Necmi Şahin Yalısı

“Tevafuk” çok sevdiğim bir kelimedir, haklı tesadüf. Ben de tesadüfümü hakkederim yani. Twitter’a günde 2-3 kere 3-5 dakika bakıyorum. Karşıma bu güzellik çıktı.

Pek beğendiğim Suriçi’nin Sesleri @matruskaninhici adlı hesapta fotoğraflarla birlikte şöyle yazıyordu:

“Aşırı sevdiğim 1977 yapımı İstasyon filminde Cüneyt Arkın’ın şu an hiç sevmediğim Hülya Koçyiğit’i kaçırdığı hoş ve akılda kalıcı yapı, Darıca Bayramoğlu’ndaki Üçburunlar Yarımadası’nda. Yapının -varsa- ismine, mimarına ilişkin bilgi bulamadım. Bilen varsa…”

Aaa bir baktım sevgili Deniz Tuncer bulmuş; meğer 1963’te inşa edilen yapının mimarı -benim de pek sevdiğim, bknz. Beyti ve daha neler neler- Yılmaz Sanlı imiş. (Mimar konusunda şüphe*) Üstelik bina 20.000.000 TL’ye satılıkmış!

KAYIKHANESİ DE VAR

İlana baktım; 900 m² kullanım alanlı, brüt 1000 m², 2 katlı, 9 odalı, 2 salonlu, denize sıfır yapının kendine özel koyu ve mendireği de varmış. 3-4 kayıklık kayıkhane de bonus!

“Terasları, suit odaları, bahçesi, plajı, şömineli misafir salonu (80 m²), şömineli yemek ve dinlenme salonu (80 m²), bahçesinde taş fırını ve barbeküleri ile misafirlerinize deniz keyfini doya doya yaşatarak ağırlayabilirsiniz” diyor ilanda; ticari amaçlarla kullanılabileceği de belirtiliyor.

Şöyle bir ifade de var:

“Ünlü mimar Yılmaz Sanlı’nın tasarımı brütalist özellikler taşıyan bu yapıda yatay ve dikey strüktürel elemanlar ve temel geometrik biçimler ile monotonluktan uzak dinamik mimarisi ile Ada’da hemen göze çarpmaktadır.” ((Mimar konusunda şüphe**)

TORUNUNDAN…

Necmi Şahin’in küçük oğlu Aziz Bey’in eşi Feride Arzu Şahin, ardından arkadaşları yazdı. Torundan da şu cümleler geldi:

“Sevgili Aziz amcam ve dedemin Bayramoğlu’nda çok anıları var. Anneannemle dedemin de tanıştıkları yer. Daha sonra annem, dayım ve kuzenlerinin de çocuklukları Bayramoğlu’nda geçiyor. Film çekimlerinin yanı sıra dedemin babası Necmi Dedemin dostu Fakih Özlen, Muzaffer İlkar gibi  müzik insanları da evimizde çok vakit geçiriyor. 

Fakih Özlen karşılıksız aşk beslediği bir aile Dostumuz için “Huysuz ve Tatlı Kadın” şarkısını yazıyor, Muzaffer Bey besteliyor. Necmi Dedemin idare başkanlığı yaptığı dönemde Bayramoğlu “Türkiye’de ayrı bir Cumhuriyet” gibi manşetlerle gazetelere konu oluyor. Dedemin annesi İffet Annemin vefatıyla ve torunların büyüyüp İstanbul, Ankara, New York, Londra’ya dağılmasıyla zamanla aile Bayramoğlu’ndan uzaklaşmış.”

BİNANIN MİMARI…

Yazı Mart 2021’de yayınlandı. Yorumlarla gelişti.

Instagram’daki bina metninin altına “Ben binanın mimarının Yılmaz Sanlı olduğuna dair tatmin edici bilgiler bulamadım” notunu düşmüşüm ama yapının satılık ilanında adı geçiyor, aileden itiraz yok, yapıyı daha önce bir başka hesap paylaşmış, orada da mimarının Yılmaz Sanlı olduğu yazılıp başka mimarlarca da onaylanmış. Sanlı ailesinden de itiraz yok. “Tamam, böyle kalsın, olabilir”.

Ancak 15 Ocak 2023 tarihinde şöyle bir mesaj aldım: “Necmi Şahin Villası, mimarı Enver Tokay tarafından çizilmiştir. Yanlışlığın giderilmesini rica ederiz /Tokay ailesi , Serâ Tokay”

Serâ Hanım’a “Enver Bey’in bu yapıyla ilişkisine dair internetten bilgi bulamadım, sizde varsa ve bana gönderebilirseniz çok sevinirim. Bir belge-bilgi varsa onunla tüm metni değiştirip yeniden bir paylaşım yapmak hoş da olur. Çok teşekkürler ilgi ve mesajınız için…” yazdım.

Yılmaz Bey’in kızı Suzan Hanım da kıymetli bir mimar, ona yeniden sordum ve “özetle” ve çok itinayla, “Babam hayattayken hiç bu projeden söz etmedi. Ancak babamın ortağı Güner Acar ile annem hatırlıyor, bir de şantiye fotoğrafı var, ben de tekrar bakarım, lütfen bana da haber verin” dedi ve babasının Enver Bey ile dost da olduğunu, hiç iddialaşma, reklam sevmediğini de belirtti.
Mimarlık konusundaki araştırmalarını hep okuduğum Zafer Akay ile durumu istişare ettik; ben olan biteni aktardım. Enver Bey’in varislerini ve çalışmalarını çok iyi bilen biri.
Güner Bey’i de ben aramak istemedim, Serâ Hanım belge ararken karşı tez araştırıyormuş gibi de olmak istemem.
Bulunanı eklerim.
Yine hassas mevzular, iki düzgün aile, iki değerli mimar, iki nazik-iyi eğitimli evlat.
Zafer Bey konuştu, araştırıyor da; bazı durumlarda çok flu oluyor alanlar.
Belki sonuç yakın zamanda söylenebilir.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • Serâ Tokay
    Tarih: 10:58h, 15 Ocak Cevapla

    Necmi Şahin villası Cumhuriyet tarihinin en önemli mimarı olan Enver Tokay tarafından çizilmiştir. Yanlışlığın giderilmesini rica ederiz.
    Tokay ailesi , Serâ Tokay

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Maçka

Maçka İnönü Evi

Sürekli “Ne olur bana yazın, paylaşın” diyorum ama pek olmuyor. Böylesi oldu mu, ba-yı-lı-yo-rum. Podcastlerimin de dinleyicisi olan Cansu Doğusal bana şöyle bir mesaj atmış: “(…) Mimarim ve haliyle bu sayfayla çok ilgileniyorum. Çalıştığım yer olan Yoo Mimarlık da Maçka’da mimar Rüknettin Güney (ben mimarın

Devamı »
Şişhane

Rossolimo Apartmanı

Siyah beyaz -şahane- fotoğrafı @ferikeuy_platform hesabında “1960-Maçka’da bir Apartman” alt yazısıyla gördüm. O kadar tanıdık geliyor ki… Sonra! Maçka’da değil… Binanın, Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü olduğunu fark ettim. BİRKAÇ KEZ DEĞİŞMİŞ İSMİ Mimar Guglielmo Semprini’nin (G.Semprini, Architetto) imzasını çekmiştim, altında da yenileme projesini yapan Sinan

Devamı »
Galata

Agostini Apartmanı

Sürekli “Kıymetli bir tarihi apartmanda oturuyorsanız beni kahveye davet eder misiniz?” deyip duruyordum ya, Erdem Topsakal “Biz burada oturuyoruz” diyerek iki fotoğraf göndermiş, beni kahveye davet etmiş.  Fotoğraflar o kadar güzel ki “Ya tabii olur da.. Malum korona; biraz zaman alır, hali hazırda bu kadar

Devamı »
Beyoğlu

Ürgüp Palas

Ürgüp Palas bana çok şiir okuttu; umarım size de okutur. Demir Palas metninde bana kaynak olan Haydar Ergülen’in “Azıcık Cihangir” (Heyamola Yayınları) adlı kitabında, bir bölümde de şair Seyhan Erözçelik’in Cihangir’i vardı. (Metin kitapta çok düzgün ayrılmadığı için kim yazdı vs. ayırmakta zorlandım ama çözdüm!)

Devamı »
Gelibolu

Alaeddin Kemerli Sardalya Evi

Haziran 2018. Gelibolu’da ilk kez vakit geçiriyorum belki de…. Bir grup arkadaş günbatımının güçlü güneşine karşı rengarenk deniz şemsiyeleriyle donatılmış, taka sesleriyle bütün olmuş İlhan Restoran’a doğru yürürken gördük bu evi. 6 kişiydik, kadın-erkek hepimiz vurulduk. Hatta orayı birlikte kiralama, dönem dönem birlikte ya da

Devamı »
Talimhane

Şen (Ses) Apartmanı

Salt Araştırma’nın hepimize açık arşivlerine geçtiğimiz günlerde bir yenisi daha eklendi;  Londra’da fotoğrafçılık da okuyan ressam Eleonora Arhelaou’nun (1937-2021) 1970’li yıllardan 1998’e kadar Beyoğlu, Tarlabaşı, Tepebaşı, Karaköy, Balat, Edirnekapı, Gedikpaşa, Heybeliada, Kurtuluş ve Talimhane semtlerindeki Rum mirasının izini süren fotoğrafları… Fotoğrafları anlamak için -bence- İstanbul’u

Devamı »
Gümüşsuyu

Ayaspaşa Palas

Bu sitenin en efsanevi, en nadide, en “İnanamıyorum yaaa”, en “İyi ki bu maceraya atıldım” fotoğraflarından birkaçı… İyi ki bu fotoğrafları benimle -ve dolayısıyla sizlerle- cömertlikle paylaşan birileri var, iyi ki aile fotoğraflarını biz de görebiliyoruz. Yakın tarihi böyle böyle doğru parçalarla tamamlıyoruz…. Buyrunuz fotoğrafların,

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.