Kaynaklarım Altın Şehir Adana Dergisi’ndeki Haluk Uygur yazısı (çok güzel) ile benzer temalar barındıran Güney Mimarlık Dergisi’nden mimar Hakan Kısacık’ın yazıları…
EVET, CAHİT ARF’IN KARDEŞİ
1924 yılında Adanalı olmuş Arf ailesi… Arf soyadı Arifi isminin kısaltılmışı imiş. Selanik’ten Adana’ya Posta Müdürü olarak atanan Yusuf Arifi Bey’in çocukları soyadı kanununun çıkmasıyla bu soyadını almışlar.
Ertuğrul Bey, ailesinin ortanca çocuğu olarak (Cahit, Ertuğrul, Dündar Arf) 1913’te İstanbul’da doğmuş.
MATEMATİKTE ÇOK İYİ, AKUSTİK UZMANI
Mimarlığının yanı sıra kardeşi Cahit Arf derecesinde değil belki ama bir matematik dehası ve akustik uzmanı imiş…
Sadece Adana’dan değil tüm Türkiye’den binaların akustiği için onun bilgisine başvurulurmuş.
Başta Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Anfisi olmak üzere, Alsaray Sineması, Sun Sineması, Arı Sineması, İstanbul’daki Kenter Tiyatrosu onun hesaplarının ürünü imiş.
TANIDIK YAPILAR VAR MI?
Şu an harabe halinde imiş, Hipodrom yolundaki eski Elvan-Coca Cola Fabrika binası, tabii ki hikâyesi burada var, ben de kızından öğrendim onun yaptığını ilk önce, İstanbul Bahçelievler’de olan -şimdi yıkıldı- Coca Cola-Elvan Fabrikası; Yüzevler’deki Özbek Özler’in evi (burada var), altı Amerikan Konsolosluğu olan Atatürk Caddesi’ndeki Bossa Apartmanı (yıkılmış), yıkılıp apartman olan yine Atatürk Caddesi’ndeki Emin Gökçe evi, yine burada paylaştığım Talip Aksoy evi, Arı Sineması, SASA Fabrikası, Güney Sanayi Fabrikası, Ç.Ü. Kültür Müdürlüğü binası, Mithat Özsan Amfisi içmekan tasarımı bazı eserleri…
SAHNE KOSTÜMÜ VE DEKOR TASARIMI DA VAR
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Dahili (İç) Mimarlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1938’de Almanya’ya giderek önce Stutgart sonra Münih Güzel Sanatlar Akademisinde Mimarlık eğitimi almış. 1942 yılında Almanya’nın savaş ortasında Yüksek Mimar diplomasıyla Türkiye’ye dönmüş.
Arada pek çok şey var, opera-tiyatro için sahne kostümü ve dekor da tasarladığını belirterek kısasını anlatayım; 1950’de Ankara’da serbest mimar olarak çalışmaya başlamış, 1952’de Sabancı ve Sapmaz ailelerine ait evleri yapımı için Adana’ya davet edilmiş ve gidiş o gidiş.
1953’ten vefat edene kadar Adana’da kalmış, üretmiş Arf.
EMİN GÖKÇE EVİYLE İLGİLİ
Ben, Adana’yı az bildiğimden, eskisini hiç bilmediğimden “Sun Sineması yerine yapılan Emin Gökçe evi” diye düşünmüştüm. Ama Özen Gökçe uyarmış, doğru bilgiyi vereyim: “Merhaba ben bu evin sahibinin torunu Özen Gökçe. Bir düzeltme yapmak istiyorum evin bulunduğu yer Sun sineması diye geçiyor, Sun sineması Ziyapaşa bulvarındaydı, doğru ama evin yeri Atatürk Caddesi’nde. Atatürk caddesinde bulunan Groseri marketin olduğu yerdeydi. Şu anda da orada ev yıkılınca yerine yapılan Gökçe Rezidans yer alıyor.”
2 Yorumlar
Özen gökçe
Tarih: 21:32h, 08 MayısMerhaba ben bu evin sahibinin torunu Özen Gökçe, Bir düzeltme yapmak istiyorum evin bulunduğu yer Sun sineması diye geçiyor, Sun sineması Ziyapaşa bulvarındaydı, doğru ama evin yeri Atatürk caddesinde. Atatürk caddesinde bulunan Groseri marketin olduğu yerdeydi. Şu anda da orada ev yıkılınca yerine yapılan Gökçe Rezidans yer alıyor.
Nilay Örnek
Tarih: 14:46h, 12 MayısMerhabalar; ben kendi yazımı unutmuşum tabii. Bölgeyi de çok iyi bilmediğim için. Katkınız için çok teşekkürler, ekliyorum