Adanalılar burada mı?
Meğer -zamanında- ne güzellikler varmış Adana’da.
Az kalanlardan birini Instagram’dan @nilay_g_o sayesinde öğrendim.
Ve asıl mimar Ertuğrul Arf ile tanıştım ki, onu ayrı anlatıyorum burada biraz. ‘Arf’ soyadı tanıdık geldi mi?
PEK ÇOĞU YIKILMIŞ
Adaşımın mesajıyla anlatayım:
“Nilay Hanım merhaba, ben İstanbul’da yaşayan bir Adanalıyım; kendimi bildim biledi Adana’nın bulvarlarında benzer mimaride bahçelerinde turunçgil ağaçları ve yasemenler bulunan Adana’nın kalburüstü ailelerine (Sabancılar, Sapmazlar, Paksoylar vb) ait 50’li yıllarda inşa edilmiş evler vardı. 80’lerden itibaren yerlerini hep apartmanlara bıraktılar maalesef 🙁
Geçen hafta Adana’daydım onlardan biri halen çok iyi durumda ve kullanılıyor yıllardır önünden geçerim bu sefer fotoğrafladım.
Bu evin mimarı Ertuğrul Arf, ünlü Matematikçi Cahit Arf’ın ağabeyi.
Ramazanoğlu Caddesi ile Ziya Paşa Bulvarı’nın kesiştiği köşe:)
Ev ‘Talip Aksoy Evi’ diye geçiyor hatta Kültür Bakanlığı’nın listesinde..”
Adaşım beni şahane mimarı okumalara gönderdi, Arf ailesi, bir dönem Adana modern mimarisi…
‘O DÖNEMDEN KALAN EN NİTELİKLİ YAPI’
Eve dair bilgileri ben de bakanlık sitesinden aktarayım, Adana’ya dair özellikle eski mimari ev apartman bilgi-fotoğrafı olan da paylaşsın lütfen:
“Talip Aksoy Evi, 1937-40 yıllarında Jansen tarafından tasarlanan kent planına uygun gelişen Adana’nın, 1950li ve 60lı yıllara rastlayan en parlak döneminin hayat şartlan ve beğenisini yansıtan modern mimarlık ürünlerinden geriye kalan en nitelikli yapıdır.
Binanın ana katlan iki renkli (kırmızı-bej) taş kaplamalı ve garaj- depo işlevli bir zemin (baza) üzerinde yükselmektedir.
Güneyde her iki katta tüm cephe boyunca uzanan geniş balkonlan Ramazanoğlu Caddesi’nin; ana giriş kapısının da yer aldığı batı cephesindeki pirinç parmaklıklı mermer penceresi ise hem binanın hem de Ziyapaşa Bulvarı’nın çok belirgin elemanlandır.
AHŞAPLAR İNCELİK ÇÜNKÜ; MAHREMİYET AZALIR…
“İçte ana mekanlar iki kat yüksekliğindeki orta hole açılmaktadır. Evin giriş hol ve salon kapılan ahşap ve camlıdır. Camlar kumlu ve şeffaf desenlidir. En dıştaki giriş kapısında, ahşaplar kalın ve sık, camlar ağırlıklı olarak kumludur, içeriye doğru güvenlik ve mahremiyetin azalmasıyla ahşaplar incelir, seyrekleşir ve camlar şeffaflaşır. Orta holde yükselen merdivenle üst katlara ulaşılır. Merdiven korkuluğu pirinçtir ve dikey elemanlan birbirini takip eden iki farklı formdadır.
‘İŞÇİLİK VE DETAYDA BU NİTELİK ZOR’
“Orta mekanda büyük boyutlu kristal bir avize vardır ve duvarlar alçı kakmalarla süslüdür. Tavanlar alçı ve pirinç desenlerle zenginleştirilmiştir, her mekânın tavan süslemesi farklı ve özgündür. Giriş, orta hol üst kat galeri ve balkonların zemini mermer kaplamadır. Her mekanın zemin kaplaması farklı mermer ve farklı özgün desene sahiptir. Balkonlarda yer süzgeçleri bu desenin bir parçası olarak tasarlanmıştır. Adana’nın bugünkü şartları içinde, işçilik ve detay tasarımı açısından bu nitelikte bir binayı yapmak mümkün değildir.”
Henüz yorum yapılmamış.