Vehbi Bey Apartmanı

Yapım yılı: 1929

“(Narmanlı Apartmanı)… Vehbi Bey Apartmanı gibi döneminin modası ‘Art Deco’ izleri taşımasa da, zamanın en modern yapılarından biriydi. Narmanlı’nın sahibi Hacı Mustafa Efendi’nin, kızına mirasında bu apartmandan pay ayırmaması üzerine, kendi gibi Erzurumlu damadı Vehbi Bey’in, eşinin gönül kırıklığını tamir için, iki ev sonrasındaki arsayı alarak, oraya mücevher gibi bir apartman yaptırdığı anlatılırdı” diyor, -yine- Ayşe Kulin, Narmanlı Apartmanı’nı anlattığı ‘Yazarların İstanbul’u adlı kitapta (sf 74).

Buna benzer hikâyeleri birkaç kaynakta daha okuduğumdan, ‘güzel hikâye’ diye düşünmüştüm, olası gelmişti. Sadece “Keşke ismi Vehbi Bey değil de Sıdıka Hanım Apartmanı olsaydı” diye düşündüğümü hatırlıyorum…

VEHBİ BEY, VEHBİ BİLİMER

Burada yorumları da okuyan ve özellikle yazıları siteden de takip edenler için malum, Narmanlı Apartmanı hakkındaki pek çok soru işareti, ben ilk yazıyı yazıp burada paylaşım yaptıktan sonra, ailenin de katkılarıyla kayboldu.

Vehbi Bey Apartmanı’nı, Narmanlı Ailesi’den birine sordum; “Vehbi Bilimer bir Türk subayı. Sıdıka Hanım’la evleniyor ve 6 çocukları oluyor. Apartıman, Narmanlı’dan önce yaptırılmış, erkek kardeşleri de önce bir müddet o apartımanda oturmuşlar, Narmanlı bitene kadar” yazdı.

Erzurumlu bir aileden gelen emekli kurmay albay Vehbi Bilimer, binayı 1920’lerin sonlarında, 1924’den sonra 1932’den önce yaptırmış olmalı. (Tam bunu yazdım, Kültür Envanteri’ndeki notu gördüm: İtalyan bir mimar tarafından 1929’da inşa edilmiştir.)

“KİM BU?”

Benim ilgimi çeken ise daha önce okuduğum metinlerde biraz pasif rol oynayan Sıdıka Hanım. Oysa Joan Kim Erkan‘ın “Kim Bu” adlı kitabından bile anlıyorum ki, güçlü bir karakter…

Bu arada, Erkan’ın kitabını görüp alayım diye düşünmüştüm, bu araştırma vesilesiyle Storytel’den okudum. “1959’da henüz 22 yaşındayken Galler’den ayrılıp önce İstanbul’a sonra Aydın’a yerleşen Joan Kim Erkan’ın Türkiye’deki 60 yıllık hikâyesi”ni anlatan kitabın bana bir dönemin Türkiyesi’ni anlatması da şahane! (Az bulunuyor maalesef. Konuk yazar olmasanız da biyografi kitaplarında binalara dair gördüğümüz metinleri bana gönderirseniz süper ipucu olur.)

Neyse; kitabın yazarı olan ve Türkiye’de Aydın Erkan ile evlenen (köklü bir aile, başka bir bina vesilesiyle ona da geleceğim) Joan Kim Erkan’ın kızı da Rana Erkan Tabanca.

ANTİKA KOLEKSİYONERİ SIDIKA BİLİMER…

Kitap sayesinde Hacı Mustafa Narmanlı’nın Erzurum ve İstanbul’daki hikayesine dair şahane bilgiler ediniyorum, şahane. Ama biraz Sıdıka Bilimer’i de tanıyorum… Kitaptan birkaç alıntı yapayım:

“İstanbul’a dönmemizden birkaç hafta sonra kayınpederim, Sıdıka Bilimer’in bizi kendi apartmanına yürüyüş mesafesindeki tanınmış, itibarlı bir bina olan Narmanlı Apartmanı’na çaya davet ettiğini söyledi. Sıdıka Hanım ve yeğeni Melike Narmanlı bizi birinci kattaki boş bir dairenin kapısında karşıladılar. İki tarafında odalar bulunan uzun, karanlık koridorun ucunda yüksek tavanlı, geniş bir oda vardı. Sıdıka Hanım babasının hediyesi olarak Aydın’a bir yıllık kontratla birlikte dairenin anahtarlarını verdi. O kadar beklenmedik bir sürprizdi ki… Odadan odaya dolaşır, bu kadar büyük bir yeri nasıl döşeyeceğimizi düşünürken Sıdıka Hanım bizi rahatlattı: ‘Ne eşyanız varsa getirin, iyi bakacağınıza söz verirseniz gerisini ben tamamlarım.’ Sıdıka Hanım’ın geniş antika koleksiyonu meşhurdu; biz de on iki yıl sonra oradan ayrılana kadar onca güzel mobilyaya sahip olabildiğimiz için çok şanslıydık.” (sf 170)

Bence de şanslılarmış…

USTALALARIN ADRES DEFTERİ…

Yine kitaptan: “İddiasız görünen ama dikkate değer bir kişiliği olan Sıdıka Bilimer anne babasıyla kocasının ölümünün ardından Bilimer ve Narmanlı ailelerinin işlerini devralmış ve onların mülklerini korumak, Anadolu geleneklerini muhafaza etmek için yorulmak bilmeden çalışmaya başlamış. Antikalar konusundaki geniş bilgi dağarcığıyla meşhurdu. Çantasında içinde ustaların, zanaatkârların ve şehirdeki güvenilir dükkânların adlarının ve telefon numaralarının bulunduğu kara kaplı, iyice yıpranmış bir adres defteri taşırdı. Bildiklerini cömertçe paylaşarak bana en iyi cilacıları, tamircileri ve dekoratörleri buldu, babalarıyla ve onların zanaatkâr arkadaşlarıyla hep anlaşabildiğinden ailenin genç mensuplarına da sanat, antika ve mimari sevgisi aşıladı.” (sf 172)

ŞİŞLİ CAMİİ’NİN YAPIMINA KATKI

Bu arada Vehbi Bey ile Sıdıka Hanım’ın 6 çocukları varmış ama ben en çok Ülker ve İnci’nin ismini gördüm. Binada çocukluğunda oturan isimlerden Altemur Kılıç onlarla oynadıkları oyunlardan bahsediliyor mesela. Vehbi Bey, dini hassasiyetleri yüksek biri olarak resmediliyor genelde… 

Arkitekt Dergisi’nde de Şişli Camii’yle ilgili bir metinde şu cümleye rastladım”Caminin inşasına başta Lûtfi Kırdar, Eski Vakıflar L/mum Müdürü Fahri Kiper, Nuri Kozikoğlu, Suad Karaosman. Ata ve Rahmi Köseoğlu, Vehbi Bilimer ve Mimar Vasfi Egeli’nin büyük gayret ve himmetleri dokunmuştur”.

BENLİ BELKIS’LA GEMİ SEYAHATİ…

Son olarak 17 Temmuz 1955 Tarihli Akşam Gazetesi’nden birkaç satır alıntılayayım, Tarsus Vapuru ABD seyahati yapıyormuş: “Gemide tanınmış aileler de var. Narmanlı Ailesi’nden Fahri kuzeni Bilge ile seyahat ediyor. Bilimerlerden Sıdıka ile kızı Bilimer de onlarla beraber. Sıdıka Bilimer’in ortanca kızı Ülker ise Amerika’da kıcası ile talsilde. annesi ile kardeşini orada karşılayacakmış”…

Gerisi Benli Belkıs’ın da içinde olduğu bol dedikodulu bir vapur seyahati yazısı…

“SMOKİNG ROOM HARİCİNDE 5 ODA, 3 BANYO…”

Ayşe Dilek Yaman, Instagram’da @milulusko,  13 yıl ofisinin bu binada olduğunu belirtince, içini sordum, şunları yazdı: “Her kat tek daire, sanırım 350m2 civarıdır her daire, beylerin eski zamanlarda sigara içtiği, salonun devamı niteliğindeki smoking room () haricince 5 oda ve 3 banyodan olusan daire, ince, uzun dikdörtgen formda, upuzun bir koridorun sonundaki, en arkadaki 2 odadan harika Boğaz ve Maçka teknik lisesi manzarası, çok zarif kartonpiyer tavanlar, ayrıca ahşap zeminin gıcırtıları kulağımda hala, yerli ve yabancı tüm misafirlerin hayran hayran bakakaldıkları ve şansımıza gıpta ettikleri, çok sevgili eski ofisimiz…”

 

  • Güncel Vehbi Bey Apartmanı fotoğraflarını ben çektim.
  • Ailenin fotoğrafı mimar Seda Özen Bilgili’nin twitter hesabından şu notla paylaşmış “Hacı Mustafa Narmanlı (ortada), oğlu Sıtkı Narmanlı (fotoğrafta solda) kızı Sıdıka Narmanlı (fotoğrafta sağda) ve çocuklarının nişanlılarıyla. Sıtkı Bey keman çalar,  sanata düşkün, kardeşi Sıdıka Hanım ise müzayedelere katılan ilk kadın koleksiyonerlerimizdendir.”
  • Sıdıka Hanım’ın arkasındaki de Vehbi Bey olmalı…

YOLLARI KESİŞENLER

Yolu Vehbi Bey Apartmanı ile kesişen binaları aşağıda görebilirsiniz. Bu binaların hikâyelerini birlikte okumanızı öneririz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Nişantaşı

Bayer Apartmanı

Hem kapısı (o tokmaklar, o yazı… Nedir?!), hem girişi, hem içiyle görkemli bir bina Bayer.  Mimarı, burada Konak Sineması, Divan Oteli gibi vesilelerle adını geçirdiğim Rükneddin Güney; hatta girişteki sütunda da ismi kazılı. YERİNDE NİŞANTAŞI SARAYI VARMIŞ Bayer ve çevresindeki birkaç apartmanın yerinde eskiden Sultan

Devamı »
Taksim

Naum Paşa Konağı

Konuk yazarım doktor-oyuncu-yönetmen ve yazar Ercan Kesal. Önce o anlatsın, sonra ben ekleyeceğim… “Metin Erksan’la mutad Beyoğlu merkezli gezilerimizin birindeydik. İstiklal Caddesi’ni boydan boya yürüyüp Haşet Kitabevi’ne kadar gittik. Bir süre etrafına bakındıktan sonra hemen sağ taraftaki eski ama görkemli hanı göstererek konuştu: ‘Bak burası Narmanlı.

Devamı »
İstiklal Caddesi

Luvr Apartmanı

Ansiklopedi okurken öğrenmiştim; Baylan Pastanesi ilk Loryan ismiyle kurulmuş, 1923’te; Fransızca Şark sözcüğünün okunuşu imiş. Şark bir dönem ne çok kullanılan bir ifade; bknz. bu hesaptaki Şark apartmanı bolluğu… 1933’te ‘Türkçe konuş’ kampanyası öne çıkınca, pastanenin ismi, sanat tarihçisi Burhan Toprak’ın önerisi ile “kendi alanında

Devamı »
Beyoğlu

Ürgüp Palas

Ürgüp Palas bana çok şiir okuttu; umarım size de okutur. Demir Palas metninde bana kaynak olan Haydar Ergülen’in “Azıcık Cihangir” (Heyamola Yayınları) adlı kitabında, bir bölümde de şair Seyhan Erözçelik’in Cihangir’i vardı. (Metin kitapta çok düzgün ayrılmadığı için kim yazdı vs. ayırmakta zorlandım ama çözdüm!)

Devamı »
Harbiye

El Irak Apartmanı

İlk yapım yılını, mimarını ya da isminin El Irak oluş nedenini bulamamış olmam beni biraz üzdü. Geçmişe dair bulabildiğim en eski bilgi, apartmanın 21 Temmuz 1939’da 120 bin lira karşılığında Lili ve Alexandrine Günzberg’e satıldığı. Satanlar arasında en büyük hissedar Lusi Sion imiş, diğer hisse

Devamı »
Beylerbeyi

Jak Kamhi Villası

Çok söylüyorum, hep söyleyeceğim kentteki değişimleri anlamanıza yarayacak, tarihe doğru bakmanızı sağlayacak “kayıt yok”; olan kayıt düzensiz, bağlamsız, dolayısıyla neredeyse yararsız. Kopuk. Salt, arşiv hizmetiyle, mimari ve tasarım alanında yapmaya çalıştıklarıyla nadir “şükür var” dediklerimden. Havuzu önüne almış Jak Kamhi Villası fotoğrafını ilk Salt’ın arşivinde

Devamı »
Kabataş

Rota Apartmanı

Bir cumartesi günü önünden geçerken Instagram hesabımdan Rota Apartmanı’nın sadece ismini paylaştım. İyi ki paylaşmışım, iyi ki “Bizim apartman” yazan Sabri Burçin Dermenci’ye “Biliyorsanız yazsanıza” demişim. Anında yanıt geldi, o kadar şahane ki, sabah sabah koştur koştur Kabataş’a gidip fotoğraf çektim. ‘YABANCI ÇALIŞANLAR İÇİN TASARLANMIŞ’

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.