Florya Atatürk Deniz Köşkü

Yıl 1935. Mustafa Kemal Atatürk, rahatsızdır, doktoru Neşet Ömer, ona yüzmenin güneşin iyi geleceğini söyler ve bir deniz köşkü fikri doğar. Açılan proje yarışmasını yüksek mimar Seyfi Arkan kazanır. Atatürk’ün bu tercihin, mimarın yapıyı bir halk plajı ile birlikte çalışması olduğu söylenir. Sonrasında Seyfi Arkan “Atatürk’ün mimarı olarak anılacaktır. 

İçinde kabul salonu, yatak odaları, banyo ve kütüphane olan köşk, karadan 70 metre uzaklıkta deniz tabanına dikilen kazıklar üstüne inşa edilmiş; ahşap bir iskele yolla karaya bağlanmış. 

Deniz Köşkü, İstanbul Belediyesi tarafından 1935 yılında, 43 gün gibi kısa bir sürede tamamlamış. 14 Ağustos’ta kullanıma açılmış.

MOTORLA GİDER HALKLA YÜZERMİŞ

Atatürk, 1936 yılının haziran ve temmuz aylarında uzunca bir süre yaşamış, siyasal ve bilimsel toplantılar için köşkü kullanmış.

Bunu okuduğumda çok etkilenmiştim, Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’ndan Florya Atatürk Deniz Köşkü’ne motorla gider, halkla denize girermiş. Şahane değil mi?

KEŞKE HER 30 AĞUSTOS’TA DENİZE GİRSEK

Atatürk’ün ölümünden sonra göreve gelen cumhurbaşkanlarından İsmet İnönüCelal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk ve Kenan Evren de köşkü yazlık olarak kullanmış.

Köşk, 6 Eylül 1988’de TBMM Millî Saraylar Daire Başkanlığı’nın yönetimine girmiş, onarılarak müze hâline getirilmiş.

Keşke her 30 Ağustos’ta müze ve plaj halka açık olsa. 

Oradan denize girsek hatta; olmaz mıydı?


-BENİM İÇİN- ŞAHANE BİLGİ VEREYİM

Bu arada size muhteşem bir bilgi vereyim, bonus olsun;

Florya ismi Fülürye imiş aslen. 

Memba suları ve çınarları ile semte fülürye kuşunun güzel sesi için gidilirmiş. Beyaz Ruslar hem göz, hem deniz banyosu yaparken açılıp saçılmaları bölgeyi de etkilemiş. Onların şivesiyle fülürye de Florya semtine isim vermiş:) 

* Fotoğrafların bir kısımı, Pera Müzesi’ndeki İstanbul’da Deniz Sefası adlı sergide ekranlardan çekmiştim, kitabı da var tavsiye ederim. Özel koleksiyonlardan fotoğraflar… Diğerleri isteataturk.com adlı siteden.

Çok sevdiğim, burada konuk yazar olması için sık sık baskı yaptığım mimar-yazar Ertuğ Uçar’ın Florya Atatürk Deniz Köşkü ile ilgili yazdığı yazıyı ondan izinle burada da paylaşmak istedim. Teğet Mimarlık ile hem Beşiktaş Deniz Müzesi, hem de Yapı Kredi Müzesi’nin restorasyonunu üstlenen, şimdilerde de İş Bankası Resim Müzesi üzerine çalışan Uçar’ın bu köşk-müze hakkında söyledikleri çok kıymetli… Uçar, daha sonra konuk yazarım olacak, ‘bunu saymıyorum’ ama metni pek beğeniyorum…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • ilayda han
    Tarih: 12:17h, 02 Haziran Cevapla

    Çok hoş bi Blog sayfası, yeni keşfettim ve takipte kalacağım 🙂

    • Nilay Örnek
      Tarih: 12:42h, 03 Haziran Cevapla

      Teşekkürler

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Saraylar

Babadağlılar Çarşısı

Bahar Bayhan’ın Arkitera için Cengiz Bektaş ile yaptığı söyleşiden alıntıyla başlayalım: “Hisarönü’nde bir kadın biz alanda çay içerken geldi, ‘Sen ne iş yapıyon?’ dedi.  Önce ‘Mimarım’ dedim, sonra utandım söylediğimden ‘Yapıcıyım’ dedim. ‘Sen Dengizli’de Babadağlılar Çarşısı’na git de mimarlık neymiş öğren’ dedi. Bundan çok hoşlanıyorum.

Devamı »
Galata

Agostini Apartmanı

Sürekli “Kıymetli bir tarihi apartmanda oturuyorsanız beni kahveye davet eder misiniz?” deyip duruyordum ya, Erdem Topsakal “Biz burada oturuyoruz” diyerek iki fotoğraf göndermiş, beni kahveye davet etmiş.  Fotoğraflar o kadar güzel ki “Ya tabii olur da.. Malum korona; biraz zaman alır, hali hazırda bu kadar

Devamı »
Fatih

Osman Nuri Ergin Evi

Ben sokak isimlerinin -özellikle İstanbul’da- değişmesinden pek de hazzetmem. Vatandaşların koyduğu sokak isimleri bilgi verir… Sokak ismi kimi zaman oradaki bir çiçekten bahseder, kimi zaman da sokağın dik yokuşuna gönderme yapar. Ama tabii bu 1920’lerde sorun olmuş. Çünkü çok fazla mükerrer sokak ismi var. Onlarca

Devamı »
Bakırköy

Taş Mektep

Annem ilkokulu bir kontun evinde okumuş! Biliyorum burada apartmanlardan konuşuyorduk ama bu fotoğrafı görünce dayanamadım. Hem zaten bina da aslen konut olarak yapılmış. Ama benim için farklı bir anlamı da var; bina annemin ilkokulu (Bakınız, kendisi siyah beyaz fotoğrafta en alt sırada sağdan üçüncü, saçı

Devamı »
Taksim

Cumhuriyet Apartmanı

Çok düşünüyorum; “O apartman neler gördü acaba?”  Görmüş geçirmiş apartmanlardan biri, Taksim’de Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Cumhuriyet Apartmanı. Şirin Devrim’in Şakir Paşa Ailesi adlı kitabını okuduğumdan beri merak ettiklerimden. Zamanında “Taksim Bahçesi”, şimdi Gezi Parkı manzaralı. Şirin Devrim’in annesi Fahrelnissa, o dönem İzzet Melih Devrim ile evli.

Devamı »
Çankaya

(İkinci) Sönmez Apartmanı

Ankara’da 1937-1977 yılları arasında var olan Sönmez Apartmanı‘ndaki karakterlerimizi hatırlayalım; eski bir bürokrat ve siyasetçi Talat Sönmez, kızı Ruhiye ve damadı Refik Besim Bakuy. Ve benim gezip aşık olduğum, bugün hala güzelliğini koruyan “ikinci” Sönmez Apartmanı’na gelelim. (O merdivenler, o ara renkli camlar, o ışık,

Devamı »
Yeşilköy

Röne Park ve Röne Park Gazinosu

Biliyorum, biliyorum, biliyorum… Bina, mimari derken insan hikâyelerine fazla düştüm. ‘Çıkacağım’ ama dayanamıyorum. Bu pazar da azıcık yapayım; konum Röne Park olsun. İstanbul, Yeşilköy-Bakırköy-Ataköy sakinleri bilecektir. Yıllaaaarrr sonra dün ilk defa, çokça adını geçirdiğim Röne Park’a gittim, birer çay içtik. Sinan “Söyle bakalım niye Röne”

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.