Rota Apartmanı

Bazı apartmanların isimleri, isimlerin yazılışları bile apartmana verilen değerin, inceliğin göstergesi gibi.

Bir cumartesi günü önünden geçerken Instagram hesabımdan Rota Apartmanı’nın sadece ismini paylaştım.

İyi ki paylaşmışım, iyi ki “Bizim apartman” yazan Sabri Burçin Dermenci’ye “Biliyorsanız yazsanıza” demişim. Anında yanıt geldi, o kadar şahane ki, sabah sabah koştur koştur Kabataş’a gidip fotoğraf çektim.

‘YABANCI ÇALIŞANLAR İÇİN TASARLANMIŞ’

Buyrunuz, Sabri Burçin Dermenci anlatıyor:

“Apartman 1961 senesinde inşa ediliyor. İlk planlamada İstanbul’da yaşayan yabancı konsolosluk çalışanları gibi kişiler için tasarlanmış. Sonra bilmediğim bir nedenle vazgeçilmiş. O yüzden pek çok güzel özelliği var. Örneğin daireler çift kapılıdır. Ana kapı ve servis kapısı. Her dairede görevli odası ve banyosu vardır mutfak ile geçişli. Her dairenin özel deposu var. Alt blok altında özel otopark var. 

TOPKAPI’DAN BOĞAZ’A…

“Biz küçükken 1970’ler sonu otopark görevlisi, alt blok görevlisi ve üst blok görevlisi olmak üzere 3 çalışanı vardı. Dairelerin çoğu müthiş güzel deniz manzaralıdır; Topkapı Sarayı’ndan Boğaz Köprüsü’ne kadar. Deniz trafiğinin yoğun olduğu bir yerde olduğu için saatlerce oturup denizde olup biteni seyrederdik. Dedemin dürbünü ve süper hikâyeleri eşliğinde… Dedem ve babaannemim evleri alt bloktaydı. Annem ve babamın evi de iki bina yandaki apartmanın teras kati. Biz kız kardeşimle canımız nerede isterse orada kalırdık:) Rota Apartmanı’nında çok keyifli komşuluklar yaşandı.

Aile evimiz halen duruyor, kirada da olsa halen orda olduğunu bilmek mutluluk verici.

Bizim Rota’nın meşhur sakinleri de oldu. Öztürk Serengil, Yüksel Uzel… Senarist Ayşe Şasa (binanın arsası Şasa ailesininmiş)…

Bu arada binanın yanındaki Çam Palas da inanılmaz güzel ve ihtişamlı bir bina. Yanılmıyorsam 1930’lardan kalma. Bahçesindeki büyük çam ağacı sembolüdür.”

ROTARY’NİN ROTA’SI

Rota ne apartmanmış!

Kimler kimler oturmuş ya da oradan geçmiş… ınstagram’da altı “Ben de orada oturdum” yorumlarıyla doldu ki, birkaç yorumu aşağıya ekliyorum.

Mimar Hasan Çalışlar’ın yorumu da çok kıymetli bir katkı sundu: “Yaptıran yatırımcılar Balkan ve Şeyhun, Rotary klübünden ahbap olduklarından ismi Rota olarak düşünülmüş.”

Ve yorumlardan bir demet (oradaki imla ile):

keremerginoglu

Ben de 2002-2004 yılları arasında oturdum o apartmanda. İki blok güzel bağlanmıştır birbirine. Üst bloğun -1. katında Çam Palas’a bakan dairede yaşadık. Garaj kapıları da çok hoş tasarlanmıştı. Karşıt ağırlık sistemiyle çalışırdı. Siyah dolgu içinde beyaz mermer parçaların bulunduğu paledyen kaplı merdiven hollerini ve mozaik döküm basamakları hatırlıyorum.

hello_bjk

Ben o binada bir yil calistim. Kot farki vardi calıştıgım dairede onden panoramik Boğaz manzarası olan 1. Katti arkadan bahce kati. Apartmanin cok guzel genis bir girisini hatirliyorum. Hoca izzet Paşa sokaktan da girilebiliyordu öteki binaya gecmek için bodrum kata inip tünelimsi bi koridordan geciliyordu. Orada depolar ve yönetim odası vardı. Güzel bir apartmandı mutfagı çok küçüktü 🙂 yanlış hatırlamıyorsam çalıstıgımız ofis dairesi Can Gürzap’a aitti ya da bizim ajans kiralarken o da kiralamak istemişti ama vazgecmişti ama adının gectiğine eminim o dönem😂😂😂

pelinnuman

Güzel Rota apartmani da bir sene biz de severek oturduk. Alt binanın çatısı üst binasın geniş terasını oluşturur. Teras 2 daire arasında ortak kullanımlıdır. Yan komşumuz eşi zamanında Taksim Verem Savaş Derneği’nde çalışmış yaşlı bir hanımefendiydi. Nikahımızı terasta yapmak istemiştik. Doğruluğunu bilememekle beraber yine de paylaşmak istedim. Terası nikah için kullanmak kendisinden izin istediğimiz sırada Vedat Milor’un ailesinin zamanında bu apartmanda oturduğunu ve Vedat Milor’un aynı terasta evlendiğini söylemişti.

Biz de kurak geçen yaza inat yağan bir Ağustos yağmuru nedeniyle terasta evlenemedik 🙂

aycasarc

@niderca Ben Rota’da oturururken terasi bahceye cevirmis olmama ragmen, kedi gibi Cam palas’a bakinip yalanirdim:)) kismet yillar sonra Cam Palas ust kat bosaldi ve oraya gecme sansimiz oldu. Muhtesem dir gercekten. Eski mimari ozellikle ilgi alanım. Hergun sukrediyordum kalktigimda, Buyulu bir Istanbul manzarası , müthiş mimarisi ; ne şanstı🐞

niderca

İnsan galiba doğduğu büyüdüğü ev ile ayrı bir bağ kuruyor. O yüzden Rota Apartmanın bendeki yeri çok özel… Abimin de dediği gibi “Aa bizim apartman 😀♥️ İlkokuldan üniversiteye hemen hemen her gün tırmandığım o yokuş; biz çocukken tabii ki her İstanbul sokağı gibi Arnavut kaldırımı taştı. Üzeri asfalt ile kaplanana kadar…😔Araba kullanmaya başladığımda u yaparak çıkmak zorunda kaldığım o yokuş benim kabusumdu artık. 🙈Apartmanın önüne çıktığımda derin bir oh çekerdim. Neyse ki apartman görevlimiz Celal abi park ederdi garaja. O zaman bile büyük nimetti apartmanın garajının olması. Şimdi kapısına konan ucube zil yerinde o zamanlar siyah mermerden malzemesi olan tek bir zil vardı görevliye bağlanan… Şimdi kapının dışında yazan o isimler bugün bile çalışır durumda olan ve kullanılan orijinal asansörün içinde metal plakada ailelerin soyisimleri olarak yazardı. Galiba hala duruyor…Apartmana girince araları beyaz mermer parçaları ile gelişgüzel ayrılmış siyah mermer zemin karşılardı sizi. Silince de şıkır şıkır parlayan…Ve tabii ki Türkmen teyzenin adeta seraya çevirdiği yemyeşil vaha. Türkmen ve Celal apartman görevililerimizdi. Köylerinden geldikleri ilk gün en küçüğü kundakta olan 3 çocuklu pırlanta aile. Neredeyse 40 yıl oldu hala iletişimdeyiz hala hayatımızdalar🙏Gerçek anlamı ile tek göz odadan büyüyen birisi ODTÜ işletme, birisi Marmara Hukuk, birisi Marmara Tarih mezunu üç güzel çocuk. İşte o kundaktaki bebek şu an başarılı bir Hakim✌️Güzel manzaralı koca salonunda yenen kalabalık aile yemekleri, yılbaşı akşamları, dedemle komşumuz Halil Amcanın tavla partileri, rakı&balık akşamları ve ardından içilen türk kahveleri… hepsinin tadı hala damağımda güzel Kabataş yıllarımızın…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Cihangir

Büyük Yavuz Apartmanı

Bir önceki “Apartmanlar üzerinden ‘Küçüklerimizi Sevelim, Büyüklerimizi Sayalım’ paylaşımım üzerine, daha önce bu hesap için bana bir bina da yazan Fırat Şenol bir bilgi paylaştı; onun @mekanlarveinsanlar adlı Instagram hesabından, izniyle alıntılıyorum: Böylece bir apartmanın daha geçmişinden bir iz, bir ipucu bulmuş olduk…  D GDUBU

Devamı »
Eminönü

Sadıkiye Han

Bina Eminönü’nde; ismi Sadıkiye Han. O kadar güzel ki her ayrıntısı.  Alnında dönemin önemli çay ithalatçılarından İsagulyan’ın Osmanlıca, Ermenice ve Fransızca duvar reklamı var. Ama fotoğraflara da bakın. Bu han “koruma kararı çıkmış” bir bina. Her yerine ayrı özensizlik (ağır kelimeler kullanasım var da…)  Ben

Devamı »
Osmanbey

Gün Apartmanı

Bu yazının öncesinde Trak Apartmanı‘nı okumanız önerilir. Ama yine de özetle; tiyatro ve sinema sanatçısı, simultane tercüman Serra Yılmaz’ın bana Trak Ailesi demesiyle başladı her şey. Ben ailenin ismini taşıyan bir apartmanla bağını kurmaya çalışırken onların karşı köşedeki Gün Apartmanı’nı yaptırdıkları ortaya çıktı. PUF BÖREĞİ,

Devamı »
Vişnezade

Dr. Belen Evi

Mimar Sinan Üniversitesi’nden Arbil Ötkünç, -iyi ki- bu bina üzerine uzun bir yazı kaleme aldığından, kaydı tutulmuş, harika bilgilere ulaşabiliyoruz. ‘PİŞMAN OLMADIĞIM İLK YAPI’ Dr. Belen Evi, o dönemde hem Maruf Bey’in çevresinde, hem de genel mimarlık anlayışında baskın olan milli akımın dışında modernist bir

Devamı »
Talimhane

Divan Apartmanı

“Taksim, Talimhane’de ailemin 50, benim 30 yıl yaşadığım binayı anlatacağım” yazmıştı Burak Başcumalı bana. İçinden -şimdi yaşayan olmadığı için bakımsız olduğunu belirterek- harika fotoğraflar da atmıştı… Ben de tesadüf, fotoğraflamışım dışardan zaten onların binayı.  Bu hafta yazı geldi. Ama sürpriz, abla kardeş yazmışlar! Harika değil

Devamı »
Moda

Mehtap Apartmanı

İstanbul’da Moda kıyısında yürüyüp de bu apartmanı görmemiş, şöyle bir bakmamış olan yoktur sanırım. Geçen vapura bindim mis, Moda sokaklarında onlarca apartman fotoğrafı çektim hayranlıkla. Sonra bilmeden ne kadar çok mimar Melih Koray yapısı çekmişim şaşırarak fark ettim. Kesinlikle bir ruhu var Melih Bey’in yapılarının.

Devamı »
Gümüşsuyu

Apartman 23

(Bu apartmanı, Ayaspaşa Saray Arkası Sokak’taki Doğan Apartmanı, Ercümend Kalmık Müzesi ve Banka Apartmanı ile bir arada okumanızı tavsiye ederim.) İstanbul’dayız… Gümüşsuyu-Ayaspaşa’dan, Alman Konsolosluğu’nun arka tarafında kalan Saray Arkası Sokak’tan Kabataş’a indiğinizi düşünün. Namık Paşa Yokuşu’ndan sahile inerken Apartman 23’ü görürsünüz.  O ve yanındaki apartman

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.