DESENİN NE SAKINCASI VAR?
Apartmanın adını bilmiyorum. Beyoğlu’nda Tomtom tarafından, Boğazkesen’den Galatasaray meydanına çıkan Yeni Çarşı Caddesi üzerinde no: 33.
Geçenlerde Nazif Can Akçalı (Instagram’da @ncaisme) bana ilk dört fotoğrafı göndererek, “Üçüncü katta tadilat var şu günlerde… Giriş böyle, umarım üzerini kapamazlar” yazmıştı. Açıkçası “Yok yahu niye kapayacaklar ki” diye düşündüm. “Hem tadilat üst katta, burayla alakası yok ki…” geçti zihnimden… Özür dilerim!
Kapamışlar; beyaz boya:( Kimsenin apartmanına, zevkine karışmak istemem, hiçbir restorasyon ya da mimarlık bilgisi olmadan doku dedektifliğine de soyunmak istemem ama… Yani… Bilemedim. @ncaisme iyi ki fotoğraflamışsınız… Neyse; daha birkaç haftaki ve şimdiki hali bizde fotoğraf olarak var bari, ne diyeyim. O tavan, o duvar… Bakıp bakıp üzülüyorum; o yeşil lamba bile o tavanla güzelmiş.
NE ANLAMA GELİYOR?
Instagram’daki Türk Resim Sanatı adlı hesabın sahibi şunları yazmış: “Net olarak anlaşılmıyor fakat duvarda görülen kıvrımlı çiçekler bir saksıdan yükseliyor gibi geldi bana. Saksıdan / vazodan yükselen çiçek motifi Batılılaşma döneminin tipik sembollerinden biridir. Bu figür Hindistan’dan Batıya geçmiş ve Osmanlı’nın Batılılaşma hareketinde Avrupa’dan alınan bir figür olarak pek çok yerde kullanılmış. Barok mimari eserlerde kabartma olarak ya da bu şekilde kalemişi dediğimiz teknikte karşımıza çıkar. İstanbul’da özellikle çeşmelere daha dikkatli baktığımızda bu figürü görürüz. Apartmanın muhtemel tarihinin de Batılılaşma etkilerinin devam ettiği bir dönem olduğu düşünülürse bu desenlerin orijinal olma ihtimali çok çok yüksek. Öyle değilse bile çok yazık olmuş.”
Henüz yorum yapılmamış.