Taray Apartmanı

Bina yazıları yazarken, o binada hâlâ oturan tanınmış biri varsa onun adını geçirmiyorum. Misal, o binada daha önce oturan yazar-çizer-oyuncular olmuşsa onlardan bahsediyorum da güncel olarak oturanların ismini -onların özel bir “Yazabilirsin” izni ya da rahatlığı yoksa- yazmıyorum.

Bir dönem Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kartvizitine ev adresi yazmasına bile inanamıyorum.

Neyse…

İlk, halktv.com yapmış galiba -Dinçer Gökçe haberi-, şimdi her yerde çarşaf çarşaf haberi olduğuna göre ben de yazabilirim. 

Cihangir’de bir Taray Apartmanı var ve Orhan Pamuk orada oturuyor; orada yazıyor, hatta açtığı fotoğraf sergisiyle biliyoruz ki, o apartmanın balkonundan -iyi bir yazar olmasa bence çok da anlamlı olmayacak ama güzel- fotoğraflar çekiyor…

APARTMANIN BiR KISMI ORHAN PAMUK’UN

Pamuk’un oturduğu ve haberden anladığım kadarıyla içinde 6 dairesinin olduğu apartman, alınan “çürük” raporuyla yıkılacak(mış).

Rapor da -yazarın TC kimlik numarası kapanmadan yayınlanması garip olmuş ama- yayınlanmış. Oradan Taray Apartmanı’nın 2.9 tavan boyu olduğu, 1972’de yapıldığı, 18 birimden oluştuğu (haberde 16 daire diyordu ama raporda 18 birim yazıyor, aşağıda kaynağımı da göreceksiniz 18 imiş) bilgilerini alabiliyoruz.

20 bin kitabının taşınmasıyla ilgili cümleler de vardı haberlerde. (İnsanlar kitaplarını hangi aşamada saymaya başlıyorlar? Defteri mi tutuluyor? Yoksa bu rakamlar tahmini mi merak ediyorum. Dünya kitabım var hiç saymak aklıma gelmez.)

Yine neyse…

BİNADA OTURAN AYDIN KUNUTKU ANLATTI

Ben yazıyı paylaşınca, birkaç kişi “Pamuk, apartmanın kontrol edilmesi için komşularından habersiz başvurmuş” yazmıştı. Ben de birkaç haberde bunu görmüş ama farklı metinler gördüğümden emin olamamıştım. Orhan Pamuk’un alt komşusu Aydın Kunutku şunları yazdı:

“Bahsi geçen şahsın alt komşusu olarak belki sizleri aydınlatabilirim. Ok yaydan çıkınca ben de tüm tanıdık ağıma bu haberi yayınca ciddi destek gelmeye başladı haliyle. 18 daireli apatnımızda OP’nin 6 dairesi var. Bunların 4 tanesi bizim üstümüzde. Evet bizden habersiz başlattığı bir süreç oldu, uyarılara rağmen. Yıkılması durumunda boğaz görünümünde kentsel sit alanı içinde kalan binamız maalesef hem yükseklikten hem de cami tarafından ciddi kısalma ve çekmelere maruz kalıyor. Bu da bir kat kısalan binaya 18 daireyi nasıl sığdıracağımız ya da kimlerin hisse satarak gitmesi gerektiği gibi sıkıntılı bir süreci başlatıyor. İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) davasında tüm hisseleri toplama düşüncesi de olduğu söyleniyor. İşte bu aşamada ‘Acaba müze mi yapacak?’ sorusuyla karşılaşılıyor. Rahatımızı bozan, keyfimizi kaçıran, maddi varlığımıza darbe vuran, hesapsız, düşüncesiz, saygısızca bir hareket. Ha bina riskli mi? Zemini kaya olan o zamanın teknik şartnamesine uyulmuş bir yapı. 35 senedir de kaç deprem yaşamış biri olarak söylüyorum”.

MUHTEŞEM MANZARA

Bu arada Susam Sokak’ta sırtı Cihangir Camii’ne doğru bakan o sıra şahane manzaralıdır. Bunu Orhan Pamuk’un balkonunda çekilen ve üst katlardan birinde çekildiği anlaşılan fotoğraflardan da görebiliyoruz. Ama Emre Aracı’nın 2019’da Andante Dergisi’nde Gülseren Sadak’ın ardından yazdığı yazı bodrum katını bile cazibeli kılıyor:

“Gülseren Hanım o yıllar (1985) İstanbul’un Cihangir semtinde, Susam Sokak’taki Taray Apartmanı’nın kat kat merdivenle aşağı inilen bodrum katında dubleks bir dairede eşi Ali Yalıman’la birlikte otururdu. Apartmanın bahçesine açılan o bodrum kattan tarihi Cihangir Camii’nin minareleri gözükürdü. Burası Gülseren Hanım’ın piyano stüdyosuydu ve sadece özel ders veriyordu. Orfe adında bir köpeği vardı ve bir köşede August Förster marka kuyruklu piyanosu dururdu. Duvarlar, zamanında alınmış ödüllerin çerçevelenmiş sertifikaları, diplomalar ve geçmiş günlerden konser afişleriyle süslüydü. Babasının, viyolonselini çalarken, Foto Sabah imzalı siyah beyaz büyük bir fotoğrafı çerçeve içerisinde asılıydı.”

EN ÜST DAİRE DEĞİLMİŞ, PEKİ

Bu arada ben Tanay Apartmanı sakinlerinden Aydın Bey’in ifadesiyle yenilediğim haberi paylaştığımda avukat Mahmut Tarhan, bana şöyle yazmış, onu da aktarayım:

“Müvekkil hakkında asılsız iddiaları dedikoduları yaymanız şık olmamış.
1- Orhan Pamuk’un dairesinin üstünde 1 daire daha var. (Ben ilk metinde ‘en üst kat’ yazmışım, ona istinaden)
2- İzale-i şuyu davaları hisseli yerlerde olur. Taray apt. bağımsız bölümlerden oluşur.Böyle bir dava açma durumu hukuken mümkün değil!”

Hukuki olarak zerre bilgim yok, bir avukatın söylediği doğrudur muhtemelen.

Mahmut Bey’in “asılsız iddiaları dedikoduları yaymanız şık olmamış” cümlesindeki asılsız iddia bu metinde ne, dedikodu hangisi anlamadım. Sordum.

Mahmut Bey; “Orhan Bey’in en üst kattaki dairesi” ifadesine itiraz etmiş; bu bir maddi hata, yanlıştır, doğru bilgiyle hemen düzeltilir. Bu mu asılsız bilgi ve dedikodu; yani, sanmıyorum:)

Aydın Bey, o apartmanda yaşayan biri, kendi yaşadığını -üstelik bana anlatmamış Instagram’a yazmış, ben de oradan kopyaladım, tırnak içinde yazdım, aktarma yok- bu mu asılsız ya da dedikodu; onu da anlamadım.

Başka bilgi gelirse eklerim. (Mahmut Tarhan, benim “Orhan Pamuk’un alt komşusu Aydın Kunutku bizi aydınlattı” ifademdeki “aydınlatma” ifadesinin taraf olduğuna dair bir ifade gibi kullanmış, ben özellikle haberlerde çıkan 4-6, 16-18 daire karışıklıkları konusunda, yani fiziki bilgi konusunda aydınlansam da, “şöyle yazdı”ya çevirdim. Ancak Tarhan, OP kısaltasının “i. Melih” benzeri bir gönderme olduğuna dair de yazmış, kızgın bir komşu da olsa Instagram’da hızlı yazmak amacıyla kısaltma kullandığını düşünüyorum. Yani OP kısaltmasının haraket içerdiğini düşünmem, tırnak içi ifadeyi de değiştirmek istemem.)

Biri bana “Nilay Hanım öyle değil böyle” yazdı mı, bana gayet uygun, bu işi kitap değil site yapma nedenim hata düzeltmek, yorumla gelişmek… Herkesle yazışıyor konuşuyorum, ters yönlü girişler sohbette çıkmaza giriyor, üzülüyorum.

 

  • Orhan Pamuk fotoğrafları; kırmızı koltuklu olan Hürriyet’ten, ceketli olan T24’ten, ceketli ve caminin göründüğü Atlas Dergisi7nden. Diğerlerini o kadar kullanmışlar ki, asıl kaynağı bulamadım. Apartman fotoğrafları benim.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Şişhane

Abuaf (Demet) Apartmanı

Ben Art Nouveau işlemelerini, özellikle de kapısını bir müzik aletinin gövdesine benzettiğimden, apartmanın ünlü bir klasik müzik bestecisinin olduğunu falan düşünmeye eğilimli idim. Bu binayı yıllar içinde o kadar çok fotoğraflamışım ki, “Demet Apartmanı” yazısı bile elimde farklı fontlarla mevcut. Ancak asıl ismi Abuaf Apartmanı.

Devamı »
Kurtuluş

Bozlu Art Project Mongeri Binası

Daha önce burada birkaç metinde, özellikle de, güzel bahçesiyle Güzel Bahçe Sokak’a adını veren Mongeri Evi bahsinde, mimar Giulio Mongeri‘ye heyecanlı ilgimi yansıtmıştım. Mongeri, benim için hem işini çok iyi ve özenli yapan hem de sanat ve hobilerle donanmış bir keyif insanının vücut bulmuş hali gibi…

Devamı »
Çankaya

(İkinci) Sönmez Apartmanı

Ankara’da 1937-1977 yılları arasında var olan Sönmez Apartmanı‘ndaki karakterlerimizi hatırlayalım; eski bir bürokrat ve siyasetçi Talat Sönmez, kızı Ruhiye ve damadı Refik Besim Bakuy. Ve benim gezip aşık olduğum, bugün hala güzelliğini koruyan “ikinci” Sönmez Apartmanı’na gelelim. (O merdivenler, o ara renkli camlar, o ışık,

Devamı »
Karaköy

Alemdar Kardeşler Büro Binası (Şeref Hanı)

Öyle aynı ki ‘merak yolu’; çok güldüm.  Enteresan olan ise Erdal Bilgen’in aslen bir banka, bankacılık blogu yapıyor olması:) Kendisine bir e-posta attım, izin istedim. İlk defa hiçbir bilgisini kontrol etmeden bir yazıyı, birkaç cümle düzelterek yayınlıyorum. YARIŞMA DÜZENLENDİ AMA…. “1920 yılında yapılan Karaköy Palas’ın

Devamı »
Nişantaşı

Ralli Apartmanı

Dönem pandemi, yalan rakamlar da belli, tırsıyorum. Ama Ferda, önemli bir detay ekledi “Bu hafta Suriye Başkonsolosluğu kapalı”. Orası sakinken atladım gittim!! Nişantaşı’ndan yolu geçenler bilir, -sanırım Suriye’nin Ankara Büyükelçiliği’nin kapanma kararından sonra böyle oldu- sokağa dev kalabalıklar taşıyor. O güzel apartmanda işiniz olsa giresiniz

Devamı »
Nişantaşı

Vedat Tek Evi

“Tam saltanat sürülecek, salonlarında vals yapılacak, odalarında edebiyat terennüm edilecek bir letafetli hane…” Jak Deleon Şöhretli binaları “Ne olsa biliniyor, ne olsa yazanı var” diye düşünerek yazmamakla hata ettiğimi anladım. Dünyayı döndükçe namı yürüyesi sitemi yapan Eylül Görmüş’ün ısrarıyla yazmaya başladığım Vedat Tek Evi araştırmaları

Devamı »
Kurtuluş

Baraz Apartmanı

“Dedem ihaleyle satın almış burayı. Biz ailece, yıllarca burada yaşadık. Sakin bir mahalleydi burası. Kurtuluş Caddesi’nin arkası boş araziydi. Bu sokaklarda futbol oynardık. Kurtuluş, İstanbul’un en medeni yeriydi. Kapılara kilit vurulmazdı” diye anlatıyor Türkiye’nin ilk sanat galerisi sahiplerinden Yahşi Baraz…  “Burayı” dediği yer Kurtuluş Caddesi,

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.