Şahin ve Ülkü Apartmanları

Katkıda bulunanlar: 
  • Didem Avincan

Mimar Apostol Mavrodoğlu‘nun binalarından devam edelim…

Rum asıllı mimarın şansı, mimarı olduğu binalara ismini yazması (Apostol Mavpodoglou ya da Mavrodoğlu / Fransızca, eski Türkçe hep yazmış) olmuş. 

Şansı mı kaderi mi bilmem, imzası olan binaların çoğunun adı değişmiş. Burada anlattığım Uğur (Teodoridis) ya da Hamit Bey (Süzan Nyego) apartmanlarında olduğu gibi bugün bahsedeceğim Şahin ve Ülkü Apartmanları’nın da adı eskiden farklı.

İSİMLERİ DEĞİŞMİŞ

1925 tarihli Pervititch haritalarında bu ikiz binaların yerini bulduysam da isimlerini okuyamıyorum. Benimle birlikte Samsun’dan bu binaların izini süren iç mimar Didem Avincan da bana binaların adının geçtiği iki tez göndermiş, tezlerde de eski isimlerinden bahsedilmediğinden başkalarının da okuyamadığını düşünüyorum -bilen ya da okuyabilen varsa yazsın tabii-.

OFİSİ DE BU BİNADAYMIŞ

Mimar hakkındaki ilk yazımda “Annuaire Oriental kayıtlarına göre 1922-1928 yılları arasında Feriköy’de Kurtuluş (o dönem Tatavla) Caddesi 25 numarada faaliyet gösteren Apostol Mavrodoğlu” ifadesini kullanmıştım; Didem Hanım kontrolü yapmış, ofisi Ülkü Apartmanı’nda… 

No 25 şimdi 15.

Neo-Klasik olarak nitelendirilen, Art Nouveau etkisi de görülen binalarda şimdilerde satılık daire de var; Olive Gayrimenkul ilanından anlaşılan, net kullanımı 180 m2 olan 200 m2, aydınlık, arkasında uzun şehir manzaralı balkonu da olan 3+1 daireler (şu an 9 milyon 250 bin TL’ye satılık, siteye birkaç fotoğraf da koyacağım).

Didem Hanım’ın beni haberdar ettiği Cansu Kısat Tüfekçi’nin tezinden (İstanbul Kurtuluş caddesi 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl ilk yarısı korunması gerekli sivil mimarlık örnekleri üzerine bir çalışma), bu iki binanın koruma altına alındığını pek çok öğesinin orijinal kaldığını anlıyorum. 

Yenilenmesinden önce de biraz kötü durumda olduğunu görebiliyoruz (oradan da birkaç fotoğraf aldım). İki bina da bence çok güzel ve ihtişamlı görünüyor. Ne zaman önlerinden geçsem başımı kaldırıp şöyle bir süzüyorum.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Cihangir

Safiye Ayla Apartmanı

İnsanlar bana “Biz nasıl apartman dedektifliği yaparız?” dediklerinde, madde madde kesin yanıtlar veremiyorum… Çünkü her apartmanı ayrı bir macerayla keşfedebiliyorum. Ama ilk madde ‘bakmak’ olmalı belki de… Çok şöhretli binalarda bile, o binanın mimarına ya da kısaca tarihine dair küçük bilgi tabelaları ya da buna

Devamı »
Gümüşsuyu

Ercümend Kalmık Müzesi (Skarlatos Evi)

İstanbul Gümüşsuyu’nun en özel binalarından biri; kapısındaki tabelaya göre Ercümend Kalmık Müzesi ancak yıllardır kapalı. Daha önce Kazım Taşkent’in Ayaspaşa’da yaşadığı Doğan Apartmanı hakkında yazdığımda, pek çok aile üyesinin komşu binalarda yaşadığını aileden olan ve bana yurtdışından yazan İpek Alp’ten öğrenip o binaları da yazmıştım. Apartman 23

Devamı »
Gümüşsuyu

Gümüşsuyu Palas (Azaryan Apartmanı)

Gümüşsuyu Palas, orijinal adıyla Azaryan Apartmanı… Art Nouveau, Neo Barok karışımı yapısıyla Gümüşsuyu, İnönü Caddesi’nin en havalısı, en eski binalarından biri… İnternette hakkındaki çoğu bilgi tek bir kaynaktan kopya gibi; bu da muhtemelen bende de olan Beyoğlu Ansiklopedisi (çünkü metin aynı) ve yazan şu:  “Mimarı

Devamı »
Suadiye

Kaplancalı Apartmanı

80’li yıllarda bu manzaraya girecek bir apartman varsa ve hâlâ duruyorsa, onun bir hikâyesi olmalıdır! Tabii ki varmış. MİMAR MARUF ÖNAL Apartman Suadiye’de. BağdatCaddesi ile sahil yolunu bağlayan sokaklardan Kazım Özalp Sokak’la Kuzu Sokak’ın kesişiminde, köşede. Hakan Bey, son halinin fotoğraflarını gönderdi, “Aaa kocaman…” dedim.

Devamı »
Çankaya

Yeşiltepe Blokları

Ertem Eğilmez’in 1974 yapımı Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Tekin Akmansoy, Perran Kutman gibi ‘şampiyonlar ligi’ kadrolu ‘Köyden İndim Şehire’ filmi, tarlalarında buldukları Bizans altınlarını Ankara’daki kuyumcu hemşerileri Ali Rıza’ya bozdurma ve bir çuval altını paylaşamamaların komik hikâyesini anlatır.  Film büyük oranda

Devamı »
Bahariye

Röntgen Apartmanı

Anladığım Yeldeğirmeni’nde de bir Röntgen Apartmanı varmış, hem de bir kız yurdunun karşısında… Ama bizim Röntgen Apartmanı başka. “Kadıköy’de, Bahariye Caddesi’nde Süreyya Sineması’nın karşı sırasında Türkiye’nin ilk kadın radyoloji uzmanı / röntgen mütehassısı Saadet Gören’e ait imiş.  Google’dan baktım, benzer apartmanlar buldum ama kendisini bulamadım.

Devamı »
Ziyapaşa

Özbek Özler Evi

Adana’da az da olsa sıkı arkadaşlarımız var; orada sırtımız yere gelmez (en azından ben böyle hissederim). Dedim ki, Kazım Apa ve Mutlu Doğru “Adana’da şu şu Ertuğrul Arf yapılarından bildikleriniz var mı?” Kazım, “Özbek Özler Evi duruyor” dedi, Mutlu ise hemen Özbek Bey’in oğluna sormuş

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.