Bu binayı sadece 1900’lerin başında çekilmiş şu fotoğrafları paylaşmak için bile yazıyor olabilirim. Şahaneler çünkü! O dönem için böyle görüntü almak da zor olmalı ama başarılmış. Fotoğrafları yaklaştırıp yaklaştırıp camlardan çıkan adamlara bakıyorum:)
İstiklal Caddesi’nde gideceğim bir yerin adresine bakarken ‘Panayia Apartmanı’nı gördüm; isim tanıdık geliyor ama çıkaramadım. Google’da bakayım derken Lera Mimarlık’ın sitesinde 2015 yılında yapılan rölöve ve restitüsyon projeleri arasında bu binayı gördüm, fotoğrafları da oradan aldım.
“Panayia Kilisesi’nin mülkü olarak inşa edilen yapının mimarı Perikles Fotiyadis’dir” diyordu sitede…
Panayia Kilisesi’ni biliyorum; eskiden ona giden ara sokakta bir çikolatacı vardı meşhur, ismini hatırlayamadım. Bina kilisenin sokağındaki ama bugün öyle farklı görünüyor, hatta alt katındaki işletmelerden görünmüyor ki, o mu emin olamadım. Gittim, baktım oymuş.
DIŞI KARIŞIK, İÇİ SADE
Süslü cephesi İstiklal Caddesi’nde, giriş kapısı ise Emir Nevruz Çıkmazı’nda (Çıkmazın adı nereden geliyor acaba?). Karşı tarafında; Yapı Kredi ile Mısır Apartmanı’nın arasından, Tomtom’dan İstiklal’e çıkarsanız, karşısından tüm cephesiyle onu görebiliyorsunuz.
Binanın dışının karışıklığına karşın içi çok temiz ve sade. Kapılar ahşap ve o kadar yüksekler ki tavan yüksekliğini merak etmeden duramıyor insan.
Bina 1910’da, kiralarıyla Panayia Kilisesi’ne gelir getirmesi için inşa edilmiş.
ÖNEMLİ BİR MİMAR
Salt Arşiv’de Kayıhan Türköz’ün Emir Nevruz Çıkmazı fotoğrafını gördüm. Caddede hala trafiğin olduğu dönem, 1990 öncesi olmalı… Varsak Kürk Evi, Toni Kürk, Sabuncakis Çiçekçilik o dönem bu binadaki işletmelerden birkaçı. Hızımı alamayıp Türköz’ün bütün İstiklal Caddesi fotoğraflarına baktığımda o dönemde İstiklal’de ne kadar çok kürkçü olduğunu şaşkınlıkla fark ettim. Neyse…
İstanbullu Rum mimar Perikles D. Fotiyadis, bilinen bir isim. 1800’lü yılların sonunda açılan yarışmaları kazanarak Zoğrafyon Rum Erkek Lisesi binasını, -önceki depremde zarar gören yeni- Heybeliada Ruhban Okulu binasını da yapan isim. İstanbul’da doğan Atina’da vefat eden Fotiyadis, daha önce bahsettiğim Ekselsiyor Apartmanı gibi 14 apartmanın da mimarı.
Henüz yorum yapılmamış.