Mustafa Bey Apartmanı

Ona apartman demek bir garip oluyor, dev bir ahşap köşk gibi; kagir yapı, üzerine ahşap kaplanmış.

Beyoğlu’nun ilk apartmanlarından. İkinci derecede tarihi eser.

İstanbul, Beyoğlu, Gümüşsuyu’ndan yolu geçip de onu görmeyen yoktur herhalde…

Yüzyılı -çoktan- aşkın süredir, ‘azalarak’ orada.

Eskiden yakınındaki Çin restoranının girişini gösteren, artık Gümüşsuyu’nun simgelerinden biri haline gelen, Taksim-Beşiktaş dolmuş duraklarının arkasındaki renkli-süslü girişin hemen arkasında kocaman alanda…

Taksim Meydan tarafından Dünya Sağlık Sokak ve eski hali fotoğraflarda var.

YILLARDIR ATIL DURUMDA

Hakkında, nedendir bilemiyorum pek bilgi yok. Mimarı Kosmas Karayannis, Osmanlı’da modernleşme dönemi mimarlarından. Bazı kaynaklarda Ermeni yazıyor ama Rum mimarlarımızdan.

Hep ‘mirasçı anlaşmazlığı’ denir, yıllardır atıl durumda. Ve Taksim meydanı yakınlarında mısır, kestane, köfte yediyseniz kimi bu metruk binadan çıktı maalesef!

HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURUYORDU

Binayı tanıdığım günden bu yana da bir hayli şekil değiştirdi. Yıllar yılı her gün dibinden geçtim. Karda, fırtına, kuvvetli yağışta dökülüşüne şahit oldum.

Bakımsızlıktan çöküyor, dökülüyor, çevre için tehlike oluşturuyordu. 5 yıl önce de apartmanda fotoğraf çekimi yapan 20 yaşındaki bir Polonyalı üniversite öğrencisi de Jakub Protr Kulwicki, balkonun demir korkuluğunun kopması sonucu bina boşluğuna düşerek hayatını kaybetmiş, haberlerden okudum.

İçindeki çalışmadan sonra en son (Eylül 2020’de), üzeri traşlanmış gibi bir hal aldı. Bir yarım yapı. Bu metni bloga geçirdiğim şu günlerde üzerinde dev bir satılık ilanı da var (2021-Haziran)

Ben bina bir yana bir dönem yanında olan duvar resimlerine ve yan-karşısındaki efsane kafe-lokantaya, onların gidişine çok üzülürüm. Resimleri anlatacağım, oradaki merdivenlerin üzerine kurulmuş, AKM’den sanatçıların, oyuncuların geldiği meşhur mekânı hatırlayanlar okumalı….

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Talimhane

Sümer Apartmanı

“En öksüz apartmanlar nerelerde?” derseniz yanıtlarımdan biri Talimhane olur. Kalabilenlerden…  Taksim’de Elektrik İdaresi’ne giden yolda Sümer Apartmanı. Apartmanda bir İngiliz romantizmi hakim. Ve şanslıyız ki ressamın imzası da var: İ. Hakkı. Böyle apartmanlarda yetişen bir neslin, şu andaki nesilden çok daha farklı olduğunu düşünüyorum; haksız mıyım?

Devamı »
Talimhane

Ayhan Apartmanı

Bu yazımızın konusu “Mış gibi yapmak” olsun. Arkitekt Dergisi’nin 1939 yılı sayılarından birindeki bilgiler şöyle (1939-05-06 (101-102)  Sayfa: 101-103 ): “Taksim’de Talimhane meydanı üzerindeki köşebaşı arsalarından biri üzerine; Mimar Seyfi Arkan’ın projesine göre yapılan bu kira evi plân tekniği itibarı ile muvaffak olmuş bir eserdir. Her katta

Devamı »
Ulus

Ankara Tenis Kulübü

kapsul.com.tr benim çok sevdiğim ve yararlandığım bir oluşum. “Türkiye ve dünya gündemini senin için takip edip özetler, her gün aynı saatte sana ulaştırır” diyorlar sitede kendilerini tarif ederken; iyi de bir özet. Abone oluyorsunuz, size sizin seçtiğiniz saat aralığında haberler geliyor. Sitenin Genel Yayın Yönetmeni

Devamı »
İstiklal Caddesi

Tiring Mağazası (Foto Süreyya)

İç mimar Didem Avincan, bu hesabı ve siteyi takibinden en çok yararlandığım, “bilgi ve belge dolu” geri dönüşleriyle yeni keşifler yapmamı sağlayan insanlardan. Bana yazdıkça “Siz de bir bina yazın” diyordum. İstiklal Caddesi’nin Tünel tarafından geçen pek çok insanın, zaman içinde farklı isim ve işlevlerle gördüğü

Devamı »
Talimhane

Şen (Ses) Apartmanı

Salt Araştırma’nın hepimize açık arşivlerine geçtiğimiz günlerde bir yenisi daha eklendi;  Londra’da fotoğrafçılık da okuyan ressam Eleonora Arhelaou’nun (1937-2021) 1970’li yıllardan 1998’e kadar Beyoğlu, Tarlabaşı, Tepebaşı, Karaköy, Balat, Edirnekapı, Gedikpaşa, Heybeliada, Kurtuluş ve Talimhane semtlerindeki Rum mirasının izini süren fotoğrafları… Fotoğrafları anlamak için -bence- İstanbul’u

Devamı »
Adalar

Büyükada Rum Yetimhanesi – II

Bu yazıyı Büyükada Rum Yetimhanesi -1 ile okuyun lütfen Ben savaş tarihi sevmem, şehir hayatı-tarihi severim:) Bence bu da çok şey söyler. Ve insan sık sık şöyle der: “Ya olsaydı nasıl olurdu, ya olmasaydı nasıl olurdu…” O durumlardan biri… Bambaşka bir tahayyül.  ORIENT EKSPRES İLE

Devamı »
Talimhane

Billur Apartmanı

Sevgili Halil Kendir de benim gibi şehir dedektiflikleri peşinde olduğundan kendisini ve şahane fotoğraflarını ilgiyle takip ediyorum. Geçenlerde paylaştığı, İstanbul dışındaki bir yapıyı, “Sitede bulunsa ne güzel olur” diyerek bu hesaba ‘istedim’. O yapıyı bana bir de ‘bonus’ ile göndermiş. Ba-yıl-dım. Bir dönemin ‘inceliklerine’, bugüne

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.