Baran Apartmanı (Mardan Han)

Dr. Nejat Eczacıbaşı, “Kuşaktan Kuşağa” adlı kitabında “İstanbul’daki iş yaşımın üç girişimle başlar” diyor:

1- Laleli’de bir apartmanda başlayan vitamin ya da balıkyağı özü çalışması, 

2- Pera Palas Oteli’nin tam karşısına düşen Baran Apartmanı‘nın bodrum katında yapılan çocuk maması.

3- Yunus, Kartal’da askerlerin ısrarıyla başlayan elektrolitik bakır üretimi girişimi.

KANATLI APARTMANI ARANIYOR

“Laleli’deki o apartman dairesi” benim de duyduğum bir şeydi. Nasıl Olunur için röportaj yaparken kendimi tutamayıp Bülent Eczacıbaşı’na sordum. Yayında apartmanın ismini hatırlayamadı Bülent Bey.

Yayını dinleyen, o dönemde Nejat Bey ile dost olan Recep Funda’nın torunu bana yazdı: Kanatlı Apartmanı. Fotoğraf vs. bulursam o apartmandan da bilgi paylaşacağım.

APARTMAN SAHİBİ ORTAK OLUNCA…

Tabii ki çocuk maması işinin merkezi Baran Apartmanı’nı buldum. Nejat Eczacıbaşı ‘dan okuyalım: 

“Almanya’da birlikte olduğumuz doktor Kemal Baran, uzmanlaştığım konulardan yararlanarak bebek maması yapmamızı istedi ve annesinin apartmanının bodrum katını kullanmak üzere bana verme karşılığında ortaklık önerdi. (…) Yüzde 50 yüzde 50 ortaklığa girdik. Çocuk mamasının özünü oluşturan nişastayı Çubuklu’daki nişasta fabrikasından krediyle alır, oradaki kazanlarda içine vitaminler karıştırdıktan sonra çuvalları doldurur ve  Çubuklu İskelesi’nden vapurla Tepebaşı’na getirtirdik. Doktor Baran’ın annesinin bodrum katı bedavaya sağlanıp nişasta fabrikası sahibi Hayrettin Bey de nişastayı bize krediyle verince, bu iş de sıfır sermayeyle başlamış oldu.”

ESKİDEN BİR YANI MARDAN HAN

Mimarını bilmiyorum ama biraz da teknik bilgi: Baran Apartmanı’nın önceki adı Mardan Han imiş. Mimarlık ofisi olarak kullanılmak üzere ‘Siska’ adlı bir firma tarafından 2017’de yenilenmiş. 

Fotoğrafları da onların sitesinden aldım. (https://siska.com.tr/portfolio/baran-apartmani/)

Binanın mermer merdiven ve korkulukları orijinaline uygun olarak yeniden üretilmiş. Orijinal yığma taş duvar ve ahşap kapıların tümlemesi yapılmış imiş…

Bir zamanlar bu binada Nejat Bey’in çocuk maması ürettiğini hayal etmek pek güzel…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

2 Yorumlar
  • Nazli
    Tarih: 20:01h, 21 Ekim Cevapla

    1954de dort yasinda idim buraya tasindigimizda. On uc yasina kadar burada oturdulk. O zamanlar Dr. Kemal Baran ile Dr. Vefik Agar ‘in karsilikli muayene offisleri vardi apartmanin girisinde. Biz dorduncu katta otururduk, annem ve kardeslerim ile. Cocuk mama imalathanesi yapildigini cok iyi hatirliyorum. Simdi geriye bakinca bu imalathanenin ne kadar sagliksiz hijyen ilgisi olmayan bir ortam icinde idi cok daha iyi goruyorum. Fareler ki bayagi besli olanlari cirit atardi apartmanda.. tabii ki bodrum katindaki bebek mamalari sayesinde.

  • Mimar
    Tarih: 14:43h, 07 Eylül Cevapla

    Bu bilgiyi okumak içimi sızlattı. Şimdi bu iki bina birleştirildi ve mimarlık ofisi oldu, 5 yıldır bu binada çalışıyorum eskileri düşünüp hayal edince duygulanmamak imkansız ! Şimdi restore edilmiş bir yapı ama benim için hala tarih kokuyor.

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Tarlabaşı

Ferah Apartmanı

Beyoğlu sokaklarına biraz aşinaysanız yine önünden geçerken hiçbir bilgi alamayacağınız ama şimdi hap gibi okuyacağınız bir bina metni ile karşınızdayım… Şöyle ki, bu güzel bina -Art Nouveau dediğin güzel görünüyor Allah için- bir süredir bayağı bakımsız, evsizlerin geçici olarak konakladığı bir bina durumundaydı. Bende her

Devamı »
Şişhane

Abuaf (Demet) Apartmanı

Ben Art Nouveau işlemelerini, özellikle de kapısını bir müzik aletinin gövdesine benzettiğimden, apartmanın ünlü bir klasik müzik bestecisinin olduğunu falan düşünmeye eğilimli idim. Bu binayı yıllar içinde o kadar çok fotoğraflamışım ki, “Demet Apartmanı” yazısı bile elimde farklı fontlarla mevcut. Ancak asıl ismi Abuaf Apartmanı.

Devamı »
Moda

Arif Paşa Apartmanı

Şöyle bir eposta aldım: “Sayın Nilay Örnek, Sitenizin tanıtım yazısında ‘Mimari anlamda değerli, hikâyesi olan yapıların kaydını düşelim. Bir hafıza oluşturalım, kaynak sunalım’ demektesiniz. Bu samimi çağrıya kulak vererek, Caferağa, Ruşen Ağa Sk. 18/A, 34710 Kadıköy/İstanbul adresinde bulunan apartmana ait görüntüler ile yazımı paylaşmak istedim. Saygılar, Sevgiler Mehmet

Devamı »
Moda

Marmara Apartmanı

Bu sitede kimi zaman mimarları, kimi zaman da yaşayanlarıyla renklenen bir takım bina hikâyeleri paylaşsam da, her daim bir görsel şölen vaat ettiğim söylenemez:) Ancak Gözde Kumru sağolsun bu apartman fotoğraflarına bakmaya doyamıyorum, Emin Halid Onat ile Ercüment Kalmık için de bundan aşağısı olmamalıydı zaten.

Devamı »
Taksim

Miramar Apartmanı

“Tüm bunlar toz oldu artık” Bugünkü mini metne başlık koyuyor olsam bunu yazardım. Bir mimarın peşinden, Marmara ve Sümer Apartmanları’ndan devam.  Agos ve Şalom gibi gazeteler yani azınlık yayınları olmasa tarihimiz -daha da- dev eksik. Dün  Karel Valansi’nin yazar Jak Alguadiş ile yaptığı söyleşiden bahsetmiştim.

Devamı »
Gümüşsuyu

Karaağaç Apartmanı

Siteyi “kurcalayanlar” belki fark etmiştir, pek çok seçeneğe göre bina sınıflandırması var… Metinde adı geçen, “tanıyor olabileceğiniz kişilerin” adıyla da arama yapabilirsiniz, mimarlara göre de… Villalar, köşkler ya da apartmanlara da bakabilirsiniz; dönemine, tarzına, semtine ya da özel niteliğine göre de okuma yapabilirsiniz… Önemli bölümlerden

Devamı »
Kurtuluş

Baraz Apartmanı

“Dedem ihaleyle satın almış burayı. Biz ailece, yıllarca burada yaşadık. Sakin bir mahalleydi burası. Kurtuluş Caddesi’nin arkası boş araziydi. Bu sokaklarda futbol oynardık. Kurtuluş, İstanbul’un en medeni yeriydi. Kapılara kilit vurulmazdı” diye anlatıyor Türkiye’nin ilk sanat galerisi sahiplerinden Yahşi Baraz…  “Burayı” dediği yer Kurtuluş Caddesi,

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.