Levent Apartmanı

İstanbul, Nişantaşı, Süleyman Nazif Sokak, Yapım Yılı: 1932

Mimaride yuvarlak öğelere zaafım var galiba… Bu bina da benim için şahane… Nişantaşı’nın Harbiye tarafında, Pangaltı’ya çıkan Süleyman Nazif Sokak üzerinde, Levent Apartmanı. Kimi zaman sırf güzelliğini göreyim diye yolumu değiştiriyorum. Her açıdan ayrı bir görkemi var. Metinlerden anlıyorum ki eskiden deniz de görüyormuş. İçinde yaşayanlar, böyle, görenin unutmayacağı bir İstanbul apartmanında yaşarken neler hissettiler acaba? O balkonların kullanımı nasıldı? Şimdi, içeride yeterli yer mi yokmuş bilmedim, pimapenlerle balkonun yanını kapatanlar olmuş. Yine de güzel, yine de görkemli… Biraz bakımı yapılsa yine efsane… İyi ki bugünlere gelebilmiş. Mimarı Sırrı Arif Bilen.

‘ESKİDEN DAHA ÇOK DAİRE DENİZ GÖRÜRDÜ’

Ben apartmanı paylaştığımda Banu Bölen bana şunları yazmış:

“Merhaba; Levent Apartmanı bizim aile apartmanımız. Dedem Mustafa ve Ağabeyi Mehmet Levent tarafından satın alınmış. En üst teras çamaşırhane olarak kullanılırdı. 

6 numaradan tam, 5’inci kattan daha az manzara görür. Önündeki apartman inşa edilmeden önce neredeyse tüm katlardan görürdü tabii. Büyük amcamın eşi Taksim’den arabanın geldiğini görür aksam yemeğini hazırlarmış:) Yuvarlak salonu her zaman güzel döşeliydi her katın. Denildiği gibi döşemesi zor değildir.”

DAİRELER KAT ÇIKTIKÇA BÜYÜYORMUŞ!

“Bizim zamanımızda balkonların hiçbiri pimapenli vs. degildi ve tabii kapatılmamıştı da. Bizim için insanlık suçu gibi bir şey çünkü balkonu içeri almak. Zaten öyle masa sandalye koyacak kadar geniş değillerdir. 

5, 4 ve 1 numaraları daireler dedemin; 6, 3 ve 2 nolu daireler büyük amcamındı. Dışardan aynı görünse de daireler kat çıktıkça büyür. Ne yazIk ki antika asansörünü de geçtiğimiz senelerde yenilemek yerine değiştirmişler. Şimdiki halini görünce çok üzülüyoruz.”

1932 KAPAK GÜZELİ

Apartman, Arkitekt dergisinin 1932 yılı kapağı olmuş; şöyle deniliyor:

“(…) Mevcut ve ekseriya kusurlu plânlar dahilinde hareket etmek şartile mimarî kıymeti haiz bir bina vücude getirmek çok güç olmakla beraber bu husustaki şayanı takdir san’atını Cağaloğlu’ndaki Süreyya Hidayet Apartmanı’nda da ispat etmiş olan mimar Sırrı Arif, muvaffak bir eser başarmıştır. (…) Binanın denizi gören köşesine, müdevver bir salon ve onu yarım kuşatan yine müdevver bir balkon inşa suretile ehemmiyet ve hususiyet verilmiştir. Dar cephede methalin üstünden, yukarıya kadar devam eden şakulî şeritlerle müdevver kısımları dolaşıp bunlara saplanan kat ve pencere silmeleri güzel bir armoni teşkil ediyor. Uzun yan cephede ise, belediye kanunu na tabi olmak mecburiyetile çıkıntının ortadan bölünmüş olduğunu görüyoruz. (…)

Cilt: 1932  Sayı: 1932-02 (14)  Sayfa: 35-36 

 

**** Haziran 2022’den edit

Levent Apartmanı önünden geçerken boşaltıldığını gördüm; merak edip sosyal medyadan sordum. Twitter’dan @canti_twitch isimli kullanıcı şu bilgiyi verdi:

“Maalesef apartmanda bu gibi eski yapılarda görülen bir virüs türü tespit edilmiş. Dolayısıyla tamamen karantina altına alınmış son 5 ay içinde yaşayanlar. Bir ailede virüse rastlanmış onlar da şu an müşahade altında tutuluyorlarmış. Umarım diğer binalara sıçramaz.”

*** Haziran 2022’den bir başka gün not

Zafer Akay, Twitter’da bu binanın mimarıyla ilgili olarak “Sırrı Arif (Bilen) ya da Sırrı Bilen doğru kullanımlar. Arif baba adı…” yazmış. Zafer Bey’e güvendiğimden bunu da kendimi not alayım dedim.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

6 Yorumlar
  • ali tokatlı
    Tarih: 17:37h, 27 Ocak Cevapla

    Doğrudur,Arif,baba adıdır.
    İsim Sırrı Bilen’dir.
    Antep’lidir.
    1890 larda olaması gerekir,Antepten İstanbul’a göçmüşlerdir.
    Pertevniyal lisesi de onun eseridir.
    Annemin teyzesinin eşidir.

  • s
    Tarih: 14:45h, 29 Ocak Cevapla

    arif sırrı bey ile ilgili bildiklerinizi öğrenme imkanım var mı? mimarlık öğrencisiyim araştırma ödevim var ailesi kendisi hakkında bildiklerinizi öğrenebilirsem çok işime yarar:)

    • Nilay Örnek
      Tarih: 22:27h, 11 Şubat Cevapla

      bildiklerimi hep yazıyorum.

  • Oşin Elagöz
    Tarih: 14:22h, 16 Şubat Cevapla

    Merhaba.
    Ben bu apartmanın birinci balkonlu katında doğmuşum sene 1962. Babam ve amcam da bu apartmanda büyümüşler. İkinci dünya savaşında apartmanın en üst katında bulunan çamaşırhaneye uçaksavar konduğu anlatılmıştı. Babam bu apartmanda evlenmişti ve ben 11 yaşıma kadar bu apartmanda yaşadım.
    Şimdi de bu apartmana çok yakın oturuyorum ve neredeyse hergün önünden geçiyorum. Son zamanlarda biranın boşaltılmış olduğunu gözlemledim. Korkarım kentsel dönüşüme sokulacak ve yıkılacak.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 11:54h, 18 Şubat Cevapla

      teşekkürler bilgi için, evet bir süredir boş

  • Oşin Elagöz
    Tarih: 14:31h, 16 Şubat Cevapla

    Üstteki yazıma ilaveten şunu eklemek istiyorum. Bizim orada oturduğumuz yıllarda binanın sahiplerinin bahriye subayı olduklarını duymuştum. Hatta Kıbrıs savaşına da katılmış oldukları söylenmişti bize.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Hamit Bey / Süzan Nyego Apartmanı

Mimar Apostol Mavrodoğlu tarafından tasarlanmış olan orijinal ismi Süzan Nyego Apartmanı; şimdi ise Hamit Bey Apartmanı. Nereden mi biliyorum; 1944 tarihli Pervititch Haritası‘ndan. O dönem ismi Gümüşsuyu Caddesi olan şimdinin İnönü Caddesi’nde, yakın zamana kadar 59, şimdinin 47 numarası olan bina.  Mimar Apostol Mavrodoğlu binalarını

Devamı »
Saraylar

Babadağlılar Çarşısı

Bahar Bayhan’ın Arkitera için Cengiz Bektaş ile yaptığı söyleşiden alıntıyla başlayalım: “Hisarönü’nde bir kadın biz alanda çay içerken geldi, ‘Sen ne iş yapıyon?’ dedi.  Önce ‘Mimarım’ dedim, sonra utandım söylediğimden ‘Yapıcıyım’ dedim. ‘Sen Dengizli’de Babadağlılar Çarşısı’na git de mimarlık neymiş öğren’ dedi. Bundan çok hoşlanıyorum.

Devamı »
Gümüşsuyu

Pamir Apartmanı

Arkitekt Dergisi’nin 1993 yılı, 4’üncü sayısı… Arşivindeki en değerli parçalardan biri, çünkü sayı benim de aşık olduğum, her gün değişse de aşkımın azalmadığı “Ayaspaşa’ya Dair”. Geçen yine açtım bakıyorum, tanıdık bir yapıyı gördüm: Pamir Apartmanı. Dışardan benim çok da bayılmadığım hatta garip bulduğum ama muhtemelen

Devamı »
Şişhane

Abuaf (Demet) Apartmanı

Ben Art Nouveau işlemelerini, özellikle de kapısını bir müzik aletinin gövdesine benzettiğimden, apartmanın ünlü bir klasik müzik bestecisinin olduğunu falan düşünmeye eğilimli idim. Bu binayı yıllar içinde o kadar çok fotoğraflamışım ki, “Demet Apartmanı” yazısı bile elimde farklı fontlarla mevcut. Ancak asıl ismi Abuaf Apartmanı.

Devamı »
İncirli

Coca Cola Fabrikası

Vay canına sayın seyirciler; insan bir bina ya da mimarın peşinden giderken nerelere geliyor, neler öğreniyor inanamazsınız! Başlayalım. Malum; eserlerinin çoğunu Adana’da üretmiş mimar Ertuğrul Arf’ın -çoğu bugün olmayan- binalarının izini sürerken, Arf’ın, bugün Adana’da harabe halinde olduğu söylenen Coca Cola Fabrikası’nın da mimarı olduğunu

Devamı »
Cihangir

Büyük Yavuz Apartmanı

Bir önceki “Apartmanlar üzerinden ‘Küçüklerimizi Sevelim, Büyüklerimizi Sayalım’ paylaşımım üzerine, daha önce bu hesap için bana bir bina da yazan Fırat Şenol bir bilgi paylaştı; onun @mekanlarveinsanlar adlı Instagram hesabından, izniyle alıntılıyorum: Böylece bir apartmanın daha geçmişinden bir iz, bir ipucu bulmuş olduk…  D GDUBU

Devamı »
Gümüşsuyu

Banka Apartmanı

Ben “Bana bilgi verin, beni kahveye çağırın” deyip duruyorum, aranan kan Kanada’dan geldi:) İpek Alp’in mesajı benim için o kadar önemli ki…  Akrabalık, arkadaşlık ve apartman ilişkileri… Hani aynı apartmanda oturan aileleri biliyoruz ama burada mahalle kurulmuş! Bir de yıllardır çok beğenerek baktığım sevgili “Banka”

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.