Ferah Apartmanı

Beyoğlu sokaklarına biraz aşinaysanız yine önünden geçerken hiçbir bilgi alamayacağınız ama şimdi hap gibi okuyacağınız bir bina metni ile karşınızdayım…

Şöyle ki, bu güzel bina -Art Nouveau dediğin güzel görünüyor Allah için- bir süredir bayağı bakımsız, evsizlerin geçici olarak konakladığı bir bina durumundaydı.

Bende her halinin fotoğrafı vardır herhalde…

Üzerinde zar zor okuduğum iki mimarın imzasını çekmiştim: Caracach.

Bak bak; buldum ki, kendileri Aram ve Isac Caracach (Karakaş) kardeşler. Bu iki Ermeni mimarın 1900’lü yılların başında Beyoğlu’nda yaptıkları diğer bina ise meşhur -o da pek süslüdür malum- Ragıp Paşa Apartmanı.

PADİŞAHIN ARABACISI MARTİN

Bunu bulunca gerisi çorap söküğü gibi geldi. Kurabiye Sokak ile  Mis Sokak kesişimindeki bu apartmanın isminin Ferah olduğunu buldum. Eski ismi Martin Apartmanı.

Her isim değişikliyle “Acaba eski yaşayanları kimlerdi?” sorusu geliyor ki, bunu da Murat Belge’nin İstanbul Gezi Rehberi adlı kitabında buldum: “Özelliği, -apartmanın- araba yapımcısı Martin’e ait olması. Belçikalı Martin, Abdülhamit’e de araba yapıyordu ve ustalığıyla dünyaca tanınmıştı. Bir atlı araba yapımcısının bu koca binaya sahip olması ilginç görünebilir; ama o zamanın, hele saray siparişlerini de kargolayan arabacısı, bugünün Peugeot’sunun sahibi gibi bir şey olmalıydı.

1950’lerde, İstanbul’un ilk egzistansiyalist gece kulübü de bu sokakta açılmıştı”

Vay!

Bende gazetecilik öğretisidir, asla araba yazamam, büyüklerimiz ‘atlı araba’ arabadır, diğeri otomobil derdi. Ona örnek bir yazı, Belge’ninki…

SANIRIM BELEDİYE GEÇECEK

Geçtiğimiz aylarda birden binanın çevresi çevrildi ve gerçekten çooook kısa bir süre içinde bina yenilendi, temizlendi; pvc doğrama ama yani…

Sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde ANKA kaynaklı bir haber gördüm, 6 Ocak 2021 tarihli: “Beyoğlu Belediyesi, FETÖ’nün el konulan malvarlıkları arasında yer alan Mis Sokak’taki tarihi Ferah Apartmanı’nın restore edilip kiralanması için belediye meclisinden yetki istedi” deniliyordu. “Bina daha önce Fem Dershanesi ve Özel Taksim Teşvikiye Temel Lisesi Olarak kullanıldı” ek bilgileriyle…

Haberden anladığım bu binanın Belediye’ye devri tartışma yaratmış; hızla yenileme çalışmalarından yaptığı çıkarım ise Beyoğlu Belediyesi’nin istediğini aldığı.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

4 Yorumlar
  • Hüseyin
    Tarih: 23:03h, 07 Şubat Cevapla

    “Ben de gazetecilik öğretisidir”
    Vuruş hatası var.
    “Bende” olmalı.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 11:02h, 09 Şubat Cevapla

      Evet ya! Teşekkürler, araba-otomobil farkını yazıp de’yi yanlışla yazmak ayıp olmuş, teşekkürler uyarı için:)

  • Jean
    Tarih: 08:30h, 11 Nisan Cevapla

    Tesekkürler, ayrica 1905 tarihli Goad paftasinda bu bina “Sirbistan temsilciligini” barindiriyor gibi gözükür.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 11:54h, 20 Nisan Cevapla

      teşekkürler

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Gümüşsuyu

Gümüşsuyu Palas (Azaryan Apartmanı)

Gümüşsuyu Palas, orijinal adıyla Azaryan Apartmanı… Art Nouveau, Neo Barok karışımı yapısıyla Gümüşsuyu, İnönü Caddesi’nin en havalısı, en eski binalarından biri… İnternette hakkındaki çoğu bilgi tek bir kaynaktan kopya gibi; bu da muhtemelen bende de olan Beyoğlu Ansiklopedisi (çünkü metin aynı) ve yazan şu:  “Mimarı

Devamı »
Saraylar

Babadağlılar Çarşısı

Bahar Bayhan’ın Arkitera için Cengiz Bektaş ile yaptığı söyleşiden alıntıyla başlayalım: “Hisarönü’nde bir kadın biz alanda çay içerken geldi, ‘Sen ne iş yapıyon?’ dedi.  Önce ‘Mimarım’ dedim, sonra utandım söylediğimden ‘Yapıcıyım’ dedim. ‘Sen Dengizli’de Babadağlılar Çarşısı’na git de mimarlık neymiş öğren’ dedi. Bundan çok hoşlanıyorum.

Devamı »
Yeşilköy

Röne Park ve Röne Park Gazinosu

Biliyorum, biliyorum, biliyorum… Bina, mimari derken insan hikâyelerine fazla düştüm. ‘Çıkacağım’ ama dayanamıyorum. Bu pazar da azıcık yapayım; konum Röne Park olsun. İstanbul, Yeşilköy-Bakırköy-Ataköy sakinleri bilecektir. Yıllaaaarrr sonra dün ilk defa, çokça adını geçirdiğim Röne Park’a gittim, birer çay içtik. Sinan “Söyle bakalım niye Röne”

Devamı »
Talimhane

Ayhan Apartmanı

Bu yazımızın konusu “Mış gibi yapmak” olsun. Arkitekt Dergisi’nin 1939 yılı sayılarından birindeki bilgiler şöyle (1939-05-06 (101-102)  Sayfa: 101-103 ): “Taksim’de Talimhane meydanı üzerindeki köşebaşı arsalarından biri üzerine; Mimar Seyfi Arkan’ın projesine göre yapılan bu kira evi plân tekniği itibarı ile muvaffak olmuş bir eserdir. Her katta

Devamı »
Gümüşsuyu

Mustafa Bey Apartmanı

Beyoğlu’nun ilk apartmanlarından. İkinci derecede tarihi eser. İstanbul, Beyoğlu, Gümüşsuyu’ndan yolu geçip de onu görmeyen yoktur herhalde… Yüzyılı -çoktan- aşkın süredir, ‘azalarak’ orada. Eskiden yakınındaki Çin restoranının girişini gösteren, artık Gümüşsuyu’nun simgelerinden biri haline gelen, Taksim-Beşiktaş dolmuş duraklarının arkasındaki renkli-süslü girişin hemen arkasında kocaman alanda… Taksim

Devamı »
Nişantaşı

Bayer Apartmanı

Hem kapısı (o tokmaklar, o yazı… Nedir?!), hem girişi, hem içiyle görkemli bir bina Bayer.  Mimarı, burada Konak Sineması, Divan Oteli gibi vesilelerle adını geçirdiğim Rükneddin Güney; hatta girişteki sütunda da ismi kazılı. YERİNDE NİŞANTAŞI SARAYI VARMIŞ Bayer ve çevresindeki birkaç apartmanın yerinde eskiden Sultan

Devamı »
İstiklal Caddesi

Botter Apartmanı

kapsul.com.tr benim çok sevdiğim ve yararlandığım bir oluşum. “Türkiye ve dünya gündemini senin için takip edip özetler, her gün aynı saatte sana ulaştırır” diyorlar sitede kendilerini tarif ederken; iyi de bir özet. Abone oluyorsunuz, size sizin seçtiğiniz saat aralığında haberler geliyor. Sitenin Genel Yayın Yönetmeni

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.