Ufuk Apartmanı

Kendime “İstanbul’da oturmak istediğim apartmanlar” listeleri yaparım; o listede yer alan apartmanlardan biri de Moda’dadır, Ufuk Apartmanı… 

@herumutortakarar’daki bir paylaşım ve insanların katkılarıyla müthiş bir kadın tanıdım, nev-i şahsına münhasır, ne kadar tanısak gizemli; iç mimar, şehir plancısı ve mobilya tasarımcısı Tülin Zanbakoğlu (ne olur hakkındaki yazıyı okuyun).

Tülin Hanım’ın gizemini çözmeye çalışırken annesi ve eşiyle ilgili ölüm ilanları da ortaya çıktı… Eşinin ismini görünce şaşırdım, Yüksek Mimar-Mühendis Gayyur Tezcanlı.

Peki niye şaşırdım?

Önceki gün Tülin Hanım hakkında yazmış, bir gün önce de anneme Ufuk Apartmanı’nın fotoğrafını gönderip “Burada oturmak istiyorum” demiştim. Gayyur Tezcanlı, Ufuk Apartmanı’nın da mimarı. Tevafuk!

Bu bağlantı beni ve hemen telefon açıp anlattığım annemi şaşırtıp heyecanlandırıyor.

DİNAMİK CEPHELİ MODERNİST YAPI

Peki aparmanın özelliği ne?

Görünce anlaşılacak türden. Benim gibi mimar olmayan biri bile orada değişik geometrik çizgilerin ustalıkla bir araya geldiğini anlayabiliyor.

Binanın 1963 yılına ait olması beni şaşırtıyor. Öyle iyi duruyor ve öyle modern bir çizgisi var ki…

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hande Tulum’un, 15 Nisan 2019 tarihli Docomomo raporundan birkaç alıntıyla anlatmaya çalışacağım:

(…) Ufuk Apartmanı, betonarme taşıyıcı sisteme ve oldukça dinamik bir cepheye sahip

modernist bir yapıdır.

Cephe organizasyonunda cesur bir tutum izleyen mimar, dinamizmi rasyonel olmayan bir takım açılı çizgiler yardımıyla yakalamıştır.

Bu cesur çizgilerden biri ile giriş katı, iki cephede de belirginleştir.

Cephede farklı malzeme, doku ve renk kullanan mimar, giriş katını üst katlardan ayrıştırmış ancak özellikle Hüseyinbey Sokak cephesinde kullandığı bir diğer açılı çizgi ile tüm katlar arasında genel bir süreklilik yakalamıştır.

Bu çizgisellik pencere açıklıklarını sınırlayıp şekillendirirken bu cephede önemli bir sağırlık yaratmış ve doluluk boşluk oranına ilginç bir bakış getirmiştir.

Bu durum mimarın cephe kurgusu bağlamında özel bir çaba sarf ettiği yönünde yorumlanabilir.

Sokakta bulunan diğer yapılardan farklı olarak yapı girişini de yan cepheye taşıyan mimar, bu anlamda da farklılık yaratmıştır. (…) mimarın yapıya çevreye uyumlu ancak özgün bir kimlik kattığı söylenebilir.

Mimarın yapıdaki bir başka odağı da çerçevedir. Kolon ve kirişler yardımıyla oluşturduğu çerçeve sistemi, yapının hatlarının daha kolay okunmasını sağlar. Yapının genel özellikleri ve detayları incelendiğinde mimarın, bu yapıda, modern mimarlığı özgün bir biçimde yorumladığı anlaşılır.”

Bu arada Hande Tulum’un çalışmasından iş verenin  Ahmet S. Erkorkmaz olduğunu görüyoruz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • EAT430
    Tarih: 15:00h, 28 Nisan Cevapla

    asansörlü ve korkarım terası da var, izinsiz çıkmayı düşündüm bir keresinde fakat cesaret edemedim içimde kaldı. bir dahakine çıkıyorum 🙂

    bütün katları manzaralı tabi ama kot 1’de de daire var, lakin oranın da öyle güzel bir bahçesi var ki, manzarayı aramıyorlar diye tahmin ediyorum.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 14:36h, 12 Mayıs Cevapla

      Her yeri güzel geliyor bana

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Fatih

Yervant Terziyan ‘İkizleri’

Yine bir gün bir apartmanın geçmişini araştırırken, eski bir fotoğrafta çok güzel bir bina gördüm. onedio.com, mimarının Vedat Tek olduğunu, Fatih Belediye Binası olarak kullanıldığını yazıyordu. Böyle haberler çok da kopyalandığından, koca binanın tarihi tekrar yazılıp mimarı değiştirilebiliyor! Tamam, uzman değilim ama Vedat Tek yapıları

Devamı »
Tomtom

Yeni Çarşı Caddesi No: 33

DESENİN NE SAKINCASI VAR? Apartmanın adını bilmiyorum. Beyoğlu’nda Tomtom tarafından, Boğazkesen’den Galatasaray meydanına çıkan Yeni Çarşı Caddesi üzerinde no: 33. Geçenlerde Nazif Can Akçalı (Instagram’da @ncaisme) bana ilk dört fotoğrafı göndererek, “Üçüncü katta tadilat var şu günlerde… Giriş böyle, umarım üzerini kapamazlar” yazmıştı. Açıkçası “Yok yahu niye

Devamı »
Nişantaşı

Başaran Apartmanı

Başaran Apartmanı’nı mutlaka -bir dönem altındaki- Konak Sineması yazısıyla birlikte okumalısınız. Ben Başaran Apartmanı hakkında şimdi ‘kuru’ kalan bir metin paylaştım ama apartmanı yaptıran dönemin tütün tüccarı Hakkı Başaran’ın torunu Ayşe Atakan Genç’in anlatımları metni canlandırdı… Birilerinde ‘bulut halindeki’ bir bilginin, kayıtlı bir metne, hafızaya

Devamı »
Gümüşsuyu

Lambropoulos Apartmanı

O, İnönü Caddesi’nin “pek konuşmayan” binalarından biri. Taksim Meydan’dan İnönü Stadı’na doğru inerken Askeri Hastane’nin karşısında. Kabataş’a doğru inen, manzarasıyla etkileyen, o dik, o merdivenli Beytül Malcı Sokağı’nın da köşesinde… Yeşil renkte bir köşe bina. “Konuşmayan” diyorum çünkü binanın ismi yok, kapısından pek giren çıkan,

Devamı »
Şişhane

Angel Apartmanı (Tünel İş Hanı)

Mimar, mühendis ve şehir plancısı Aron Angel hakkında söylenecek şey çok. Burada iki farklı yazı okuyabilirsiniz; biri kendisi hakkında, diğeri doğduğu Valpreda Apartmanı. Bu sitedeki yazılar, hakkında bir okuma yapmak isteyenlere fikir versin diye; Gezi Parkı’nı, Bağdat Caddesi’ni planlayan kişiyi bilelim diye…  Ve şehir planlaması

Devamı »
Eminönü

Sadıkiye Han

Bina Eminönü’nde; ismi Sadıkiye Han. O kadar güzel ki her ayrıntısı.  Alnında dönemin önemli çay ithalatçılarından İsagulyan’ın Osmanlıca, Ermenice ve Fransızca duvar reklamı var. Ama fotoğraflara da bakın. Bu han “koruma kararı çıkmış” bir bina. Her yerine ayrı özensizlik (ağır kelimeler kullanasım var da…)  Ben

Devamı »
Ulus

Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı

Benim anlatmak istediğim apartman bir tesadüfle görüp fotoğraflarını çektiğim, sonra “Kent müzesi olacak” haberlerindeki bir fotoğrafla “Aaa benim gördüğüm apartman” dediğim bir bina… ANKARA’NIN İLK KALORİFERLİ, ASANSÖRLÜ APARTMANI Ankara’da çok sevdiğim Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden çıktıktan kısa bir süre sonra binayı gördük ve otomobille başka güzel

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.