Şehrin Panoları & Seramik Arşiv’e buradan da ulaşabilirsiniz…

Türkiye’nin neresine gitsem ‘yok olmakta olanı’, bilgisi, belgesi, en çok da hikâyeleriyle kayda almak istiyorum. Benzer amaçlarla yola çıkan ve güzel işler yapanları gördükçe de hayranlık duyuyorum… Sanat tarihçileri Mustafa Ergül ile Nurtaç Buluç’un Şehrin Panoları ve Seramik Arşiv sayfalarına görür görmez vuruldum.

İstedim ki, bu siteye giren onlara da kolaylıkla ulaşabilsin. Ben de seramiğe, şehir panolarına dair ne varsa kendim yazmaya, yazdırmaya çalışmak yerine onlara gönderebileyim… Ne mutlu ki, şimdi onlar da burada, Özel Arşivler sayfamızın altında… Sitede kendilerine açtığımız bölümlerden haklarında daha detaylı bilgiye erişebilirsiniz. Şehrin panoları burada, Seramik Arşiv sayfamız ise burada… Onların sözleriyle harika projeleri…

İki sanat tarihçisi olarak (Mustafa Ergül & Nurtaç Buluç) kuruculuğunu üstlendiğimiz ilk projemiz olan Şehrin Panoları, bir kent hafızası çevrimiçi arşiv projesidir. Proje, 2019 yılında başlayan ve pandemi döneminde şekillenen kişisel bir arşiv çalışması olarak ortaya çıktı. Şehrin Panoları başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere, Türkiye’nin genelindeki farklı yapı türlerini de kapsayarak, bu yapılarda bulunan mozaik ve seramik panoların belgelenmesine odaklanır, özellikle 1950 sonrası Türkiye’deki mimari-sanat hareketinin bir ürünü olan bu panoların günümüze kadar olan izlerini sürer, araştırmacıların erişimine açılır.

Şehrin Panoları Projesi ardından hayata geçirilen Seramik Arşiv, Türkiye’nin modern seramik sanatına ilişkin güncel sergi, etkinlik ve yayın haberleri, söyleşiler gibi içeriklerin yer aldığı bir blog sayfası ve 1950 sonrası Türkiye seramik sanatına ait sergi davetiyeleri, afişler, haberler, fotoğraflar gibi arşiv belgelerini içeren Efemera Koleksiyonunu bünyesinde barındıran bir arşiv sayfasıdır (www.seramikarsiv.com). 2022 yılından itibaren Seramik Arşiv olarak, Türk Seramik Sanat Tarihi’nde yer alan önemli sanatçı figürleri ile iletişime geçerek seramik sanatı alanına yaptıkları yenilikler ve katkıların kültürel hafızaya aktarımı için çalışmalara başladık. Sanatçıların kişisel arşivleri tasnif, dijitalleştirme ve sözlü tarih süreçleri ile araştırılarak bir web sitesi üzerinden erişime açılacak. Bu kapsamlı projenin ilk adımı olan İlgi Adalan Arşivi www.ilgiadalan.com üzerinden Mart 2023 içinde erişilebilir hale gelmiştir. Sanatçının, seramik hikayesini ön plana çıkaran 300’e yakın (çizim, form, pano, fotoğraf, haber ve yazı gibi) farklı içeriğe ve türü içeren arşiv belgeleri araştırmacıların kullanımına açılmıştır.

Kısacası Şehrin Panoları & Seramik Arşiv, 1950 sonrası Türkiye modern seramik sanatına ilişkin içerik, arşiv dokümanları ve kişisel arşivlere ev sahipliği yapan çevrimiçi kaynak platformlarıdır.

“Her Umut Ortak Arar” bir kaynak olarak şehir hafızasının farklı ağlarına dokunarak arşiv/anlatı ilişkisi kuruyor. Ortak bir merak paydasında buluştuğumuz, mimarlık-sanat ilişkisinin izini sürdüğümüz Şehrin Panoları & Seramik Arşiv projelerinde, “Her Umut Ortak Arar”da olduğu gibi yaşadığı şehrin tarihine ilgi duyan bir kaynaktan besleniyor. Mimarlığın, bir arşiv-araştırma hafızası olan bu sitede şimdi bir yazı ile yer almak bizler için çok kıymetli.

Nurtaç&Mustafa

Nurtaç Buluç: Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Klasik Arkeoloji (Yandal Programı) bölümlerinde 2017’de; yüksek lisansını aynı üniversitenin Sanat Tarihi bölümünde tamamladı. 2018-2020 yıllarının farklı dönemlerinde, Salt Araştırma’da Arşiv Araştırmacısı; 2015-2020 yıllarında Myra-Andriake Kazısı ve Perge Kazısı Bizans Araştırmaları’nda Sanat Tarihçisi; şuanda Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’da Arşiv ve Araştırma Sorumlusu olarak görev yapıyor. Dijital arşivcilik, özel sanat koleksiyonları ve kültürel miras alanlarında araştırmalarına devam ediyor.

Mustafa Ergül: Robert Lisesi’ndeki eğitimini takiben, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinden 2009’da mezun oldu. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünü 2015’te tamamladı. 2012-2017 yıllarında SALT Araştırma bünyesinde kütüphane ve arşiv sorumlusu olarak çalıştı. 2017’den bu yana Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nde kurumsal ve özel koleksiyonlardan sorumlu arşiv uzmanlığı görevini sürdürüyor.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook
Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.