Taş Mektep

İstanbul, Bakırköy, Taş Mektep, Yaptıran: Kont Alleon, Yapım yılları: 1865-1874

Annem ilkokulu bir kontun evinde okumuş!

Biliyorum burada apartmanlardan konuşuyorduk ama bu fotoğrafı görünce dayanamadım. Hem zaten bina da aslen konut olarak yapılmış. Ama benim için farklı bir anlamı da var; bina annemin ilkokulu (Bakınız, kendisi siyah beyaz fotoğrafta en alt sırada sağdan üçüncü, saçı örgülü.)

Doğrusu Bakırköylü Tarık Akan’ın, Bakırköy’deki özel okulu da Taş Mektep diye anılır ama bu o değil.

TUĞLALAR MARSİLYA’DAN

İnanmazsınız Bakırköy eskiden sayfiye yeri. 1864’te Paris’ten İstanbul’a getirilen şehircilik uzmanı Kont Alleon, sessiz, sakin bir yerde oturmak için bir arsa alıp 1865-1874 yılları arasında kendine bu binayı inşa ettirmiş. Hemen yanındaki tren hattı üzerinden geçen Taş Köprü gibi bina için de özel olarak Kont Alleon’un Fransa’dan getirttiği Marsilya kiremit ve tuğlaları kullanılmış.

Kont Alleon, İstanbul’daki büyük depreme kadar 20 yıl yani 1894’e kadar burada oturmuş.

BİR ZAMAN SONRA HEP EĞİTİM AMAÇLI

Kont’un duvardaki çatlaklar nedeniyle terk ettiği bina, 1898’de Preveze Mutasarrıfı (kaymakam gibi) Ali Rıza Paşa tarafından satın alınmış. Onun vefatıyla oğlu Alaaddin Bey’e miras kalan bina 1900’da Maarif Nezareti (Eğitim Bakanlığı gibi) tarafından 4200 altın liraya satın alınarak okula dönüştürülmüş, Cumhuriyet döneminde de ilkokul olarak hizmet vermiş. Halk arasında hep Taş Mektep olarak anılan okulun Bakırköy İlköğretim Okulu, Bakırköy Merkez İlkokulu gibi isimleri de olmuş.

BUGÜNKÜ HALİ

1999 depreminde de hasar gören, 2009’daki bir yangınla kullanılamaz hale gelen (fotoğraflara bakınız) Taş Mektep, 2014’te, Mesleki Eğitim Merkezi olarak kullanılmak üzere, o zaman için 2 milyon 496 bin TL harcanarak aslına uygun olarak restore edilmiş.

Eski fotoğrafını görünce arayıp “Anne senin Taş Mektep şimdi ne durumda?” diye sordum. Tabii ki kendisi benim annem; anında fotoğraflı yanıt geldi! Pandemi döneminde bahçesinde fotoğrafı bile var. Maskeli gezginim benim! 60 yıl aralı okul fotoları…

Artık bina İbn Haldun Üniversitesi Taş Mektep Yerleşkesi imiş. Üniversite, benim pek de hayranı olmadığım vakıflardan TÜRGEV tarafından kurulmuş.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

6 Yorumlar
  • Yusuf Mesoğlu
    Tarih: 01:53h, 16 Temmuz Cevapla

    Önünden her geçişimde tarihini merak ettiğim,hayranlıkla izlediğim bu bina hakkında verdiğiniz bilgiler çok değerli.İstanbul’un her semti gibi mimari kimliksizleşmeden payını alan kadim semt Bakırköy’ün en kıymetli binası bence.Yangın sonrası restorasyonu başarılı ancak yeni sahibi konusunda benzer düşüncedeyim.Emeğinize sağlık.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 16:38h, 24 Temmuz Cevapla

      Teşekkürler

  • Ayşe
    Tarih: 16:44h, 30 Mayıs Cevapla

    Merhaba, Ben de geçen hafta Bakırköy Mimarlar Odasında bir imza gününe gitmiştim. Çıkışta, sokağın başında çok güzel bir taş ev gördük ve hayran olduk. Bina şu an bir dershane olarak kullanılıyor, sağ olsun içerideki görevli bize binayı da gezdirdi. Tarihçesi hakkında bilgisi olmadığını söyledi. Eve gelince görselden arattığımda karşıma Kont Alleon ismi çıktı. Kont bahsettiğiniz binayı terk ettiğinde bizim gördüğümüz bu binaya taşınmış, Aslanlı Köşk olarak geçiyor adı. Zeta Mimarlık adlı bir firma 1.derece tarihi eser olan binanın restorasyonunu üstlendiğini yazmış(2014). Keşke eski fotoğraflarını da ekleseydiniz diye kendilerine mesaj attım… Ben internette fazla bilgiye ulaşamadım. Belki siz binayı araştırarak bizi aydınlatabilirsiniz. Bu özenle ve büyük emekle hazırlanmış site için tebrik ve teşekkürler.. Takip edeceğim.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 13:43h, 18 Haziran Cevapla

      Çok teşekkürler

  • Yağmur
    Tarih: 01:38h, 23 Temmuz Cevapla

    Bakırköy ilkokulu öğrencisiydim. 1999 depreminde hali hazirda o okulda okuyordun. Aslında ciddi bir hasar durumu falan yoktu. 2003 yılında biz mezun olduktan sonra da bir süre daha okul olarak faaliyetine devam etti. Sonrasında çeşitli bahanelerle tadilat yapılacak diye kapatıldı ve yandı. Yangın konusunda tabi herkesin belli başlı şüpheleri var, yazmama gerek yok sanırım.
    Şimdilerde bir üniversite yerleşkesi fakat içeriye giren öğrenci gören kimse olmamıştır bugüne dek. Sadece takım elbiseli, kravatlı yaşları öğrenci olmaya çok müsait olmayan insanların girip çıktığı iddia ediliyor. Ismine uygun kullanılmadığı kesin. Ama içeride durum nedir bilen yok maalesef. Bizim olduğumuz tarafta ortaokul kalmamışken bu güzel binanın (ki sadece okul olarak kullanılması adına bağışlanan bir binayı özel üniversite yapmak hangi kanuna uyuyor bilmiyorum) boş kalması üzücü…
    Aslanlı köşkü soran arkadaşımız için bilgi vereyim; eski halinin yeni halinden bir farkı yoktu. Sadece içi yıkık döküktü. Bina yıkılarak işlem yapılmadı. Sadece tadilat yapıldığı için değişen pek bir şey yok aslında. Dışarıdan bakıldığında daha renksizdi, panjurlari ve kapısındaki aslan heykelleri kırıktı o kadar. O sokakta doğup büyüdüm ama maalesef o binayla ilgili herhangi bir fotoğraf yok elimde.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 10:15h, 27 Temmuz Cevapla

      Üzülüyorum bunlara:(

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Asmalımescit

S. Önay Apartmanı – 2

Ya süper oldu; bir yapının daha, -hem de sözlü tarihi de içine katarak- kaydını tutmuş oluyoruz… Bulduk! Çıkan kısmın özeti: S. Önay kim bir türlü bulamadım ama yine de mimarlarını bildiğim bina hakkında buraya birkaç satır yazdım. Sonra öğrendik ki Nuri İyem, Ferruh Başağa ve

Devamı »
Merter

Vakko Binası

Bir fabrika binası, bir çocuğun zihninde ne kadar yer edebilirse bir zamanlar Merter’de olan Vakko Fabrikası, o derece aklıma kazınmıştır. Güzeldi, farklıydı, ilgi çekiciydi, acayipti… Küçükken otomobille önünden her geçişimizde onu görmek için çaba sarf ederdim. Yolda sıkıldım; onu görünce bir şekilde eve yaklaştığımı anlar,

Devamı »
Çankaya

(Birinci) Sönmez Apartmanı

Bina seven biri için, gizli bir güzelliği gösteren arkadaş çok havalı olabilir! Sevgili AnkaraApartmanları (Instagram ismiyle), Ankara buluşmamızda bana bir Sönmez Apartmanı gösterdi ki unutamıyorum. Ara ara açıp merdivenlerine baktığım oluyor. O günden beri de kendisine ısrar ediyorum, “Hadi yaz, yaz”… Bir istedim, iki Sönmez

Devamı »
Osmanbey

Sebat Apartmanı

70 yıllık bekleyiş, 70 yıllık sabır, acı… O anlatırken, her sene toplandığımız, Hrant Dink’in önünde öldürüldüğü binanın ismine bakıyordum: Sebat! Bir sembol gibi, bir heykel gibi… ALGUADİŞ’İN ESERİ Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı 1920’lerin ortasında Mimar Rafael Alguadiş tarafından tasarlanıp inşa edilmiş. Alguadiş, burada daha

Devamı »
Nişantaşı

Aydın Apartmanı

Reşat Ekrem Koçu’yu oku oku, yazdıklarını didikle didikle bitiremiyorum. Yine İstanbul Ansiklopedisi’nde göz gezdirirken Hakkı Göktürk’ün kaleme aldığı “Bahtiyar Sokağı” maddesinin altında bir apartmandan bahsedildiğini gördüm; sokağın, Süleyman Nazif Sokak ile bir araya geldiği noktadaki Aydın Apartmanı. “Yalnız zemini kagir, üstü ahşap 6 katlı Aydın

Devamı »
Gümüşsuyu

Tüten Apartmanı

Mimarı Adil Denkdaş. 1936 tarihli Arkitekt Dergisi sayesinde, yapıldığı dönemdeki hali hakkında pek çok bilgi mevcut. Dergide ismi yok, sadece ‘Kira Evi’ olarak anılıyor. ‘Kira Evi’nin anlamını dergiyi okudukça anladım. Apartmanlaşmanın yeni yeni başladığı dönemde arazi sahiplerinin, eski tek katlı -çoğunlukla ahşap- evleri yerine apartman

Devamı »
Bebek

Ragıp-Selma Devres Villası

Konuk yazarım yüksek mimar Banu Uçak, Selma ve Ragıp Devres’in izinden, Side Müzesi’nin ardından şimdi de pek çoğumuzun İstanbul’un Bebek semtinden aşina olduğu ‘o villa’yı anlatıyor: “Devres ismi aslında bana arkeoloji tarihinden değil, mimarlık tarihinden aşinaydı. Bebek koyunda, görkemi sadeliğinde, gizli mücevher gibi bir villanın işvereni

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.