Latife Hanım Köşkü

İstanbul Gümüşsuyu’ndan, Ayaspaşa’nın geçmişinden bahsedilirken bir Latife Hanım Köşkü bahsi de geçer. Bu bahiste adı geçen de bildiğimiz Latife Hanımdır; Mustafa Kemal Atatürk ile 2.5 yıl evli kalan Latîfe Uşaklı.

Latife Hanım, anne babasının ölümünün ardından uzun yıllar tek başına Ayaspaşa’daki bu muhteşem manzaralı (o dönem önünde bina olmayan), büyük köşkte yaşamış. Ancak apartmanların yapılma döneminde kendisine çok büyük gelen, ısıtmakta da zorlanılan bu köşkten taşınmaya karar vermiş. Ve Harbiye’deki Safir Apartmanı’nın en üst katında bir apartman dairesi alıp ona taşınmış.

5 METRE TAVANLI EVİN KÜTÜPHANESİ

Yeğeni Muammer Erboy’un anlatımına göre Ayaspaşa’daki köşkünde yatak odasına kimseyi sokmayan Latife Hanım orada bunu çok da umursamaz olmuş. Ama esas mevzu efsanevi pek kıymetli ve geniş kütüphanesi imiş. 5 metre tavanlı bir köşkten 2 metre tavanlı bir apartmana geçiş onu en çok kütüphanesi nedeniyle etkilemiş. Latife Hanım kütüphaneyi kestirmek zorunda kalmış.

BAKKAL HİLMİ SÖNMEZ ANLATIMIYLA…

Ben bu bu köşkü hep duyarım.
Buraların ünlü sokaklarından Saray Arkası ‘nda 50 yılı aşkın bakkallık yapmış olan Hilmi Sönmez’in binaların denizi kapatmasından şikâyet eden sözlerini okurken şaşırmıştım mesela; “Latife hanımın köşkü de görünürdü buradan. Kendisi beni ziyaret ederdi, sohbet ederdik. Çok muhterem bir hanımefendiydi. Ama maalesef varisleri köşkü yıkıp apartman yaptılar” diyordu.

GÖZ GÖRE GÖRE YIKILMIŞ

Köşk Sarayarkası’ndan denize doğru inen Namık Paşa Sokak ile bugün adı Muhtar Leyla Ildır Sokak’ın köşesinde. Bugün hâlâ tarif edilen yere yakın, İnönü Caddesi’nden Çiftevav’a akışta görülebilen bir ahşap yapı olduğundan “Acaba bu o olabilir mi?” diyordum. Ama değil. Hem o köşk denize daha yakın.
1993 yılındaki Arkitekt dergisinin Ayaspaşa sayısında kapsamlı bilgi var:
“Ayaspaşa Çevre Güzelleştirme Derneği Başkanı Avukat Gürsel Özdoğan’dan aldığımız bilgiye göre birinci derece tarihi eser olmasına rağmen sadece tavanları korunmak ve yerine aslının eşi yapılmak üzere 1989’da köşk yıkılmıştı. Köşkün çok özel bahçesindeki asırlık iki büyük manolya ve iki çam ağacı mülk sahibi tarafından önce kısmen çürütülüp sonra kesilmiş, kameriye parçalanmış ve çakıl taşlı bahçe bir süre için ruhsatsız otopark olarak kullanılmıştı…”

ARTIK BİR OTOPARK!

İpek Çalışlar’ın Latife Hanım adlı kitabına göre de, bu yıkım müteahhit Muzaffer Tahmas tarafından yapılmış. 2009’da Dubai merkezli Kaizen firmasının burada rezidans yapacağı haberleri yapılmışsa da köşkün yeri bugün otopark!

ATATÜRK HEYKELİ İÇİN

Bu arada bu sitenin Instagram hesabındaki yorumları okumak her zaman keyifli; siteye yapmadan önce orada yer alan yorumlardan bir ikisini buraya ekleyeyim. Latife Hanım’ın Harbiye’deki apartmanı seçiş nedeninin ‘en güzel Atatürk heykelini gören konumu’ olduğunu yazmıştı pek çok kişi.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Tomtom

Apelyan (Santa Maria) Apartmanı

Neredeyse yayınlandığı gün popüler olan Netflix dizisi Kulüp’ü ‘geçmişi nasıl canlandırmışlar’ diye izlemeye başladım…  O anlamda pek çok kötü örnek arasından başarıyla sıyrıldığını da düşündüm, -şahsi fikir-. Dizide bir apartmana dair konuşma da var üstelik. Hemen tanıdım! Çünkü dizide, Gökçe Bahadır (Matilda) ile Asude Kalabek’in

Devamı »
Yeldeğirmeni

Celal Muhtar Apartmanı

Bugün bir konuk yazarım var. Bu hesabın ilk günlerinde sıkça katkıda bulunan mimar Serkan Yetgin‘in dönüşü Celal Muhtar Apartmanı ile oldu. Prof. Dr. Celal Muhtar Özden’i de sayesinde tanımış oldum. Buyrunuz: “Yeldeğirmeni, İstanbul’da ilk apartmanlarının yapıldığı yerlerdendir. Çoğunlukla Musevilere ait olan apartmanlar arasında az sayıda

Devamı »
Yeşilyurt

Muammer Karaca Evi

Yakın zamanda, Gülten Dayıoğlu’nun ‘Yüzler ve Sözler’ adlı kitabını okuyordum (YKY); Gülten Hanım, başarılı ve sevilen bir avukat olan eşinin vasıtasıyla Muammer Karaca’nın Yeşilyurt’taki evine yemeğe gittiklerini ve filmlerde kullanılan bu evden çok etkilendiğini yazıyordu. Merak ettim, “Bakarım” diyordum ki, Kadıköy İş Bankası eski binası

Devamı »
Gümüşsuyu

Karaağaç Apartmanı

Siteyi “kurcalayanlar” belki fark etmiştir, pek çok seçeneğe göre bina sınıflandırması var… Metinde adı geçen, “tanıyor olabileceğiniz kişilerin” adıyla da arama yapabilirsiniz, mimarlara göre de… Villalar, köşkler ya da apartmanlara da bakabilirsiniz; dönemine, tarzına, semtine ya da özel niteliğine göre de okuma yapabilirsiniz… Önemli bölümlerden

Devamı »
Çankaya

Koruk Apartmanı

Burada daha önce de söylemişimdir; ‘Tevâfuk’ çok sevdiğim bir kelime; hakedilen, haklı tesadüf demek… Bu da bir teevâfuk mudur? Nasıl Olunur için Arif Keskiner ile söyleşeceğiz… Okuyorum. Arif Bey, Ergin Günçe’den bahsediyor… Sonraları ‘Komünist Arif’ lakabını bili almasına yol açacak Nazım Hikmet şiirleriyle, sonrasında oğlu

Devamı »
Harbiye

El Irak Apartmanı

İlk yapım yılını, mimarını ya da isminin El Irak oluş nedenini bulamamış olmam beni biraz üzdü. Geçmişe dair bulabildiğim en eski bilgi, apartmanın 21 Temmuz 1939’da 120 bin lira karşılığında Lili ve Alexandrine Günzberg’e satıldığı. Satanlar arasında en büyük hissedar Lusi Sion imiş, diğer hisse

Devamı »
Harbiye

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu

İlk yapıldığında bayağı antik tiyatro havasındaymış. Hatta ta kendisiymiş:) Bir yarışmayla kazanılan proje yapılmış, 1947 yılında açılmış ama sonrasında sahne kullanımının daha iyi olması için çok aktif hale getirilmemiş, bir yıl içinde bile çokça değişiklik yapılmış. “Proje ve Kontrol: Y. Mimar Nihat Yücel ve Nahil Uysal”

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.