Rossolimo Apartmanı

İnsan bir araştırma merkezi ya da bir müze gibi gezdiği, üstelik -tarzına rağmen- bayağı yeni görünen bir yapıya bakarken oranın eskiden içinde yemek pişirilen, balkona çamaşırların asıldığı bir ev, bir apartman olduğunu hemen aklına getirmiyor.

Siyah beyaz -şahane- fotoğrafı @ferikeuy_platform hesabında “1960-Maçka’da bir Apartman” alt yazısıyla gördüm. O kadar tanıdık geliyor ki…

Sonra! Maçka’da değil… Binanın, Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü olduğunu fark ettim.

BİRKAÇ KEZ DEĞİŞMİŞ İSMİ

Mimar Guglielmo Semprini’nin (G.Semprini, Architetto) imzasını çekmiştim, altında da yenileme projesini yapan Sinan Genim’in imzası var.

Apartman 1905 tarihli E. Goad haritasında var; apartmanın Apsolimo ve Rosolimo isimleriyle anıldığı metinler de var. Bir dönem ismi “Kök Apartmanı” da olmuş ismi. Ön tarafı süslü, Kallavi Çıkmazı’na bakan cephesi dümdüz-sade.

MUTFAĞI AYDINLIKMIŞ

G. Semprini, 5 Haziran 1870 Beyoğlu yangını sonrası İstanbul’a gelmiş; İstanbul’un pek çok sokağında yapısı var. Bu apartmanı da bir Levanten aileye yaptığı düşünülüyor.

Mimarlık Dergisi’nde (Sayı 335-2007) Sinan Genim şöyle diyor:  “(…) 1870 sonrası İstanbul’a gelen 1841 İtalya doğumlu Gugliemo Semprini, yaptığı yapılarla kısa süre içinde yabancı elçilik mensuplarının ve Türklerin güvenliğini kazanarak, İtalyan kolonisinin en tanınmış kişilerinden biri olur. Tarlabaşı Sururi Sokağı 38 numarada bulunan atölyesinde 1912’ye kadar çalışır ve daha sonra İtalya’ya döner. 1870 ila 1912 arasında Semprini, kurduğu müteahhitlik firmasıyla Beyoğlu bölgesinde pek çok yapı inşa etmiştir. Devrin tanığı A. Mori’nin ifadesine göre Semprini, Beyoğlu’nun hemen her sokağında bir yapı yapmıştır; buna karşılık günümüze ulaşmış herhangi bir çizimine rastlanmaz.”

Uzun uzun restorasyon metinleri okudum; hoşuma giden şu oldu, bina apartmanken mutfağı aydınlıkmış…

BEĞENİLER BANA, ŞİKAYET MİMARA

Tıpkı Pera Müzesi’nde olduğu gibi bu binada da mimar imzasının altında yenileyen mimar Sinan Genim’in imzası var, yazdım. Genim’in Narmanlı Han’ın yenilenilmesi projesi -ve belki daha başka da- nedenlerle sevmeyeni de var. Narmanlı Han’ın yeni hali bana Narmanlı Han gibi gelmiyor, yenileyen mimarın adının kazınması da bana garip gelen bir şey. Ve fakat bina doğru mu yenilenmiş; işte onu bilemem. Binanın içinde çakılan çivilere dair yazılı metin var, ben internetten okudum. Ama yorumlayacak bilgiye sahip değilim.

Bunu neden yazdım? Sinan Genim adını görünce kızan, kızgınlığını da “Restorasyonun doğru yapılıp yapılmadığını ben bilmem, uzmanlar bilir” diyen yazana yöneltenler oluyor. E yapmayın böyle:)

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Vehbi Bey Apartmanı

“(Narmanlı Apartmanı)… Vehbi Bey Apartmanı gibi döneminin modası ‘Art Deco’ izleri taşımasa da, zamanın en modern yapılarından biriydi. Narmanlı’nın sahibi Hacı Mustafa Efendi’nin, kızına mirasında bu apartmandan pay ayırmaması üzerine, kendi gibi Erzurumlu damadı Vehbi Bey’in, eşinin gönül kırıklığını tamir için, iki ev sonrasındaki arsayı

Devamı »
Beyoğlu

Arbatlı Apartmanı

Cihangir’in en merkezi yerlerinden birinde; Akarsu Yokuşu’ndaki Journey Cafe’nin içinde olduğu, girişindeki “ayak terapi merkezi”nin tabelaları onu görünmez de kılsa görkemiyle dikkat çeken bir yapı; Arbatlı. Bugün Arbatlı Apartmanı’nın Google’daki izi, Metin Kaçan ile G.K.’nın da burada oturmuş olması. 90’ları yaşayanların hatırlayacağı, yıllarca konuşulacak, işkence

Devamı »
Taksim

Pertev Apartmanı

İtalyanın en tanınmış Çağdaş Yunan Edebiyatı uzmanlarından, İstanbul doğumlu Mario Vitti’nin Sula Bozis tarafından Türkçe’ye çevrilip İstos tarafından yayınlanan “Doğduğum Şehir /İstanbul 1926-1946” adlı kitabının kapağı beni çarpmıştı. Gezi Parkı’nın bir zamanlar var olan merdiven tırabzanlarından (merdiven korkulukları artık metal) çekilmiş fotoğrafta, arka planda sırasıyla

Devamı »
Beşiktaş

Yumurcak Sineması

Beşiktaş Koton mağazası; yapı gibi yapı, hoşuma gidiyor, bir bakayım dedim, şimdi de ‘yok olan sinemalar’a sardım, ara ara paylaşırım. Bina ‘art deco’ belli; ama mimarını -henüz- bulamadım. “Mimarı Sedat Güler’dir” diyen var fakat yapı 1939 yılında Gürel Sineması adıyla açılmış. Sedat Gürel o dönemde

Devamı »
Gümüşsuyu

Ongan Apartmanı

“Sonra seni hastaneden alıp gittiğimiz Ongan Apartmanı var”…. “Babamın evlerden sıkılma ve yer değiştirme tutkusunun bir sonucu olarak özellikle evliliğinin ilk 15 yılında İstanbul’da sürekli ev değiştiren annem, Gümüşsuyu’ndaki bu apartmanın benim hastanede doğduktan sonra girdiğim ilk ev olduğunu söyler” diyor Orhan Pamuk… ORHAN PAMUK’UN

Devamı »
Moda

Mehtap Apartmanı

İstanbul’da Moda kıyısında yürüyüp de bu apartmanı görmemiş, şöyle bir bakmamış olan yoktur sanırım. Geçen vapura bindim mis, Moda sokaklarında onlarca apartman fotoğrafı çektim hayranlıkla. Sonra bilmeden ne kadar çok mimar Melih Koray yapısı çekmişim şaşırarak fark ettim. Kesinlikle bir ruhu var Melih Bey’in yapılarının.

Devamı »
Beyoğlu

Büyük Zarifi Apartmanı

Önce, öncesi… Bu sayfa kolektif bir yazı-hafıza ürünü olsun istiyorum ya, mimarından sanatçısına “Bana bir bina yazsana” dediğim insan çok. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’ndan Ayşe’yi (Bulutgil) az taciz etmiyordum; “Bienaller ya da çeşitli festivaller için çok ilginç binalar tercih ettiğiniz oldu, bana da yazsanıza birkaçını…”

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.