Ataköy – 8: Bir yaşam tarzının yavaş yavaş değişimini izlemek

Ben bu sayfayı bir hafıza oluşturmak, kayıt bırakmak, “iki kişiyi daha heveslendirse” gibi amaçların yanı sıra daha çok kendi kendimi eylemek, sancımı ve merakımı dindirmek, keyif almak gibi nedenlerle oluşturduğumdan Ataköy dosyasının bu kadar ilgi görmesini beklememiştim.

“Yüzlerce” mesaj geldi, aile fotoğrafları da…

Başka semt ve plajlarda da aynı erozyon var ki pek çok kişi bana “Şuraya da baksanız” diyerek bir dolu bilgi, belge gönderdi.

Ancak bir hanımefendi şuna benzer bir şey yazmış. “Nilay Hanım sayfa hep güzeldi, binalar, hikayeleri ilgimi çekiyordu ama Ataköyle plajlarla sadece bir bölgenin, binaların, doğanın yok oluşunu değil bir yaşam tarzının da bitişini izledim galiba. Ve bunu her şeyden daha çok üzdü…”

Sanırım çoğumuzdaki his benzer.

Bir üst kuşağımızın denize girdiği plajlar, nasıl bir grup paralı insanın ‘özel’ denizi-limanı oldu? 

Kıyı çizgilerinin nasıl değiştirildiğini, parsel oynamalarıyla, turizm kanunlarının, tabiat varlıklarını koruma yasalarının orasından burasından geçilerek yapılan dev inşaatları, halkın denizinin halka kapatılmasının adım adım aşamalarını izlemek için bir kez daha YouTube’deki Ataköy-Ergun Yenen belgeselini tavsiye ediyorum. 

LEVENT; KENTSEL SİT ALANI

Ben de bilmiyordum, bu dosyada sıkça adını geçirdiğim, Mirmar.İst’de yayımlanan dosyasından yararlandığım, Prof. Dr. Nilüfer Baturayoğlu Yöney’den öğrendiklerini paylaşayım:

Levent 1, 2, 3 ve 4’üncü kısımlar, İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13.05.2008 tarih ve 3047 sayılı kararı ile 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası kapsamındakentsel sit alanı’ ilan edilmiş. 

DOCOMOMO VE ATAKÖYLÜLER BİRLİKTE ÇALIŞMIŞ

Levent ile benzer gerekçelerle (Türkiye’nin ilk toplu konut örneklerinden olmaları, planlama düzeni ve modeliyle örnek oluşturmaları, belirgin karakterleri, günümüzde artık kullanılmayan bir yapım sistemi ile gerçekleştirilmiş olmaları ve çevredeki değişimle kötü yönde değişime açık olmaları) Ataköy I-II. kısımlar için de benzer bir koruma talebi olmuş.

DOCOMOMO Türkiye Ulusal Çalışma Grubu ve Ataköy II. Kısım Sakinleri Derneği tarafından ilgili

İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuru yapılmıştır. Ancak TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ataköy Turistik Tesisleri’nin bulunduğu alana yönelik projeleri sonucu, bölge 05.07.2005 tarih ve 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun kapsamında İstanbul 7 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na devredilmiş. Bölgede oluşan kamuoyu ile TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile Bakırköy Belediyesi’nin desteği ve çabasına rağmen alanın “kentsel sit alanı” ilan edilmesi 2009 yılında reddedilmiş.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook
Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.