Panayia Apartmanı

Yapım Yılı: 1910

Bu binayı sadece 1900’lerin başında çekilmiş şu fotoğrafları paylaşmak için bile yazıyor olabilirim. Şahaneler çünkü! O dönem için böyle görüntü almak da zor olmalı ama başarılmış. Fotoğrafları yaklaştırıp yaklaştırıp camlardan çıkan adamlara bakıyorum:)

İstiklal Caddesi’nde gideceğim bir yerin adresine bakarken ‘Panayia Apartmanı’nı gördüm; isim tanıdık geliyor ama çıkaramadım. Google’da bakayım derken Lera Mimarlık’ın sitesinde 2015 yılında yapılan rölöve ve restitüsyon projeleri arasında bu binayı gördüm, fotoğrafları da oradan aldım.

“Panayia Kilisesi’nin mülkü olarak inşa edilen yapının mimarı Perikles Fotiyadis’dir” diyordu sitede…

Panayia Kilisesi’ni biliyorum; eskiden ona giden ara sokakta bir çikolatacı vardı meşhur, ismini hatırlayamadım. Bina kilisenin sokağındaki ama bugün öyle farklı görünüyor, hatta alt katındaki işletmelerden görünmüyor ki, o mu emin olamadım. Gittim, baktım oymuş.

DIŞI KARIŞIK, İÇİ SADE

Süslü cephesi İstiklal Caddesi’nde, giriş kapısı ise Emir Nevruz Çıkmazı’nda (Çıkmazın adı nereden geliyor acaba?). Karşı tarafında; Yapı Kredi ile Mısır Apartmanı’nın arasından, Tomtom’dan İstiklal’e çıkarsanız, karşısından tüm cephesiyle onu görebiliyorsunuz.

Binanın dışının karışıklığına karşın içi çok temiz ve sade. Kapılar ahşap ve o kadar yüksekler ki tavan yüksekliğini merak etmeden duramıyor insan.

Bina 1910’da, kiralarıyla Panayia Kilisesi’ne gelir getirmesi için inşa edilmiş.

ÖNEMLİ BİR MİMAR

Salt Arşiv’de Kayıhan Türköz’ün Emir Nevruz Çıkmazı fotoğrafını gördüm. Caddede hala trafiğin olduğu dönem, 1990 öncesi olmalı… Varsak Kürk Evi, Toni Kürk, Sabuncakis Çiçekçilik o dönem bu binadaki işletmelerden birkaçı. Hızımı alamayıp Türköz’ün bütün İstiklal Caddesi fotoğraflarına baktığımda o dönemde İstiklal’de ne kadar çok kürkçü olduğunu şaşkınlıkla fark ettim. Neyse…

İstanbullu Rum mimar Perikles D. Fotiyadis, bilinen bir isim. 1800’lü yılların sonunda açılan yarışmaları kazanarak Zoğrafyon Rum Erkek Lisesi binasını, -önceki depremde zarar gören yeni- Heybeliada Ruhban Okulu binasını da yapan isim. İstanbul’da doğan Atina’da vefat eden Fotiyadis, daha önce bahsettiğim Ekselsiyor Apartmanı gibi 14 apartmanın da mimarı.

KAYNAKLAR

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Cihangir

Stelio Kalfa Apartmanı

Bu binayı Attilâ İlhan’ın gençlik fotoğrafını paylaşmak için bile sisteme sokuyor olabilirim:) Çünkü binanın ikinci katında Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı var. Bina, kapısından belli ki 1919 yılında yapılmış. İlk isminin Stelio Kalfa Apartmanı olduğunu Pervititch haritalarından buldum. Stelio Kalfa kimdi zerre bilgi bulamadım. Bina,

Devamı »
Taksim

Cumhuriyet Apartmanı

Çok düşünüyorum; “O apartman neler gördü acaba?”  Görmüş geçirmiş apartmanlardan biri, Taksim’de Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Cumhuriyet Apartmanı. Şirin Devrim’in Şakir Paşa Ailesi adlı kitabını okuduğumdan beri merak ettiklerimden. Zamanında “Taksim Bahçesi”, şimdi Gezi Parkı manzaralı. Şirin Devrim’in annesi Fahrelnissa, o dönem İzzet Melih Devrim ile evli.

Devamı »
Gümüşsuyu

Ankara Palas

Asıl meşhur Ankara Palas malum Ankara’da. Bu, İstanbul-Gümüşsuyu’nun meşhuru. 1943 yılından beri de alt katında Ayaspaşa Rus Lokantası‘nı bulunduran dev-köşe bina. ‘İçinde yaşayanlar’ı derlemek vakit alıyor, bu nedenle bu bina hep beklemedeydi. Ama bir şey bulmuşken yazmak istedim. Geçen bahsettim, bu hesabın en ‘özel haber’lerinden biri

Devamı »
Asmalımescit

Spadaro Paşa Apartmanı

Olay şu; Kırmızı Kapı, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seza Sinanlar Uslu ve öğrencilerinin inisiyatifiyle, bir çalışma ve kültür sanat mekânı olmak amacıyla 2020’nin Ekim ayında kurulmuş.  Farklı araştırmacıları bir araya getiren, sanata, tarihe, kültüre açılan bir kapı, sosyal bir

Devamı »
İstiklal Caddesi

Tiring Mağazası (Foto Süreyya)

İç mimar Didem Avincan, bu hesabı ve siteyi takibinden en çok yararlandığım, “bilgi ve belge dolu” geri dönüşleriyle yeni keşifler yapmamı sağlayan insanlardan. Bana yazdıkça “Siz de bir bina yazın” diyordum. İstiklal Caddesi’nin Tünel tarafından geçen pek çok insanın, zaman içinde farklı isim ve işlevlerle gördüğü

Devamı »
Cihangir

Gülen ve Lena Apartmanları

Çok mutluyum ki, Instagram’da ‘Her Umut Ortak Arar’ adlı hesap merkezli ‘eski yapılar, apartman ve binalar’ heyecanıma başkaları da ortak oluyor. Bir konuk yazarım var. Hem de ne yazar! Kitaplarını çok sevdiğim Şebnem İşigüzel. Cihangir’den, Cihangir Parkı’nın çevresinden, dört apartman anlattı Şebnem, ben de fotoğrafladım;

Devamı »
Asmalımescit

S. Önay Apartmanı

İstiklal’den Şimdi’ye girer gibi girin (Atlas Apartmanı’na da değinmek lazım) -ya da Yakup’a girer gibi diyeyim- hemen birkaç adım sonrasında bu apartman. Mimarlarını biliyoruz; Beyoğlu’nun pek çok binasında görebileceğimiz iki isim. Ve şükür ki imzalı bir apartman. Mimarlar Mimarlar: Victor Adamandidis ile Dimitrios Nikola Petsillas. 

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.