Mimaride yuvarlak öğelere zaafım var galiba… Bu bina da benim için şahane… Nişantaşı’nın Harbiye tarafında, Pangaltı’ya çıkan Süleyman Nazif Sokak üzerinde, Levent Apartmanı. Kimi zaman sırf güzelliğini göreyim diye yolumu değiştiriyorum. Her açıdan ayrı bir görkemi var. Metinlerden anlıyorum ki eskiden deniz de görüyormuş. İçinde yaşayanlar, böyle, görenin unutmayacağı bir İstanbul apartmanında yaşarken neler hissettiler acaba? O balkonların kullanımı nasıldı? Şimdi, içeride yeterli yer mi yokmuş bilmedim, pimapenlerle balkonun yanını kapatanlar olmuş. Yine de güzel, yine de görkemli… Biraz bakımı yapılsa yine efsane… İyi ki bugünlere gelebilmiş. Mimarı Sırrı Arif Bilen.
‘ESKİDEN DAHA ÇOK DAİRE DENİZ GÖRÜRDÜ’
Ben apartmanı paylaştığımda Banu Bölen bana şunları yazmış:
“Merhaba; Levent Apartmanı bizim aile apartmanımız. Dedem Mustafa ve Ağabeyi Mehmet Levent tarafından satın alınmış. En üst teras çamaşırhane olarak kullanılırdı.
6 numaradan tam, 5’inci kattan daha az manzara görür. Önündeki apartman inşa edilmeden önce neredeyse tüm katlardan görürdü tabii. Büyük amcamın eşi Taksim’den arabanın geldiğini görür aksam yemeğini hazırlarmış:) Yuvarlak salonu her zaman güzel döşeliydi her katın. Denildiği gibi döşemesi zor değildir.”
DAİRELER KAT ÇIKTIKÇA BÜYÜYORMUŞ!
“Bizim zamanımızda balkonların hiçbiri pimapenli vs. degildi ve tabii kapatılmamıştı da. Bizim için insanlık suçu gibi bir şey çünkü balkonu içeri almak. Zaten öyle masa sandalye koyacak kadar geniş değillerdir.
5, 4 ve 1 numaraları daireler dedemin; 6, 3 ve 2 nolu daireler büyük amcamındı. Dışardan aynı görünse de daireler kat çıktıkça büyür. Ne yazIk ki antika asansörünü de geçtiğimiz senelerde yenilemek yerine değiştirmişler. Şimdiki halini görünce çok üzülüyoruz.”
1932 KAPAK GÜZELİ
Apartman, Arkitekt dergisinin 1932 yılı kapağı olmuş; şöyle deniliyor:
“(…) Mevcut ve ekseriya kusurlu plânlar dahilinde hareket etmek şartile mimarî kıymeti haiz bir bina vücude getirmek çok güç olmakla beraber bu husustaki şayanı takdir san’atını Cağaloğlu’ndaki Süreyya Hidayet Apartmanı’nda da ispat etmiş olan mimar Sırrı Arif, muvaffak bir eser başarmıştır. (…) Binanın denizi gören köşesine, müdevver bir salon ve onu yarım kuşatan yine müdevver bir balkon inşa suretile ehemmiyet ve hususiyet verilmiştir. Dar cephede methalin üstünden, yukarıya kadar devam eden şakulî şeritlerle müdevver kısımları dolaşıp bunlara saplanan kat ve pencere silmeleri güzel bir armoni teşkil ediyor. Uzun yan cephede ise, belediye kanunu na tabi olmak mecburiyetile çıkıntının ortadan bölünmüş olduğunu görüyoruz. (…)
Cilt: 1932 Sayı: 1932-02 (14) Sayfa: 35-36
**** Haziran 2022’den edit
Levent Apartmanı önünden geçerken boşaltıldığını gördüm; merak edip sosyal medyadan sordum. Twitter’dan @canti_twitch isimli kullanıcı şu bilgiyi verdi:
“Maalesef apartmanda bu gibi eski yapılarda görülen bir virüs türü tespit edilmiş. Dolayısıyla tamamen karantina altına alınmış son 5 ay içinde yaşayanlar. Bir ailede virüse rastlanmış onlar da şu an müşahade altında tutuluyorlarmış. Umarım diğer binalara sıçramaz.”
*** Haziran 2022’den bir başka gün not
Zafer Akay, Twitter’da bu binanın mimarıyla ilgili olarak “Sırrı Arif (Bilen) ya da Sırrı Bilen doğru kullanımlar. Arif baba adı…” yazmış. Zafer Bey’e güvendiğimden bunu da kendimi not alayım dedim.
3 Yorumlar
ali tokatlı
Tarih: 17:37h, 27 OcakDoğrudur,Arif,baba adıdır.
İsim Sırrı Bilen’dir.
Antep’lidir.
1890 larda olaması gerekir,Antepten İstanbul’a göçmüşlerdir.
Pertevniyal lisesi de onun eseridir.
Annemin teyzesinin eşidir.
s
Tarih: 14:45h, 29 Ocakarif sırrı bey ile ilgili bildiklerinizi öğrenme imkanım var mı? mimarlık öğrencisiyim araştırma ödevim var ailesi kendisi hakkında bildiklerinizi öğrenebilirsem çok işime yarar:)
Nilay Örnek
Tarih: 22:27h, 11 Şubatbildiklerimi hep yazıyorum.