Bize Göre Apartmanı

Bronz Sokak. (İş Bankası eski Müd. Nejat Bey Apt), Yapım Yılı: 1937

Bize Göre.

Ya ne güzel bir apartman ismidir bu; samimi bir his verir, gülümsetir, her daim bir hikâye kurdurur gören insanın aklında… Nişantaşı Bronz Sokak‘ta… Bugüne gelebilmiş nadir az katlı evlerden.

İsmi nereden gelmiştir?

Ahmet Haşim‘in ‘Bize Göre’sinden olabilir mi? Nişantaşı’ndaki arkadaş ziyaretlerinden de bahseder kitapta Haşim.

Bulamadım nereden.

İş Bankası eski Müd. Nejat Bey Apt imiş; dolayısıyla ilk onun için yapıldığı düşünülebilir. 1937’de yapılmış üzerinde tarihi bile var.

MİMARI BİR FENOMEN

İsmi bir yana kendisi de o kadar güzel ki…

Mimarı kim diye bakındım ve bir kitaptan buldum;

Arif Hikmet Koyunluoğlu.

Onu bulunca neredeyse apartmanı unuttum. Arif Bey bir fenomen. O bir mimar, o bir yazar, mimarlık yapamadığı dönemde fotoğrafçı hem de iyilerden, haber fotoğrafçılığı da yapmış… Bitmedi bir ressam. Ve bitmedi Türkiye’nin ilk kayakçısı, -tam ne demek emin olamadım ama- hem de askeri kayakçı.

Cumhuriyet Dönemi mimarlarından. Ankara’daki Etnografya Müzesi, bugün müze olarak kullanılan Türk Ocağı Binası, Bursa’daki Tayyare Kültür Merkezi en önemli eserleri deniyor.

Giulio Mongeri ve Alexandre Vallaury’nin öğrencisi olmuş. Beyoğlu’ndaki Saint Antoine Kilisesi’nin yapımında Mongeri ile birlikte çalışmış. Kitap olacak adammış derken hakkında bir sergi ve kitap da buldum. Alacağım…

Modacı Vural Gökçaylı, Bize Göre Apartmanı’nda… Bana göre Bize Göre çok güzel; yine bakacak, araştıracak ben…

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

4 Yorumlar
  • Didem Avincan
    Tarih: 17:41h, 21 Temmuz Cevapla

    Fakülteye ilk başladığım yıldı, temel tasarım dersinde sergiye gidiyoruz dendi, gördüğüm ilk sokak sergisiydi. Yanlış olmasın ama sanki “Nişantaşı Yaya Sergisi” olabilir adı. Caddelere, sokaklara, her köşeye acaba buraya da saklanmış bir eser olabilir mi diye didik didik bakarken rastlamıştım, öyle anımsıyorum, “ aaa dedim ağacın çatıyı delip çıkmasına izin vermişler”…eskizlediğimi hatırlıyorum, ilk defa böyle birşey görüyordum, apartmanın adı da, sokak da aklımda kaldı, Samsun’dan gelenler olduğunda o sokaktan mutlaka geçirirdim:)

  • Didem Avincan
    Tarih: 20:16h, 15 Ekim Cevapla

    Bugün ilanlarda, bir katının kiralık olarak çıktığını gördüm, bir moda evi gibi içerden görsellerde, acaba Vural Gökçaylı’nın yeri miydi bilemedim, henüz araştırmadım ama apartmanı çoook sevdiğim için bir iki kare içerden görmek sevindirdi, kaydettim Her Umut Ortak Arar Arşivi için:)

  • DİDEM AVINCAN
    Tarih: 23:13h, 15 Ekim Cevapla

    Hüzünlendim. Kiraya verilmek istenen dairenin Vural Gökçaylı’nın atölyesi olduğunu, eski röportajlardaki fotoğraflardan anladım, hiçbir bilgim yok gayet normal kiraya verme işi belki ama işte bir zamanlar yaşayan mekanların ilanlarda bu hallerini görmek nedense dokunuyor.

    • Nilay Örnek
      Tarih: 11:45h, 16 Ekim Cevapla

      Ya nerede o ilan koyalım fotoğrafları

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

İstiklal Caddesi

Denizler Kitabevi / Apollon Fotoğrafhanesi

-İstiklal Caddesi’ndeki- “Denizler Kitabevi kapanıyor?taşınıyor” sözleri üzerine çok kişi, “Nilay Hanım hakkında yazsanıza” dedi.  Böyle durumlarda “Ah’ı vah’ı” çok oluyor ama bu, mekana yarıyor mu, ne kadar samimi yapıyoruz bu tartışmaları bilemiyorum. Oysa, -altını çizmek lazım kapanmayıp Galip Dede Caddesi’ne taşınan- Denizler Kitabevi’ni ben çok

Devamı »
Bakırköy

Taş Mektep

Annem ilkokulu bir kontun evinde okumuş! Biliyorum burada apartmanlardan konuşuyorduk ama bu fotoğrafı görünce dayanamadım. Hem zaten bina da aslen konut olarak yapılmış. Ama benim için farklı bir anlamı da var; bina annemin ilkokulu (Bakınız, kendisi siyah beyaz fotoğrafta en alt sırada sağdan üçüncü, saçı

Devamı »
Galata

Agostini Apartmanı

Sürekli “Kıymetli bir tarihi apartmanda oturuyorsanız beni kahveye davet eder misiniz?” deyip duruyordum ya, Erdem Topsakal “Biz burada oturuyoruz” diyerek iki fotoğraf göndermiş, beni kahveye davet etmiş.  Fotoğraflar o kadar güzel ki “Ya tabii olur da.. Malum korona; biraz zaman alır, hali hazırda bu kadar

Devamı »
Çekirge

Bay Selim Süter Evi

Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun Murat Daltaban yönetmenliğinde sahneye koyduğu 1984‘ü izlemek için Bursa’ya gittiğimizde ertesi gün Fotoğraf Müzesi’nin kütüphanesine bir kitap gördüm; Nezaket Özdemir’in “Çekirge Köşkleri” (Sentez Yayıncılık). İlk açtığım sayfada da “Selim Süter Evi”. ARKADAŞIM SELİN SÜTER’İN DE EVİ TABİİ Arkadaşım var, tanıdığım en nezaketli insanlardan

Devamı »
Laleli

Tayyare Apartmanları

Mehmet Bey’den okuyalım: “Tayyare Apartmanları mimarlık tarihimiz için birçok açıdan önemli: 20 TL’nin arka yüzünde portresi de olan Mimar Kemalettin’in bu eseri, İstanbul’un ilk betonarme yapılarından. Suriçi’nin de ilk apartmanlarından.  İstanbul’da yapılan ilk #site olduğu da rahatlıkla iddia edilebilir. Ülkemizde, Batı Avrupa’daki sosyal konutlar model

Devamı »
Adalar

Rıza Derviş Villası Yeniden: Kulüp’teki O Ev

Pek çok kişi dün-bugün bana sormuş; “Nilay Hanım, Netflix-Kulüp’teki Fikret Kayalı’nın evini biliyor musunuz? / Kulüp dizisindeki o villa nerede?” Bilmez miyim:) Dizinin ilk sezonunda Raşel Salomon Aseo – Apelyan Apartmanı‘nı yazmıştım; bu sezon da, Rıza Derviş Villası‘nı bir kez daha, yeni metin ve fotoğraflarla hatırlatayım.

Devamı »
Galata

Sadık Paşa Apartmanı

Konuk yazarım iç mimar Didem Avincan, kendisi niye “Sadık Paşa Apartmanları”nı yazdığını detaylı anlatıyor zaten… Hemen sözü ona bırakıyorum, sadece, karıştırılmasın diye zamanında “Sadık Paşa Apartmanları” diye iki bina olduğunu, sonradan tek -kapısında aslan olan- binanın Sadık Paşa Apartmanı olarak anılmaya başlandığını belirteyim. Şimdi binalardan

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.