Marmara Apartmanı

Mimar: Emin Halid Onat, Eser: Ercüment Kalmık

Bu sitede kimi zaman mimarları, kimi zaman da yaşayanlarıyla renklenen bir takım bina hikâyeleri paylaşsam da, her daim bir görsel şölen vaat ettiğim söylenemez:)

Ancak Gözde Kumru sağolsun bu apartman fotoğraflarına bakmaya doyamıyorum, Emin Halid Onat ile Ercüment Kalmık için de bundan aşağısı olmamalıydı zaten.

Hadi başlayalım:)

Malum, Atıfet (Sporel) Apartmanı‘ndan bahsetmiş, Anıtkabir’in de mimarlarından Emin Halid Onat ile onun kadar çizgi dışı bir isim olan efsanevi sporcu Zeki Rıza Sporel’in birlikteliğinden söz açmıştım.

TORUNU YAZINCA… MEĞER…

Zeki Rıza Bey’in dedesiyle aynı ismi taşıyan torunu Zeki Rıza Zorlu “Ferit Tek Sokak’taki merdivenleri, mozaikleri çok özel olan apartmana da bakın” dedi. Marmara Apartmanı olduğunu hemen anladım ama apartmanı yaptıranın Zeki Rıza Bey olduğunu bilmiyordum. Vay canına:)

Gözde Kumru’dan rica ettim, bu harika fotoğrafları çekti.

MODA’DA BURJUVALAR DÖNEMİ

Marmara Apartmanı’nın yapım tarihi olarak 1956-1957 yılları belirtilse de, 1954’te başlanıp 1959’da bittiğine dair notlar da var.

Peki ya öncesi…

Benim son birkaç haftadır yaptığım Moda okumalarından anladığım o ki, Moda’yı zamanında Moda yapan bir takım Levanten aileler. Burjuvalar olmasa olmaz imiş! 

Tubini Ailesi de onlardan biri. Dev zenginler. Banker baba padişaha borç verebilecek düzeyde; öyle yani. 

MİRAMER VE MODA PALACE OTELLERİ

Tubinilere ait mülklerden biri de Moda Palace. Sonra onlardan Frederichi Ailesi’ne geçmiş, Miramer Oteli olmuş, I. Dünya savaşında Almanlar tarafından nekâhathane olarak kullanılmış, savaştan sonra Moda Palace Oteli olmuş. 

ALİYE MORALI SATIN ALMIŞ AMA…

Moda Palace olan bu binayı en son Aliye Moralı (ben kendisini İbrahim Çallı portresinden tanıyorum) satın almış ama orada hiç oturamadan vefat etmiş.

Sonra bu alanı, Moda’nın bir diğer köklü ailesi olan ‘Whittall’ların kızı Hazel Hanım ile evli Zeki Rıza Sporel almış herhaldeki buraya Emin Halid Onat çizimiyle iki blok Marmara Apartmanı inşa edilmiş. O dönemlerde de sokağın adı Devriye Sokak.

Eski bir satılık ev ilanından anladığım kadarıyla -zaten tahmin de edilebilir- yatay çizgilere sahip bu apartman bol ışıklı, deniz manzarası ve önündeki açıklıkla pek ferah.

ONAT’IN BÜROSU DA BU BİNADAYMIŞ

Onat’ın bürosu da bir zamanlar iki girişli bu binadaymış. 

Binanın girişindeki Hitit ezgili motifli mozaik panolar da de, mimarın da yakın dostu olan, benim burada da daha önce konu ettiğim Ercümend Kalmık’a ait.

Bizim için bu şahane fotoğrafları çeken Gözde Kumru da “Dış kapı yaklaşık 2 sene evvel esas kapının modeline sadık kalarak değiştirilmiş. Pirinç kapı kulpları da korunmuş” notunu iletti.

Atıfet Apartmanı üzerine de ‘Marmara’, mimar Emin Bey’in merdivenlerinin güzelliği beni benden alıyor onu da belirtmeden geçmeyeyim.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

6 Yorumlar
  • Baran
    Tarih: 11:18h, 22 Ekim Cevapla

    Mutfak tadilatı için (yıkımı desek daha doğru) aldığımız bir iş nedeniyle 2005 yazını geçirdiğim apartman. Hafta sonu hariç her gün oradaydım sanırım. Yukarıda yazılmış ama manzarasının güzelliği dışarıdan algılayabileceğinizden çok daha fazladır. Salona ilk girdiğimde bunu fazlasıyla hissetmiştim. Dairenin bulunduğu kat sebebiyle de olsa gerek Kalamış koyu neredeyse salonun içindedir. Evin en kıymetli yeri salonla beraber muhteşem terasıdır. İyi ki böyle yapılmış, dersiniz. Özellikle yaz mevsiminde sadece orada yaşanabilir. Bir detayla bitireyim; şu anda kaç binada vardır bilmiyorum ama mutfakta “çöp şut” vardı. Yapım yılına bakılınca bunun düşünülmüş ve uygulanmış olması ilginç. Belki o dönem yapılarında uygulanıyordu, bilemiyorum. Kullanılmadığı için biz de iptal etmek zorunda kalmıştık.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 19:59h, 24 Ekim Cevapla

      Ya bayıldığım ayrıntılar!!! Teşekkürler

  • Timur
    Tarih: 09:33h, 05 Haziran Cevapla

    Ben de bu apartmanda bulunan bir dairenin tadilatını yapmıştım. Daire bina yapım yılından beri ilk kez tadilat geçirdi. Dolayısıyla daire sahibinin yaptığı ufak tefek olağan eklentiler dışında orijinaldi. Seramikler 10×10 cm yeşil ve bordo renkli rektifiye ve arkaları Sümerbank stampalıydı. Tüm dolaplar masif ahşaptan yapılmış ve halen çalışır durumdaydı. Salon pencereleri ahşap doğrama olup 1 mm deforme olmamıştı. Bir çeşit restorasyon yaptığımızı düşünüyorum. Tüm bu özelliklerini muhafaza edip orijinal halini korumaya çalıştık.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:24h, 10 Haziran Cevapla

      Aaa ne kadar güzel!

  • Didem
    Tarih: 16:15h, 08 Ekim Cevapla

    Az önce önünden geçip hayran hayran seyrettiğim bina

  • Bengü
    Tarih: 11:53h, 25 Kasım Cevapla

    1993 yılı civarı binanın üstüne kat eklemesi yapılmıştı.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Ayaspaşa Palas

Bu sitenin en efsanevi, en nadide, en “İnanamıyorum yaaa”, en “İyi ki bu maceraya atıldım” fotoğraflarından birkaçı… İyi ki bu fotoğrafları benimle -ve dolayısıyla sizlerle- cömertlikle paylaşan birileri var, iyi ki aile fotoğraflarını biz de görebiliyoruz. Yakın tarihi böyle böyle doğru parçalarla tamamlıyoruz…. Buyrunuz fotoğrafların,

Devamı »
Fındıklı

Yağmalanan eski Akbank Genel Müdürlük Binası’nın son hali

KASIM 2023: Binanın son haline dair bir güncellemeyi buradan okuyabilirsiniz. Her kıymetli yer için “Müze olsaydı”, “… bilmem ne ailesi oraya baksaydı” söylemlerini ben pek sevmiyorum. Şahsi fikrim, yıllar içinde yavaş yavaş oturdu, bu fikri iyi de savunurum! O tür söylemler, acıyla söylenmesinin yanı sıra

Devamı »
Karaköy

Yazıcızade Apartmanı

Malum, şöhretli binalar hakkında metin yazmayı sevmiyorum. Reytingleri çok ama yeni bir bilgi ve belge ekleyemeyince aynı bilgi ve metinlerin kopyalanıp kopyalanıp yazılmasından başka bir şey olamıyor. Ancak bu bina o kadar yolumun üzerinde ve o kadar beğenirim ki, ben de hakkında birkaç paragraf yazayım

Devamı »
Nişantaşı

Tarcan Apartmanı

Yazar Hıfzı Topuz, ‘Nişantaşı Anıları’nda, “Bir kulüp gibiydi” diye tanımladığı Nişantaşı-Kamelya Apartmanı’nın ziyaretçileri arasında Selim Sırrı Tarcan’ın kızı Azade Hanım’ı da sayıyordu. Paylaştığımda, Defne Koryürek şöyle yazdı: Selim Sırrı Tarcan’ın kızı Azade Hanım, Nişantaşı’nda Alattin’den Topağacı’na inerken, Şakayık Sokak’ın köşesinde Tarcan Apartmanı’nın giriş katında otururdu

Devamı »
Gümüşsuyu

Doğan Apartmanı

“Bir başka Doğan Apartmanı, sahibi aynıydı…” Çok bilinen, bugün bile insanın içini buran bir gerçek hikâyedir. Yıl 1939, Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent’in oğlu Doğan, 11 yaşında, İsviçre’nin Flims Kasabası’nda Alp Dağları’ndaki bir heyelan nedeniyle hayatını kaybeder. Kazım Taşkent, olayın olduğu yere, ellerini dağlara

Devamı »
Beyoğlu

Efi Apartmanı

Peki kim bu Sabiha Bozcalı? -Belki de- Türkiye’nin ilk kadın illüstratörü, ressam ve çalıştığı günlerde çok öyle adlandırılmasa da bugünden yaptığı işlere bakınca kesinlikle bir grafik sanatçısı. En çok bilinen özelliklerinden biri, Reşat Ekrem Koçu’nun ünlü İstanbul Ansiklopedisi’ni resimleyen kişilerden biri olması; 11 ciltte 901

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.