Luvr Apartmanı

Luvr Apartmanı, Baylan Pastanesi ve İKSV… İstiklal Caddesi, No 64, Neobarok.

Ansiklopedi okurken öğrenmiştim; Baylan Pastanesi ilk Loryan ismiyle kurulmuş, 1923’te; Fransızca Şark sözcüğünün okunuşu imiş. Şark bir dönem ne çok kullanılan bir ifade; bknz. bu hesaptaki Şark apartmanı bolluğu…

1933’te ‘Türkçe konuş’ kampanyası öne çıkınca, pastanenin ismi, sanat tarihçisi Burhan Toprak’ın önerisi ile “kendi alanında kusursuzluk, mükemmellik” anlamına gelen Baylan olarak değiştirilmiş.

‘SEFER TASI GİBİ BİNA’

“Baylan Pastanesi, 1933’ten, kapandığı 1967’ye kadar İstiklal Caddesi 148 numaradaki (şimdi 64) Luvr Apartmanı’nın zemin katında varlığını sürdürüyor.

Luvr’dan bahsetmekteki öncelikli nedenim birkaç binasını paylaşmaya söz verdiğim Mimar Victor Adamandidis. Onun soyadını da Türkçeleştirmişiz; pek çok kayıtta ismi, Victor Adaman.

Luvr Apartmanı’nın şanslılarından biri de İstanbul Kültür Sanat Vakfı (IKSV). 

2010’da Habertürk’teki köşemde, “Sefer tası gibiydi bina; ince, uzun ve 6 katlı. 15 yılın ardından İKSV, başka bir tarihi binaya, Şişhane’deki Deniz Palas’a taşındı” yazmışım. Şimdi binada OXXO mağazası var. Benim Instagram paylaşımımın altına “Binaya gözümüz gibi bakıyoruz” yazmışlar, hoş.

‘GEL BURJUVALAR GİBİ BİR KAHVE İÇELİM’

Baylan’dan burada daha önce de söz ettim, daha da lafı olur. Ama Evrensel’deki Hakkı Zariç yazısından aktarayım, hoşuma gitti:

“Orhan Kemal, İstiklal Caddesi’nde Galatasaray’a doğru yürürken Attilâ İlhan ile karşılaştı. Sarılmalar ve kucaklaşmalar. Hal hatır sormalar nihayetinde. Senaryodan gelecek olan para Orhan Kemal’in cebinde, Paris’in cafelerinde bohem zamanlar geçirip memlekete dönen Attilâ İlhan dönemin Vatan gazetesinde sinema eleştirileri yazıyor. 

Orhan Kemal, ‘Attilâ, seninle şu kahveye gidip burjuvalar gibi bir kahve içelim’ dedi. İkili yan yana ya da kol kola Baylan Pastanesi’ne iki burjuva gibi girip iki burjuva gibi kahvelerini yudumlayarak yarenlik ettiler.

Baylan’a girdiklerinde Attilâ İlhan mekânın fena olmadığını fark etti, fiyatlar da uygun olunca sürekli gidip gelmeye başladı pastaneye. Vatan gazetesine yazı yazmak için İstiklal Caddesi’ne çıktığında, sinema seanslarını beklerken Baylan’a gidip gelmeye başladı. 

Onun devam etmesiyle dönemin şair ve edebiyatçıları, zamanla tiyatrocuları, karikatüristleri, sinemacıları da Baylan’ı mekân tuttu.

ADRES: ‘DEMİRTAŞ CEYHUN, BAYLAN PASTANESİ, MÜŞTERİ’

“Attilâ İlhan, Ahmet Oktay, Yılmaz Gruda, Fikret Hakan, Türkân İldeniz, Hayalet Oğuz, Edip Cansever, Asım Bezirci, Sait Faik, Ülkü Tamer, Adnan Özyalçıner, Melisa Erdönmez, Selahattin Hilav, Hasan Pulur, Yılmaz Güney, Sezer Tansuğ, Tarık Dursun K., Şükran Kurdakul, Erdal Öz, Leyla Erbil, Sevim Burak, Tomris Uyar, Suna Selen, Sezer Duru

(…)

Ülkü Tamer, ‘Demirtaş Ceyhun, Baylan Pastanesi’nde Müşteri, Galatasaray’ yazıp yolladıklarında mektubun ertesi gün onun eline geçtiğini yazar.”

YÜKSEL ARSLAN’A DAİR MÜTHİŞ BİR ANEKTOD

Bu yazının ardından okumadıysanız Şebnem İşigüzel’in yazdığı Gülen ve Lena Apartmanları‘nı okumanızı tavsiye edelim. Baylan’ın sahibi Harry Lenas’ı anmanın güzel yollarından biri…

Bu arada Baylan’a dair bir katkı da Fırat Şenol’dan geldi, paylaşayım:

“Ressam Yüksel Arslan, Eyüp’teki evinden gelip Baylan’a uğrayanlardandır. Bazı zamanlar ressamın cebinde parası olmaz karşılığında çizdiklerini verirmiş. O sıralar İstanbul’a, Yaşar Kemal’in İnce Mehmed’ini İngilizceye çevirtecek olan Edouard Roditi gelir ve entellektüel grubun buluştuğu Baylan’a uğrar. Yüksek Arslan’ın çizimlerini görür, baş garson Hristo’dan kim olduğunu ve nerede bulabileceğini sorar. Ressam o sıra Balıkpazarı’nda Lefter’in meyhanesindedir. Tanışırlar.. daha sonra Yüksel Arslan Paris’e gider, Andre Breton’un manifestosunu yazdığı Sürrealizm akımına katkılar sunar.”

 

  • İstiklal Caddesi 1990 yılında trafiğe kapandığına göre 90 öncesinde çekildiğini düşündüğüm Kayıhan Türköz fotoğraflarını da –Salt Arşiv‘den- 2024 Şubat’ında siteye ekliyorum. Rozet Mağazasının olduğu hali, binanın güzelliğini nasıl da kapatıyormuş.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Yayla Apartmanı

Yayla Apartmanı’na dair bulabildiğim tek fotoğraf bu. 1939 yılında İstanbul’daki Valikonağı Caddesi üzerinde mimar Vedat Tek tarafından inşa edilmiş. Türkiye’deki Art Deco mimarlığının en görkemli binalarından biri sayılıyor. Apartman Yunus Nadi için inşa edilmiş. Bu bilgi ile ‘yürüdüm’ ama o koldan da bir bilgi, fotoğraf bulamadım. 

Devamı »
Osmanbey

Trak Apartmanı

Her şey tiyatro ve sinema sanatçısı, simültane tercüman Serra Yılmaz ile bir sohbetimiz sırasında başladı. Kendisi bu sitenin / Instagram hesabının da iyi bir takipçisi, ara sıra şahane ipuçları da veren biri.  Onunla yaptığımız Nasıl Olunur bölümünü dinleyenler de anlamışlardır (podcast  serisinde 170’inci bölüm) Serra

Devamı »
Bomonti

Doğ Apartmanı

Bina hikayelerini yazma süreci beni öyle alakasız görünen yollardan öyle insanlara götürüyor ki, çok zaman “Bu insan rahmet istedi” diyorum… Hatta sitede “Rahmet istedi” bölümü de açsak yeridir! Neriman Hanım, Neriman Tuna nasıl nurlu bir insanmış ki, evren dönem dönem ayrı zaman aralıklarıyla onu anmamız

Devamı »
Asmalımescit

Temel (Masumlar) Apartmanı

Bir ev, villa, hele de apartman ‘içinde dönen’ senaryoların her zaman ayrı bir cazibesi var. Bir apartmanın içindeki diyaloglardan birkaç sezon aşk, gerilim, insanlık, hayat dersleri dolu bir dizi çıkarmak mümkün. Bakınız en bildiklerimizden biri, Bizimkiler. E tabii bir dizinin ismi ‘apartman’lı olunca, adından bir

Devamı »
Talimhane

Ayhan Apartmanı

Bu yazımızın konusu “Mış gibi yapmak” olsun. Arkitekt Dergisi’nin 1939 yılı sayılarından birindeki bilgiler şöyle (1939-05-06 (101-102)  Sayfa: 101-103 ): “Taksim’de Talimhane meydanı üzerindeki köşebaşı arsalarından biri üzerine; Mimar Seyfi Arkan’ın projesine göre yapılan bu kira evi plân tekniği itibarı ile muvaffak olmuş bir eserdir. Her katta

Devamı »
Taksim

Güneş Apartmanı

Sürekli “Eski daha güzeldi” cümlesinin tekrarlanmasına ya da o hissin dillendirilmesine sıcak bakan biri değilim ama var olana bu derece ihaneti de aklım almıyor. Taksim Meydanı gibi merkezi bir yerde, apaçık ortadaki bir apartmanın eski hallerine ulaşmak o kadar zor oldu ki… 50 ve 60’lı

Devamı »
Tarlabaşı

Leica Galeri

Şimdi, “Ara Güler hayatta olsaydı da sorardık, kesin biliyordur” diye düşünüyorum… Geçenlerde, kapılara ilgisini görüp takip etmeye başladığım Halil Kendir’in hesabında ilk defa o binanın içini gördüm. Sağolsun beni kırmadı binanın bugünkü haline dair fotoğrafları bana gönderip öğrendiklerini yazdı. (Dışardan fotoğraflar bana ait, içerisi muhteşemmiş!

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.