Papazyan Evi

Tevâfuk; hakkettiğin, haklı tesadüf. Hepimize kısmet olsun. 

Baştan başlayayım; Bayburt’tayım, Baksı Müzesi’nde. Baksı’nın muhteşem kütüphanesini bulmuşken Argos ve İstanbul’un 80 ve 90’lardaki sayıları ve bir kitabı ödünç aldım iki günlüğüne…

Kitap Turgay Tuna’nın ‘Hebdomon’dan Bakırköy’e’ adlı kitabı. Bazı bölgeler için bazı insanlar şanstır; Turgay Tuna da benim gibi anneden birkaç kuşak Bakırköylü olanlar için büyük şanstır.

Kitabı aldım, götüremeyeceğim ya, hem okuyor, hem de sonra okuyacağım, bakacağım sayfaların fotoğrafını çekiyorum Bayburt’ta…

Gündüz onlarca fotoğraf çektim.

Gece odama gittim; Tunahan Özcan bana bir mesaj atmış; “Merhabalar Nilay Hanım. Bugün Bakırköy sahilden dönüşte şöyle 3 katlı ahşap ve görünüş anlamında hayli eski gözüken fakat sağlamlığını koruyan bir yapıya denk geldim (belki o kadar sağlam değildir). İçinde yaşayan da var. İkinci katın balkonunda stor perdeler ve yaşama dair birkaç iz görünüyor evde. Belki yeni siteniz için bir ürün olur, mimari olarak dikkatinizi çekerse.”

İşte tevâfuk budur.

Benim gündüz Tuna’nın kitabından fotoğrafını çektiğim evlerden biri. Turgay Tuna, “Eski Bakırköy’ün günümüze kalan nadir evlerinden biri. İstanbul Caddesi’nde Papazyanlar’ın evi-1998”

Papazyanlar kim diye baktım; Bakırköy’ün Makriköy döneminin ailelerinden biri olmalı.

Ama o kadar çok Papazyan -hele ki o dönemde- var ki… “İmamoğlu” soyadı gibi olmalı.

Feriköy’deki -bir dönemin- ünlü biçki-dikiş kursu Papazyanlar’ın.

“20. yüzyılın en önemli trajedyeni olarak görülen”, Shakespeare oynayan Vahram Papazyan ya da 1912 Yaz Olimpiyatları’na kendi imkânlarıyla katılarak, Osmanlı İmparatorluğu’nu olimpiyat oyunlarında temsil eden ilk iki sporcudan biri yine bir Papazyan, o da Vahram… Ama o Bebekli sanki.

Hangisinin ailesi Bakırköy’den bilemedim. Ama bu güzel tesadüfe sevindim.

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Karaköy

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi Binası

Kale Bodur’u, sadece Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor serisi için bile sevebilirdim.  Prof. Dr. Celal Abdi Güzer’in mimarlarla yaptığı söyleşiler, hem benim gibi mimarlıkla alakası olmayan meraklı insanlara bile çok katkı sağlıyor hem de eşsiz bir arşiv oluşturuyor. Sonra yaşının yarısı kadar yıldır orada çalışan Pelin Özgen Piker, yakın

Devamı »
İstiklal Caddesi

Denizler Kitabevi / Apollon Fotoğrafhanesi

-İstiklal Caddesi’ndeki- “Denizler Kitabevi kapanıyor?taşınıyor” sözleri üzerine çok kişi, “Nilay Hanım hakkında yazsanıza” dedi.  Böyle durumlarda “Ah’ı vah’ı” çok oluyor ama bu, mekana yarıyor mu, ne kadar samimi yapıyoruz bu tartışmaları bilemiyorum. Oysa, -altını çizmek lazım kapanmayıp Galip Dede Caddesi’ne taşınan- Denizler Kitabevi’ni ben çok

Devamı »
Basınköy

Namık Kemal Apartmanı

Gazeteci Umur Talu ile çok kısa dönem, biraz da mesafeli olarak çalışabildik. Ama kendisini çok beğenir, severim.  Tahayyülüm öyle ki, o ve ailesi, İstanbul, evler, mahalleler açısından anı zengini insanlar… “Bize bir ev, bir bina yazar mısınız?” dedim, kırmadı beni. Kısa süre içinde bir yazı

Devamı »
Taksim

Naum Paşa Konağı

Konuk yazarım doktor-oyuncu-yönetmen ve yazar Ercan Kesal. Önce o anlatsın, sonra ben ekleyeceğim… “Metin Erksan’la mutad Beyoğlu merkezli gezilerimizin birindeydik. İstiklal Caddesi’ni boydan boya yürüyüp Haşet Kitabevi’ne kadar gittik. Bir süre etrafına bakındıktan sonra hemen sağ taraftaki eski ama görkemli hanı göstererek konuştu: ‘Bak burası Narmanlı.

Devamı »
Adalar

Lemmi Köşkü / Oteli

Aslında bambaşka bir şey araştırırken, inanılmaz keyifle bir şey izledim. Moda fotoğrafçısı Tamer Yılmaz, Nasıl Olunur’da konuşurken Indiana Jones’un da bahsettiğimiz mekanda çekildiğini söyledi. Indiana Jones’ları bayağı seyrettim ama kafamda anlattığına benzer bir İstanbul filmi yok. Baktım; buldum! Yönetmenliğini George Lucas’ın yaptığı “Young Indiana Jones

Devamı »
Çeşmealtı

Nebioğlu Tatil Köyü (Nebioğlu Turistik Tesisleri)

Ya nereden nereye! Bu metinleri yazarken yaptığım yolculukları kime nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Bir yapı hakkında yıllar sonra orada yaşamış olan, tarihini bilen, hatta mimarların ailelerinden öğrenilebileceklerin ne kadar ufuk açıcı olduğuna her gün şahit oluyorum. “Bir kahvenin 40 yıllık hatrı olduğuna şahit olabilirsiniz” mesala bu

Devamı »
Moda

Ufuk Apartmanı

@herumutortakarar’daki bir paylaşım ve insanların katkılarıyla müthiş bir kadın tanıdım, nev-i şahsına münhasır, ne kadar tanısak gizemli; iç mimar, şehir plancısı ve mobilya tasarımcısı Tülin Zanbakoğlu (ne olur hakkındaki yazıyı okuyun). Tülin Hanım’ın gizemini çözmeye çalışırken annesi ve eşiyle ilgili ölüm ilanları da ortaya çıktı…

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.