Hamit Bey / Süzan Nyego Apartmanı

Katkıda bulunanlar: 
  • Didem Avincan

Mimar Apostol Mavrodoğlu tarafından tasarlanmış olan orijinal ismi Süzan Nyego Apartmanı; şimdi ise Hamit Bey Apartmanı.

Nereden mi biliyorum; 1944 tarihli Pervititch Haritası‘ndan.

O dönem ismi Gümüşsuyu Caddesi olan şimdinin İnönü Caddesi’nde, yakın zamana kadar 59, şimdinin 47 numarası olan bina. 

Mimar Apostol Mavrodoğlu binalarını sonra yazarım diyordum ama ilk ismi Teodoridis Apartmanı olan Şişli’deki Uğur Apartmanı seriyi başlattı, oradan gidelim….

Süzan Nyego kim bir türlü bulamadım; benim sonraki adreslerimden birinin bu bina olacağını fark eden iç mimar Didem Avincan da araştırmış. Bana “Niyego/Niego çok geniş bir soyadı ailesi (Yahudiler arasında) imiş, bizdeki Yılmaz soyadı gibi. Ama adı Süzan-Suzan Niego olan bir kayda rastladım, tabii ilgisi var mı bilemedim, gazetelerde bol haber var Niegolarla ilgili” yazmış ve bir soy kütüğü tablosu ile bir gazete kupürü göndermiş. Kupürdeki eşya satışı yazısı nasıl iyi! İnsanın o eşyaları canı çekiyor, merak ediyor!

SUZAN’DAN HAMİT’E NASIL GEÇİLDİ ACABA?

Soy kütüğünden en azından Suzanne Sarah Niego’nun Haim Niego’nun eşi olduğunu anlıyorum. Pervititch Haritası’ndan ise binanın 6 katlı, bahçeli ve avlulu olduğunu görebiliyorum. 

Hamit Bey kimdi, ne zaman Suzan’dan Hamit’e geçildi bilmiyorum. 

Ressam Eleonora Arhelaou’nun Salt Mimarlık Arşivi’ndeki 90’lı yıllarda çekilmiş fotoğraflarından da (siyah beyaz olanlar) binanın bir önceki tabelasını görebiliyoruz. Ben hemen her gün önünden geçer o “Hamit Bey Apartmanı” yazısını bayağı oraya yakıştıramadan yüzümü ekşitirim -tek derdim bu çünkü ama yani oluyor mu o-. 90’lardaki apartman tabelası daha güzel ama o da kapının işini kapatıyormuş -bence-.

Apostol Mavrodoğlu isminin yazılışından; -Yunan ve Arap alfabeleriyle yazıldığından 1920’lı yıllarda- tam emin olamamıştım, bu binadaki mimar isminin yazılışı Türkçe.

BELL EVİ

Peki binanın içi…

“Dışardan içini hiç böyle tahmin etmezdim” diyebileceğimiz bir daire ile karşı karşıyayız.

Natura Dergi, 2020 yılı Ağustos sayısında Hamit Bey Apartmanı’nın dördüncü katındaki “Bell Evi”ni konu yapmış: “Normalde ailesiyle birlikte Londra’da 6 yatak odalı Viktoryan tarzı bir evde yaşayan ve dünyanın her yerinde seyahat ederek çalışan tekstil tasarımcısı İngiliz bir ev sahibi için tasarlanmış. Benzer vizyona sahip bir tasarımcı olarak mimarlarla uyum içinde çalışan ev sahibi, alüminyum radyatörlerin ve plastik pencere çerçevelerinin orijinal dökme demir radyatörler ve ahşap çerçevelerle değiştirilmesini; eski ahşap yer karolarının çok iyi durumda olmamalarına rağmen korunmasını; duvarlardaki süslemelerin de eksik kısımlarının orijinal parçalardan kalıplarla çoğaltılarak tamamlanmasını tercih etmiş. Böylece mimarların yaptığı ilk şey daireyi eski haline getirmek olmuş.”

Yazının tamamı burada https://www.naturadergi.com/anasayfa/bell-evi/. Birkaç satır alıntılayayım: “Üst dolaplar kaldırılarak, duvar süslemeleri görünür hale getirilmiş”;  “Ev sahibinin, hamamlarda ve hatta mezarlıklarda görmeye alıştığımız, Türkiye’nin en yaygın mermerlerinden olan Marmara mermerini tercih etmesi üzerine, mimarların günümüzde pek yaygın kullanılmayan ancak İstanbul’un asırlık apartmanlarında hala var olan dumanlı düzensiz desenleri bulmaları günler sürmüş.(…) Evin mevcut iç kapıları iptal edilerek çerçeveleri yapının kendi döneminin tarzına uygun şekilde yenilenmiş.”

* İç Mimari Tasarım: Ofist, Yasemin Arpaç, Sebahattin Emir tarafından yapılmış. 160 m2 imiş. Fotoğraflar: Ali Bekman

BU YAZIYI PAYLAŞIN:

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram
Share on facebook
Facebook

YORUMLAR

1 Yorum
  • Didem Avincan
    Tarih: 15:17h, 13 Temmuz Cevapla

    Şimdi sesli düşündüklerimi yazayım istedim:
    1926 PERVITICH haritalarında yok, 1932 tarihli gazetede Süzan Niyego olarak geçiyor apartmanın ismi, 1944 PERVITITCH haritalarında artık görünür ve yine isim aynı, demek yapımı 1926 sonrası, A. Mavrodoğlu’nun Teodoridis Apartmanı’nından sonraki bir projesi…Hamit Bey oluşu ise 50’lere rastlıyor olsa gerek yada çok daha sonra…

Bir yorum yazın

DİĞERLERİ

İkitelli

Sabah Gazete Binası

Sabah Gazetesi binasının proje yapımına 1987 yılında başlanmış, 1988’de başlayan inşaat 1990 yılında bitmiş. Yıl 95, daha 17 yaşındayım ve en kötüsü kendimi solcu sanıyor (!), Sabah Gazetesi’ni de ‘fan fin fon’ olarak görüyorum. Stajım oraya çıkıyor, beni almıyorlar; uzun hikâye ne yapıp edip güya

Devamı »
Tomtom

Başarı Apartmanı

Bugün hem Bronz Sokak hem Başarı Apartmanı bahsini açıyorum. Ben bir şeyler buldum; Erdal Öz’den İsmail Cem’e kimler kimler bu apartmanda oturmuş… Bence imece bilgi paylaşımı ile daha kimler/neler çıkar? Hep radarımda olan apartmanlardan ama bugünkü şahane katkı Ebru Latifoğlu’dan… Bayılıyorum böyle katkılara. Böyle ipucuyla gerisi iplik

Devamı »
Gümüşsuyu

Gözcü (Gayret) Apartmanı

“Rahmet istedi” derler ya… Bazen zamanında çok çalışmış, kalıcı bir şeyler yapmaya çalışmış insanların yıllar sonra bir vesileyle adlarının anılmaya devam ettiğini düşünüyorum. Bugün de, ‘bina arkeologluğu’ yaparken döneminin önemli göz doktorlarından Dr. Niyazi İsmet Bey’i, daha da doğrusu Dr. Niyazi İsmet Gözcü’yü tanıyıp andım.

Devamı »
İstiklal Caddesi

Narmanlı Yurdu (Narmanlı Han)

Narmanlı Apartmanı ve yine aileyle ilişkili Vehbi Bey Apartmanı‘nı yazdıysam da Narmanlı Han ya da Narmanlı Yurdu’na hiç giresim yoktu.  Girmek istemiyorum çünkü Narmanlı Yurdu hakkında bugüne kadar yüzlerce bilgi metni, çokça ansiklopedi maddesi yazıldı zaten, merak eden onlardan bakar. Ne diyor Vikipedia maddesi: “1831

Devamı »
Cihangir

Çok Şükür Apartmanı

Bazen apartmanları insan hikâyelerini, bazen de insan hikâyelerini apartmanları anlatmak için kullandığım doğrudur. Bu apartmanı da “Sâdettin Kaynak’ın bir dönem yaşadığı apartman” olarak paylaşmaya hakkım olsun artık:) Beyoğlu-Sıraselviler’de başka bir bina yazıyordum. Sâdettin Kaynak’ın da Sıraselviler’de bir apartmanda oturduğunu fark ettim. ‘Küçük bir bina’ diye

Devamı »
Moda

Mehtap Apartmanı

İstanbul’da Moda kıyısında yürüyüp de bu apartmanı görmemiş, şöyle bir bakmamış olan yoktur sanırım. Geçen vapura bindim mis, Moda sokaklarında onlarca apartman fotoğrafı çektim hayranlıkla. Sonra bilmeden ne kadar çok mimar Melih Koray yapısı çekmişim şaşırarak fark ettim. Kesinlikle bir ruhu var Melih Bey’in yapılarının.

Devamı »
Nişantaşı

Kilimli Konak

Seneler önce, onu ilk bir ‘gece’ gördüm. O resim gece daha belirgin. Cama yapışıp Resimli Apartmanlar serim için yansımasız bir fotoğraf çekmeye çalıştım. İçindeki resmin Ercümend Kalmık’a ait olduğunu ise, Gümüşsuyu’ndaki Ercümend Kalmık Müzesi‘ni yazarken fark ettim. Binanın mimarı Ali Mukbil Gökdoğan.  Gökdoğan, Türkiye’nin imarı

Devamı »
Büyükada'nın Yaşlanmayan Modernleri
Hasan Çalışlar Arşivi

Çok sevdiğim mimar Hasan Çalışlar’ın, Instagram’da oluşturduğu ve “Büyükada’nın Yaşlanmayan Modernleri” adını verdiği arşivine, bundan sonra sitenin bu bölümünden ulaşabileceksiniz.