Panayia Apartmanı

Yapım Yılı: 1910

Bu binayı sadece 1900’lerin başında çekilmiş şu fotoğrafları paylaşmak için bile yazıyor olabilirim. Şahaneler çünkü! O dönem için böyle görüntü almak da zor olmalı ama başarılmış. Fotoğrafları yaklaştırıp yaklaştırıp camlardan çıkan adamlara bakıyorum:)

İstiklal Caddesi’nde gideceğim bir yerin adresine bakarken ‘Panayia Apartmanı’nı gördüm; isim tanıdık geliyor ama çıkaramadım. Google’da bakayım derken Lera Mimarlık’ın sitesinde 2015 yılında yapılan rölöve ve restitüsyon projeleri arasında bu binayı gördüm, fotoğrafları da oradan aldım.

“Panayia Kilisesi’nin mülkü olarak inşa edilen yapının mimarı Perikles Fotiyadis’dir” diyordu sitede…

Panayia Kilisesi’ni biliyorum; eskiden ona giden ara sokakta bir çikolatacı vardı meşhur, ismini hatırlayamadım. Bina kilisenin sokağındaki ama bugün öyle farklı görünüyor, hatta alt katındaki işletmelerden görünmüyor ki, o mu emin olamadım. Gittim, baktım oymuş.

DIŞI KARIŞIK, İÇİ SADE

Süslü cephesi İstiklal Caddesi’nde, giriş kapısı ise Emir Nevruz Çıkmazı’nda (Çıkmazın adı nereden geliyor acaba?). Karşı tarafında; Yapı Kredi ile Mısır Apartmanı’nın arasından, Tomtom’dan İstiklal’e çıkarsanız, karşısından tüm cephesiyle onu görebiliyorsunuz.

Binanın dışının karışıklığına karşın içi çok temiz ve sade. Kapılar ahşap ve o kadar yüksekler ki tavan yüksekliğini merak etmeden duramıyor insan.

Bina 1910’da, kiralarıyla Panayia Kilisesi’ne gelir getirmesi için inşa edilmiş.

ÖNEMLİ BİR MİMAR

Salt Arşiv’de Kayıhan Türköz’ün Emir Nevruz Çıkmazı fotoğrafını gördüm. Caddede hala trafiğin olduğu dönem, 1990 öncesi olmalı… Varsak Kürk Evi, Toni Kürk, Sabuncakis Çiçekçilik o dönem bu binadaki işletmelerden birkaçı. Hızımı alamayıp Türköz’ün bütün İstiklal Caddesi fotoğraflarına baktığımda o dönemde İstiklal’de ne kadar çok kürkçü olduğunu şaşkınlıkla fark ettim. Neyse…

İstanbullu Rum mimar Perikles D. Fotiyadis, bilinen bir isim. 1800’lü yılların sonunda açılan yarışmaları kazanarak Zoğrafyon Rum Erkek Lisesi binasını, -önceki depremde zarar gören yeni- Heybeliada Ruhban Okulu binasını da yapan isim. İstanbul’da doğan Atina’da vefat eden Fotiyadis, daha önce bahsettiğim Ekselsiyor Apartmanı gibi 14 apartmanın da mimarı.

KAYNAKLAR

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Galata

İngiliz Postanesi (Postane İstanbul)

“Sosyal, çevresel ve kentsel etki odaklı çalışmalara, ortak kültürel üretimlere ev sahipliği yapacak olan Postane, 9 Ekim Cumartesi kapılarını açıyor!” duyurunusu görür görmez, benim için Mekânda Adalet Derneği’yle de özdeşleşen, @postaneistanbul‘un kurucu direktörü sevgili Yaşar Adanalı’dan binayı yazması için ısrarcı oldum. Yaşar, en “Özlemiyorum” diyene

Devamı »
Şişhane

Décugis Evi

Meşrutiyet Caddesi ile Tünel meydanına çıkan merdivenlerin köşesindeki bina. “Miss Pizza’nın karşısında Sushi Express’in olduğu yapı” desem…. İstanbul’u, oraları bilen bilir. Artık bir otel… Bodrumuyla birlikte 4 katlı tasarlanmış, sonradan 6 kata yükseltilmiş. Bir penceresinin kilit taşından anlıyoruz ki, yapım yılı 1895.  Levanten Décugis ailesi

Devamı »
Cihangir

Küçük Yavuz Apartmanı

Aynı sokakta Cihangir’in küçüklü-büyüklü; abi-kardeş apartmanları….  Niye böyle olmuş acaba; yan yanalar da… Olası hikâyeler kuruyorum. Küçük Yavuz ve Büyük Yavuz ile Küçük Beler, Büyük Beler apartmanları… Hâlâ bunu bulamadım ama ben bu fotoğrafı paylaşınca Büyük Yavuz ile ilgili bilgiler geldi. Onu da buradan okuyabilirsiniz.

Devamı »
Gümüşsuyu

Kunt Apartmanı

İlginç balkon yapısıyla dikkatimi çeken bana yan komşularına göre hep “daha yeni bir tarihte yapılmış” izlenimi veren bir yapı. Ben buraya daha derin bakacağım. Ama bir ipucu bulmuşken konuk yazarım Aslı Örnek. ‘DAİRENİN HER YANINDAN LÜKS AKIYORDU’ “Bir dönem Gümüşsuyu’ndaki Kunt Apartmanı’nın sakinlerinden biri de

Devamı »
Ulus

Ankara Tenis Kulübü

kapsul.com.tr benim çok sevdiğim ve yararlandığım bir oluşum. “Türkiye ve dünya gündemini senin için takip edip özetler, her gün aynı saatte sana ulaştırır” diyorlar sitede kendilerini tarif ederken; iyi de bir özet. Abone oluyorsunuz, size sizin seçtiğiniz saat aralığında haberler geliyor. Sitenin Genel Yayın Yönetmeni

Devamı »
Tarlabaşı

Manastır / İstanbul Sanat Merkezi

Nasıl Olunur podcastimde konuğum moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz’dı. Tanıyanların “Tamer Abisi”, ilk dönem çalıştığı, eşiyle tanıştığı, sonrasında belki de Andy Warhol’un Fabrikası’nı andıran yapılar oluşturmasına neden olan ilk binayı anlatıyor bana… ESKİ BİR OKUL VE KİLİSE Yıllar 1989-1990; Tamer Yılmaz, Feyyaz Yalçın ile birlikte Tarlabaşı’nda

Devamı »
Nişantaşı

Levent Apartmanı

Mimaride yuvarlak öğelere zaafım var galiba… Bu bina da benim için şahane… Nişantaşı’nın Harbiye tarafında, Pangaltı’ya çıkan Süleyman Nazif Sokak üzerinde, Levent Apartmanı. Kimi zaman sırf güzelliğini göreyim diye yolumu değiştiriyorum. Her açıdan ayrı bir görkemi var. Metinlerden anlıyorum ki eskiden deniz de görüyormuş. İçinde

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.