Muammer Karaca Evi

Yapım yılı: 1955-1962 arası

Yakın zamanda, Gülten Dayıoğlu’nun ‘Yüzler ve Sözler’ adlı kitabını okuyordum (YKY); Gülten Hanım, başarılı ve sevilen bir avukat olan eşinin vasıtasıyla Muammer Karaca’nın Yeşilyurt’taki evine yemeğe gittiklerini ve filmlerde kullanılan bu evden çok etkilendiğini yazıyordu.

Merak ettim, “Bakarım” diyordum ki, Kadıköy İş Bankası eski binası ve mimar Neyyire Perran Doğancı vasıtasıyla ben eve gitmeden ev bana geldi!

Hatta ev, bir dönemin Türk filmlerini seyreden pek çok kişi tarafından da izlendi muhtemelen…

EN AZ 23 FİLM BU EVDE ÇEKİLMİŞ

Saydığım o evde çekilmiş en az 23 film var!

Ne zaman ‘zengin evi’ne ihtiyaç duyulsa Muammer Bey’in kapısı çalınmış gibi… Kim bilir belki de bazı senaryolar yapısıyla tiyatro sahnesini de andıran o modern eve göre yazılmıştır. Evin 14-15 yıl boyunca film çekimlerinde kullanılması, benim internet sayfalarından okuduğum rivayet doğru ise bir film ekibinin bahçedeki 1600 yıllık vazoyu kırmasıyla son bulmuş. Filmlerde vazo değil de amfora benzeri bir eşya görüyorum ben, belki de odur…

ÖNCE MUAMMER KARACA TİYATROSU

Türkiye’nin kendi bürosunu açan ilk kadın mimarı Perran Doğancı hakkında burada çok daha fazla bilgi-metin var, ama yine de- Ajans Türk binasıyla birlikte daha uzun yazacağım.

Bir dönem Almanya’da da çalışan, çok da iyi eğitim görmüş olan Neyyire Perran Doğancı, tiyatro ve sinema oyuncusu, Cibali Karakolu gibi çok sevilip ünlenmiş eserleri olan Muammer Karaca‘nın akrabası.

Muammer Karaca Tiyatrosu 1955’te kuruluyor; Beyoğlu’ndaki tiyatronun mimarı Perran Hanım. Hatta tiyatronun restorasyonunun yapılması gündeme geldiğinde, 2006 yılı tarihli röportajında kendisine hiç danışılmamasından şikayet ediyor. Ancak o dönem restorasyon yapılabildi mi bilmem, bina 2012 yılında deprem gerekçesiyle tamamen kapanmış. 2019’da ise İBB Miras ile tiyatronun restorasyonunun yapılacağı açıklanmış.

Muammer Karaca Tiyatrosu’na uzun süredir gitmediğimden restorasyon bitince yazmayı tercih ederim. Hatta keşke eski ve yeni halini karşılaştırabilecek bir mimar yazsa buraya…

SONRA DA EVİN MİMARI PERRAN DOĞANCI

Eve dönersek; o dönem Muammer Karaca’nın Yeşilyurt’ta da bir arsası var. Karaca, evin mimarlığını da akrabası Perran Hanım’dan yapmasını istiyor.

Ev pek güzel, tam yerini tahmin edemiyorum, Gülten Hanım “Tren istasyonuna yakın” gibi tarif ediyordu. Ev bugün yok, yıkılmış, yerinde bir apartman var.

Yapılış tarihini tam bilmiyorum ama 1962 yılında filmlerde rol almaya başladığına göre yapılışı 1955 ile 1962 arasında bir döneme denk gelmeli. Muammer Bey, tiyatro ile geçinmek isteyip de zorlanan pek çok kişi gibi evini kiralamaya başlıyor. Zaten sektör tanıdık, hatta bu evde kendi oynadığı bir film de var. Tabii ki Cibali Karakolu (1970).

FAVORİM SİYAH-BEYAZ FİLMLER

Bir gün boyunca bu filmin çekildiği en az 7 film seyrettim. Favorim siyah beyaz olanlar. 1962 yapımı, Göksel Arsoy ile Nilüfer Aydan’ın (Nilüfer Hanım’ın gençliği de çok güzelmiş) başrolünde oynadığı bir Halit Refiğ filmi olan Gençlik Hülyaları ile 1965 yapımı, Cüneyt Arkın’lı Belgin Doruklu Kırık Hayatlar favorilerim galiba…

Bu filmlerden evin renklerini anlamak pek mümkün değil. Ancak ben baskın mavi ve kırmızı renkleri görmeden evin biçimini daha iyi anlayabiliyorum galiba.

Ev bence çok güzel. Evin özellikle girişini, salonun bahçe ve balkonla ilişkisini, balkon ve bahçeyi, yemek salonu ile merdivenler arasındaki paravanı seviyorum. Bir filmden anlıyorum ki garajı bile var. Tam bir modern mimari işi. Evin girişinde, şöminesinin üzerinde (horozlu), duvarlarda (kuşlu) bir takın seramik işler-desenler var. Bunlar da Perran Hanım’ın Kadıköy İş Bankası binası bankolarında olduğu gibi Mediha Akarsu tasarlamış.

CÜNEYT ARKIN FİLMDEN FİLME BU EVDE:)

Birkaç ayrıntı; filmin dışandan görüntüsü çok az filmde var. Bazı filmlerde evin dışı niyetine başka binalar kullanılmış. Komik bulduğum, Cüneyt Arkın için evin evi kadar gördüğü bir yere dönüştüğünü fark etmek; benim izlediğim filmlerin üçünde Cüneyt Bey başrolde. Hatta birinde eve gelip dekorasyonu izleyerek şaşırmasına güldüm artık.

Muammer Karaca evi açılarıyla pek çok yönetmene ilham veren bir mekan sanki. Evin senaryoda da övülmediği bir film yok gibi…

Türk filmlerinde modern mimarlığın izini süren Doç. Dr. Umut Şumnu‘ya göre de “Muammer Karaca Evi, en çok filmde başrol oynayan ev”.

Diyorum ya, benim saydığım 23 film var.

ŞUMNU’NUN YAZISINDAN FİLMLER

Şumnu’nun Beton Art’da yayımlanan bir yazısını (Başrolde mimarlık: Türk filmlerinde modern mimarlık ve modern evler) press reader ile okudum.

Karaca evinde geçen şu filmlerden bahsediyordu: “Gençlik Hülyaları (1962), Küçük Hanımın Şoförü (1962), Afilli Delikanlılar (1964), Evcilik Oyunu (1964), Yumurcak (1969), Cibali Karakolu (1970), Güngörmüşler (1970), Kalbimin Efendisi (1970), Ateş Parçası  (1971), Güllü (1971), Küçük Sevgilim (1971), Satın Alınan Koca (1971), Vurguncular (1971), İtham Ediyorum (1972), Zehra (1972), Beş Tavuk Bir Horoz (1974), Evcilik Oyunu (1975), Gece Kuşu Zehra (1975), Küçük Bey (1975), Şaşkın Damat (1975), Can Pazarı (1976) ve Sahte Kabadayı (1976).

Benim sevdiğim 1965 yapımı, Kırık Hayatlar da listeye eklenebilir.

SALONUN İÇ BOYUTLU MODELLEMESİ YAPILMIŞ

Ben görselleri filmlerden ekran görüntüleriyle aldım -biraz amelelik oldu bana ama:)-. Meğer Ses Dergisi, şöhretlerin evlerini çekmiş; renkli fotoğraflar da ordan.

Asıl ilginç olan, Docomomo Türkiye iç mekan komitesi, Oğuzhan Dağdelen ile ortak bir çalışmayla Muammer Karaca Evi’nin üç boyutlu modelleme çalışmasını yapmış https://www.docomomo-tr-interior.org/null. Wow! Etkileyici.

Geçen Sinan Hamamsarılar, tasarımcı Uğurcan Ataoğlu ile bana bir fikir verirken bizim evin salonunu ipad’i ile üç boyutlu olarak -içinde bizimle birlikte- taradı, biz yüzyıllar öncesinin ayna görmüş yerlileri gibi bakakaldık. Oluyor böyle şeyler. Ama bugün olmayan bir evin planını 3 boyutlu yapmak zor olmalı, bunu görmek hoş.

Muammer Karaca Evi en azından filmlerde yaşıyor.

  • Evin yeri; herkes -yani evin yaşayan halini bilenler- evin yerini aşağı yukarı tarif ediyordu. Ama tam yeri yoktu, “Yerine cami yapıldı galiba” diyenler oldu. Aytuna Tosunoğlu ise yeri x eski Twitter’da, çocukluğu arka sokakta geçtiği için daha kesin bir tarif yaptı. “Ekin Sokak’ın askeri okula doğru olan paralel sokağı. Köşede cami var. Bizim zamanımızda yoktu, oradaki ağaçların arasında da oynardık.” Ve bana haritada işaretleyip gönderdi. Sayesinde yeri de biliyoruz:)
  • Ve başka gelişmeler; Gizem Adıgüzel Eylül 2023’te bana binanın yeriyle ilgili bir eposta atmış, biz de onun verdiği bilgiyle biraz daha kaydırdık evin haritadaki yerini, buyrunuz…

“Merhaba Nilay hanım

“Geçenlerde 1972 yapımı Gülizar filmini seyrederken Muammer Karaca‘nın evini gördüm. Dönüp tekrar yazınızı okudum. Instagram’da da bu binanın yerini aradığınızı yorumlarda görmüştüm. Girilmiş bir konum vardı ama filmlerde gördüğüm açıyla tam uyuşturamadım merakım kabardı biraz bu konunun üzerine gittim. Normalde de bunu bir hobi gibi yapıyorum. Bu şehrin bugün göremediğim halini kafamda inşaa etmek, o dönemin koşullarının yaşam tarzını zevkleri nasıl şekillendirdiğini görmek, anlamak hoşuma gidiyor. Biraz da bulmaca çözmek gibi. Emeğiniz çok büyük. O yüzden bu mailin bir ukalalık gibi algılanmasını hiç istemem. Sadece kontrol edemediğim merakım (:

Bunu araştırırken iç/dış çekimlerde farklı mekan kullanmak çok yaygın olduğu için sadece evin ön tarafındaki zikzaklı bahçe demirleri ile cephenin net olarak görüldüğü görselleri referans aldım.

Bazı kaynaklarda buranın yıkılıp yerine apartman yapıldığı, üstüne o binanın da yıkılıp yenilendiği yazıyordu. Google’da “Yeşilyurt Karaca apartmanı” diye aratarak bir mühendislik şirketinin projesine rastladım. O bölgedeki google sokak görüntülerini gezerek bu binayı bulmayı umdum. Ancak yakında Hava harp okulu olduğundan olsa gerek bölgeden sokak görüntüsü yok. Ben de ibb’nin https://sehirharitasi.ibb.gov.tr/ sitesi üzerinden 360 panorama kısmında şansımı denedim.

1 numaralı görseldeki açıda Yeşilyurt tren istasyonu eve arkamızı döndüğümüzde solda kalıyor. Mevcut marmaray istasyonu filmdekiyle uyuşmadığından eski istasyon binalarının konumunu bulmak için yine https://sehirharitasi.ibb.gov.tr/  üzerinden eski uydu görüntülerinden faydalandım ve Yeşilyurt İstasyon Caddesi üzerinde 32nolu bu apartmanı buldum. Daha eski görüntülere de gidip bir önceki yıkılan apartmanla uyumlu mu diye bakmak istedim ancak ibb sitesinde sadece 2013 ve 2018 görüntüleri var. 2013 çekimlerine baktım fakat konum-görsel arasında biraz kayıklık mevcut. 32 numaranın olması gereken yerde 28 numara görünüyor. Bunu çözene kadar biraz çıldırmış olabilirim.

Denk geldiğim bir gönderide Karaca apartmanının yıkılmakta olduğu yazıyordu ve fotoğrafı vardı. Bu fotoğrafı da 2 numaralı görsel olarak ekliyorum. Bu fotoğraftaki binanın girişi üzerinde yukarı kadar uzanan üçgenimsi bir niş vardı. Belki bir şey çıkar diye google’da bu sefer “Yeşilyurt İstasyon Caddesi No 32” araması yaptım ve Yandex sokak görüntüsüne rastladım. Bingo! Görseldeki bina ile uyuştu. Yandex’te 2014 ve 2011 yılına ait iki çekim var. 2011deki çekimde kapının önündeki çöp konteynerinde “M.K. Apt No:32” yazıyor.

Muammer Karaca‘nın 1978teki ölümünün ardından çocuklarının bu apartmanı yaptırdığı yazıyordu. Bölgeden en eski uydu görüntüsü 1982 yılına ait. O tarihte bu apartman mevcut. Maksimum 3-4 sene bu yetime bakabilmişler. Böylesine zevkli bir yapı için ne yazık. Neyse ki eski filmler kıymetini bilmiş diyeyim.

Bir de yine “Gülizar” filminde dış çekimler için kullanılan yalıyı araştırıyordum. Aynı binaya ait bir görsel de sitedeki yazınızda var bir çok filmde bu ikiliyi iç dış olarak kullanmışlar herhalde. Bu binanın Kanlıca’daki Lacivert Restaurant olduğunu öğrendim. Öndeki eklemeler o kadar kapatmış ki daha önce güzelliğini farkedememişim. Sanırım “Kanlıca İkiz Yalı” diye de geçiyor. Filmde 1.köprünün inşaatı da arkada görülüyor Kanlıca görüş açısıyla uyumlu şekilde.

https://kariyermuhendislik.com/yesilkoy-karacaapartmani/

https://yandex.com.tr/harita/106119/bakirkoy/house/yesilyurt_istasyon_cad_32/ZkEYfgRoS0MCQFpqfXV3dHlrYQ==/panorama/?ll=28.838266%2C40.965585&panorama%5Bdirection%5D=158.900000%2C10.000000&panorama%5Bfull%5D=true&panorama%5Bpoint%5D=28.838206%2C40.965700&panorama%5Bspan%5D=122.687121%2C60.000000&tab=panorama&z=15″ 

KAYNAKLAR

  • Kaynaklar metnin hep içinde, linkler ve cümlelerle
  • Görseller ağırlık olarak filmlerden benim aldığım ekran görüntüleri. Filmler Youtube’da var.
  • Perran Doğancı’nın özgeçmişli sayfası Tekin Deniz’den 
  • Evin renkli fotoğrafları belirttiğim gibi Ses Dergisi’nden ama ben internet alıntılarından buldum, 3 boyutlu çizim Docomomo Türkiye iç mekan komitesi ile Oğuzhan Dağdelen işbirliği.
  • Kolaj fotoğraf  Kürşat Çetin, Nerede Çekildi Twitter hesabından

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

6 Yorumlar
  • Uğurcan Tosun
    Tarih: 15:07h, 18 Ağustos Cevapla

    Ev görüldüğü her filmde mekan olmaktan daha öte bir işleve sahip. Her ayrıntısıyla bir yaşam alanı. Sahip olduğu özelliklerle kendine has hayat tarzı. İçinde farklı dünyalar barındıran bir sanat eseri. Trajedilerin Olympos’u.
    Cephesinde ve iç mekanında kendine has bir işçilik barındırmış. Mediha Akarsu’nun dünyasını yansıtan birbirinden zarif sanat ürünleri yer almış. Adeta köşk olmasına rağmen sade ve yalın bir dış cepheye sahip. İç mekan birbiriyle etkileşime girip iç içe geçmiş. Mobilyaları, süslemeleri, eşyaları, merdivenleri, seramikleri, oturma alanları, her birinde özel bir dokunuş yatıyor.
    Siyah beyaz filmlerden bile yansıyan rengarenk bir dünya. Renkler gözü aldatır aslında. Şekli perdeler, dokuyu örter, kıvrımları saklar. Siyah beyaz fotoğraflar, filmler bütün bu perdeyi kaldırıp ruhu açığa çıkartır. Muammer Karaca Evi ise siyah beyaz da olsa renkli de aynı ışıkta parlıyor.
    Adeta bir set olması için tasarlanmış gibi. Kurban erkek kapıdan içeri giriyor. Bir hizmetçi kendisini bekleyen kadere götürüyor. Kudretli baba hükmüyle köşesinden ağır ağır çıkıyor. Bu sırada perişan sevgilisi gökten düşüyor. Veya büyük bir aile toplantısında kader ağları örülüyor. Planlar yapılıyor, kararlar alınıyor. Trajediler, dramlar, mutluluklar.
    Böyle bir mekan korunmalıydı. Müze olmalıydı hatta. Duvarları her filmden fotoğraflar süslemeliydi. Nesneler o günleri hatırlatmalıydı. Turlar düzenlenmeli, etkinlikler yapılmalıydı. Film gösterileri, kostümlü canlandırmalar, hatıra fotoğrafları. Küçük çaplı yapımlara ev sahipliği. Bir şekilde kaynak yaratılabilirdi. Onca hikaye yatıyordu orada. Oyuncular, set işçileri, yapım ekibi, herkesin bir anısı yatıyordu. İzleyen herkesin hayatında yer edinmişti. Sadece yer aldığı fimlerde, fotoğraflarda, anılarda kalmamalıydı. Nefes almalı, yaşamalıydı.
    Koruma ve yaşatma kültürü gelişmemiş bu ülkede. Sitede yazılan Türkiye İş Bankası Binası, Mehmet Ağa Konağı, Nebioğlu Tatil Köyü ve diğer yapılar bunu açıkça gösteriyor. Tarihi, kültürel, sosyal değeri yüksek yapılar hepsi de. Ulusal hazine içinde yer alacak kadar değerli. Muammer Karaca Evi ve Tiyatrosu da öyle.
    Muammer Karaca tiyatroda, Perran Doğancı da mimaride yaptıkları ile tarihi değiştirmiş kişiler. En çok filme ev sahipliği yapan mekan olabilir Muammer Karaca Evi. Tiyatro da en büyük oyunların hayat bulduğu, nice büyük tiyatrocunun doğduğu yer. Bu iki yapının özenle korunması gerekirdi. Her türlü bakımın, güçlendirmenin, tadilatın, temizliğin yapılması. Bunun için kamu ve özel birlikteliği ile bütçe ayrılması, bütün bu işlemleri yürütecek bir kurulun atanması. Ama hiçbiri yapılmadı. Kaderine terk edildiler.
    Sitede yer alan ve artık olmayan, yok olmaya yüz tutmuş yapılara bakıyorum. Her birinde ince ince işlenmiş, özenle tasarlanmış işçilikler var. Tasarımcıları, mimarları kendilerine özgü mimari, sanat, kültür anlayışına sahip. İç ve dış mekanları özenle tasarlanmış. Dışından bakınca hatları, dokusu insanı içine çekiyor. İçleri büyük bir vitrin gibi. Koridor, mutfak, servis mekanları, yaşam alanları, yatak odaları hepsi birbiriyle iç içe geçmiş. Sanki tasarlarken içinde yaşamışlar. Hepsi rengarenk, hareketli. Bir ağaç gibiler, çiçek gibi. Gördükçe insanın ruhu göğe yükseliyor. Sonra da hepsinin şimdiki halleri geliyor. Harap olmuş, eskimiş, çürümüş, içi boşaltılmış, yıkılmaya yüz tutmuş, yıkılmış. Yerlerine gelenlere bakıyoruz hiçbir estetiği, kimliği, karakteri olmayan, birbirinin aynısı yapılar.
    Uçsuz bucaksız bir deniz vardı elimizde. Bir kıyısından diğeri görülemeyen. İçine dalınca dibine erişilemeyen. Denizin altındaki tüm o harikalıkları barındıran bir dünya. Ama çöpe çevirdik, kirlettik. Bütün doğal yapısını bozduk. Hayatı yok ettik içindeki. Ve artık kuruyor. Çöle dönecek gözümüzün önünde. Biz de elimizde tuttuğumuz fotoğraflara bakıp iç çekeceğiz. En azından anılarımızda yaşıyor diye avunacağız.

  • Uğurcan
    Tarih: 15:27h, 18 Ağustos Cevapla

    Ev görüldüğü her filmde mekan olmaktan daha öte bir işleve sahip. Her ayrıntısıyla bir yaşam alanı. Sahip olduğu özelliklerle kendine has hayat tarzı. İçinde farklı dünyalar barındıran bir sanat eseri. Trajedilerin Olympos’u.

    Cephesinde ve iç mekanında kendine has bir işçilik barındırmış. Mediha Akarsu’nun dünyasını yansıtan birbirinden zarif sanat ürünleri yer almış. Adeta köşk olmasına rağmen sade ve yalın bir dış cepheye sahip. İç mekan birbiriyle etkileşime girip iç içe geçmiş. Mobilyaları, süslemeleri, eşyaları, merdivenleri, seramikleri, oturma alanları, her birinde özel bir dokunuş yatıyor.

    Siyah beyaz filmlerden bile yansıyan rengarenk bir dünya. Renkler gözü aldatır aslında. Şekli perdeler, dokuyu örter, kıvrımları saklar. Siyah beyaz fotoğraflar, filmler bütün bu perdeyi kaldırıp ruhu açığa çıkartır. Muammer Karaca Evi ise siyah beyaz da olsa renkli de aynı ışıkta parlıyor.

    Adeta bir set olması için tasarlanmış gibi. Kurban erkek kapıdan içeri giriyor. Bir hizmetçi kendisini bekleyen kadere götürüyor. Kudretli baba hükmüyle köşesinden ağır ağır çıkıyor. Bu sırada perişan sevgilisi gökten düşüyor. Veya büyük bir aile toplantısında kader ağları örülüyor. Planlar yapılıyor, kararlar alınıyor. Trajediler, dramlar, mutluluklar.

    Böyle bir mekan korunmalıydı. Müze olmalıydı hatta. Duvarları her filmden fotoğraflar süslemeliydi. Nesneler o günleri hatırlatmalıydı. Turlar düzenlenmeli, etkinlikler yapılmalıydı. Film gösterileri, kostümlü canlandırmalar, hatıra fotoğrafları. Küçük çaplı yapımlara ev sahipliği. Bir şekilde kaynak yaratılabilirdi. Onca hikaye yatıyordu orada. Oyuncular, set işçileri, yapım ekibi, herkesin bir anısı yatıyordu. İzleyen herkesin hayatında yer edinmişti. Sadece yer aldığı fimlerde, fotoğraflarda, anılarda kalmamalıydı. Nefes almalı, yaşamalıydı.

    Koruma ve yaşatma kültürü gelişmemiş bu ülkede. Sitede yazılan Türkiye İş Bankası Binası, Mehmet Ağa Konağı, Nebioğlu Tatil Köyü ve diğer yapılar bunu açıkça gösteriyor. Tarihi, kültürel, sosyal değeri yüksek yapılar hepsi de. Ulusal hazine içinde yer alacak kadar değerli. Muammer Karaca Evi ve Tiyatrosu da öyle.
    Muammer Karaca tiyatroda, Perran Doğancı da mimaride yaptıkları ile tarihi değiştirmiş kişiler. En çok filme ev sahipliği yapan mekan olabilir Muammer Karaca Evi. Tiyatro da en büyük oyunların hayat bulduğu, nice büyük tiyatrocunun doğduğu yer. Bu iki yapının özenle korunması gerekirdi. Her türlü bakımın, güçlendirmenin, tadilatın, temizliğin yapılması. Bunun için kamu ve özel birlikteliği ile bütçe ayrılması, bütün bu işlemleri yürütecek bir kurulun atanması. Ama hiçbiri yapılmadı. Kaderine terk edildiler.

    Not: Umut Şumnu yazısında evin adresini yazmış: “Muammer Karaca Evi, İstanbul’un Bakırköy ilçesine bağlı Yeşilyurt Mahallesi’nde, Yeşilyurt tren İstasyonuna 200 m mesafede, tren yolunun kenarında bulunan, bahçe içinde müstakil bir konut yapısıdır.
    Muammer Karaca Evi modern bir anlayışla tasarlanmış iki katlı bir villadır. Eve İstasyon Caddesi’ne bakan cephesinden girilmektedir.”

  • Meral Keşaplı
    Tarih: 23:03h, 29 Eylül Cevapla

    Bu evi şimdi Yeşilçam müzesi olarak görebilmemiz gerekirdi sanki kendi evimiz gibi olmuş .Evin her yerini merak ediyorum üst katta kaç odası var ,bahçesi ama bu bilgiler yok sadece salon ön planda üst katı hakkında biraz bilgi yok mu kaç odası var

    • Nilay Örnek
      Tarih: 09:47h, 05 Ekim Cevapla

      Bu yorumların biraz daha dikkatli yazıldığı gün, o evler de müze olacak, hafızalar da hatıralar da korunacak.

  • Elmas Necla
    Tarih: 03:19h, 09 Haziran Cevapla

    Evin yerine yapılan binanın adı Karaca apartmanıymış

  • Orionbear
    Tarih: 12:56h, 26 Temmuz Cevapla

    Ümit ateş şaşkın damat videosunu izleyin orada göreceksiniz

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Villa Tozan / Tozan Apartmanı

Satvet Lûtfi Tozan, Villa Tozan ve Tozan Apartmanı ile karşınızdayım… Satvet Lûtfi Bey, tam hakkında kitap yazılacak adam; yazılmış da. Kendisini görüp tam emin olamasam da bildiğim kadarıyla Cemal Kutay’ın “Belgrad’ı Kurtaran Türk”ü, onun hakkındaki tefrikalardan oluşturulmuş bir kitap. Zaten Tozan ile Kutay yakın arkadaşlar

Devamı »
Cihangir

Demir Palas

Bina dedektifliği işinde:) birkaç “çıkış noktası var”; biri binayı görüp merak eder, araştırmaya başlarsınız ki -genellikle zorlu olan budur-. Kimi zaman da bir biyografi-anı kitabından, mimarlıkla ilgili bir yazından ya da muhabbetten yola çıkar binayı aramaya başlarsınız ki, daha keyifli ve nispeten kolay olan da

Devamı »
Çemberlitaş

Barın Han

Prof. Emin Barın; mücellid, yani cilt yapan biri ve eşsiz bir hattat. Ve bence çok kıymetli bir grafik sanatçısı. Onun elinden çıkan küfi eserlere bakmaya doyamıyorum. Anıtkabir’de de onun yazısını görebilirsiniz, pek çok tahmin bile edemeyeceğiniz yer ve ayrıntıda da. BABADAN MÜCELLİD, BABADAN HATTAT 1913’te,

Devamı »
Nişantaşı

İhsan Raif Hanım Konağı

Nereden nereye… Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi’nde N harfini okuyordum, “Şair Nigar Hanım” hakkında okurken, “Nişantaşı’ndaki konağında…”yı gördüğüm an, ‘gugılladım’, onun davetli olarak sıkça gittiği bir başka ve ünlü konak çıktı karşıma: İhsan Raif Hanım Konağı. Ve onun deyişi ile Taş Konak şiirin, musikinin, sanatın beslendiği

Devamı »
İstiklal Caddesi

Narmanlı Yurdu (Narmanlı Han)

Narmanlı Apartmanı ve yine aileyle ilişkili Vehbi Bey Apartmanı‘nı yazdıysam da Narmanlı Han ya da Narmanlı Yurdu’na hiç giresim yoktu.  Girmek istemiyorum çünkü Narmanlı Yurdu hakkında bugüne kadar yüzlerce bilgi metni, çokça ansiklopedi maddesi yazıldı zaten, merak eden onlardan bakar. Ne diyor Vikipedia maddesi: “1831

Devamı »
Taksim

Ay Yıldız Apartmanı

Kristal Gazinosu, Cumhuriyet Anıtı gibi yapıların fotoğraflarında heybetiyle görülen, üzerinde dev ay yıldızıyla Ay-Yıldız Apartmanı. Meydanın batısını gösteren eski fotoğrafların çoğunda var; Taksim su depolarının hemen bitişiğinde, yuvarlatılmış köşe balkonuyla… 6 katlı ama çok daha yüksek gibi. Bina 1986’da -neden bilmem- yıkılmış. Orada pek çok Cumhuriyet

Devamı »
Nişantaşı

Keçeci Apartmanı

Duygu Aydemir, tam da burada yapmak istediğim şeylerden birini gerçekleştirmem için bana şahane bir mesaj atmış. Bir binanın hikâyesi olması için illa ki içinde dünyaca ünlü şahsiyetlerin oturması ya da Art Nouveau öğelerle süslü olması gerekmiyor.  Bugün Nişantaşı’nda bir ailenin 4, hatta Duygu Hanım’ın 11

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.