Trak Apartmanı

Her şey tiyatro ve sinema sanatçısı, simültane tercüman Serra Yılmaz ile bir sohbetimiz sırasında başladı. Kendisi bu sitenin / Instagram hesabının da iyi bir takipçisi, ara sıra şahane ipuçları da veren biri. 

Onunla yaptığımız Nasıl Olunur bölümünü dinleyenler de anlamışlardır (podcast  serisinde 170’inci bölüm) Serra Hanım zamanının İstanbul’unu güzel kayda almış insanlardan.

YILLARIN MERAKINI ÇÖZECEKTİM

Maçka’daki Tikveşli Apartmanı’ndan söz açıldı (onu da hep merak ederim); sonra dedi ki, “Razi Trak Ailesi de orada oturdu. Razi Bey biliyorsun Fenerbahçe Kulübü’nün eski başkanlarından. O dönem de başkandı. Kızı İnci (Ercan Arıklı’nın eşiydi), diğer kızı Elçin (İsmail Cem’in eşi), Ethem vardı oğulları rahmetli oldu, Mehveş de benden 1 yaş gibi küçüktü… Onlar sonra kendi yaptırdıkları apartmana taşındılar, benim de orada çok anım vardır…”

Serra Hanım böyle başlayınca “Aha” dedim, “Trak Apartmanı olmalı!” Yıllardır önünden geçip geçip durduğum, “Apartmanın ismini niye Trak koymuşlar ki?” deyip durduğum bina. 

Serra Hanım’ın anlattığı bölge aynı bölge; ailenin kızları Mehveş ile benzin istasyonunu, trafiği izliyorlar! E o dönem benzin istasyonunun (Mobil) yeri de hemen yan taraf, dedim ki “Kesin orası”…

‘YOK’, ‘HİÇ Mİ YOK?’

Eve geldim; Razi Trak, ailesi… Okuyorum okuyorum, yok, delireceğim Trak Apartmanı ile ilgili hiçbir bağ kuramıyorum! Kuramadım da…

Gittim Trak Apartmanı önüne, Serra Hanım Floransa’da;  ona mesaj atıp dedim ki, “Burası orası değil mi?” 

“Yok” dedi, benim anlattığım köşe bina; Rumeli Caddesi ile Halaskargazi kesişiminde. Baktım orası Gün Apartmanı.

NEREDE TRAK ORADA BIRAKABİLSEM!

Ben yine araştır araştır kuramıyorum bağı. Apartman başka bir yerde olsa “Alakaları yok” deyip bırakacağım. Ama… Ziverbey’de köşkün olsun, -hatta sonradan öğrendim ki önceden iki köşk varmış-, Maçka’da da otur, sonra Şişli’de apartman yaptır, o apartmanın karşı köşesinde, 3 dakika arayla Trak isimli bir bina olsun, o Trak da orijinal bir soyadı olsun…

Ara ara bulamadım…

“Nerde Trak Orda Bırak”mak lazım; yapamıyorum!

INSTAGRAM’DAN SORDUM

Malum hikayesini ya da mimarını bilmediğim binayı paylaşmıyorum. Ama Instagrama şöyle yazdım:

“Razı Trak ile ilişkili olabileceğinden neredeyse emindim fakat zerre ispatını bulamadım.

Bir bilen varsa bu -eski- güzelliği bana açıklasın. Yoksa kendisi bir muamma…Halaskargazi’de… Nişantaşı’ndan Rumeli Caddesi’yle Osmanbey’e çıkış köşesine birkaç bina ötede. Daha önce burada yazdığım Şark Apartmanı’nın da yan binası…”

İPEK CEM DE ‘YOK’ DEDİ

Bazen insanların “Bilmiyorum” dediği nokta ile senin “Bilmiyorum” dediğin nokta çoooook farklı olabiliyor ya:) Sorduğuma pişman oluyordum neredeyse. Sanki ben Razi Trak’ın soyunu sopunu, çocuklarını, birlikte iş yaptığı insanları, damatlarını, İsmail Cem ya da Ercan Arıklı ilişkisini, köşkünü vs. manyak gibi didiklemeden bir soru sormuş olabilirim gibi:)

Kimi de bana “İpek Cem’i arayın söyler” falan diyor. Neyse… Sonuçta Zeynep Miraç Özkartal Taner benim için İpek Hanım’a sordu; İpek Hanım da Trak Apartmanı ile ilişkilerini hatırlamıyor.

VİTALİ HAKKO’NUN EŞİ KETTY’Yİ GÖRDÜĞÜ BİNA

Binayı yaptıranları ya da mimarı bulamadım ama Cem Öztürk Instagram üzerinden, Mehmet Ali Birand’ın Vitali Hakko belgeselini izlememi önerdi. Ömür İlbaş imiş belgeselin yapımcı yönetmeni.

Videoyu ekliyorum; Vitali Bey çok güzel anlatıyor.

“Güzeller güzeli Ketty Hanım ailesiyle birlikte Trak Apartmanı’nda oturmaktadır. High School’a gidecek; Osmanbey’deki o yoldan sık sık geçen Vitali Bey apartmanın önünde Ketty Hanım’ı görür ve aşk, aşk, aşk. Ketty Rodrig 19 yaşındadır evlendiğinde; yıl 1948. 

Bari bunu kaydettim.

Ama Trak binaları Gün Apartmanı ve Razi Trak Köşkü yazılarında…

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Trak Apartmanı ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Tomtom

Yeni Çarşı Caddesi No: 33

DESENİN NE SAKINCASI VAR? Apartmanın adını bilmiyorum. Beyoğlu’nda Tomtom tarafından, Boğazkesen’den Galatasaray meydanına çıkan Yeni Çarşı Caddesi üzerinde no: 33. Geçenlerde Nazif Can Akçalı (Instagram’da @ncaisme) bana ilk dört fotoğrafı göndererek, “Üçüncü katta tadilat var şu günlerde… Giriş böyle, umarım üzerini kapamazlar” yazmıştı. Açıkçası “Yok yahu niye

Devamı »
Şişhane

Müselles Apartmanı / Müselles Han 

‘Müselles’ kelimesinin anlamını yıllar yıllar önce Şişhane’deki bu binaya aşkımla öğrenmiştim. Müselles, üçgen demek… Ama aynı zamanda “üçlü”nün de karşılığı; üçlü ittifaklar, üç bölümden oluşan şeyler. Hatta teslis, ‘baba-oğul-kutsal ruh’ müselles! Belki üçlü aşk ya da caz müzik trio’ları için de kullanılabilir?! Neyse… Üç yıldır

Devamı »
Karaköy

Alemdar Kardeşler Büro Binası (Şeref Hanı)

Öyle aynı ki ‘merak yolu’; çok güldüm.  Enteresan olan ise Erdal Bilgen’in aslen bir banka, bankacılık blogu yapıyor olması:) Kendisine bir e-posta attım, izin istedim. İlk defa hiçbir bilgisini kontrol etmeden bir yazıyı, birkaç cümle düzelterek yayınlıyorum. YARIŞMA DÜZENLENDİ AMA…. “1920 yılında yapılan Karaköy Palas’ın

Devamı »
Adalar

Lemmi Köşkü / Oteli

Aslında bambaşka bir şey araştırırken, inanılmaz keyifle bir şey izledim. Moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz, Nasıl Olunur’da konuşurken Indiana Jones’un da bahsettiğimiz mekanda çekildiğini söyledi. Indiana Jones’ları bayağı seyrettim ama kafamda anlattığına benzer bir İstanbul filmi yok. Baktım; buldum! Yönetmenliğini George Lucas’ın yaptığı “Young Indiana Jones

Devamı »
Çankaya

Leyla Gencer Apartmanı

Bu sitedeki Cinnah Apartmanı yazısı ile gönüllerimize taht kuran Ankara Apartmanları hesabının sevgili sahibi beni, “Ankara’da hayat var!” sloganıyla etkinlikleri duyuran, her şey bir yana bir Ankara kaydı ve arşivi de tutan Lavarla oluşumuyla da tanıştırdı. Uzaktan takip ediyorum… Sonra Lavarla’nın sitesine, biz Ankara’dayken bize

Devamı »
Sirkeci

Ata Atabek Mağazası / Ata Refik Han

Yine bir “Vay canına sayın seyirciler” hikâyesi… Tabii benim için:) Burada neler var? Bir zamanların efsanevi giyim markası Atalar Türkiye’nin ilk yürüyen merdiveni 1939 yılında İstanbul’u dehşete düşüren pek çok tarihi yapının hasar görmesine neden olan dev yangın Rum mimar Apostol (Apostolos) Pistikas ve AİHM’ye

Devamı »
İstiklal Caddesi

Köçeyan Konağı (Atlas Sineması / İstanbul Sinema Müzesi)

Ayşegül Kumova, neredeyse iki ay önce bana bir mesaj atıp şöyle yazmış idi: “Atlas 1948 yani eski bilinen adıyla Atlas Sineması çok değerli bir yapı kuşkusuz. 200 yıllık bir bina ve şimdi İstanbul Sinema Müzesi. Müze, henüz 1 yaşında ama kısa süre içinde dünyada ilk üçe girmiş bile.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.