Resneliler Köşkü

İstanbul, Bakırköy, Vankulu Sokak ile İncirli Caddesi’nin kesişme noktasında Resneliler Köşkü…

Ben, Bakırköy’ü bilen herkesin anımsayacağı bu köşkle büyüdüm denilebilir. Anneannem ile dedemin evi bu köşkün sokağındaydı. Ama İncirli Caddesi’ndeki bu meşhur, koruma altındaki köşkün adını çok geç öğrendim. Hâlâ da bölgede yaşayıp bilmeyen çoktur: Resneliler Köşkü.

İçinde pek de yaşam belirtisi olmayan eski bir ahşap köşk söz konusu olunca ‘perili’ muhabbeti buraya da oldu. özellikle de ‘Şok’ muydu neydi, bir absürt program vardı, orada “Bazı geceler kayboluyormuş” haberi(!) yapılınca bir dönem hayli ilgi odağı da oldu yapı.

Hâlâ da bu korkular dinmiş değil. Ben köşkü @herumutortakarar Instagram hesabında paylaştığımda bütün korkular, perili köşk ilgilileri ‘döküldü’. 

Şimdi ara ara o tarafa gittiğinde altında bir ailenin yaşadığını görüyorum.

NE ŞEHİT OLDU NE GAZİ…

Peki niye Resneliler? Resne neresi? Bu Resneliler kimler?

“Ne şehit oldu, ne gazi…” deyimini bilir misiniz? 

İşte oradaki Niyazi, Resneli Niyazi Bey.

Makedonya’daki Resne kasabasında doğan Niyazi Bey, II. Abdülhamit döneminde Meşrutiyet’in ilanına yol açan isyanın kahramanı. İsyanda birden ortaya çıkıp ona ve askerlerine yol gösteren bir dişi geyiği yanından ayırmaz oluyor Niyazi Bey; evcil hayvanı gibi hep yanında gezdiriyor. Kartpostallar için çekilen fotoğraflara bile geyiğiyle poz veriyor (pek çok fotoğrafı var, insan özenmiyor da değil!). 

GEYİK MUHABBETİ DEĞİMİ DE ONUNLA DOĞDU

Ama geyiğini fazlaca anması bugün bile kullandığımız Geyik Muhabbeti deyimini doğuyor. İyi bir savaşçı ve vatan sevdalısı olan Niyazi Bey’in -bir rivayete göre kendi koruması tarafından, diğerine göre kavga ayırırken- saçma bir şekilde öldürülmesi de “Ne şehit oldu, ne gazi … yoluna gitti Niyazi” deyimini ortaya çıkarıyor.

Köşk, ismini bilenlerce onun sanılsa da öyle değil; kardeşi İhsan Bey’in.

“Hürriyet kahramanı” olarak anılan Resneli Niyazi Bey, 1909 yılında 31 Mart Olayı’nın patlak vermesiyle İstanbul’a geçince önce Makriköy’e (Bakırköy) gidip İncirli Bağları’nda kamp kurmuş, bugün İncirli Caddesi olan kardeşinin köşkünde kalmış.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

3 Yorumlar
  • Ahmet Demirci
    Tarih: 21:55h, 13 Haziran Cevapla

    Şevket Paşa ve Mustafa Kemal Paşa 31 Mart vakasını bastırmak için Harekat Ordusu ile geldiklerinde 3 gün boyunca bu köşkte kalmışlar.

  • Tarih: 07:45h, 08 Kasım Cevapla

    Eski bakırköylüyüm babam dedem baba tarafım bköy z babalı halende burda yaşıyorz.. Konagı iyi bilirim 15 gün falan hatice teyzenin vefatında orda kalma şansım oldu ….O konakta kalanlar annemlerin aile dostları o köşkün emektarlarının cocukları kalıyor cok iyi insanlardır emektarlar rahmetli ibrahim amca ve hatice teyze konagın sahiplerinden leyla hanım vardı simasını pek hatırlamam adını bilirim küçüktüm eşiyle üst katta kalırdı hayalmeyl hatırlarım babamlar halamlar daha iyi hatırlıyor birsürü anı anlatırlar b köyle ilgili leyla hanım atla dolaşırmış buralarda tam bir hanımefendymiş vs vs not köşkte kaldgımda ne peri ne cin gördüm ne bi faklı olay ne korku yaşamadım nede köşk kayboldu orada ömrünce yaşayanlarda hiç öle bişey yaşamadıkkarını söylüyorlar belkide başkaları görmüştür biz görmedik 🙂 umarım görmeyizde

  • Orhan Yavuz
    Tarih: 14:29h, 15 Haziran Cevapla

    Bayrağımız şanımız, Yüce Türk unvanımız,
    Vatan bizim canımız, Feda olsun kanımız.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Şişhane

Baran Apartmanı (Mardan Han)

Dr. Nejat Eczacıbaşı, “Kuşaktan Kuşağa” adlı kitabında “İstanbul’daki iş yaşımın üç girişimle başlar” diyor: 1- Laleli’de bir apartmanda başlayan vitamin ya da balıkyağı özü çalışması,  2- Pera Palas Oteli’nin tam karşısına düşen Baran Apartmanı‘nın bodrum katında yapılan çocuk maması. 3- Yunus, Kartal’da askerlerin ısrarıyla başlayan elektrolitik

Devamı »
Taksim

Cumhuriyet Apartmanı

Çok düşünüyorum; “O apartman neler gördü acaba?”  Görmüş geçirmiş apartmanlardan biri, Taksim’de Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Cumhuriyet Apartmanı. Şirin Devrim’in Şakir Paşa Ailesi adlı kitabını okuduğumdan beri merak ettiklerimden. Zamanında “Taksim Bahçesi”, şimdi Gezi Parkı manzaralı. Şirin Devrim’in annesi Fahrelnissa, o dönem İzzet Melih Devrim ile evli.

Devamı »
Ulus

Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı

Benim anlatmak istediğim apartman bir tesadüfle görüp fotoğraflarını çektiğim, sonra “Kent müzesi olacak” haberlerindeki bir fotoğrafla “Aaa benim gördüğüm apartman” dediğim bir bina… ANKARA’NIN İLK KALORİFERLİ, ASANSÖRLÜ APARTMANI Ankara’da çok sevdiğim Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden çıktıktan kısa bir süre sonra binayı gördük ve otomobille başka güzel

Devamı »
Gümüşsuyu

Hariciye Nezareti (Tevfik Paşa) Konağı

Bir sokak ismi merak ettim ve bu sayede neler öğrendim!? Başlayalım… Ertem Eğilmez’in ‘Salak Milyoner’ başta pek çok filminin çekimine şahitlik eden, bugün T24’ün kurucusu Doğan Akın’a ait olan Gümüşsuyu’ndaki dairesini, Türel Apartmanı‘nı yazarken şöyle bir cümle yazmıştım: “Bina, Gümüşsuyu’nda Park Otel’in hemen öncesinde Hariciye Konağı Sokak’ta

Devamı »
Talimhane

Ayıntap Apartmanı

Gidip gidip fotoğraflıyorum bunları; izi kalsın… Geçen tozlu camlardan içine bakmaya çalışıyorum, minik bir mendille cam siliyorum falan. Yandaki apartman yıkımına su getiren beylerden biri geldi, önce cama su döktü, sildi; baktı olmuyor, kapıya tırmandı benim için içindeki resimleri fotoğrafladı.  Bunlar da günün kârı. Apartman

Devamı »
Osmanbey

Sebat Apartmanı

70 yıllık bekleyiş, 70 yıllık sabır, acı… O anlatırken, her sene toplandığımız, Hrant Dink’in önünde öldürüldüğü binanın ismine bakıyordum: Sebat! Bir sembol gibi, bir heykel gibi… ALGUADİŞ’İN ESERİ Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı 1920’lerin ortasında Mimar Rafael Alguadiş tarafından tasarlanıp inşa edilmiş. Alguadiş, burada daha

Devamı »
Suadiye

Kaplancalı Apartmanı

80’li yıllarda bu manzaraya girecek bir apartman varsa ve hâlâ duruyorsa, onun bir hikâyesi olmalıdır! Tabii ki varmış. MİMAR MARUF ÖNAL Apartman Suadiye’de. BağdatCaddesi ile sahil yolunu bağlayan sokaklardan Kazım Özalp Sokak’la Kuzu Sokak’ın kesişiminde, köşede. Hakan Bey, son halinin fotoğraflarını gönderdi, “Aaa kocaman…” dedim.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.