e bayılırsın, mimar.

Devamı »
Bahariye

Geren Apartmanı

Selim İleri’nin hayatının ilk 5 yılını, Bahariye’de, mimarı Zeki Sayar olan bu binada geçirdiğini biliyor muydunuz?  Zeki Sayar da malum; bir önceki paylaşımda, yıkılmasını hiç istemediğimiz Batum Apartmanı’nın da mimarı. Benim için Arkitekt Dergisi vesilesiyle bugüne bıraktıklarıyla bile dünya döndükçe namı yürüyesi biri… SESLİ EDEBİYAT FESTİVALİ’NDE

Devamı »
Nişantaşı

Pamuk Apartmanı

Aile apartmanları olan Pamuk Apartmanı da bu ilişkinin kalbindedir. Yazarın Kara Kitap’ında Şehrikalp Apartmanı adıyla geçen Pamuk Apartmanı, artık pek ünlü. Ben bu fotoğrafları Koreli bir turistle aynı anda çektim mesela. YIKIK-YANIK KONAKLAR DEVRİ… Muhtemelen Pamuk, babasından bütün ayrıntıları biliyor -sık anlatırmış-, ben mimarını bulamadım

Devamı »
İbradı

Ormana-Düğmeli Evler

Altınbeşik Mağarası, yılkı atları, 1100 yıllık anıt kestane ağacı ve doğasının yanı sıra kendine özgü mimarisi, tarihi ‘düğmeli evler’iyle de meşhur. İstanbul’da her gün ‘gidene’ üzülür, gidenin en azından kaydını tutmaya çalışır, doğaya, güzel mimari yapılara ve onlarla özdeşleşen başka bir yaşam tarzına yas tutarken,

Devamı »
Cihangir

Hazzopoulo Apartmanı (Ayramin Otel)

Beyoğlu Tel Sokak 29 numarada yer alan binayı -telefonuma baktım- 2020 yılından beri pek çok kez fotoğraflamışım (Salt Arşiv, Eleonora Arhelaou fotoğrafları serisinde 1996 yılına ait fotoğraflar da buldum). Üstelik dar bir dönemeçte binanın tümünü aşağıdan fotoğraflamak oldukça güç ama kendisi kısıtlı açılardan bakınca bile

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.