İş Sanat Resim Müzesi (4. Sigorta Han)

İstanbul, İstiklal Caddesi, 4. Sigorta Han, Yapım Yılı: 1905-1911 arasında, Yaptıran: Joseph Baudouy, Mimarı: Bilinmiyor

4. SİGORTA HAN’DAN İŞ BANKASI RESİM MÜZESİ’NE

Konumuz, 1905-1911 yılları arasında, Joseph Baudouy tarafından inşa ettirildiği düşünülen, mimarı henüz bilinmeyen, bir Cadde-i Kebir yani İstiklal Caddesi binası… 1950 yılında Suat Nirven’in hazırladığı sigorta haritasında ismi 4. Sigorta Han olarak geçiyor. Cadde’de Odakule’nin hemen yanında. 

1953-2016 yılları arasında İş Bankası’nın Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren tarihi eser statüsündeki binanın restorasyon projesi Teğet Mimarlık tarafından tamamlanmıştı; izin de çıkmış, binayı ‘resim müzesi’ olarak göreceğiz. Müzede İş Bankası’nın 1940’lı yıllardan bu yana oluşturduğu koleksiyon yani 800’ü aşkın sanatçının, 2 binden fazla eseri sergilenecek. 

Binada resim müzesinin yanı sıra, çok amaçlı galerileri, atölyeleri, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları kitabevi, kafe ve restoranı açılması planlanıyor imiş.

ÇOK FARKLI MİSAFİRLERİ OLMUŞ

1900’lü yılların başında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen bina, bodrum ve zemin katların yanı sıra beş normal kat ve bir teras katından oluşuyor.

Geçmişte bu yapı yabancı dil okuluna, bir komisyoncuya, İsviçrelilere ait bir kulübe, bir dişçiye, bir bankacıya, ev aksesuarları satan bir mağazaya ve elektrik tramvay şirketine ev sahipliği yapmış.

MİMAR ERTUĞ UÇAR İŞLERİ, BAKILASI

Bina ilgili haberlerde çok sevdiğim İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten ile Teğet Mimarlık adına Ertuğ Uçar açıklama yapıyordu. Ertuğ, çok yetenekli bir mimar (eskizlerine ayrı hastayım) olmasının yanı sıra benim yazdıklarını da pek beğendiğim bir yazar.

Aynı zamanda burada paylaşacağım bazı binalar hakkında bana yardım etme sözü insanlardan… Yenileme çalışmaları bir avazda bitsin inşallah, binanın koridorlarında yürüyebilelim.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

5 Yorumlar
  • Emre Yalçın
    Tarih: 11:00h, 21 Kasım Cevapla

    Merhaba,

    Yazıda bahsi geçen dişçi herhangi bir dişçi değil, Sami Günzberg’dir. Döneminin belki de en meşhur dişçisiymiş, Sultanlardan vezirlere, Atatürk’ten İnönü’ye pek çok devlet adamını ve başka meşhur simaları tedavi etmiştir.

    1990’lı yılların sonunda zengin taşplak koleksiyonunu şimdi yerinde sahtesi bulunan Narmanlı Hanı’ndaki Deniz Sahaf’ta satılmıştı. Üzerinde adının basılı olduğu bir taşplak albümünü aldıktan sonra sorup soruşturup kim olduğunu öğrenmiştim. Sonradan birkaç yıl bu binada çalışma şansım da oldu, ama hangi dairede oturduğunu öğrenme şansım olmadı ne yazık ki…

    • Nilay Örnek
      Tarih: 21:49h, 21 Kasım Cevapla

      Dişçibaşı Sami Günzberg efsane bir kişilik, ben onu Mısır Apartmanı’ndaydı diye biliyorum. Hatta sitede adı birkaç yerde, binada daha geçiyor da olmalı. Burada da muayehane açtığını bilmiyordum. Onun hakkında bir kitap var, bende yok, kaynağınız o mu?

  • Hayati İnaç
    Tarih: 14:32h, 02 Nisan Cevapla

    Saray’ın ve Cumhuriyet’in Dişçibaşısı Sami Günzberg- Rıfat N.Bali/Libra Kitap/Genişletilmiş 2.Baskı, 2014

  • Hayati İnaç
    Tarih: 14:37h, 02 Nisan Cevapla

    “Rakım Ziyaoğlu Beyoğlu ve İstiklal Caddesi, Beyoğlu Belediyesi Başkanlığı Yayınları, İstanbul 1989, sayfa 79. Ziyaoğlu şöyle anlatıyor: Bugün Türkiye İş Bankası Beyoğlu Şubesinin yerinde ünlü züccaciyeci Karako bunun üstünde Padişahların Cumhuriyet döneminde ünlü ve yaşlı Diş Hekimi Sami Günzberg’in muayenehanesi çalışırdı.”

  • Hayati İnaç
    Tarih: 15:29h, 02 Nisan Cevapla

    “Eşyalar Neden Satılıyor

    Doktor Günzberg 52 yıldan beri oturduğu, Beyoğlu İstiklâl Caddesi Perukar çıkmazı on numaralı apartımanın bir banka tarafından satın alınıp kendinin dışarı çıkarılmasına üzülerek, eşyalar, satışa çıkarmıştır. 12 odalık katının her tarafı âdeta tarih olan 95 yaşındaki doktor: “Yarım asırlık evden çıkmam çok zor, 500 parçayı yeni bir eve yerleştirmek için, yeni bir hayat lâzımdır” diyerek üzülmüş ve eşyalarının satılmasına bu sebeple karar vermiştir.” a.g e. sayfa 316

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Eminönü

Sadıkiye Han

Bina Eminönü’nde; ismi Sadıkiye Han. O kadar güzel ki her ayrıntısı.  Alnında dönemin önemli çay ithalatçılarından İsagulyan’ın Osmanlıca, Ermenice ve Fransızca duvar reklamı var. Ama fotoğraflara da bakın. Bu han “koruma kararı çıkmış” bir bina. Her yerine ayrı özensizlik (ağır kelimeler kullanasım var da…)  Ben

Devamı »
Moda

Batum Apartmanı

Geçenlerde, daha önce bana kendi aile apartmanlarını (Emiroğlu Apartmanı) yazan Eda Emiroğlu, bana Moda’dan bir apartman fotoğrafı gönderip “Çocukluğumda çok sık gittiğim, o küçük yaşımdan bugüne hayran olduğum çok yakın aile dostlarımızın apartmanının fotoğraflarını ve geçmişine dair birkaç notu paylasacağım olur mu?” yazmış.  Olmaz mı yahu?! Buyrunuz konuk yazarım

Devamı »
Kurtuluş

Zümrüt Palas

Ressam Hamit Görele. Resimlerine aşina olmayanlar bile bilir ismini diye düşünüyorum. Özetle… Giresun’da doğmuş, Güzel Sanatlar Akademisi’nde Hikmet Onat ve İbrahim Çallı’nın öğrencisi olmuş, 1928’de mezun olduktan sonra Avrupa Resim Yarışması’nda ikinci olmuş, devlet bursuyla Paris’e giderek Andre Lhote ve Fernand Leger’in atölyelerinde öğrenim görmüş. 

Devamı »
Gümüşsuyu

Ankara Palas

Asıl meşhur Ankara Palas malum Ankara’da. Bu, İstanbul-Gümüşsuyu’nun meşhuru. 1943 yılından beri de alt katında Ayaspaşa Rus Lokantası‘nı bulunduran dev-köşe bina. ‘İçinde yaşayanlar’ı derlemek vakit alıyor, bu nedenle bu bina hep beklemedeydi. Ama bir şey bulmuşken yazmak istedim. Geçen bahsettim, bu hesabın en ‘özel haber’lerinden biri

Devamı »
Bakırköy

Taş Mektep

Annem ilkokulu bir kontun evinde okumuş! Biliyorum burada apartmanlardan konuşuyorduk ama bu fotoğrafı görünce dayanamadım. Hem zaten bina da aslen konut olarak yapılmış. Ama benim için farklı bir anlamı da var; bina annemin ilkokulu (Bakınız, kendisi siyah beyaz fotoğrafta en alt sırada sağdan üçüncü, saçı

Devamı »
Maçka

Başmabeynci Köşkü

Bu siteyi yaptığım ilk zamanlardan beri çokça fark ettiğim bir şey, mimari açıdan değerli pek çok kıymetli binada avukat bürolarının bulunması. Hatta bunları sonra bir dizin halinde sergilemek için de biriktiriyorum. İşte onlardan biri, SUR|KİŞNİŞCİ|AKÇAY Hukuk Bürosu, Beşiktaş’ta bir köşkte; Başmabeynci Köşkü. Ama çok hoşuma

Devamı »
Darıca

Necmi Şahin Yalısı

Pek beğendiğim Suriçi’nin Sesleri @matruskaninhici adlı hesapta fotoğraflarla birlikte şöyle yazıyordu: “Aşırı sevdiğim 1977 yapımı İstasyon filminde Cüneyt Arkın’ın şu an hiç sevmediğim Hülya Koçyiğit’i kaçırdığı hoş ve akılda kalıcı yapı, Darıca Bayramoğlu’ndaki Üçburunlar Yarımadası’nda. Yapının -varsa- ismine, mimarına ilişkin bilgi bulamadım. Bilen varsa…” Aaa

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.