Suzan (Dilek) Apartmanı

Mimar Erhan İşözen’in “Bir Semtin Arayüzü: Ortaköy (1989-2019)” adlı YEM Yayın’dan çıkan kitabını ne kadar övsem az.

Keşke her semtin böyle bir ‘orada büyüyeni’, ‘gönül vereni’, bileni, araştıranı, zamanını ayıranı olsa ve böyle kitaplarımız olsa. Kitap her ne kadar başlangıç olarak 1989 tarihini verse de, içinde anılarını anlatanlarla çok daha eski, semtin çok kültürlü yapısını anlatan dönemlerine de yolculuk yapıyor. Semtin tarihinden sosyal hayatına, sanatçılarından kirletilip kuşatılmasına o kadar bütünlüklü bir kitap ki, sürekli hayranlıkla karıştırıyorum.

Kitap vesilesiyle telefonla Erhan Bey’le de tanıştık, ona, bir iki ikonik binayla ilgili kitaptan alıntı yapıp yapamayacağımı sordum. Sağolsun izin verdi. İşte ilki… Suzan Apartmanı.

YÜZMEYİ ORTAKÖY’DE YÜZME ÖĞRENMEK…

Suzan Apartmanı, Çırağan Caddesi’nde ilerlerken, otomobilde bile olsanız Ortaköy’e geldiğinizde dikkat çeker.

Her ne kadar bugün yıpranmış, bakımsız da görünse de bence Ortaköy’ün en bilindik binalarından biridir.

İşgözen’in kitabındaki Dr. Phil. Dara Çolakoğlu’nun, ‘Eski Aile Evimiz: Suzan Apartmanı’ metninden hem bina hem de Ortaköy’ün geçmiş insanları hakkında bir dolu bilgi elde edilebiliyor.

Çolakoğlu’nun “Biz 2 milyon nüfuslu bir İstanbul’da büyüdük. Kutulardan süt içmez, naylon torbalardan yemek yemezdik. (…) Ortaköy çok renkli bir sahil mahallesiydi. Her dinden insan birbirlerinin düğün, nişan, cenaze, vaftiz, mevlit; artık ne varsa, bütün toplantılarını gider, birbirlerinin elinden yemek yerlerdi. Hem fırın ekmek hem Ramazan pidesi hem Paskalya çöreği hem de hamursuz yapardı. (…) Yüzmeyi Ortaköy’de öğrendim.” gibi cümlelerini içeren yazıdan Suzan Apartmanı’na dair bölümlerden alıntılar yapacağım:

SADIKOĞLU AİLESİ’NİN

“Nişantaşı Valikonağı Caddesi’ndeki aile apartmanından 1955 yılında, eski giriş kapısı Muallim Naci Caddesi’nde olan Ortaköy’deki Suzan Apartmanı’na taşındık.

Apartmana dedem, annemin babası, Nazım Sadıkoğlu’nun ilk kızı Suzan’ın ismi konulmuş. Söylediklerine göre, binanın mimarisi Balyan Ailesi’nden Simon Kalfa’ya ait. Dört katı ve bir de çatısı var. (Ben tersten Simon Kalfa yapılarına bakınca Suzan Apartmanı’nı bulamadım. Ancak bugün otel olan eskinin Simon Kalfa Evi / Apartmanı’nın bu binaya yakınlığı, Çolakoğlu Ailesi’nin geçmişe merakı bende bu bilginin doğruluğu konusunda pozitif bir önyargı yaratıyor. N.Ö.)

KÖPRÜ YAPILIRKEN YIKILAN YALI

Sadıkoğlu Ailesi Karadenizli, denizci ve kaptanlardı. 19. yüzyılın ikinci yarısında Osmanli-Rus Savaşı’ndan hemen sonra, Birinci Dünya Savaşı’nda Çarlık Rusyası Karadeniz kıyılarını bombalıyor. Dedem, savaş sırasında ai-esi ile birlikte Güney Kafkasya’dan Trabzon’a geçiyor. Daha sonra, 1900’lü yılların başında aile İstanbul’a geliyor.

Boğaz’daki Feriye Sarayları’nın sonuncusu olan yalıyı dedem Nazım Bey, Fatma Sultan’dan satın alıyor. Günümüzde Boğaziçi Köprüsü’nün altında kalan Karayolları Binası eski yalının yerine yapılıyor. (Bu yalının, yeri, akibeti ve soyadı aynılığı nedeniyle Yeşilçam filmlerinde kullanılışıyla bildiğimiz Suat Sadıkoğlu Yalısı olduğunu düşündüm. N.Ö.)

Annem Suzan Hanım, 1948’de doktor Kenan Çolakoğlu ile evleniyor. (Ben ilk cümleden Dara Hanım’ın annesinin Suzan Hanım olduğunu anlamamıştım, demek ki, binaya ismi verilen Suzan annesi N.Ö.).

Evimizin yan sokağının adı Vapur İskelesi Sokak’tır. Sokağımızda oturan esnafın, ailelerin hepsini hatırlarım. Babamin doktor olması ve Ortaköylü ailelerin birçoğuna, hasta fakirlere parasız bakmasından dolayı ailemiz çok sevilirdi. O yüzden eski Ortaköylüler’den çok tanıdığım oldu.

Annemin bir diğer kuzeni de Kemal Sadıkoğlu’nun ablası Suat Hanım’dır. Çiğdem Simavi ve Aslan Nuri Meşerretçioğlu’nun annesidir. Çigdem Abla daha sonra Rahmi Koç ile evlendi. Üç oğlu oldu. Üçüncü çocuklarının kız olmasını çok istiyorlardı. Çocukluğumda oyuncaklarımdan

sonra kucağıma aldığım ilk canlı bebek Ali Koç’tur. (…)

DIŞI AYNI BIRAKILARAK YENİDEN YAPILMIŞ

(…) Bugünkü Suzan Apartmanı, 1974 yılında kiracımızın dairesinde çıkan yangında büyük hasar gördü ve yeniden yapıldı. Binayı yeniden yapacak paramız olmadığından müteahhide verildi.

Yapının dışı aynı kalmak şartı ile betonarme olarak yapıldı. Binanın giriş kapısı eskisi gibi caddeden degil Vapur İskelesi Sokak tarafından olmak üzere değiştirildi; adı da kız kardesimin ismi Dilek oldu. 1979’da bina bittiğinde büyük bir sevinç ile yeniden Ortaköy’e döndük.

Uzun yıllar Viyana’da okuduktan sonra yeniden Ortaköy’e taşındım.

Şimdi nadiren meydana, deniz kenarına iniyorum. Her hafta sonu başka mahallelerden kopup gelen, Ortaköy’e hücum eden, mahallenin değerlerini yaşamayı bilmeyenler, sadece para kazanmak için gelmiş esnaf yüzünden perişan olmuş semtimde yasamaya devam ediyorum. Hiçbir yere de gitmeyi düşünmüyorum.”

Binanın orta katı şu günlerde kiralık; “yüksek tavan, 4+1, 220 metre kare” olarak nitelendiniliyor. İç fotoğrafları da oradan aldım

Son olarak da Kayıhan Türköz’ün 90’larda çektiğini tahmin ettiğim fotoğrafları. Apartmanın ikonik çıkıntısı üzerinde henüz balkon yapılmamış, Salt Arşiv‘den

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Maltepe

Bakireler Anıtı

Güncelleme – Ağustos 2023:  Restorasyon sonrası kaidesi ortaya çıkartılan Bakireler Anıtı Heykeli’nin son durumuna dair bilgiler şu yazıda: Bakireler Anıtı’nın Heykeli **** Süreyya İlmen, 2. Abdülhamid’in seraskerlerinden Rıza Paşa’nın oğlu. Aileden zengin. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra askerlikten ayrılıp ticarete atılınca daha da zengin oluyor. Milletvekilliği

Devamı »
Kefeliköy

Dikranyan Efendi Yalısı

Bu projeyle -sanal alemde de olsa- ne ilginç, ne güzel insanlar tanıyorum. Dimitri (Vafiadis) Daravanoğlu, yaklaşık 5 yıldır, sözlü tarihin izinde bir aile müzesi projesi üzerinde çalışıyormuş. O, Rum, Ermeni ve İtalyan asıllı bir ailenin İstanbul’daki son üyelerinden. Instagram’da yürüttüğü @2mi3museum Dimitri’nin Müzesi Projesi kapsamında

Devamı »
Moda

Atıfet Apartmanı

Yakınına gidince gördüm… Bir binada mimarının adını taşıyan bir tabela görmek benim için nasıl büyük bir mutluluk nedeni bilemezsiniz. E mimar da mimar hani; Emin Halid Onat. Onat, Mimarlar Odası’nın ilk üyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kurucusu ve ilk dekanı. Pek çok önemli yapının ve tabii

Devamı »
Gümüşsuyu

Tülin Apartmanı

Alguadiş, 1894’te Lüleburgaz’da doğmuş, Saint Joseph’i bitirdikten sonra Lozan’da mühendislik okumuş, 1921’de de İstanbul’a dönmüş. O, Türkiye’nin ilk betonarme mühendislerinden biri. O zaman mimar ve mühendis ayırımı yok…  Rafael Alguadiş’in sanatsal yanı da güçlü, mimarlığı ağır basıyor ama mühendis olarak da iş yapıyor. O ZAMANLAR,

Devamı »
Kurtuluş

Modern Apartmanı

“İstanbul, benim şehrim, ey orkestrası zamanın” Hüsrev Hatemi, 1966 İstanbul tarihiyle ilgili metinleri okurken denk geldiğim uzun bir söyleşiydi. Beşir Ayvazoğlu, Antik Çağ’dan XXI. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi için Prof. Dr. Hasan Hüsrev Hatemi ile konuşmuştu. Ayvazoğlu’nun “Aslen Tebrizli bir ailenin çocuğusunuz, gözlerinizi dünyaya İstanbul’un

Devamı »
Merter

Vakko Binası

Bir fabrika binası, bir çocuğun zihninde ne kadar yer edebilirse bir zamanlar Merter’de olan Vakko Fabrikası, o derece aklıma kazınmıştır. Güzeldi, farklıydı, ilgi çekiciydi, acayipti… Küçükken otomobille önünden her geçişimizde onu görmek için çaba sarf ederdim. Yolda sıkıldım; onu görünce bir şekilde eve yaklaştığımı anlar,

Devamı »
Nişantaşı

Samsun Apartmanı (Sakelaridis Apartmanı)

Yıllar yılı önünden geçtiğim bir bina. Çok harap halini de, elden geçirilişini de, yeniden canlanışını da izledim (tabii ki fotoğraf da çekmişim). Aradım taradım bu kadar ‘ortada’ bir bina hakkında bilgi bulamayışıma -sanki ilk kez yaşıyormuşum gibi- şaşırdım. Sonra bir gün bu sitenin en sıkı

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.