Orhan Bey Apartmanı

Yeşilyurt, Ekin Sokak, Yapım yılı: 1972.

Her yerden, her hesaptan “Siz de bina dedektifliği yapın, bulduklarınızı bana yazın” diyorum ama Instagram kelime ile arama yapmaya izin vermediği için çok mesaj varsa her şey karışabiliyor.

Allah’tan Çiğdem Hanım ile yeniden buluştuk:)

Çiğdem Kosovalı Geylan önce bana “Yeşilyurt\İstanbul’da bir apartmanın dış cephe süslemesi. Hemen üst sokağımda ama hiç dikkat etmemişim. Sizinle birlikte apartmanlara bakmaya başladım. Jale Yılmabaşar adını görünce şaşırdım” mesajını göndermiş.

Ben de adını, yerini vs. sormuşum… “Yeşilyurt Ekin Sokak’ta Orhan Bey Apartmanı.”

İLK İNŞAATA ÖZEN…

Ertesi gün Çiğdem Hanım’dan yeni mesaj geldi: 

“Tekrar merhaba. Bugün apartmanın giriş katında oturan bir hanımefendiyle konuştum. Kendisi 27 yıldır buradaymış. Daha eski olan bir komşuyu aradı ve şunları öğrendi:

Bina 1972 yılında inşa edilmiş ve mimar/müteahhitin ilk inşaatı olduğu için çok özenmiş ve bu seramikleri yaptırmış. Sadece dış cephede değil, apartman girişinde sağ duvarda da var. Oturanlar bina yıkılırsa seramiklerin de bozulmasından endişelilerdi.

KOMŞU BULUP BİLGİ ALMAK, ŞAHANE!

Fotoğrafları “Bana bu merakı aşıladığınız için teşekkür ederim” mesajıyla göndermişti Çiğdem Hanım. Esas ben buna bayıldım. Gidip komşu bulup ona da eski oturanları aratmak ne demek… Şahane!

Sonra tesadüf Meral Tan bunlardan habersiz binanın dış cephesinden fotoğraflar attı bana. Ben Çiğdem Hanım’ın mesajını ararken Melda Muratyan “Bizim eski apartman bilgi edineyim mi?” dedi… Harika değil mi? Jale Hanım her daim nasıl bir değer katmış binalara… 

(Bu arada aylar sonra Jale Hanım, bu binayı paylaştığım Instagram postunun altına uzun ve şahane bir yorum yazdı. Bu işi yaptığım için çok mutlu hissettiğim anlardan biri olduğunu söyleyebilirim. O yazıyı sitenin blog-konuk yazarlar bölümünden okuyabilirsiniz.)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Çankaya

Koruk Apartmanı

Burada daha önce de söylemişimdir; ‘Tevâfuk’ çok sevdiğim bir kelime; hakedilen, haklı tesadüf demek… Bu da bir teevâfuk mudur? Nasıl Olunur için Arif Keskiner ile söyleşeceğiz… Okuyorum. Arif Bey, Ergin Günçe’den bahsediyor… Sonraları ‘Komünist Arif’ lakabını bili almasına yol açacak Nazım Hikmet şiirleriyle, sonrasında oğlu

Devamı »
Tarlabaşı

Ferah Apartmanı

Beyoğlu sokaklarına biraz aşinaysanız yine önünden geçerken hiçbir bilgi alamayacağınız ama şimdi hap gibi okuyacağınız bir bina metni ile karşınızdayım… Şöyle ki, bu güzel bina -Art Nouveau dediğin güzel görünüyor Allah için- bir süredir bayağı bakımsız, evsizlerin geçici olarak konakladığı bir bina durumundaydı. Bende her

Devamı »
Gümüşsuyu

Gümüşay Apartmanı – Ahmet Hamdi Tanpınar Evi

Misal çok yakınımda Gümüşsuyu-Ayaspaşa Emektar Sokak’ta bir berber var. Berber gibi berber. Saç tasarımı falan yapmıyor, pencereleri David Beckham ya da Ronaldo fotoğraflarıyla donatılmamış ve uygun fiyatlı. Meğer onun olduğu bina, Gümüşay Apartmanı, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın son yaşadığı ve Türk Edebiyatı’nın benim en, en, en,

Devamı »
Nişantaşı

Berna Apartmanı

Nişantaşı Maçka Caddesi’nde, bir yanında Narmanlı, diğer yanında Aziziye Palas, karşısında Ralli Apartmanı…  Komşularının görkeminden adı az anılıyor gibi; art nouveau öğelerle süslü, 5 katlı güzel bir bina…. Binanın özelliklerinden biri -ki şanslıyız kapısında bir tabela var- Prof. Dr. Hulusi Behçet’in bu binada yaşamış olması.

Devamı »
Kurtuluş

Baraz Apartmanı

“Dedem ihaleyle satın almış burayı. Biz ailece, yıllarca burada yaşadık. Sakin bir mahalleydi burası. Kurtuluş Caddesi’nin arkası boş araziydi. Bu sokaklarda futbol oynardık. Kurtuluş, İstanbul’un en medeni yeriydi. Kapılara kilit vurulmazdı” diye anlatıyor Türkiye’nin ilk sanat galerisi sahiplerinden Yahşi Baraz…  “Burayı” dediği yer Kurtuluş Caddesi,

Devamı »
Beylerbeyi

Jak Kamhi Villası

Çok söylüyorum, hep söyleyeceğim kentteki değişimleri anlamanıza yarayacak, tarihe doğru bakmanızı sağlayacak “kayıt yok”; olan kayıt düzensiz, bağlamsız, dolayısıyla neredeyse yararsız. Kopuk. Salt, arşiv hizmetiyle, mimari ve tasarım alanında yapmaya çalıştıklarıyla nadir “şükür var” dediklerimden. Havuzu önüne almış Jak Kamhi Villası fotoğrafını ilk Salt’ın arşivinde

Devamı »
Yeldeğirmeni

Celal Muhtar Apartmanı

Bugün bir konuk yazarım var. Bu hesabın ilk günlerinde sıkça katkıda bulunan mimar Serkan Yetgin‘in dönüşü Celal Muhtar Apartmanı ile oldu. Prof. Dr. Celal Muhtar Özden’i de sayesinde tanımış oldum. Buyrunuz: “Yeldeğirmeni, İstanbul’da ilk apartmanlarının yapıldığı yerlerdendir. Çoğunlukla Musevilere ait olan apartmanlar arasında az sayıda

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.