Hamit Bey / Süzan Nyego Apartmanı

Katkıda bulunanlar: 
  • Didem Avincan

Mimar Apostol Mavrodoğlu tarafından tasarlanmış olan orijinal ismi Süzan Nyego Apartmanı; şimdi ise Hamit Bey Apartmanı.

Nereden mi biliyorum; 1944 tarihli Pervititch Haritası‘ndan.

O dönem ismi Gümüşsuyu Caddesi olan şimdinin İnönü Caddesi’nde, yakın zamana kadar 59, şimdinin 47 numarası olan bina. 

Mimar Apostol Mavrodoğlu binalarını sonra yazarım diyordum ama ilk ismi Teodoridis Apartmanı olan Şişli’deki Uğur Apartmanı seriyi başlattı, oradan gidelim….

Süzan Nyego kim bir türlü bulamadım; benim sonraki adreslerimden birinin bu bina olacağını fark eden iç mimar Didem Avincan da araştırmış. Bana “Niyego/Niego çok geniş bir soyadı ailesi (Yahudiler arasında) imiş, bizdeki Yılmaz soyadı gibi. Ama adı Süzan-Suzan Niego olan bir kayda rastladım, tabii ilgisi var mı bilemedim, gazetelerde bol haber var Niegolarla ilgili” yazmış ve bir soy kütüğü tablosu ile bir gazete kupürü göndermiş. Kupürdeki eşya satışı yazısı nasıl iyi! İnsanın o eşyaları canı çekiyor, merak ediyor!

SUZAN’DAN HAMİT’E NASIL GEÇİLDİ ACABA?

Soy kütüğünden en azından Suzanne Sarah Niego’nun Haim Niego’nun eşi olduğunu anlıyorum. Pervititch Haritası’ndan ise binanın 6 katlı, bahçeli ve avlulu olduğunu görebiliyorum. 

Hamit Bey kimdi, ne zaman Suzan’dan Hamit’e geçildi bilmiyorum. 

Ressam Eleonora Arhelaou’nun Salt Mimarlık Arşivi’ndeki 90’lı yıllarda çekilmiş fotoğraflarından da (siyah beyaz olanlar) binanın bir önceki tabelasını görebiliyoruz. Ben hemen her gün önünden geçer o “Hamit Bey Apartmanı” yazısını bayağı oraya yakıştıramadan yüzümü ekşitirim -tek derdim bu çünkü ama yani oluyor mu o-. 90’lardaki apartman tabelası daha güzel ama o da kapının işini kapatıyormuş -bence-.

Apostol Mavrodoğlu isminin yazılışından; -Yunan ve Arap alfabeleriyle yazıldığından 1920’lı yıllarda- tam emin olamamıştım, bu binadaki mimar isminin yazılışı Türkçe.

BELL EVİ

Peki binanın içi…

“Dışardan içini hiç böyle tahmin etmezdim” diyebileceğimiz bir daire ile karşı karşıyayız.

Natura Dergi, 2020 yılı Ağustos sayısında Hamit Bey Apartmanı’nın dördüncü katındaki “Bell Evi”ni konu yapmış: “Normalde ailesiyle birlikte Londra’da 6 yatak odalı Viktoryan tarzı bir evde yaşayan ve dünyanın her yerinde seyahat ederek çalışan tekstil tasarımcısı İngiliz bir ev sahibi için tasarlanmış. Benzer vizyona sahip bir tasarımcı olarak mimarlarla uyum içinde çalışan ev sahibi, alüminyum radyatörlerin ve plastik pencere çerçevelerinin orijinal dökme demir radyatörler ve ahşap çerçevelerle değiştirilmesini; eski ahşap yer karolarının çok iyi durumda olmamalarına rağmen korunmasını; duvarlardaki süslemelerin de eksik kısımlarının orijinal parçalardan kalıplarla çoğaltılarak tamamlanmasını tercih etmiş. Böylece mimarların yaptığı ilk şey daireyi eski haline getirmek olmuş.”

Yazının tamamı burada https://www.naturadergi.com/anasayfa/bell-evi/. Birkaç satır alıntılayayım: “Üst dolaplar kaldırılarak, duvar süslemeleri görünür hale getirilmiş”;  “Ev sahibinin, hamamlarda ve hatta mezarlıklarda görmeye alıştığımız, Türkiye’nin en yaygın mermerlerinden olan Marmara mermerini tercih etmesi üzerine, mimarların günümüzde pek yaygın kullanılmayan ancak İstanbul’un asırlık apartmanlarında hala var olan dumanlı düzensiz desenleri bulmaları günler sürmüş.(…) Evin mevcut iç kapıları iptal edilerek çerçeveleri yapının kendi döneminin tarzına uygun şekilde yenilenmiş.”

* İç Mimari Tasarım: Ofist, Yasemin Arpaç, Sebahattin Emir tarafından yapılmış. 160 m2 imiş. Fotoğraflar: Ali Bekman

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn
Telegram
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • Didem Avincan
    Tarih: 15:17h, 13 Temmuz Cevapla

    Şimdi sesli düşündüklerimi yazayım istedim:
    1926 PERVITICH haritalarında yok, 1932 tarihli gazetede Süzan Niyego olarak geçiyor apartmanın ismi, 1944 PERVITITCH haritalarında artık görünür ve yine isim aynı, demek yapımı 1926 sonrası, A. Mavrodoğlu’nun Teodoridis Apartmanı’nından sonraki bir projesi…Hamit Bey oluşu ise 50’lere rastlıyor olsa gerek yada çok daha sonra…

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

Harbiye

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu

İlk yapıldığında bayağı antik tiyatro havasındaymış. Hatta ta kendisiymiş:) Bir yarışmayla kazanılan proje yapılmış, 1947 yılında açılmış ama sonrasında sahne kullanımının daha iyi olması için çok aktif hale getirilmemiş, bir yıl içinde bile çokça değişiklik yapılmış. “Proje ve Kontrol: Y. Mimar Nihat Yücel ve Nahil Uysal”

Devamı »
Erenköy

Gezeryan Köşkleri

Daimi konuk yazarlarımdan biri olsun istediğim Gökçe Günaydın anlatıyor: Sözlükte; hareket etmeyen, durgun, dingin, kimseyi rahatsız etmeyen anlamlarına gelen ‘sakin’ kelimesi aynı zamanda ‘bir yerde oturan’ anlamı da taşıyor. İşte benim de sakini olmaktan çok mutlu olduğum ve başka bir semtte yaşamayı hayal dahi edemediğim

Devamı »
İstiklal Caddesi

Botter Apartmanı

kapsul.com.tr benim çok sevdiğim ve yararlandığım bir oluşum. “Türkiye ve dünya gündemini senin için takip edip özetler, her gün aynı saatte sana ulaştırır” diyorlar sitede kendilerini tarif ederken; iyi de bir özet. Abone oluyorsunuz, size sizin seçtiğiniz saat aralığında haberler geliyor. Sitenin Genel Yayın Yönetmeni

Devamı »
Karaköy

Yazıcızade Apartmanı

Malum, şöhretli binalar hakkında metin yazmayı sevmiyorum. Reytingleri çok ama yeni bir bilgi ve belge ekleyemeyince aynı bilgi ve metinlerin kopyalanıp kopyalanıp yazılmasından başka bir şey olamıyor. Ancak bu bina o kadar yolumun üzerinde ve o kadar beğenirim ki, ben de hakkında birkaç paragraf yazayım

Devamı »
Beşiktaş

Yumurcak Sineması

Beşiktaş Koton mağazası; yapı gibi yapı, hoşuma gidiyor, bir bakayım dedim, şimdi de ‘yok olan sinemalar’a sardım, ara ara paylaşırım. Bina ‘art deco’ belli; ama mimarını -henüz- bulamadım. “Mimarı Sedat Güler’dir” diyen var fakat yapı 1939 yılında Gürel Sineması adıyla açılmış. Sedat Gürel o dönemde

Devamı »
Kurtuluş

Şahin ve Ülkü Apartmanları

Mimar Apostol Mavrodoğlu‘nun binalarından devam edelim… Rum asıllı mimarın şansı, mimarı olduğu binalara ismini yazması (Apostol Mavpodoglou ya da Mavrodoğlu / Fransızca, eski Türkçe hep yazmış) olmuş.  Şansı mı kaderi mi bilmem, imzası olan binaların çoğunun adı değişmiş. Burada anlattığım Uğur (Teodoridis) ya da Hamit

Devamı »
Moda

Moda Papatya Fırın

Moda Caddesi ile Rıza Paşa Sokağı’nın kesişiminde pıtı pıtı tatlı bir binadır, altındaki fırın da ona çok yakışır. Geçen biri paylaştı, ben de hikâyelerden “Tanıyan var mı?” yazdım. Tanışıklık tanıdık birinden geldi Alper Güçlü mesaj attı: “Eşim İdil’in ailesinin apartmanı, elimizde ne varsa sana gönderelim”.

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.