Reşat Ekrem Koçu’yu oku oku, yazdıklarını didikle didikle bitiremiyorum.
Yine İstanbul Ansiklopedisi’nde göz gezdirirken Hakkı Göktürk’ün kaleme aldığı “Bahtiyar Sokağı” maddesinin altında bir apartmandan bahsedildiğini gördüm; sokağın, Süleyman Nazif Sokak ile bir araya geldiği noktadaki Aydın Apartmanı.
“Yalnız zemini kagir, üstü ahşap 6 katlı Aydın Apartmanı, yanında üçer katlı iki ahşap ev, sokak kapusu merdivenli iki katlı tuğla yapı, bir ev, onun yanında dört katlı ahşap bir ev” diyor metinde, 4. cilt, sayfa 1882.
Aklımda kalmış -ki kalmaz-.
Pazar günü o çevrede gezinirken, Süleyman Nazif Sokak’a da bir bakayım dedim. Süleyman Nazif Sokak, Nişantaşı’nda Rumeli ile Valikonağı Caddeleri’ni bağlar.
(Bu arada malum Süleyman Nazif de şair, yazar, gazeteci ve bürokrat. Hiç şiirini biliyor muyum, bilemedim; isimleri ezbere bilip hiç bakmamış olmak üzer beni bakacağım.)
Açıkçası metinde bahsedilen minik ahşap yapılar artık orada olmasa da Aydın Apartmanı tüm haşmeti ve ahşap kaplamasıyla oradaydı. 1960 yılından bugüne gelmesine şaşırdım, “Mış gibi”sini yapıyorlar, öyle mi diye de düşündüm ama bina tabelası, girişi de eskinin hakkını veriyor.
“Payanda”ları çiçek motifli.
Reşat Ekrem Koçu’nun ansiklopedisinden bugüne kalmış apartman görmek ilgi çekici, paylaşayım dedim.
2 Yorumlar
DİDEM AVINCAN
Tarih: 12:51h, 11 Mayıs‘Süleyman Nazif Sokak’ta Tarihi Binada Satılık…’ başlıklı ilanı görünce Aydın Apartmanı olabileceğini düşünüp baktım, iyi ki bakmışım volta döşemelerini, kimi yerde az da olsa tavan işlerini görebilmiş oldum. Antik Konak yazınızda kullandığınız, 1925 tarihli haritada bu apartman üzerinde KHORASSAND (ya da Khorassadj olabilir) yazdığını gördüm, bu bir aile adı olabilir, bu isimle birkaç kayıt da var yıllıklarda… Yine haritada Hacı Mahak olarak yazılı sokak ise kimi yerde Hadjı Maghak olarak geçiyor. Bu yorumda not düşeyim istedim, bakmaya devam:)
Nilay Örnek
Tarih: 15:49h, 12 MayısBulundu o; ama uzun bir değişiklik yapmam lazım. Yapacağım:)